Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je last hebt van wagenziekte, zie je vast op tegen iedere lange autorit. Dat kan een vervelende invloed hebben op je woon-werkverkeer of op uitjes met vrienden. Wagenziekte is maar een van de vele vormen van reisziekte (of kinetose), en sommige mensen hebben er last van als ze met de auto rijden. Duizeligheid, vermoeidheid, koud zweet en misselijkheid zijn een paar bekende symptomen van wagenziekte. Dus hoe kun je wagenziekte eigenlijk voorkomen? Probeer wat van de onderstaande tips en trucjes om zonder ziek te worden van de rit te kunnen genieten.

Methode 1
Methode 1 van 3:

De manier waarop je reist veranderen

Pdf downloaden
  1. Artsen denken dat reisziekte wordt veroorzaakt door een conflict tussen wat je ogen zien en hoe je lichaam, dat de signalen vanuit het binnenoor gebruikt om het evenwicht te bepalen, de bewegingen van een voertuig interpreteert. [1] Als je ogen bijvoorbeeld de autostoel voor je zien, maar je lichaam voelt de bochten en de snelheid, raakt je binnenoor misschien in de war. Dit leidt dan tot de misselijkheid en duizeligheid die typerend zijn voor wagenziekte. [2] Om dit gevoel te voorkomen kun je proberen je ogen te fixeren op de weg voor je, zodat je ogen en lichaam dezelfde informatie kunnen verwerken. Als je voorin zit is er minder verschil tussen wat je ziet en hoe je lichaam de beweging interpreteert.
    • Het voordeel van zelf de auto besturen is dat je iets hebt om je op te concentreren, wat je kan afleiden van je misselijkheid. [3]
  2. Als je een vast punt voor je hebt, registreren je ogen, je binnenoor en je zenuwen dezelfde informatie. Kijk door de voorruit en zoek een stabiel punt aan de horizon, ergens in de verte. Dit punt kan bijvoorbeeld een boom, een gebouw of een berg zijn. Hou je ogen hier geconcentreerd op gericht. Blijf ernaar kijken, ook al ga je over hobbels, door bochten of over heuvels. Weersta de neiging om opzij te kijken uit het raam; kijk alleen maar door de voorruit.
    • Als je zelf rijdt, zorg er dan wel voor dat je op de weg en de omringende auto's let, terwijl je naar de horizon kijkt.
  3. Een koele, goed geventileerde ruimte helpt ook tegen wagenziekte, en het verlicht symptomen als zweten en misselijkheid. Draai als het kan de raampjes open zodat er een briesje in de auto waait. Je kunt ook de airco van de auto aanzetten. Richt de ventilatieroosters op je gezicht zodat je er optimaal van kunt profiteren.
    • Ventilatie kan ook helpen tegen de geur van voedsel in de auto. Wagenziekte kan erger worden als het sterk naar eten ruikt. [4]
  4. Soms is het lastig om je ogen op een vast punt gericht te houden als je in een hobbelende auto zit. Om je ogen te stabiliseren is het nodig om je hoofd ook op zijn plek te houden. Leg je hoofd tegen de hoofdsteun achter je, en hou hem stil. Een nekkussen kan ook helpen om je hoofd - en daarmee je blik - stil te houden.
  5. Ga de auto uit en strek je benen. Ga op een bankje zitten of onder een boom, en adem diep in en uit door je mond om te ontspannen. Dit is vooral belangrijk als je een lange reis moet maken of als de weg erg bochtig is. Regelmatig stoppen helpt niet alleen tegen wagenziekte, maar is ook goed voor de chauffeur omdat hij dan af en toe rust kan nemen. Ga weer verder als jij je alert voelt en als je misselijkheid of duizeligheid over zijn.
  6. Het kan heel goed werken om door je wagenziekte heen te slapen. Je bent je dan niet bewust van de verschillen tussen de visuele informatie en de signalen die je lichaam uitzendt, omdat je ogen dicht zijn. Veel mensen vinden dat slapen de beste manier is om een lange autorit te doorstaan zonder wagenziekte.
    • Als je moeilijk in slaap komt in een auto, kun je misschien een natuurlijk slaappilletje nemen. Als je dat doet moet je wel zeker weten dat jij niet op een gegeven moment zelf moet gaan rijden.
  7. Afleiding is een uitstekend middel tegen wagenziekte, vooral bij kinderen of mensen die achterin moeten zitten. Zoek afleiding van de misselijkheid en duizeligheid door naar muziek te luisteren, te zingen of een spelletje te doen met je medepassagiers. [5]
  8. Wagenziekte wordt erger als je je concentreert op een visueel object dat zich in de auto bevindt in plaats van op iets buiten de auto. Als je in een boek , telefoon, kindle of tablet kijkt wordt het verschil tussen wat je ogen en de rest van je lichaam ervaren alleen maar groter. Kijk als je wagenziekte wilt voorkomen alleen naar iets buiten de auto, liefst op de horizon voor je. [6]
    • Er zijn mensen die alleen wagenziekte ervaren als ze in de auto gaan lezen. Zorg ervoor dat dat jou niet overkomt!
    • Audioboeken, de autoradio en cd's zijn wel goede vormen van entertainment die geen wagenziekte veroorzaken.
  9. Adem diep . Wagenziekte wordt erger als je bang of nerveus bent. Ontspanningstechnieken zoals rustig, bewust ademen kunnen helpen om je hartslag te verlagen en je lichaam te ontspannen, waardoor je symptomen van wagenziekte kunt voorkomen. [7]
  10. Hoe soepeler de rit, hoe minder groot de kans is dat je wagenziekte krijgt. Manieren om de rit soepel te laten verlopen zijn bijvoorbeeld de snelweg nemen in plaats van binnendoorwegen, en ervoor zorgen dat de schokbrekers van je auto goed zijn. [8] Je kunt bij het plannen van de route ook proberen om wegen met veel heuvels of bruggen te vermijden. Probeer de rit zo vlak mogelijk te houden.
    • Het kan ook helpen om buiten de spits te reizen, omdat je dan niet steeds hoeft op te trekken en af te remmen in de file.
  11. Een polsbandje geeft een zachte, constante druk op de binnenkant van je pols, ongeveer 3 cm van je polsgewricht. Deze druk verlicht misselijkheid door wagenziekte. Hoewel de werking ervan niet wetenschappelijk is aangetoond, zijn ze niet duur en hebben ze geen negatieve bijwerkingen. [9] Je kunt het proberen om te zien of het voor jou werkt. [10]
    • Als je geen polsbandjes tegen reisziekte hebt, kun je zachtjes druk uitoefenen op je pols, tussen de twee pezen, op ongeveer 3 cm van je polsgewricht.
  12. Sommige mensen die reisziekte hebben in de auto, hebben daar ook last van in andere vervoersmiddelen, zoals de trein, bus of het vliegtuig. Er zijn echter mensen die alleen wagenziek worden in de auto. Dan is het misschien beter om op een andere manier te reizen, omdat de andere voertuigen misschien soepeler bewegen, omdat je ogen er minder snel door in de war raken, of omdat je er hoger in zit.
    • Het is nuttig om de meest stabiele stoelen te kiezen als je met een andere vorm van vervoer gaat reizen. Zorg ervoor dat je stoel in de rijrichting staat (niet achterstevoren); ga voorin in de bus of trein zitten; kies voor een stoel boven de vleugel in het vliegtuig. Dan beweeg je zo min mogelijk.
    • Je kunt korte afstanden ook lopen of fietsen, dan hoef je helemaal niet met de auto.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Aanpassingen aan je dieet

Pdf downloaden
  1. Van vet voedsel word je sneller misselijk. [11] En alcohol kan de symptomen van wagenziekte, zoals duizeligheid, misselijkheid, zweten en hoofdpijn verergeren. Als je weet dat je met de auto ergens heen moet, laat vet voedsel en alcohol dan staan.
  2. Als je een zware maaltijd eet word je eerder misselijk. Als je een lange rit voor de boeg hebt, eet dan wat vaker gezonde, magere, kleine maaltijden. Als je een maaltijd kunt vinden waar weinig vet maar veel eiwit in zit, is dat ideaal tegen wagenziekte.
    • Eet onderweg bijvoorbeeld geen hamburger als je met de auto moet reizen. Neem liever een salade met gegrilde kip. Drink geen milkshake, maar kies voor een smoothie met magere yoghurt.
  3. Een flauwe, droge cracker kan een maag die van streek is wat kalmeren. Ook droog brood, pretzels of kaakjes absorberen maagzuur waardoor je maag tot rust komt. Bovendien stillen ze de honger zonder dat je last krijgt van je maag. [12]
    • Deze snacks ruiken niet sterk, wat ook handig is, omdat je van sterke geuren nog misselijker kunt worden. [13]
  4. Uitdroging kan de symptomen van wagenziekte verergeren. Drink voldoende water voor en tijdens je reis om de symptomen van wagenziekte tegen te gaan. [14] Hoewel water drinken de beste manier is om gehydrateerd te blijven, kan een drankje met een smaakje misschien helpen om jezelf af te leiden van duizeligheid en misselijkheid; koop dus gerust wat frisdrank zonder cafeïne, zoals bijvoorbeeld ginger ale.
    • Drankjes met veel proteïnen schijnen ook te kunnen helpen tegen misselijkheid.
  5. Gember werkt bij wagenziekte en andere vormen van reisziekte. Je kunt gember op allerlei manieren eten en drinken. Er zijn gemberlolly's, gembersnoepjes, gemberthee , gemberbier , gembercapsules, gesuikerde gember en gemberkoekjes. [15] Die kunnen allemaal helpen om je maag te kalmeren. Zorg er wel voor dat je snack gemaakt is met echte gember, en niet met gembersmaakstof.
    • Vraag je huisarts of het veilig voor je is om gember te gebruiken. Het is mogelijk dat gember de werking van bepaalde medicijnen beïnvloedt. [16]
  6. Pepermunt werkt net als gember op natuurlijke wijze tegen misselijkheid. Snoepjes met pepermunt zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt, wat maagzuur kan neutraliseren. Bovendien leiden deze smaken je af van je misselijkheid. [17] Zuig op wat pepermunt of kauw op kauwgum met pepermuntsmaak om je maag tot rust te brengen en om even ergens anders aan te kunnen denken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Medicijnen gebruiken

Pdf downloaden
  1. Meestal kun je de wagenziekte wel bestrijden met wat aanpassingen aan je leefstijl en met huismiddeltjes. Maar soms staat het je baan of dagelijks functioneren in de weg. In dat geval kun je met je huisarts praten over mogelijke medische oplossingen, zoals zelfzorgmiddelen of medicijnen op recept.
    • Je zou ook naar de huisarts moeten gaan als jij (of je kind) last houdt van symptomen terwijl je al een hele tijd uit de auto bent, zoals hevige hoofdpijn, of moeite met horen, zien of lopen. Dit kan duiden op problemen die ernstiger zijn dan normale wagenziekte. [18]
    • Vatbaar zijn voor wagenziekte kan verband houden met leeftijd, afkomst, geslacht, hormonale factoren, aandoeningen aan de zintuigen en migraine. Vraag je huisarts of jij een verhoogd risico hebt op wagenziekte. [19]
  2. Dit zijn zelfzorgmiddelen of medicijnen op recept die helpen bij wagenziekte. De meeste ervan bevatten dimenhydrinaat of cyclizine. [20] Bekende merken zijn bijvoorbeeld Primatour en Cinnarizine. Er bestaan ook pleisters met de werkzame stof die het middel gedoseerd afgeven. Antihistaminica kunnen misselijkheid door reisziekte voorkomen omdat ze de bewegingssensoren in het middenoor verdoven. Om goed hun werk te kunnen doen moet je ze wel 30 tot 60 minuten voor de reis innemen. [21]
    • Kijk naar de bijwerkingen voordat je deze middelen gaat gebruiken (zeker als je zelf moet rijden), en vraag het voor de zekerheid ook aan je dokter. Door antihistaminica kun je slaperig worden waardoor je misschien geen auto of andere machines mag bedienen. [22]
  3. Scopolamine mag alleen door volwassenen worden gebruikt, niet door kinderen. [23] Het is alleen op recept verkrijgbaar, als pleister die je achter je oor moet plakken. Plak de pleister 4 uur voordat je gaat reizen op. Hoewel de bijwerkingen ernstig kunnen zijn (troebel zicht en droge mond), is dit middel erg effectief tegen misselijkheid bij reisziekte. [24] Vraag je huisarts of dit voor jou een goede optie is.
    Advertentie

Tips

  • Voorkom wagenziekte bij kinderen door hen een hoger stoeltje te geven zodat ze door de voorruit kunnen kijken, en doe spelletjes waarbij ze worden aangemoedigd om naar buiten te kijken. Laat ze geen filmpjes kijken want daarvan worden ze juist misselijker.
  • Mensen met migraine, zwangere vrouwen en kinderen tussen de 2 en 12 jaar zijn het meest vatbaar voor wagenziekte. In veel gevallen gaat wagenziekte na verloop van tijd vanzelf over.
  • Zorg voor voldoende afleiding, maar ga niet lezen of op een scherm kijken. Leuke muziek, audioboeken of spelletjes zijn betere opties.
  • Zorg ervoor dat de auto koel en goed geventileerd is.
  • Zorg ervoor dat de auto goed schokbrekers heeft; de rit moet zo soepel mogelijk verlopen.
  • Stop af en toe en ga een paar minuten wandelen. De wagenziekte gaat meestal over als je een tijdje op de vaste grond loopt.
  • Als je vaak last hebt van wagenziekte, neem dan zakjes mee voor het geval je moet overgeven.
  • Probeer kauwgom. Neem een nieuwe als de smaak eraf is, want door smakeloze kauwgom word je juist misselijk.
  • Kijk ver vooruit dan voel je je misschien minder ziek.
  • Kijk niet in een boek of scherm terwijl je rijdt. Kijk naar de horizon. Zorg voor een frisse auto, want door hitte word je misselijk.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Artsen dachten vroeger dat je minder misselijk zou worden met een lege maag. We weten nu dat dat niet waar is; je kunt beter iets in je maag hebben. Een lichte snack of kleine maaltijd is het beste.
  • Ga naar je huisarts voordat je medicijnen of kruidenmiddelen gaat gebruiken. Antihistaminica, gember en pepermunt zijn misschien niet door iedereen veilig te gebruiken; overleg altijd eerst met je huisarts.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.952 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie