Pdf downloaden Pdf downloaden

Je konijn castreren of steriliseren kan zowel voor jou als voor je konijn zeer gunstig zijn. Hoewel het meestal om een kleine ingreep gaat, wil je er zeker van zijn dat je konijn daarna volledig geneest. Je moet je van tevoren voorbereiden om de nazorg zo soepel mogelijk te laten verlopen. Geef je konijn direct na thuiskomst een comfortabele en veilige omgeving. Het duurt meestal tien dagen voordat een konijn herstelt van een operatie en in die tijd moet je de juiste medische zorg verlenen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een plan opstellen voor de nazorg

Pdf downloaden
  1. Overleg grondig met je dierenarts over de behandeling van je konijn als je hem laat opnemen voor de operatie. Je dierenarts zal je specifieke instructies geven over de verzorging van je konijn. Volg bij twijfel altijd het advies van de dierenarts. Enkele vragen die je aan je dierenarts moet stellen:
    • 'Wat voor soort pijnstillers moet mijn konijn innemen?'
    • 'Hoe laat moet ik mijn konijn ophalen?'
    • 'Hoelang duurt het voordat het konijn genezen is?'
    • 'Welk voedsel adviseer je om mijn konijn na de operatie te voeren?' [1]
  2. Maak de kooi grondig schoon voordat je het konijn naar huis brengt. Je moet voor een schone omgeving zorgen om infectie te voorkomen. Verwijder eventueel schaafsel, stof of hooi en vervang dit door een krant of een handdoek. Dit helpt om de wond tijdens het herstel schoon en netjes te houden. Als je konijn eenmaal is hersteld (of als de hechtingen eruit zijn), kun je het schaafsel terug in zijn kooi leggen.
    • Je kunt de kooi desinfecteren met een mengsel van een deel azijn op vier delen water. Gebruik een schone doek om de wanden en bodem van de kooi schoon te vegen.
    • Steriliseer de waterbakken en het speelgoed in heet water. Laat het water gedurende een minuut koken en giet het vervolgens over de waterbakken en het speelgoed.
  3. Hoewel je misschien een buitenkonijn hebt, is het goed om je konijn binnen te houden terwijl het geneest. Hierdoor kun je je konijn beter in de gaten houden en ervoor zorgen dat het zich in een veilige en schone omgeving bevindt tijdens de herstelperiode. Houd de kooi in een warme en rustige hoek in je huis. Je kunt het hok in je keuken, garage of slaapkamer zetten, zolang de ruimte warm wordt gehouden.
  4. Hoewel dieren over het algemeen vóór een operatie moeten vasten, zijn konijnen een speciaal geval. Je moet je konijn juist te eten geven voor een operatie. Dit komt omdat konijnen niet kunnen overgeven en ze door hun snelle stofwisseling bijna altijd iets in hun maag moeten hebben. [2]
    • Als de receptioniste of dierenarts je vraagt je konijn niet te voeren, is het raadzaam om hem ergens anders te laten verzorgen. Hoewel het over het algemeen klopt dat je huisdieren vóór de operatie niet mag voeren, vormen konijnen een speciale uitzondering, en dit kan een teken zijn dat je dierenarts geen ervaring heeft met het verzorgen van konijnen. [3] [4]
  5. Als je konijn favoriete hapjes heeft, neem ze dan mee naar de kliniek. Vraag de dierenarts om je konijn de hapjes na de operatie te geven. Het is belangrijk dat je konijn begint te eten nadat de verdoving is uitgewerkt, en het meenemen van zijn favoriete voedsel kan het helpen om te eten. [5]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je konijn naar huis brengen

Pdf downloaden
  1. Neem een warmwaterkruik en wikkel hem in theedoeken. Zet hem in de draagtas als je je konijn haar huis brengt. Als je eenmaal thuis bent, verwarm je de fles opnieuw en zet je hem in de kooi. Je konijn kan er tegenaan liggen om warm te blijven. Gebruik geen elektrische verwarmingsbron, omdat dit brandwonden of elektrocutie kan veroorzaken. Je kunt ook een lichte deken in de kooi leggen. [6]
  2. Konijnen kunnen agressief tegen elkaar zijn. Hoewel castratie of sterilisatie je konijn kan kalmeren, kunnen andere konijnen tijdens de herstelperiode letsel veroorzaken. Dit is vooral het geval wanneer mannetjes- en vrouwtjeskonijnen in dezelfde kooi worden gehouden.
    • Een mannetjeskonijn kan nog tot vier weken na de operatie andere konijnen bevruchten. Gedurende deze tijd zullen de testikels donker worden en verschrompelen tot ze verdwijnen; dit is normaal. Zodra de testikels helemaal verdwenen zijn, is het veilig om je konijnen weer bij elkaar te zetten.
    • Gesteriliseerde vrouwtjeskonijnen kunnen gewond raken door mannetjeskonijnen (zelfs gecastreerde konijnen). Houd je vrouwtjeskonijn gescheiden van de mannetjes totdat de hechtingen eruit zijn gehaald.
  3. Terwijl een mannetjeskonijn meteen begint te eten, kan een vrouwtjeskonijn haar eetlust verliezen. Het is absoluut noodzakelijk dat je konijn uiterlijk de dag na de operatie begint te eten. Probeer het traktaties en andere favoriete snacks te geven.
    • Als het konijn toch niet eet, doe dan een deel voer en twee delen water in een blender en gebruik een injectiespuit om de pap te voeren. Geef dit voer alleen in hoeveelheden ter grootte van een erwt via de zijkant van de mond. [7]
    • Als het 12 uur na de operatie nog niet heeft gegeten, neem dan contact op met je dierenarts.
  4. Terwijl je konijn nog steeds zijn hechtingen heeft, moet je ervoor zorgen dat het niet agressief rondrent. Dit vergroot de kans dat het zijn wond opent. Houd tijdens deze periode honden of katten uit de buurt van de konijnenkooi. Haal het konijn niet uit zijn kooi en laat het niet door het huis dwalen. Het is het beste om het een paar dagen na de operatie niet te veel te pakken, hoewel je het kunt aaien en het wat lekkers kunt geven.
    • Een vrouwtjeskonijn zal zich de eerste 24 uur na de operatie in een hoek van de kooi verstoppen. Dit is normaal. Laat het met rust en behandel het gedurende deze tijd niet. Als dit gedrag veel langer dan een dag aanhoudt, dan moet je contact opnemen met je dierenarts.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je konijn helpen herstellen

Pdf downloaden
  1. Je konijn kan aan zijn hechtingen trekken of er tegenaan wrijven vanwege jeuk of irritatie. Vouw een kleine theedoek op en leg hem op de hechtingen. Gebruik een elastisch verband of gaas om het aan het lichaam van het konijn te bevestigen. Zolang je konijn kan ademen, is het goed. [8]
    • Als je geen elastisch verband hebt, kun je een band van het been van een panty afknippen.
  2. Je dierenarts zal je konijn een pijnstiller voorschrijven. Volg zijn of haar instructies en zorg ervoor dat het konijn op het juiste moment de juiste dosis medicatie krijgt. Dit is vooral belangrijk bij het steriliseren van vrouwtjes, omdat het een pijnlijkere operatie is dan castratie. [9] Je konijn zal waarschijnlijk een pil of een injectie krijgen die je moet toedienen. Als je je niet op je gemak voelt bij het injecteren van je konijn, vraag dan van tevoren om pillen.
    • Je konijn aarzelt misschien bij het doorslikken van een pil. Je kunt proberen de pil in zijn voer te verstoppen. Je kunt de pil ook oplossen in een klein beetje water en een voedingsspuitje gebruiken om het konijn zijn medicatie via de zijkant van zijn mond toe te dienen.
    • Injecties met pijnstillers worden subcutaan aan konijnen gegeven. Dit betekent dat de prik alleen door de huid van het konijn hoeft te dringen. Als je injecties krijgt voorgeschreven, vraag dan je dierenarts om je te leren hoe je de injectie op de juiste manier toedient.
    • Vraag je dierenarts wanneer hij je konijn voor het laatst pijnstillers heeft gegeven. Het is gebruikelijk dat dierenartsen je konijn een dosis geven vlak voordat het naar huis gaat. [10]
  3. Ga terug naar je dierenarts als je wordt gevraagd de hechtingen eruit te laten halen. Dit gebeurt doorgaans tien dagen na de operatie. De dierenarts zal het konijn controleren om er zeker van te zijn dat ze goed genezen zijn. Vertel het je dierenarts als je iets van het volgende merkt:
    • Bloedende of met etter gevulde incisies.
    • Een open wond of losse hechtingen.
    • Diarree.
    • Een gebrek aan energie of een weigering om de hoek van de kooi te verlaten.
    • Een 'tandenknarsend' geluid.
    • Verlies van lichaamswarmte.
    • Vocht uit of zwelling bij de testikels (bij mannetjes)
    Advertentie

Tips

  • Geef je konijn veel lekkers na de operatie.
  • Volg nauwkeurig de instructies van je dierenarts.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je moet je vóór de operatie ervan verzekeren dat je dierenarts ervaring heeft met het opereren van konijnen. [11]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.745 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie