Niemand vindt het fijn om thuis te komen en bij de voordeur de geur van kattenurine te ruiken. Katten gebruiken de plek bij je voordeur echter niet alleen om te plassen. De kans is groter dat ze de plek markeren als hun waardevolle territorium. Om het probleem te verhelpen helpt het om te weten welke kat bij je voordeur plast en te begrijpen waarom hij dit gedrag vertoont. Als je van het probleem af wilt komen zul je de plek bij de voordeur minder aantrekkelijk moeten maken voor sproeiende katten, je kat moeten helpen om zich veiliger te voelen en moeten zorgen dat de zwerfkatten bij je in de buurt gecastreerd worden. [1] X Bron Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon
Stappen
-
Verwijder voedselbronnen. Haal eten, water en andere dingen weg die de katten die op bezoek komen zeer op prijs stellen. De plek bij je voordeur wordt daardoor minder aantrekkelijk voor ze en het zal minder de moeite waard voor ze zijn om de plek te markeren als hun territorium.
-
Gebruik een busje perslucht met een bewegingssensor. Een ideale methode om katten af te weren is om een bus perslucht met een bewegingssensor te gebruiken. De sensor neemt beweging op de grond weer. Wanneer het busje geactiveerd wordt, spuit er een hoeveelheid perslucht uit, waar katten een hekel aan hebben. Als een vreemde kat de plek bij je voordeur als gevaarlijk of vijandelijk ziet, dan zal hij er niet meer naar toe willen gaan.
- Deze tactiek zal de kat niet met jou associëren. Als de kat denkt dat je zijn vijand bent, dan lost dat het probleem waarschijnlijk niet op. Als je elke keer dat je de kat ziet bijvoorbeeld naar hem schreeuwt, dan zal hij leren om te wachten tot je niet in de buurt bent en dan naar je voordeur toegaan om daar te plassen. Hij associeert de straf met jou in plaats van met de plek bij je voordeur. Daarom zal de kat je vermijden maar wel naar je huis komen als je er niet bent.
-
Moedig je buren aan om hun katten te laten castreren of steriliseren. Ook al gebruik je nog zoveel afweermiddelen, je zult het probleem pas onder controle kunnen krijgen als alle katten in de buurt gecastreerd of gesteriliseerd zijn. [2] X Bron Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition. Zowel katers als poezen kunnen regelmatig bij je voordeur plassen om aan te geven dat ze seksueel beschikbaar zijn voor andere katten. Praat met je buren om te zien of ze ermee instemmen om hun katten te laten castreren of steriliseren.
- Je moet eerst zeker weten dat het om de kat van je buren gaat voordat je met je buren praat. Houd de boosdoener in de gaten door door het raam te kijken of een camera op te hangen.
- Sluit je eigen kat uit door fluoresceïne te proberen. Fluoresceïne is een ongevaarlijke oranje kleurstof die na het inslikken ervoor zorgt dat de urine van je kat felgroen wordt. Het licht op als je er met een uv-lamp op schijnt. Haal fluoresceïne bij je dierenarts en doe wat van de kleurstof in het voer van je kat. Na een dag of twee onderzoek je de plekken bij je voordeur waar urine ligt. Probeer dit 's avonds te doen en schijn met een blacklightlamp bij je voordeur. Als je iets op ziet lichten, dan is je kat waarschijnlijk de boosdoener in plaats van de kat van je buren. [3] X Bron Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Neem contact op met een organisatie die zwerfkatten castreert. Als er bij je in de buurt een groep zwerfkatten leeft, dan is de kans groot dat ze niet gecastreerd zijn. Er zijn een aantal stichtingen die zich bezighouden met het vangen en castreren of steriliseren van groepen zwerfkatten. Zoek op het internet naar een organisatie bij jou in de buurt.
- Je kunt tevens contact opnemen met je dierenarts. De kans is groot dat de praktijk voor een lagere prijs katten castreert en steriliseert voor stichtingen in de buurt. De dierenarts kan je meestal wel de contactgegevens geven van een coördinator van een dergelijke stichting.
Advertentie
-
Haal al het voer bij je voordeur weg. Katten uit de buurt kunnen zich tot de plek bij je voordeur aangetrokken voelen omdat je daar voer hebt staan voor wilde dieren of je eigen kat. Andere katten zullen eraan wennen dat ze daar eten kunnen vinden en zullen de plek met hun urine markeren. Haal het voer weg zodat katten er geen voordeel meer bij hebben om de plek bij je voordeur als hun territorium te markeren. [4] X Bron Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition.
-
Haal potplanten weg bij de voordeur. Sommige katten worden aangetrokken door een bepaalde ondergrond, zoals aarde. Het kan verleidelijk voor ze zijn om die materialen als kattenbak te gebruiken. Haal alle potplanten weg bij je voordeur zodat katten niet meer de mogelijkheid hebben om erin te plassen.
-
Zorg dat er geen knusse plekken meer zijn voor katten om te gaan slapen. Zorg ervoor dat er geen knusse plekken meer zijn die voor katten uitnodigend zijn om te gaan zitten of liggen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een stoel met een kussen erop of voorwerpen als dozen en kratten waar een kat in zou kunnen kruipen. [5] X Bron Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition.
-
Doe geen moeite om oppervlakken te bedekken met aluminiumfolie of plastic. Huiseigenaren krijgen soms het advies om aluminiumfolie of plastic te leggen over plekken die ze willen beschermen. De kans is groot dat de katten ondanks dat toch door zullen gaan met sproeien. Deze methoden zijn over het algemeen dus niet effectief.
- Een voordeel van het bedekken van oppervlakken met aluminiumfolie of plastic is echter dat je de materialen gemakkelijk op kunt ruimen nadat er een kat op geplast heeft. [6] X Bron Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
Advertentie
-
Maak kattenluikjes dicht. Als je eigen kat de boosdoener is, dan is de kans groot dat hij zijn territorium aan het markeren is. Dit gebeurt wanneer de kat zich om de een of andere reden uitgedaagd of onzeker voelt. Meestal is het zo dat de kat denkt dat zijn territorium bedreigd wordt. Om het gedrag van je kat te stoppen is het belangrijk om hem te helpen om zich veiliger te voelen. [7] X Bron Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition. Als je een kattenluikje hebt of je kat een andere mogelijkheid biedt om in huis te kunnen komen, dan is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen zwerfkatten in je huis kunnen komen.
- Maak het kattenluikje dicht en laat je kat naar buiten en naar binnen wanneer hij dit zelf aangeeft.
- Gebruik een kattenluikje met een microchip. Dergelijke luikjes zijn zo geprogrammeerd dat ze alleen reageren op de microchip van je kat.
-
Gebruik een verstuiver met kattenferomonen. Een dergelijke verstuiver verspreidt een synthetische variant van de hormonen die een zogende moederkat afgeeft om ervoor te zorgen dat haar katjes zich veilig en tevreden voelen. Dit is een handige manier om te zorgen dat je kat zich minder gestrest voelt. [8] X Bron Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition.
- Vraag je dierenarts om een verstuiver met kattenferomonen zoals Feliway om te zorgen dat je kat minder angstig is.
-
Geef je kat veel aandacht. Zorg dat je regelmatig met hem speelt. Probeer hem 3 keer per dag 5 tot 10 minuten lang aandacht te geven. Een vermoeide en tevreden kat zal zich minder snel gestrest voelen over wat er zich buitenshuis afspeelt. [9] X Bron Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Houd je kat binnen. Als de katten in de buurt ervoor zorgen dat je kat zich territoriaal gaat gedragen, houd je kat dan binnen.
- Je kat kan gestrest raken als hij buiten andere katten uit de buurt ziet lopen. Overweeg om de onderste helft van de ramen die op de voortuin uitkijken af te dekken zodat je kat niet in de vensterbank kan zitten en andere katten kan zien. [10] X Bron Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition.
- Door je kat binnen te houden kun je er ook achter komen of je kat degene is die bij je voordeur plast. Als de geur minder sterk wordt wanneer je je kat binnenhoudt, dan is je eigen kat wellicht de boosdoener. [11] X Bron Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
Advertentie
-
Gebruik geen schoonmaakmiddelen op basis van ammoniak. De meeste schoonmaakmiddelen voor in huis bevatten ammoniak, wat tevens één van de bestanddelen is van urine. Door de kattenurine te verwijderen met een dergelijk schoonmaakmiddel verwijder je de kattengeur wel, maar zal de plek in plaats daarvan gaan ruiken naar een andere geur op basis van urine. Daardoor zal de kat in kwestie sneller geneigd zijn om te sproeien, omdat hij denkt dat een andere kat de plek gemarkeerd heeft over zijn geur heen. [12] X Bron Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Maak een ontgeurend mengsel om van de geur af te komen. Om de urinegeur goed te neutraliseren zonder een andere geur achter te laten kun je een ontgeurend mengsel maken. Gebruik een biologisch wasmiddel of een wasmiddel met enzymen (zoals Ecover of Klok Eco) en meng daar water doorheen.
- Meng 9 delen water met 1 deel wasmiddel. Spuit het mengsel op het oppervlak dat je schoon wilt maken. Schrob de plek met een borstel of een doek om de besmette plek schoon te maken. Gebruik een wasmiddel dat niet giftig is.
- Sommige oppervlakken als vloerbedekking, woningtextiel en geschilderde muren zijn wellicht niet kleurvast. Test het mengsel eerst op een onopvallende plek uit voordat je de plek in kwestie grondig gaat schoonmaken.
- Als de vloerbedekking of stof gedurende lange tijd doorweekt is met urine, dan zal het onmogelijk zijn om de geur eruit te krijgen. In dit geval zul je de stof weg moeten gooien. [13] X Bron Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Spoel en droog de plek. Gebruik schoon water om de plek waar je het ontgeurende mengsel op hebt aangebracht grondig te spoelen. Droog de plek grondig met een schone handdoek.
-
Spuit ontsmettingsalcohol op de plek. Gebruik een verstuiver om de plekken waar de kat het vaak plast te besproeien met ontsmettingsalcohol. Gebruik een nagelborsteltje om de alcohol in kieren en scheuren te laten trekken. Laat de plek aan de lucht drogen. [14] X Bron Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Gebruik geen sterk geurende middelen. Weersta de verleiding om een sterk geurend middel bij je voordeur te gebruiken om de katten af te weren. De kat zal daardoor vooral denken dat hij de plek opnieuw moet markeren om de geur sterker te maken, en zal naar de plek terugkeren om te plassen.
- Gebruik geen etherische oliën zoals eucalyptusolie of rozemarijnolie. Er wordt vaak gedacht dat katten niet van de geur van deze oliën houden, maar deze aanpak kan juist averechts werken. [15] X Bron Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
Advertentie
Waarschuwingen
- De beste manier om een kat te vangen is om een professional te bellen. Bel met de dierenbescherming om advies te krijgen over de veiligste methode. Het kan ook zijn dat ze de kat zelf vangen of vangkooien ter beschikking stellen.
- Raak katten die je niet kent niet aan. Zwerfkatten kunnen ziekten met zich meedragen die overgebracht kunnen worden op je eigen huisdieren. In extreme gevallen kun je zelf ook ziek worden. Zwerfkatten kunnen tevens agressief worden en je verwonden.
Bronnen
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon
- ↑ Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition.
- ↑ Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition.
- ↑ Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Feline Behavior: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher WB Saunders. 2nd edition.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.