PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een konijn als huisdier kan een leuke aanvulling op de familie zijn. Echter, deze dieren vereisen net zo veel verzorging als een hond of een kat. Konijnen leven doorgaans 8 tot 12 jaar, hun eigenaren moeten dus bereid zijn om lang voor ze te zorgen. [1] Er zijn bepaalde regels die je moet volgen en voorbereidingen die je moet treffen voordat je een konijn neemt. Als je eenmaal klaar bent voor een konijn, kun je leren om er een te verzorgen in je eigen huis.

Deel 1
Deel 1 van 5:

Leren wat je konijn nodig heeft

PDF download Pdf downloaden
  1. Konijnen zijn geen dieren die maar weinig nodig hebben. Je moet net zoveel tijd, geld en zorg aan ze besteden als aan katten of honden. Ze hebben een waterkom, hoogwaardig konijnenvoer, speelgoed, net zoveel beweging als een hond en een toilet nodig. Daarnaast hebben ze dagelijks aandacht nodig.
    • Deze dieren hebben hun eigen persoonlijkheden en vereisen speciale verzorging. Overweeg om een dier te nemen dat minder verzorging nodig heeft als je denkt dat je de tijd en het geld niet hebt om voor een konijn te zorgen. [2]
  2. Konijnen hebben jouw gezelschap nodig, vooral als het je enige huisdier is. Besteed ten minste 3 uur per dag met je konijn buiten de kooi, daarnaast vind hij wat meer tijd in de kooi misschien ook prettig. Besteed de tijd door samen te spelen. Geef hem kartonnen dozen, telefoonboeken en rollende dingetjes om mee te spelen, daar houden konijnen van.
    • Konijnen worden eenzaam en depressief als ze niet genoeg dagelijkse interactie met mensen hebben. Zorg ervoor dat je je konijn voldoende tijd kan geven.
    • Als je niet elke dag lang bij je konijn kan zijn, overweeg dan om nog een konijn te nemen. Zorg ervoor dat je ze aparte hokken geeft totdat je ze aan elkaar voorstelt , zodat ze een band kunnen vormen. Konijnen vinden het niet fijn om ruimtes te delen, tenzij ze een band hebben met elkaar. [3]
  3. Hoewel konijnen eruitzien als schattige pluizige balletjes, vinden ze het niet prettig om vaak geknuffeld te worden. Het is waarschijnlijker dat je konijn bang is om geknuffeld te worden, vooral als je over hem heen hangt om hem op te pakken. Aangezien het prooidieren zijn, doe dit ze denken aan opgejaagd te worden door haviken en andere vogels, wat ze kan beangstigen.
    • Enkele konijnen zullen het tolereren om lange periodes geaaid te worden, terwijl de meeste het slechts kort fijn vinden. Soms zal een konijn zelfs knabbelen als je stopt.
    • Dit verschilt per dier. Leer de persoonlijkheid van je konijn kennen en vind de beste manier om hem op te pakken. [4]
  4. Kinderen, met name drukke kinderen, kunnen een konijn enorm bang maken. Konijnen zullen zich voelen alsof ze door een roofdier worden aangevallen als er een klein kind in de buurt schreeuwt. Laat een kind nooit door het huis achter een konijn aanrennen en probeer het konijn niet op te pakken als dit wel is gebeurd. Het konijn zal zich bedreigd voelen en kan uithalen.
    • Veel kinderen zijn niet voorzichtig en kunnen een konijn pijn doen wanneer ze hem proberen te aaien. Kinderen van 5 jaar of jonger zouden geen konijn mogen hebben. [5]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 5:

Je voorbereiden op een konijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn veel factoren om te overwegen wanneer je een konijn kiest. Besluit of je een specifiek soort konijn wilt en of hij een stamboom moet hebben. Er zijn veel verschillende soorten die in grootte, kleur en temperament verschillen. Je moet ook besluiten of je een mannetje of een vrouwtje wilt en hoe oud het konijn ongeveer moet zijn.
    • Onderzoek alle verschillende soorten als je niet zeker weet welke soort je wilt. [6]
  2. Er zijn verschillende plaatsen om een konijn te kopen. Het soort konijn dat je kiest, kan bepalen waar je er een koopt. Als de specifieke factoren je niet veel uitmaken, kun je een kijkje nemen in een asiel en er daar een kiezen. Deze konijnen hebben het voordeel dat ze al wat ouder zijn, de ongemakkelijke adolescentie al voorbij zijn en doorgaans al gecastreerd of gesteriliseerd zijn.
    • Je kunt een konijn ook in een dierenwinkel kopen. De kwaliteit van deze winkels kan echter sterk verschillen, zoek daarom een winkel met dieren die goed verzorgd zijn en medewerkers die goed geïnformeerd zijn.
    • Als je een specifieke soort in gedachten hebt, kun je fokkers van die specifieke konijnensoort zoeken. Je kunt dan mogelijk ook wat leren over de stamboom van het konijn. Dergelijke konijnen zijn vaak socialer wanneer je ze adopteert, aangezien ze sinds hun geboorte worden gehanteerd door te fokkers. [7]
  3. Wanneer je een konijn neemt, moet je zeker weten dat er een dierenarts is die hem kan verzorgen. Zoek een dierenarts die veel ervaring heeft met konijnen en kleine dieren, aangezien de verzorging van deze dieren verschilt van die van honden en katten. Als je je konijn dan eenmaal hebt, breng je hem naar de dierenarts voor controle om zeker te weten dat hij gezond is.
    • Hij moet ook regelmatig voor controle naar de dierenarts, net als andere huisdieren.
    • Dit maakt het makkelijker als er een noodgeval is met je konijn, aangezien de dierenarts hem dan al kent. [8]
  4. Wanneer je een konijn gaat nemen, leer iedereen in huis dan hoe je hem moet hanteren. Dit is met name van belang als je kleine kinderen hebt. Zorg ervoor dat iedereen weet dat konijnen het vreselijk vinden om opgepakt te worden en laat ze zien hoe ze een konijn op de juiste manier oppakken.
    • Konijnen kunnen tegenstribbelen als ze bang worden. Ze kunnen proberen te ontsnappen uit wat zij een angstige situatie vinden. Ze kunnen tijdens dat proces hun eigen rug breken, wat vaak tot fatale verlamming leidt, als ze onjuist worden opgepakt. [9]
    • Om een konijn juist op te pakken, plaats je 1 hand onder de buik en de andere onder zijn kont. Breng het konijn tegen je lichaam aan wanneer je hem oppakt, om verdere ondersteuning te bieden.
  5. Voordat je een konijn neemt, moet je ervoor zorgen dat hij zich niet kan verwonden wanneer hij in huis rond huppelt. Konijnen zullen op kabels kauwen, als ze deze zien. Zorg er voor dat elektriciteitsdraden, computerdraden en alle andere kabels zijn bedekt of ontoegankelijk zijn. Koop plastic kabel- of draadwikkels of – buizen om ze uit het zicht op te bergen.
    • Je kunt draden ook achter je meubels langs laten lopen, of ze tegen de muur bevestigen zodat ze goed buiten het bereik van je konijn zijn. [10]
    • Laat draden of kabels nooit onder een tapijt door lopen. Dit kan brand veroorzaken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 5:

Koop de juiste voorzieningen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je konijn in huis haalt, moet je de juiste spulletjes voor hem hebben. Op deze manier is alles al klaar wanneer je nieuwe huisdier thuiskomt en kan hij intrekken met minimaal gedoe. Het eerste dat je nodig hebt is een stevige konijnen kooi. Hoewel je konijn vaak uit zijn kooi zal zijn, moet hij zijn eigen, veilige plek hebben waar hij slaapt en waar hij zich kan verstoppen als hij zich geïrriteerd of onveilig voelt.
    • Dit kan een grote, ruime kooi of zelfs een hondenhok zijn. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat je konijn zich er veilig voelt. [11]
  2. De bedekking die je nodig hebt voor je konijn is afhankelijk van het konijn. Experimenteer met verschillende soorten bedekking om te zien wat je konijn het fijnste vindt. Veel voorkomende opties zijn verscheurd papier, stro en hooi. Probeer de meeste houtsnippers te voorkomen, deze kunnen per ongeluk worden ingeademd.
    • Als je ervoor kiest of houtsnippers te gebruiken, vermijd dat cederhout, grenenhout en andere geurende houtsoorten. [12]
  3. Aangezien je konijn in huis leeft, heeft hij een toilet nodig. Het perfecte toilet voor konijnen bestaat niet. Jouw konijn vindt toilet met overkapping misschien fijn en heeft misschien een hoog of laag toilet nodig, afhankelijk van zijn grootte. Begin met een kattenbak die zo groot is dat je konijn er comfortabel in kan liggen.
    • Je kunt meerdere toiletten aanschaffen, je konijn kan dan door het hele huis huppelen zonder helemaal naar de andere kant terug te moeten om zijn behoefte te doen.
    • De soort toiletvulling kan ook per konijn verschillen. Experimenteer met verschillende soorten. Veel voorkomen soorten zijn silica kattenbakvulling, gescheurd papier, houtschaafsel dat geen grenen of ceder is, stro en hooi.
    • Zorg ervoor dat het niet klontert en niet van klei is gemaakt. Deze dingen kunnen je konijn schaden als hij het inslikt of inademt. [13]
  4. Je konijn heeft zijn eigen voedselkom nodig. Zorg ervoor dat deze van een zwaar materiaal is gemaakt, zoals keramiek. Dit helpt ervoor te zorgen dat de kom rechtop blijft staan, veel konijnen vinden het namelijk leuk om hun voedselkom om te kiepen.
    • Zorg er ook voor dat de zijkanten hoog genoeg zijn om het voedsel er in te houden, maar laag genoeg dat het konijn er comfortabel uit kan eten. [14]
  5. Een waterfles wordt vaak bij een kooi geleverd, maar het is een goed idee om er een paar te hebben. Het is natuurlijker dat een konijn uit een kom drinkt, maar deze kan omgestoten worden, in tegenstelling tot de waterfles.
    • Je konijn kan een waterfles vervelend vinden. Als je dit opmerkt, stap dan over naar een zware, keramische waterkom. [15]
  6. Het ideale voedsel voor een konijn is gras en hooi, hun darmen zijn ontworpen om dat te verwerken. Idealiter bestaat het merendeel van het voedsel van je konijn uit verse, groene hooi. Je kunt dit aanvullen met een kleine hoeveelheid pellets (elk brokje ziet er het zelfde uit) en verse groenten en fruit. Veel gebruikte groenten zijn broccoli, paksoi, wortelgroen, bietengroen, koriander, bladgroenten, spruitjes, kool, boerenkool en andere groene groenten.
    • Voorkom dat je konijn constant toegang heeft tot de pellets, aangezien dit tot overgewicht en gezondheidsproblemen kan leiden. Vermijd ook konijnenvoer met felle kleuren, noten, zaden en fruit erin. Deze bevatten doorgaans veel suiker en koolhydraten.
    • Als je niet zeker weet welke groenten je kunt gebruiken, vraag de dierenarts of een lokale fokker dan om advies over voedsel.
    • Vermijd vitamines als supplement op het dieet van je konijn. Gezonde konijnen hebben deze niet echt nodig.
    • In tegenstelling tot de algemene opvatting, kan het geven van te veel wortels heel schadelijk zijn. Ze houden van wortels als traktatie, maar je zou je konijn niet dagelijks wortels moeten voeren. Wekelijks is doorgaans geen probleem. [16]
  7. Net als andere huisdieren heeft je konijn speelgoed nodig. Koop verschillende soorten speelgoed voor hem, zoals een kauwspeeltje of een tunnel met verschillende kamers. Je kunt ook zelf speelgoed maken, zoals een kartonnen doos met gaten op konijn-formaat.
    • Een goed, huisgemaakt kauwspeeltje is een takje van een onbehandelde appelboom. Zorg ervoor dat het takje schoon en onbehandeld is voordat je het aan hem geeft.
    • Als je een andere boomsoort kiest, wees er dan zeker van dat het niet giftig is en laat het ten minste 6 maanden drogen voordat je het aan je konijn geeft. Appelhout vereist deze behandeling niet. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat het schoon en onbehandeld is.
    • Zorg ervoor dat je speelgoed met verschillende doeleinden koopt. Verschillende konijnen genieten van verschillend speelgoed. [17]
  8. Dit is mogelijk het meest veelzijdige materiaal voor konijneneigenaren. Het biedt bodembedekking, voedsel en vermaak voor je konijn en het kan gebruikt worden in zijn toilet. Het is van belang om goed hooi te gebruiken. Voor de meeste konijnen is “phleum pratense” het beste.
    • Wanneer je konijn hooi eet, levert dat de nodige vezels voor zijn verteringssysteem. [18]
    • Hooi biedt tevens een goede graafplek voor konijnen. Dit is vaak heel vermakelijk voor konijnen, vooral als je er wat lekkers, zoals stukjes appel of Cheerio, in verstopt. Je kunt ook verscheurd papier gebruiken als graafplek. [19]
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Pippa Elliott, MRCVS

    Dierenarts, Royal College of Veterinary Surgeons
    Dr. Elliott is dierenarts met meer dan dertig jaar ervaring. In 1987 studeerde ze af aan de Universiteit van Glasgow en werkte daarna 7 jaar lang als dierenarts. Vervolgens werkte ze meer dan tien jaar als dierenarts bij een dierenkliniek.
    Pippa Elliott, MRCVS
    Dierenarts, Royal College of Veterinary Surgeons

    Dierenarts Pippa Elliott maakt een interessant punt: "Zelfs huiskonijnen hebben baat bij blootstelling aan natuurlijk zonlicht. Dit stimuleert de productie van vitamine D, wat essentieel is voor sterke botten en gezonde tanden."

    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 5:

Het juiste konijn kiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je van plan bent om een lamprei, ook wel bekend als baby konijn, te nemen, dan moet je bepaalde richtlijnen volgen. Wanneer je het konijn gaat ophalen, bekijk je de grootte, kleur, het temperament en de gezondheid van de ouders om te zien hoe ze reageren, dit kan je een idee geven van hoe je baby konijn zich zal gedragen.
    • Als je merkt iets ongewoons opmerkt, vraag de eigenaar van de ouders dan naar de persoonlijkheden en het temperament. Ze kunnen zich anders gedragen omdat je een vreemde bent of omdat je in de buurt van het nest bent.
  2. Als je tevreden bent met de ouders, wil je misschien één van hun lampreien kiezen. Bekijk hoe het konijn op je reageert. Kies niet het konijn dat zich bij zijn moeder verschuilt, zelfs als je medelijden met hem hebt, het zal namelijk waarschijnlijk geen vriendelijk huisdier worden. Kies juist een konijn dat naar je toe huppelt en aan je snuffelt. Om je keuze verder te helpen, moet je de gezondheid van de lamprei controleren. Kijk uit naar dingen als: [20]
    • Schone, heldere ogen waar geen afscheiding, korstjes of andere vreemde deeltjes in of nabij zitten.
    • Schone oren die niet stinken en niet geblokkeerd zijn door was.
    • Schone, klitvrije en niet stinkende vacht.
    • De afwezigheid van teken, vlooien en andere parasieten op de huid.
    • Geen klittende vacht, of andere problemen, rondom de anus, dit kan namelijk ernstige gezondheidsproblemen aanduiden.
    • Reactief en opgewonden, zonder overmatig te springen of trillen.
    • Geen uiterlijke tekenen van ziekte, zoals niezen, afscheiding uit de neus, haarverlies of gebitsproblemen.
  3. Volwassen konijnen moeten op een iets andere manier worden gekozen dan lampreien. Ga naar de locatie waar je je nieuwe huisdier wilt ophalen. Waar je je konijn ook gaat uitkiezen, zoek alle volwassen konijnen. Controleer of ze blij en reactief zijn. Ze moeten tevens gezond zijn.
    • De karakteristieken van een gezond, volwassen konijn zijn hetzelfde als voor een gezonde lamprei. Controleer alle externe tekenen van gezondheid, inclusief de ogen, oren en vacht.
    • Een asiel is een goede plek om een volwassen konijn te adopteren. Ze zijn vaak al gecastreerd of gesteriliseerd. Daarnaast geef je een konijn een tweede kans. [21]
  4. Als je de algehele gezondheid van de konijnen eenmaal hebt gecontroleerd, kun je je favoriet kiezen. Neem gerust je tijd. Het konijn dat je kiest, zal de komende ongeveer 8 jaar met je doorbrengen, zorg er dus voor dat je een goede match vindt. Speel met de konijnen die je leuk vindt om erachter te komen of ze bij je passen. Bekijk ook of hij jou ook leuk vindt.
    • Onthoud dat hij in het begin wat verlegen en nerveus kan zijn, omdat je nieuw bent. Controleer gewoon op tekenen van temperament en socialisatie.
    • Als je er eenmaal een hebt gevonden, kun je wat aanvullende vragen stellen voordat je hem meeneemt naar huis. Hieronder vallen ook vragen over de eetgewoontes, zijn toilet en leeftijd. [22]
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 5:

Een band vormen met je konijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Wanneer je je konijn voor het eerst mee naar huis neemt, moet je in de gaten houden hoe hij omgaat met zijn omgeving. Bekijk waar hij zijn behoefte doet, hoe hij reageert op andere mensen in het huishouden, hoe hij reageert op het speelgoed, welk speelgoed hij leuk vindt en welk speelgoed hij negeert en hoe hij reageert op de kamer waar je hem in hebt gezet.
    • Maak je geen zorgen als hij, wanneer je hem net hebt, een paar minuten gewoon stil in een hoekje gaat zitten, dan eet en dan gaat liggen. Stoor hem niet, wat hij ook doet. Hij is zich aan het aanpassen aan zijn nieuwe omgeving.
    • Laat hem de eerste paar dagen in zijn kooi. Neem elke dag wat tijd om naast hem te gaan zitten en tegen hem te praten op een lage, rustige toon. [23]
  2. Als je konijn eenmaal aan jou lijkt te wennen, kun je hem uit zijn kooi laten. Sluiten alle deuren van de kamer waar zijn kooi staat. Til hem niet uit de kooi, maar open het deurtje en laat hem er zelf uit komen.
    • Ga in het midden van de kamer zitten en doe iets stils, zoals lezen, naar rustige muziek luisteren en schrijven. [24]
    • Zorg dat je wat groenten bij je hebt voor het geval je konijn nieuwsgierig wordt.
  3. Als je konijn eenmaal uit zijn kooi komt, laat hem dan zelf wat rond huppelen. Forceer hem niet om bij je te komen en beweeg zelf niet te veel. Hij zal uiteindelijk naar je toe komen, uit nieuwsgierigheid naar wat je aan het doen bent en wie je bent. Wanneer hij dat doet, laat hem dan rustig aan je ruiken en biedt hem dan een klein stukje groente, ongeveer ter grootte van je duimnagel.
    • Als hij voorzichtig is, blijf dan stil zitten en praat zachtjes tegen hem. Beweeg niet te snel, anders kun je hem laten schrikken. [25]
  4. Als je konijn zijn tijd neemt met naar je toe komen, wacht dan geduldig totdat hij dat doet. Als hij dichtbij komt, maar de groente niet aanneemt, leg het dan neer en ga verder met waar je mee bezig was. Negeer hem totdat hij zelf naar het eten toe komt. Wanneer hij dat doet, laat je hem het rustig opeten.
    • Nadat hij het eerste stukje heeft opgegeten, kun je nog een klein stukje bieden. Als hij naar je toe komt om het op te eten, blijf dan stil zitten en praat zachtjes tegen hem. [26]
  5. Als hij eenmaal naar je toe komt en je hem kunt voeren, kun je beginnen hem langzaam over zijn kop te aaien als hij klaar is met eten. Als hij blijft zitten of zijn kop omlaag brengt, naar de grond, ga dan door. Als hij schrikt of wegrent, stop dan en ga verder met waar je mee bezig was. Je moet wachten totdat hij zelf weer naar je toe komt om het nog een keer te proberen. [27]
    • Als hij je bijt, piep dan luid. Dit laat hem weten dat je pijn hebt, waardoor het duidelijk voor hem wordt dat hij je pijn heeft gedaan.
  6. Als het moeilijk voor je is, moet je toch blijven proberen. Wissel af tussen het bieden van een stukje groente, aaien en volledig negeren. Als hij je benadert, kun je opnieuw proberen hem te voeren. Als hij je een kopstoot geeft, dan wil hij aandacht. Aai hem als hij dit doet.
    • Herhaal dit proces elke paar dagen totdat je een band hebt gevormd met je nieuwe huisdier.
    Advertentie

Tips

  • Als je van plan bent om een mannetje en een vrouwtje tegelijk te namen, moet je ze steriliseren en castreren. Onthoud dat zelfs broers en zussen met elkaar zullen paren. Verder kunnen vrouwelijke konijnen al met 5 maanden oud seksueel volwassen zijn. Als je het mannetje niet castreert, zal hij overal sproeien en proberen te paren met alle dieren van verschillende soorten.
  • Controleer de tanden van je konijn elke maand. Hun tanden kunnen scheef gaan staan en moeten mogelijk geknipt worden. Als ze scheef staan of als je merkt dat er veel kwijl rond de mond zit of er problemen zijn met eten, breng hem dan naar de dierenarts.
  • Voorkom dat je konijn oververhit raakt. Aangezien konijnen constant een dikke vacht hebben, zijn ze het gelukkigst in iets koelere omgevingen.
  • Laat je konijn nooit schrikken, aangezien hij hierdoor een fatale hartaanval kan krijgen.
  • Zorg er altijd voor dat je het huis konijn-bestendig maakt voordat je er een neemt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.696 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie