PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Recent een kikker als huisdier gekocht en niet zeker hoe je het moet noemen? Maak je geen zorgen - hoewel alle kikkersoorten anders zijn, zijn er veel manieren om onderscheid te maken tussen mannetjes en vrouwtjes die voor de meeste kikkers gelden. Leer waar je op moet letten in de verschijning en het gedrag van je boomkikker om het geslacht in een paar seconden te bepalen!

Methode 1
Methode 1 van 2:

Aanwijzingen in de verschijning

PDF download Pdf downloaden
  1. Bij de meeste kikkersoorten zijn mannetjes beduidend kleiner dan vrouwtjes. Boomkikkers zijn over het algemeen tussen de 3 en 14 centimeter groot, afhankelijk van het exacte soort. [1] . Vrouwtjes zijn gewoonlijk 1,5 cm langer en iets zwaarder dan mannetjes van hetzelfde soort.
    • De reden hiervoor heeft te maken met de manier waarop kikkers paren. Mannetjes moeten helemaal bovenop de rug van het vrouwtje klimmen om te paren, dus het vrouwtje moet groter zijn zodat het gewicht van het mannetje haar geen pijn doet. [2]
  2. Omdat mannetjeskikkers het grootste deel van het kwaken doen (meer daarover hieronder), hebben ze gewoonlijk speciaal geconstrueerde kelen, ontworpen voor dit doel. De meeste mannetjeskikkers (inclusief boomkikkers) hebben iets dat een kwaakzak genoemd wordt aan hun kelen. Deze zak kan vol lucht lopen net als een ballon wanneer de kikker kwaakt. Wanneer de kikker niet aan het kwaken is, kan de leeggelopen zak de huid aan de keel wat dunner en ruimer lijken dan die op vrouwelijke kelen. [3]
    • In aanvulling hierop zal de huid van de kwaakzak vaak een andere kleur hebben dan de rest van de onderkant. Gelige of zwarte tinten komen veel voor.
  3. In plaats van dat ze oren hebben die uit hun hoofd steken zoals mensen, zijn kikkeroren platte schijven van huid aan de zijkanten van hun hoofd achter hun ogen. Deze schijven zijn soms (maar niet altijd) een andere kleur dan de huid eromheen. Mannelijke kikkers hebben vaak oren die groter zijn dan hun ogen . Als contrast hebben vrouwtjes vaak oren die ongeveer hetzelfde formaat hebben als hun ogen (of iets kleiner). [4]
  4. Mannelijke kikkers (inclusief boomkikkers) hebben vaak speciale extra's op hun handen en armen die het ze gemakkelijker maken om zich vast te houden op de rug van het vrouwtje als ze paren. Bijvoorbeeld, mannelijke kikkers hebben soms een kussentje van ruw, verdikt vlees op beide duimen. Als de duim groter en dikker lijkt dan de andere kootjes, vooral aan de basis, dan is de kikker waarschijnlijk een mannetje.
    • Deze eigenschap kan moeilijk te zien zijn, behalve in het broedseizoen, wanneer het op tijd vergroot voor het paren.
  5. Er zijn veel andere externe eigenschappen die kunnen verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke kikkers. Een paar daarvan worden hieronder genoemd. [5] Dit varieert tussen soorten: sommige kikkers kunnen ze hebben en anderen misschien niet. Sommige zijn ook tijdafhankelijk - bijvoorbeeld de handhaken die hieronder beschreven worden ontwikkelen zich vaak alleen gedurende het paarseizoen.
    • Sommige mannelijke kikkers zullen dikkere armen hebben met meer merkbare spiervormen.
    • Sommige mannelijke kikkers zullen haakvormige uitsteeksels ontwikkelen op hun handen, gebruikt om vast te grijpen aan vrouwtjes om te paren.
    • Bij sommige soorten zullen mannelijke kikkers een ruwere huid hebben (soms met kleine stekels) terwijl vrouwtjes een gladde huid hebben.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Gedragsaanwijzingen

PDF download Pdf downloaden
  1. Mannetjeskikkers zijn degenen die 's nachts zonder te stoppen lijken te kwaken. Dit doen ze om vrouwtjes te lokken rond broedplekken - vrouwtjeskikkers gebruiken de roep van de mannetjes om te bepalen welke het gezond en meest aantrekkelijk is. Vrouwtjes daarentegen maken gewoonlijk niet veel geluid. [6] .
    • Hiermee wordt niet gezegd dat vrouwtjeskikkers geen geluid maken. Vrouwtjeskikkers kunnen zo nu en dan kwaken of roepen in reactie op iets anders. Bij voorbeeld, vrouwtjeskikkers zullen schreeuwen wanneer ze gepakt worden door een jager. Maar, ze zullen 's nachts niet constant kwaken zoals de meeste mannetjeskikkers.
  2. Er is geen nette manier om dit te zeggen - mannelijke kikkers zullen zo nu en dan dingen bespringen . In andere woorden, ze zullen ergens op klimmen, het vastpakken met hun voorpoten en de onderkant van hun lijfjes er strak tegenaan duwen. Ze gebruiken vaak geen overduidelijke stotende beweging zoals een reu, maar hun bedoeling zou duidelijk moeten zijn.
    • Dit is niet alleen beperkt tot vrouwelijke kikkers (hoewel dit vaak het geval is). Mannelijke kikkers kunnen objecten zoals planten of stenen bespringen of omarmen. Ze kunnen zelfs andere mannelijke kikkers bespringen. Vrouwelijke kikkers zullen echter niet bespringen.
  3. Sommige gedragingen kunnen lijken op dingen die alleen mannelijke of vrouwelijke kikkers zouden doen, maar zijn dat in feite niet. Een paar daarvan worden hieronder genoemd: [7]
    • Zowel mannelijke als vrouwelijke kikkers zullen zichzelf verdedigen of proberen weg te rennen als ze bedreigd worden.
    • Zowel mannelijke als vrouwelijke kikkers vervellen.
    • Zowel mannelijke als vrouwelijke kikkers zullen proberen zichzelf te camoufleren tegen gelijk gekleurde dingen.
    • Mannelijke en vrouwelijke kikkers van hetzelfde soort hebben hetzelfde dieet.
  4. Het is niet altijd gemakkelijk om vrouwelijke en mannelijke kikkers uit elkaar te houden, vooral als je te maken hebt met een heel klein soort of een soort zonder duidelijke mannelijke of vrouwelijke uiterlijke verschillen. In die gevallen kun je besluiten een expert om advies te vragen. Biologen, amfibiespecialisten, dierenartsen en soortgelijke professionals kunnen allemaal waardevolle bronnen zijn.
    Advertentie

Tips

  • Zoeken naar de genitaliën van een kikker is gewoonlijk geen goede manier om zijn geslacht te bepalen. De testikels van mannetjes bevinden zich in hun lijfjes als eierstokken, wat het moeilijk (zo niet onmogelijk) maakt om het geslacht van een kikker te bepalen door gewoon tussen de pootjes te kijken. [8]
  • Bij sommige soorten boomkikkers hebben mannetjes en vrouwtjes volledig andere kleurpatronen (in andere woorden, vrouwtjes hebben een kleur en mannetjes een andere). Maar, dit varieert van soort tot soort en is voor veel boomkikkers niet waar. Als je niet zeker bent over je kikker, zoek dan het soort op in een biologische encyclopedie.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.917 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie