PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Guten Tag! Geen enkele taal is gemakkelijk, en Duits vergt veel geduld en oefening. Duits is een logische taal met geordende zinsopbouw en weinig buitenlandse woorden die in de taal zijn opgenomen. Duits is een Germaanse taal, net als Deens, Engels en Nederlands. Duits en Nederlands zijn nauw met elkaar verbonden en met een beetje inspanning en tijd kan ook jij de Duitse taal leren!

Methode 1
Methode 1 van 3:

De basis leren

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste Duitse klanken lijken op het Nederlands. Als je de klanken kent, is het gemakkelijker om de woorden te verstaan en uit te spreken.
    • Let erop hoe klinkers zelfstandig klinken, maar ook in combinatie met andere letters. Net als in het Nederlands wordt een combinatie van twee klinkers anders uitgesproken dan wanneer je de klinkers apart gebruikt.
    • Op dezelfde manier klinken ook medeklinkers anders op verschillende plaatsen in een woord of als samenvoeging. Leer deze variaties, zodat je de woorden juist kunt uitspreken.
    • Vergeet niet, dat het Duits een aantal letters heeft die het Nederlands niet kent. ( Ä Ö Ü ß ) Je zult deze ook moeten leren, evenals de uitspraak. Zo weet je hoe je ze in woorden moet gebruiken en uitspreken.
  2. Leer de basiswoordenschat, zodat je een raamwerk hebt om zelfstandig naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijk naamwoorden die je later leert in te kunnen plaatsen. Het is ook belangrijk om enkele woorden te leren voor je op reis gaat naar Duitsland of Duits gaat praten.
    • Begin met de meest eenvoudige woorden, zoals 'ja', 'nee', 'alsjeblieft', 'dankjewel', en de getallen 1-30.
    • Ga verder met veel voorkomende constructies als 'ik ben' (ich bin), 'jij bent' (du bist), 'Hij/Zij is' (er/sie ist), etc.
  3. Dat is niet erg moeilijk, want daarin lijken het Nederlands en Duits erg op elkaar. Er zijn veel variaties mogelijk. Begin met de eenvoudige en breidt het later uit naar meer.
    • Duitsers zullen over het algemeen prima in staat zijn om te begrijpen wat je wilt zeggen, ook als je de woordvolgorde verkeerd hebt. Uitspraak is het belangrijkste om begrepen te worden, concentreer je daar dus in het begin het meeste op.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Ga verder met je studie

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je eenmaal een basis raamwerk van de taal kent, zul je meer woorden willen leren en gebruiken. Zelfstandig naamwoorden zijn een prima begin. Probeer met de meest voorkomende en dagelijkse woorden te beginnen, de woorden over dingen die je dagelijks gebruikt en ziet.
    • Houd in de gaten dat zelfstandig naamwoorden zich aanpassen naar aantal en geslacht.
    • Goede woorden om mee te beginnen zijn woorden die te maken hebben met eten, voorwerpen in en om je huis, belangrijke plaatsen in de stad, en belangrijke personen die je tegenkomt of nodig hebt (zoals de dokter, politieagent etc.).
  2. Je zult ook belangrijke werkwoorden willen leren. Daarmee laat je de zelfstandig naamwoorden die je al geleerd hebt iets doen. Duitse werkwoorden worden vervoegd. Je zult dus de basisregels voor werkwoordvervoeging moeten leren.
    • Leer eerst de makkelijke werkwoorden voor je aan de moeilijke begint. Rennen, lopen, stoppen, springen, vallen, zijn, hebben, zeggen, doen, gaan etc. Deze zul je in het begin het meest nodig hebben en ze zijn gemakkelijker te leren dan de moeilijke.
  3. Als je eenmaal zelfstandig naamwoorden en werkwoorden kent, zul je bijvoeglijk naamwoorden aan je zinnen willen toevoegen om ze uit te breiden. Bijvoeglijk naamwoorden maken ook deel uit van de basis zinsopbouw. Hou die dus in de gaten als je hiermee aan de slag gaat.
  4. Probeer te lezen als je deze woorden leert. Dat geeft je de mogelijkheid om zowel de woorden die je al kent te oefenen, als ook nieuwe woorden te leren. Lees eenvoudige boeken, zoals kinderboeken, omdat deze het makkelijkste te begrijpen zijn als je net begint.
  5. Kijk films met ondertiteling. Dit helpt je om de film te begrijpen en de verhaallijn te kunnen volgen, terwijl je ondertussen hoort hoe de uitspraak is. Dit is een goede manier om je woordenschat uit te breiden. Probeer te letten op de vertaling ten opzichte van de gesproken tekst.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je taalkennis uitbreiden naar gevorderd niveau

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je je kennis begint uit te breiden, zul je op les willen om op je eigen niveau aan de taal te kunnen werken. Dit zal je uitdagen en met de lastigere situaties van de taal confronteren. Lessen voor gevorderden vind je in het buurthuis, op ROC's en aan universiteiten, maar het is ook mogelijk om online les te nemen bij goed aangeschreven scholen zoals het Goethe Institut.
  2. De Duitse staat moedigt uitwisselingsprogramma's aan en je zult ontdekken dat er tal van mogelijkheden zijn. Een verblijf in Duitsland is de allerbeste manier om de taal te leren, omdat je wordt ondergedompeld in de taal en in de praktijk leert om deze te gebruiken.
    • Je kunt naar Duitsland gaan als uitwisselingsstudent of je inschrijven als student aan een Duitse opleiding of universiteit. Een studentenvisum geeft je de toestemming om in het land te verblijven en onderwijs is er veel goedkoper dan op veel andere plaatsen. Je zou ook kunnen overwegen om een baan te zoeken in plaats van naar school te gaan. Als je jong bent, zou je zelfs als au-pair of kindermeisje kunnen solliciteren. Engelssprekende au-pairs zijn erg welkom in Duitsland.
  3. Duitse vrienden geven je de kans om je taal in de praktijk te gebruiken, tips over uitspraak en grammatica te krijgen, nieuwe woorden te leren en de cultuur te leren kennen. Je kunt online chatten, bellen via Skype of een Duitser in je eigen omgeving zoeken (bijv. op je school etc.).
  4. Lees alles wat je in handen kunt krijgen. Probeer telkens op een wat hoger niveau te lezen, zodat je woordenschat wordt uitgebreid. Je kunt iedere bron lezen, maar probeer bronnen te kiezen die een goede grammatica en zinsopbouw hebben. Dit helpt je om de taal correct onder de knie te krijgen.
    • Je kunt online Duitse tijdschriften of kranten lezen. Voorbeelden zijn Die Zeit, Frankfurter Rundschau, of Der Spiegel (wat als laagdrempeliger staat aangeschreven dan de meeste kranten).
  5. Dit helpt je om de taal te begrijpen zonder de verleiding te hoeven weerstaan terug te vallen op de vertaling. Je hoeft niet alle woorden ineens te begrijpen. Je zult er telkens meer leren. Dit is een goede manier om je woordenschat uit te breiden, omdat het je in aanraking brengt met woorden die je niet in alledaagse situaties tegen komt.
  6. Het maakt niet uit wat je schrijft, maar schrijf. Correct schrijven vraagt veel van je taalkennis, maar helpt je om de taal te leren beheersen en je taalkennis uit te breiden. Leg je schrijfsels indien mogelijk aan een native Duitser voor en vraag om correcties en feedback.
    • Je kunt brieven, krantenartikelen, een dagboek, gedichten etc. schrijven, de mogelijkheden zijn enorm.
    Advertentie

Tips

  • Zoek een lijst van de meest voorkomende werkwoorden, zelfstandig naamwoorden en bijvoeglijk naamwoorden in het Duits. Als je al deze woorden leert, heb je een goed beginpunt. Je kunt ook een lijst aanleggen van de meest voorkomende Nederlandse woorden en die in het Duits vertalen.
  • Net als met het leren van elke taal geldt: oefening baart kunst. Daag jezelf uit om de taal te gebruiken en zoveel mogelijk in dagelijkse situaties in te zetten.
  • Laat geen grote gaten tussen je studiemomenten vallen. Doe je dat wel, dan zou je veel kunnen vergeten. Probeer ten minste twee à drie uur achter elkaar te leren en dat indien mogelijk dagelijks te doen.
  • Zoek ieder woord dat je ziet of hoort en niet kent op. Houd een notitieboekje bij de hand en noteer daarin ieder woord dat je niet kent als je geen tijd hebt om het meteen op te zoeken. Krabbel het zelfs neer als je de exacte spelling niet kent. Google komt een heel eind om je te helpen het juiste woord te vinden.
  • Het Duits staat bekend om z'n lange ingewikkelde woorden (zoals Pfändungsfreigrenzenbekanntmachung!) maar laat je daar niet door intimideren. Na een tijdje raak je gewend aan de woorden en de uitspraak. Als je deze vaardigheden eenmaal hebt ontwikkeld, wordt het heel eenvoudig om de woorden in stukjes te breken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.938 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie