Pdf downloaden Pdf downloaden

Zuring (ook wel zurkel genoemd) is een bladgroente met pijlvormige blaadjes. De blaadjes hebben een frisse, citroenachtige smaak, waardoor ze geschikt zijn als toevoeging aan salades of als ingrediënt kunnen dienen voor een romige soep. Wanneer zuring zich eenmaal in jouw tuin heeft gevestigd, vraagt deze winterharde plant, naast besproeien en wieden, weinig tot geen verzorging. In sommige klimaten is zuring een meerjarige plant.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Zuring planten

Pdf downloaden
  1. Verschillende soorten zuring groeien tot verschillende hoogtes en elke soort heeft een unieke smaak. Veel kwekerijen bieden zuring aan die gelabeld is als "zuring", zonder de daadwerkelijke soort te benoemen. Als je echter beschikt over meerdere mogelijkheden of als je zaden gaat kopen in plaats van plantjes, dien je op de volgende kenmerken te letten: [1]
    • Spaanse zuring : (‘French sorrel’ in het Engels) Wordt 15 tot 30 cm hoog; de zure blaadjes worden aan salades toegevoegd.
    • Veldzuring : Kan tot 90 cm hoog worden, en kan aan salades toegevoegd en gesauteerd worden.
    • Bloedzuring : Heeft prachtige rode nerven, alleen de erg jonge blaadjes zijn eetbaar.
    • Gewone zuring : Een wilde variant die eetbaar is wanneer de blaadjes erg jong zijn.
  2. Zuring groeit namelijk het best in de volle zon, dus plant de zaden of plantjes op een stuk grond dat ten minste zes uur zon per dag krijgt. Een stuk grond dat zich gedeeltelijk in de schaduw bevindt, is op zich geen probleem, maar je dient ervoor te zorgen dat het stuk grond niet constant in de schaduw ligt.
    • Als je je in klimaatzone 5 of warmer bevindt, zal de zuring als meerjarige plant groeien, zodra je deze geplant hebt. Houd hier tijdens het selecteren van de geschikte locatie rekening mee.
    • Plant de zuring niet nabij andere groenten die tot grote hoogtes kunnen groeien, denk hierbij aan bonen- of tomatenplanten. Zuring kan daarentegen wel prima nabij aardbeienplanten groeien.
  3. Test de bodem om te zien of de door jou geselecteerde locatie geschikt is voor zuring. Zuring dient geplant tot worden op een stuk grond waar de bodem een pH-waarde heeft van 5,5 tot 6,8. Wanneer je denkt een geschikte locatie gevonden te hebben, dien je de pH-waarde te testen op een diepte van 15 cm. Voeg organisch materiaal (compost) toe aan de bodem om deze vruchtbaarder te maken.
    • Zuring groeit het best op een stuk grond met een doorlatende bodem. Graaf een gat en vul deze vervolgens met water om de doorlaatbaarheid van de bodem te testen. Als het water enige tijd blijft staan, voordat het wegloopt, zou je meer organisch materiaal en een kleine hoeveelheid zand kunnen toevoegen aan de bodem om de doorlaatbaarheid te verbeteren.
    • Koop een pH-bodemtest bij een kwekerij bij jou in de buurt. Een pH-bodemtest is een handig hulpmiddel dat elke eigenaar van een groentetuin van pas zal komen.
    • Als je wilt, zou je er ook voor kunnen kiezen om zuring te kweken in een pot gevuld met potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de pot ten minste 15 cm diep is.
  4. Zuring is winterhard en kan enkele weken voor het einde van de laatste vorst van het seizoen geplant worden. Bewerk de grond en plant de zaden in gaten op een diepte van 1,3 cm en houd een afstand van 5 tot 7,5 cm aan tussen de gaten. Als je de zuring in rijen plant, dien je een afstand van 15 tot 20 cm tussen de rijen aan te houden. Voorzie de bodem van genoeg water.
    • Je zou de zaden ook binnenshuis kunnen planten als je daar de voorkeur aan geeft. Plant de zaden in substraat. Begin hier vroeg in het voorjaar mee, zodat je de zaailingen na de laatste vorst kunt verspenen. [2]
  5. Zodra de zaadjes ontkiemt zijn, kun je het aantal zaailingen uitdunnen, zodat alleen de sterkste zaailingen overblijven. Je dient een afstand van 12 tot 15 cm tussen de zaailingen aan te houden. Hiermee geef je de kiemplantjes de beste kans om te overleven en voorkom je dat er te veel op een te klein oppervlak groeien.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Voor zuring zorgen

Pdf downloaden
  1. De zuringplantjes hebben voldoende water nodig tijdens het groeiseizoen. Test de bodem om het vochtgehalte vast te stellen door je vinger in de aarde te steken nabij de wortels van de zuring. Als de bodem droog aanvoelt, dien je de zuringplantjes van water te voorzien. [3]
    • Maak de grond vochtig rondom de wortels in plaats van het water over de blaadjes te gieten. Hiermee voorkom je dat de blaadjes gaan schimmelen en rotten.
    • Geef de zuringplantjes ‘s ochtends water, zodat de zon voldoende tijd krijgt om de plantjes te drogen voor de avond valt. Als je de plantjes te laat op de dag water geeft, is de kans aanwezig dat er ’s nachts schimmelvorming ontstaat.
  2. Stukken grond met zuringplantjes krijgen vaak te maken met onkruid, houd dit dus gedurende het groeiseizoen in de gaten en verwijder onkruid wanneer dat nodig is. Probeer het onkruid met wortels en al uit de grond te trekken, zodat het plantje niet opnieuw kan beginnen met groeien. Vermijd het gebruik van een herbicide (onkruidverdelger), aangezien deze net zoveel schade aan je zuringplantjes zal aanrichten.
  3. Bladluizen zijn kleine plantenetende insecten die een gevaar vormen voor zuring. De beste manier om van bladluizen af te komen is door ze simpelweg met de hand van de blaadjes te verwijderen. Voor een bodem die al langer stevig op zijn plek ligt, kun je de bladluizen wegspuiten met een degelijke waterstraal uit een tuinslang.
  4. Mannelijke zuringplantjes produceren aren die een hoop zaden aanmaken. Bestudeer de aren en verwijder ze wanneer ze nog groen van kleur zijn, dus voordat ze volgroeid zijn. Als je dit deel van de plant met de zaden niet verwijdert, zullen de volgroeide zaden van de plant vallen en in de bodem ontkiemen, waarna nieuwe plantjes beginnen te groeien. Hoewel deze omstandigheden in de natuur de voorkeur hebben, zorgt dit voor een wildgroei van zuring in jouw goed georganiseerde tuintje.
    • Verwijder de aren door de stengels simpelweg bij de basis kapot te knijpen met je vingers.
    • Zuring zal met warm weer ook zaden loslaten, tenzij hij in de schaduw staat.
  5. Na één of twee jaar, wanneer je zuringplantjes volgroeid zijn, kun je ze opdelen om meer plantjes te creëren. Deel de plantjes op in de buurt van de basis, je dient met de nodige precisie het wortelstelsel doormidden te snijden zonder verdere schade aan te brengen. Plant de nieuwe zuringplantjes op een zonnig stuk grond vol voedingsstoffen en voorzie deze vervolgens van voldoende water.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Zuring oogsten en gebruiken

Pdf downloaden
  1. De blaadjes van zuring smaken het best wanneer ze nog steeds jong zijn. De smaak wordt bitter naarmate de blaadjes ouder worden. Pluk de jonge blaadjes, voordat ze te groot zijn geworden. [4]
  2. Nadat je een blaadje hebt geplukt, zal een nieuw blaadje beginnen met groeien. Hierdoor kun je zuring gedurende het hele seizoen oogsten. Vergeet niet om de aren te verwijderen voordat deze volgroeid zijn, aangezien de plant stopt met het groeien van nieuwe blaadjes wanneer de aren blijven zitten.
  3. Net als andere bladgroenten, kun je zuring het best eten direct nadat je het hebt geplukt. Je kunt de blaadjes ongeveer een week lang in de koelkast bewaren als je ze niet direct kunt opeten. Zuring kan ook gedroogd of ingevroren worden, maar dit proces zal ervoor zorgen dat de blaadjes veel van hun smaak verliezen. Bereid zuring op één van de volgende manieren:
    • Voeg de zuring toe aan salades
    • Sauteer de zuring in een kleine hoeveelheid boter
    • Voeg de zuring toe aan prei- of aardappelsoep
    • Voeg de zuring toe aan een quiche
    • Doe de zuring op ene boterham
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Slakken en naaktslakken zijn dol op zuring. Verwijder de slakken of zet valletjes.
  • Bescherm zuring tegen wintervorst.
Advertentie

Benodigdheden

  • Zuringzaden
  • Een geschikt stuk tuin
  • Tuingereedschap
  • Gieter

Over dit artikel

Deze pagina is 8.038 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie