PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Koorts kan verschillende oorzaken hebben—virussen, een bacteriële infectie of zelfs een gewone verkoudheid—en ongemak voor je baby opleveren. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om een infectie of ziekte te bestrijden. Koorts wordt gekenmerkt door een tijdelijk stijgende lichaamstemperatuur, en als de lichaamstemperatuur 39,4°C of hoger is kan dit onaangenaam voor je baby zijn en tevens een reden tot bezorgdheid zijn. Bij baby's kan koorts soms op iets ernstigers wijzen en daarom moet je je baby goed in de gaten houden. Als ouder of verzorgende zul je de nodige stappen moeten nemen om het ongemak van je baby te verlichten.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De koorts thuis behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Houd je baby gehydrateerd door hem of haar veel vloeistoffen te drinken te geven. Door koorts kan je kind overmatig gaan zweten en daarom meer vocht dan normaal verliezen. Daardoor kan je baby uitgedroogd raken. [1] Praat met je arts over het geven van een oplossing met elektrolyten in plaats van je kind alleen flesvoeding te geven.
    • Geef je kind geen fruit of appelsap, of verdun het sap voor de helft met water.
    • Je kunt je kind ook ijslolly's of gelatine geven.
    • Vermijd cafeïnehoudende dranken want daardoor moet je kind plassen en verliest hij of zij vloeistoffen.
    • Geef je baby hetzelfde eten als gewoonlijk, maar besef wel dat je baby wellicht niet zoveel zin in eten heeft omdat hij of zij koorts heeft. Probeer je kind flauwe voedingsmiddelen te geven als brood, crackers, pasta en havermout.
    • Baby's die borstvoeding krijgen mogen alleen moedermelk drinken. Houd je baby gehydrateerd door hem of haar veel moedermelk te drinken te geven.
    • Dwing je baby nooit om te eten als hij of zij eten weigert.
  2. Zorg dat je baby zich niet te veel inspant of zijn of haar lichaamstemperatuur zal stijgen. Leg je kind in plaats daarvan te rusten in een kamer met een aangename temperatuur tussen de 21 en 23 °C. [2]
    • Laat de verwarming niet constant aan staan zodat je baby niet oververhit raakt.
    • Hetzelfde geldt voor de airconditioning, als je die hebt. Zet de airconditioning uit zodat je baby niet rilt en zijn of haar lichaamstemperatuur niet stijgt.
  3. Zelfs dikke kleding kan ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur van je kind stijgt. Door je kind te veel kleding aan te trekken kan hij of zij warmte vasthouden en zich daardoor nog ellendiger voelen. [3]
    • Trek je kind comfortabele kleding aan en dek hem of haar toe met een dunne deken als het te koud is in de kamer of je ziet dat je baby rilt. Pas indien nodig de temperatuur in de kamer aan zodat je baby comfortabel blijft.
  4. Een lauw bad is niet te heet en niet te koud en kan koorts laten zakken. [4]
    • Als je van plan bent om je baby een lauw bad te geven, geef je kind dan wat medicijnen zodat zijn of haar lichaamstemperatuur na het baden niet stijgt.
    • Geef je kind geen koud bad, gebruik geen ijs en wrijf geen alcohol op de huid van je kind. Daardoor zal je baby gaan rillen en maak je de situatie zelfs erger.
  5. Wees voorzichtig wanneer je je baby paracetamol of ibuprofen geeft. Lees de verpakking en de bijsluiter aandachtig zodat je zeker weet dat je je kind de juiste dosis geeft die past bij zijn of haar leeftijd. Wellicht is het ook een goed idee om advies aan je huisarts te vragen voordat je je baby medicijnen tegen koorts geeft. [5]
    • Artsen en verpleegkundigen raden meestal aan om je baby paracetamol of ibuprofen (o.a. Advil) te geven als hij of zij koorts heeft.
    • Als je baby jonger dan drie maanden is, bel dan je arts voordat je je kind medicijnen geeft.
    • Geef je kind niet meer dan de aanbevolen dosis. Een te hoge dosis kan schade aan de lever of nieren toebrengen en kan in het ergste geval zelfs fataal zijn.
    • Als je kind ouder dan zes maanden is, dan kun je hem of haar elke vier tot zes uur paracetamol geven of elke zes tot acht uur ibuprofen geven.
    • Houd bij welk medicijn je je kind geeft, welke doses je geeft en op welke tijdstippen je ze geeft. Zo voorkom je dat je je kind te veel van het medicijn geeft.
    • Bij een lichaamstemperatuur lager dan 39 °C moet je proberen om je kind geen medicijnen te geven, tenzij de arts of verpleegkundige dit aanraadt.
    • Geef nooit aspirine aan een baby, want je kind kan daardoor een zeldzame en dodelijke aandoening krijgen, namelijk het syndroom van Reye.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Medische hulp inroepen

PDF download Pdf downloaden
  1. Zelfs lage koorts kan bij baby's duiden op een ernstige infectie. Daarom moet je, afhankelijk van hoe oud je baby is, de huisarts bellen als de lichaamstemperatuur van je kind aanzienlijk gestegen is. [6]
    • Bij pasgeboren baby's die maximaal drie maanden oud zijn en die een lichaamstemperatuur van 38 °C of hoger hebben moet je je huisarts bellen en om instructies vragen.
    • Als je baby ouder dan drie maanden is, een lichaamstemperatuur van 39 °C graden heeft en de koorts langer dan een dag aanhoudt, bel dan de huisarts.
    • Als je twijfelt, bel dan voor de zekerheid je huisarts op.
  2. Als je baby koorts heeft maar wel normaal eet en speelt, dan hoef je je op dat moment geen zorgen te maken. Het wordt aangeraden om de huisarts te bellen als je baby jonger dan drie maanden is en een lichaamstemperatuur van 38 °C of hoger heeft. Bel je huisarts of ga naar de spoedeisende hulp als je baby ouder dan drie maanden is, langer dan 24 uur koorts heeft en tevens andere symptomen heeft als hoesten, oorpijn, verlies van eetlust, overgeven of diarree. [7]
    • Bel direct je arts als je baby na het zakken van de koorts suf is, zich niet comfortabel voelt, erg prikkelbaar is, een stijve nek heeft of bij het huilen geen tranen heeft.
    • Als je kind bepaalde medische problemen heeft, zoals hartproblemen, problemen met het immuunsysteem of sikkelcelziekte, bel je arts dan op wanneer je kind koorts heeft.
    • Bel je arts als je kind koorts heeft, deze langer dan 48 uur aanhoudt en je kind minder vaak een natte luier heeft of last van hevige diarree of misselijkheid heeft. Dit kan erop wijzen dat je kind een ziekte heeft die onderzocht moet worden.
    • Bel je arts als je kind koorts heeft met een lichaamstemperatuur hoger dan 40,5 °C of de koorts langer dan drie dagen aanhoudt.
    • Bel 112 als je baby koorts heeft, verward lijkt te zijn, niet kan lopen, moeite heeft met ademen of de lippen, tong of nagels blauw worden.
  3. Als je baby medische hulp nodig heeft, zorg er dan voor dat je alle benodigde informatie meeneemt zodat je baby snel en op de juiste manier geholpen wordt. Je moet van tevoren ook weten wat je kunt verwachten tijdens de afspraak met de huisarts. [8]
    • Schrijf alle benodigde informatie over de koorts van je baby op: wanneer de koorts begonnen is, wanneer je voor het laatst de temperatuur van je baby op hebt genomen en welke andere symptomen je baby heeft.
    • Maak een lijstje van alle medicijnen, vitaminen en supplementen die je baby slikt en of je baby ergens allergisch voor is.
    • Denk na over de vragen die je je huisarts kunt stellen, bijvoorbeeld waar de koorts door veroorzaakt wordt, welke onderzoeken er uitgevoerd moeten worden, hoe de behandeling het beste aangepakt kan worden en of je je baby medicijnen zult moeten geven.
    • Bereid je voor om antwoord te kunnen geven op de vragen die je arts je stelt, bijvoorbeeld wanneer de symptomen begonnen zijn, of je medicijnen aan je baby gegeven hebt en wanneer je die gegeven hebt, en wat je geprobeerd hebt om de koorts te laten zakken.
    • Wees erop voorbereid dat je baby wellicht ter observatie opgenomen moet worden in het ziekenhuis, of om verder onderzocht te worden. Dit is wellicht nodig als je baby erg ziek is of jonger dan drie maanden oud is.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Koorts voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. In bijna alle situaties is het nodig om je handen schoon te houden, omdat je handen in direct contact komen met ziektekiemen en ze zo op andere delen van je lichaam overbrengen. [9]
    • Was je handen vooral voordat je gaat eten, nadat je naar de wc bent geweest, nadat je een huisdier geaaid hebt of ermee gespeeld hebt, nadat je met het openbaar vervoer hebt gereisd en nadat je bij een ziek persoon op bezoek bent geweest.
    • Zorg ervoor dat je je handen grondig wast—de voorkant en achterkant, tussen je vingers en onder je nagels. Was je handen tenminste 20 seconden met warm water en zeep.
    • Neem een handdesinfectiemiddel met je mee wanneer je op reis gaat of er geen water of zeep voorhanden is.
  2. De T-zone bestaat uit het voorhoofd, de neus en de kin. Deze delen vormen samen de letter "T" op je gezicht. De neus, de mond en de ogen die zich in deze zone bevinden zijn de belangrijkste plekken waar virussen en bacteriën je lichaam binnenkomen en zo infecties veroorzaken. [10]
    • Bescherm jezelf tevens tegen alle lichaamsvloeistoffen die uit de T-zone komen. Bedek je mond wanneer je hoest, bedek je mond en neus wanneer je niest en snuit je neus wanneer je een loopneus hebt (en was vervolgens je handen!).
  3. Deel geen drinkbekers, waterflesjes of bestek met je baby, omdat dit een gemakkelijke manier is om ziektekiemen van de ene op de andere persoon over te brengen, vooral als het gaat om een ouder en een kind. Een baby heeft namelijk nog geen goed ontwikkeld immuunsysteem. [11]
    • Stop de speen van je baby niet in je mond om deze schoon te maken en stop deze dan ook niet weer terug in de mond van je baby. Ziektekiemen van volwassenen zijn erg krachtig in de mond van een baby en kunnen er gemakkelijk voor zorgen dat je baby ziek wordt. Hetzelfde geldt voor tandenborstels.
  4. Houd je kind thuis en breng hem of haar niet naar de kinderopvang wanneer hij of zij ziek is of koorts heeft. Zo voorkom je dat andere kinderen ook ziek worden. Als je weet dat vrienden of familieleden ziek zijn, probeer je baby dan weg te houden bij deze mensen totdat ze weer beter zijn.
  5. Door je aan het vaccinatieschema te houden en je kind eventueel de jaarlijkse griepprik te laten halen is de kans kleiner dat je kind ziek wordt.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.519 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie