Pdf downloaden Pdf downloaden

Natuurlijk is het makkelijker om naar de supermarkt te gaan en een pak yoghurt in je karretje te gooien, maar heb je ooit het idee gehad om zelf yoghurt te 'maken' in je eigen keuken? Door zelf natuurlijke yoghurt te maken met probiotische yoghurtculturen profiteer je van een betere spijsvertering, een hogere weerstand en heb je minder kans op voedselallergieën! Volg deze stappen om te leren hoe je zelf yoghurt maakt.

Ingrediënten

  • 1 liter melk (elke soort is goed, maar als je UHT (ultra hoge temperatuur) gepasteuriseerde melk gebruikt, kun je stap één overslaan omdat de melk al voldoende verhit is voor het in het pak ging).
  • 20 á 30 gram mager melkpoeder (optioneel)
  • 1 eetlepel suiker om de bacteriën te voeden
  • Snufje zout (optioneel)
  • 2 eetlepels yoghurt met levende bacteriën, dit noemen we de 'starter' (je kunt ook gevriesdroogde bacteriën gebruiken)
Deel 1
Deel 1 van 3:

De melk en de starter mengen

Pdf downloaden
  1. Gebruik twee pannen of potten die in elkaar passen zodat je 'au bain-marie' kunt opwarmen, dan brandt de melk niet aan en hoef je maar af en toe te roeren. Als dat niet kan en je verhit de melk direct op het vuur, zorg dan dat je er constant bij blijft en blijf roeren. Als je geen thermometer hebt, 85ºC is de temperatuur dat de melk begint te schuimen. Het is wel ten zeerste aan te raden een thermometer te kopen die van 37 tot 100ºC gaat, zeker als je van plan bent vaker zelf yoghurt te maken. [1]
    • Je kunt elke soort melk gebruiken, zoals volle melk, halfvolle melk, magere melk, biologische melk, gepasteuriseerde melk, gehomogeniseerde melk, rauwe melk, poedermelk, koemelk, geitenmelk, sojamelk etc. UHT-gepasteuriseerde melk is op hogere temperatuur verhit, wat bepaalde proteïnen die voor het maken van yoghurt nodig zijn afbreekt. Sommige mensen hebben laten weten dat het moeilijker is om yoghurt te maken van UHT-gepasteuriseerde melk.
  2. Dit gaat het best als je de pan in een bak met koud water zet. De temperatuur daalt dan sneller en gelijkmatiger, en je hoeft maar af en toe te roeren. Als je het bij kamertemperatuur of in de koelkast laat afkoelen, moet je vaker roeren. Ga pas verder als de melk onder de 49ºC, maar laat het niet verder afkoelen dan 32ºC; 43ºC is de optimale temperatuur.
  3. Zet de starter alvast op kamertemperatuur terwijl je wacht tot de melk is afgekoeld. Dan is het niet te koud wanneer je het erbij doet. [2]
    • Elke yoghurt heeft 'goede' bacteriën nodig. De makkelijkste manier om die toe te voegen is door bestaande yoghurt te gebruiken. Als je voor het eerst zelf yoghurt maakt, gebruik dan yoghurt uit de winkel (zonder smaakje). Zorg er voor dat er wel op de verpakking staat dat het 'actieve yoghurtculturen' bevat. Proef verschillende soorten gewone yoghurt voor je begint. Je zult zien dat ze allemaal een beetje anders smaken. Neem er één die je lekker vindt als jouw starter.
    • Je kunt ook gevriesdroogde culturen gebruiken in plaats van bestaande yoghurt. Deze zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar online onder de naam Yoghurtferment Bifidus Lactoferm, en zijn wat betrouwbaarder als starter.
    • In noodgevallen kun je ook yoghurt met een smaakje gebruiken, maar de smaak zal niet hetzelfde zijn als wanneer je gewone yoghurt gebruikt.
    • Je kunt ook lekkere zure room gebruiken, zeker als je niet houdt van draderige of sliertige bifidus (dit zit vaak in commerciële dikke yoghurt omdat dit het productieproces goed kan doorstaan en toch nog goed voor je spijsvertering is). Als je bifidus culturen gebruikt, gebruik dan een steriele mixer zodat je het goed met de melkproteïnen vermengt. Als je dan nog steeds draderige slierten hebt betekent dit misschien dat je het te snel of te hoog verwarmt. Probeer het dan 'au bain-marie'.
  4. 20 tot 30 gram mager melkpoeder verhoogt de voedingswaarde van de yoghurt. De yoghurt wordt hierdoor ook wat dikker. Dat is vooral handig als je magere melk gebruikt.
  5. Voeg 2 eetlepels bestaande yoghurt toe, of de gevriesdroogde bacteriën. Roer het erdoor heen, of beter, gebruik een mixer om de miljoenen bacteriën goed gelijkmatig door de melk te verdelen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De bacteriën laten incuberen

Pdf downloaden
  1. Giet de melk in schone bakjes. Sluit ze goed af met een deksel of met folie. [3]
    • Je kunt ook een glazen stolp gebruiken als je wilt, maar dat is niet echt nodig.
  2. Bewaar de yoghurt op een warme en rustige plek zodat de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen, het liefst zo tegen de 38ºC. Hoe langer je het mengsel laat incuberen, hoe dikker en sterker van smaak de yoghurt zal worden.
    • Hou de yoghurt stil tijdens het incuberen. Schudden zal het niet doen mislukken, maar het duurt daardoor veel langer.
    • Na zeven uur heb je een vla-achtige textuur, ruikt het een beetje naar kaas en ligt er misschien wat groenige vloeistof bovenop. Dat is precies wat je wilt. Hoe langer je het hierna laat staan, hoe dikker en pittiger het wordt.
  3. Er bestaan verschillende methodes om yoghurt te laten incuberen. Gebruik een thermometer zodat je zeker weet dat de temperatuur gelijk blijft. Kies de methode die je het makkelijkst vindt. De meest gebruikte methode is met een yoghurtmaker. Hoe je een yoghurtmaker op de juiste manier gebruikt wordt uitgelegd in de volgende stappen. [4]
    • Je kunt ook de oven op het waakvlammetje zetten (als je oven die heeft), of de oven voorverwarmen tot de gewenste temperatuur, en hem dan alleen op de waakvlam op temperatuur houden. Of zet je oven af en toe even aan en dan weer uit, om op de juiste temperatuur te blijven. Deze methode is een beetje gevaarlijk; zorg dat het niet te warm wordt.
    • Andere methoden zijn met een voedseldroger, een rijstkoker, een warmhoudplaatje op de lage stand, of een Crock-Pot op de laagste temperatuur.
    • Als je dit allemaal niet hebt kun je zelfs een zonnige vensterbank of je auto die in de zon geparkeerd staat gebruiken. Let op dat de voedingsstoffen in de melk door blootstelling aan licht kunnen afnemen. Het beste is om een temperatuur van onder de 49ºC aan te houden, maar laat het niet kouder worden dan 32ºC; 43ºC is de optimale temperatuur. [5] Daarnaast kun je de bak met yoghurt ook in warm water in de wasbak zetten, of in een kleine koelbox.
  4. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten yoghurtmakers op de markt. Met een yoghurtmaker kun je yoghurtbacteriën het veiligst en snelst laten incuberen.
    • De warmtebestendige yoghurtmakers zonder thermostaat vormen de eerste categorie en zijn erg populair vanwege de lage kosten. Ze zijn goedkoper omdat zo zijn gemaakt dat het niet nodig is de temperatuur te beheersen om de bacteriën goed te laten groeien. Ze worden meestal met kleine bakjes geleverd, dus dat kan onpraktisch zijn als je een groot gezin hebt.
    • Yoghurtmakers met regelbare temperatuur zijn duurder omdat er meer elektronische elementen inzitten om de temperatuur constant te houden. Er zijn twee typen in deze categorie:
    • Een ander type heeft een (optimale) fabrieksinstelling die wordt aangehouden, ongeacht de omgeving. Je kunt de temperatuur dus niet zelf instellen bij dit type.
    • Er zijn nu ook yoghurtmakers die de functies uit bovenstaande categorieën combineren. Bijvoorbeeld, één yoghurtmaker heeft een fabrieksingestelde temperatuur met een display waarop je de tijd kunt zien en een automatische stop. Dit apparaat maakt binnen 2 uur heerlijke yoghurt omdat de temperatuur een stuk hoger ligt dan bij de meeste ander huismethoden. Er kunnen bakjes in van meer dan 250 ml, al worden er verschillende maten bijgeleverd. Je kunt er bakken van 3 tot 4 liter inzetten, of 4 bakken van een liter per stuk. Maar bij de grotere bakken is het wel nodig om een groter deksel te gebruiken of handdoeken over het gat te leggen dat ontstaat tussen de onderkant en het bijgeleverde deksel.
  5. De gebruiker kan de temperatuur van de yoghurtmaker instellen zodat de juiste temperatuur om de bacteriën te vermenigvuldigen blijft behouden. Eenmaal ingesteld blijft het dezelfde temperatuur, hoe warm of koud het in je keuken ook is.
    • Er zijn yoghurtmakers waarbij de gebruiker zelf kan instellen hoe lang het apparaat de bakjes verhit. Hoewel het handig kan zijn de tijd in te stellen als je weggaat en de yoghurtmaker alleen laat, is het toch aan te raden in de buurt te blijven, zodat, als er iets mis gaat (stel dat het apparaat niet afslaat) - al zal dat niet vaak voorkomen - je de boel nog kunt redden.
  6. Zorg dat ze gelijkmatig verdeeld zijn en rechtop staan (je wilt niet dat ze omvallen waardoor de yoghurt eruit kan lopen). [6]
  7. Zo blijven de bakjes op de juiste temperatuur waardoor de bacteriën kunnen groeien en er yoghurt ontstaat.
  8. Na verloop van tijd - afhankelijk van welke bacteriën er worden gebruikt, de temperatuur en voedingsstoffen die aanwezig zijn in de melk - zal de melk opstijven tot de consistentie van yoghurt. Dit kan tussen de 2 en 12 uur in beslag nemen. Kortere tijd zal resulteren in minder stevige yoghurt en langere tijd doet de bacteriën optimaal groeien. Voor mensen die last hebben van lactose-intolerantie zal de langer gerijpte yoghurt beter te verteren zijn.
  9. Als de yoghurt eenmaal de juiste dikte heeft haal je de bakjes uit de yoghurtmaker en zet je ze in de koelkast om ze te bewaren tot je ze wilt gebruiken. De bakjes, die waarschijnlijk bij de yoghurtmaker geleverd zullen zijn, kunnen zo klein zijn dat ze meteen als schaaltje kunnen worden gebruikt om uit te eten. Er zijn ook containers van een paar liter te koop, ideaal voor wie regelmatig grote hoeveelheden yoghurt nodig heeft.
  10. Schud zachtjes met één van de bakjes. Als de yoghurt klaar is zal het niet bewegen en dan kun je het uit de yoghurtmaker halen en in de koelkast zetten. Of je laat het er nog 12 uur in zitten en laat het steviger worden.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De yoghurt afmaken

Pdf downloaden
  1. Leg de kaasdoek in een vergiet, zet het vergiet in een grote schaal om de wei op te vangen, doe de yoghurt in het vergiet, dek af met een bord en zet in de koelkast. Laat het een paar uur staan voor 'Griekse' yoghurt. Laat het een nacht staan voor een heel dikke yoghurt, haast roomkaas.
  2. Zet de yoghurt meerdere uren in de koelkast voordat je het serveert. Je kunt het 1 tot 2 weken goedhouden. Als je een deel ervan als starter wilt gebruiken, doe dat dan binnen 5 tot 7 dagen, zodat de bacteriën nog genoeg kracht hebben om te kunnen vermenigvuldigen. Er zal zich aan de oppervlakte wat wei vormen. Dat kun je afgieten, of doorroeren voordat je je yoghurt eet. [7]
    • Veel yoghurt uit de winkel bevat een verdikkingsmiddel, zoals pectine, zetmeel, gom of gelatine. Wees dus niet verrast als jouw zelfgemaakte yoghurt wat dunner uitvalt. Als je je yoghurt in de vriezer zet voordat je het in de koelkast doet zal het een gladdere consistentie krijgen. Je kunt het ook roeren of schudden om klontjes te verminderen.
  3. Experimenteer totdat je de perfecte smaak hebt ontdekt. Jam, ahornsiroop of appelstroop zijn heerlijke smaakjes om toe te voegen. Als je het wat gezonder wilt doen gebruik je vers fruit, met of zonder een beetje honing.
  4. Advertentie

Tips

  • Yoghurt uit de winkel is vaak gezoet. Door je eigen yoghurt te maken kun je een hoop suiker vermijden.
  • Hoe langer het mengsel kan incuberen, hoe dikker en pittiger de yoghurt zal zijn.
  • Als je de yoghurt au-bain-marie opwarmt kun je de temperatuur goed in de gaten houden.
  • Bij haast alle yoghurtmakers moet je water onderin doen zodat de warmte makkelijk kan worden overgebracht op de bakjes met yoghurt. Volg de gebruiksaanwijzing die bij jouw yoghurtmaker zit.
  • Zorg dat je altijd een thermometer bij de hand houdt. Dan kun je de temperatuur van het water blijven controleren terwijl de yoghurt dikker wordt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je yoghurt raar ruikt, smaakt of eruit ziet, eet het dan niet. Je zelfgemaakte yoghurt zal er ongetwijfeld anders uitzien dan die uit de winkel, omdat er geen verdikkingsmiddelen en stabilisatoren inzitten. Het zal waarschijnlijk dunner zijn dan je gewend bent, en er kan een laagje wei bovenop komen te liggen. Dit is heel normaal. Maar het moet wel lekker ruiken, een beetje naar kaas of vers gebakken brood.
Advertentie

Benodigdheden

  • Twee pannen
  • Metalen lepel
  • Suikerthermometer
  • Bakjes met deksel
  • Oven
  • Koelkast

Over dit artikel

Deze pagina is 66.517 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie