PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Door een eetdagboek bij te houden, krijg je een realistisch beeld van wat je dagelijks eet. Dit is dan ook een goede manier om een betere controle over je eetpatroon te krijgen. Zonder op te schrijven wat je eet, weet je immers niet hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Heb je een verteringsprobleem of andere medische aandoening, dan kan het bijhouden van een eetdagboek je helpen erachter te komen door welk ingrediënt het probleem veroorzaakt wordt. Lees snel verder bij Stap 1 om te leren opschrijven wat je eet en om de verzamelde gegevens te leren analyseren.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Bijhouden wat je eet en drinkt

PDF download Pdf downloaden
  1. De makkelijkste manier om bij te houden wat je dagelijks eet en drinkt, is door een papieren of digitaal dagboek te beginnen. Zorg dat je dit dagboek overal mee naartoe kunt nemen zodat je elk detail op kunt schrijven. Je zult ruimte nodig hebben voor de datum, het tijdstip, de plek, het voedselproduct, de hoeveelheid en extra notities. Het is dan ook het makkelijkst om een duidelijke lijst te maken waarin je deze gegevens makkelijk kunt bijhouden. [1]
    • Schrijf je dingen graag met de hand op, schaf dan een notitieboekje zonder lijntjes of een dagagenda aan.
    • Je kunt ook een app of online eetdagboek gebruiken. Het bijhouden wat je eet is de laatste tijd erg populair geworden en dus zijn er allerlei mogelijkheden om uit te kiezen. [2]
  2. Wees hierbij erg precies en noteer van ingewikkelde gerechten alle ingrediënten. Schrijf bijvoorbeeld niet op dat je een broodje gezond gegeten hebt, maar noteer de hoeveelheid brood en het aantal gram van de andere ingrediënten. Doe dit ook bij gerechten zoals ovenschotels en smoothies.
    • Vergeet niet ook tussendoortjes op te schrijven. Elk koekje en elk stuk fruit telt.
    • Schrijf ook op wat je drinkt en meet de hoeveelheid water die je dagelijks drinkt.
  3. Als je precies wilt weten hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt, is het belangrijk om de juiste hoeveelheden van elk product op te schrijven. Hiervoor kun je het beste een keukenweegschaal aanschaffen. Zo kun je elk ingrediënt wegen en precies bijhouden wat je eet.
    • Als je uit eten gaat, zul je moeten gokken welke hoeveelheden en producten er in gerechten voorkomt. Van sommige ketens kun je het aantal calorieën per product online vinden.
    • Overweeg naast de hoeveelheden eten ook de calorieën per product bij te houden. Deze kun je op voedselverpakkingen, maar ook op allerlei websites vinden. [3]
  4. Dit is vooral van belang om bepaalde patronen in je eetgewoonten te leren herkennen. Probeer geen genoegen te nemen met "middagsnack", maar in plaats daarvan het exacte tijdstip op te schrijven. Als je wilt, kun je ook qua locatie specifiek zijn. Zat je bijvoorbeeld in de keuken of voor de televisie?
  5. Of je nu een eetdagboek bijhoudt om af te vallen of om een potentiële voedselallergie te ontdekken, wat je voelt als je producten eet is van groot belang. Gebruik om dit bij te houden dan ook de "notities" kolom van je eetdagboek of voeg een nieuwe kolom toe die draait om je gevoel als je iets eet.
    • Wacht 10 tot 20 minuten voordat je opschrijft hoe je je voelt. Het duurt namelijk even voordat voedsel je systeem daadwerkelijk beïnvloedt.
    • Probeer voor bepaalde gevoelens steeds hetzelfde woord te gebruiken. Schrijf na een middagsnack of een kop koffie bijvoorbeeld: "Nerveus: ik voelde me na het eten zo'n 15 minuten wat opgejaagd." Door steeds dezelfde bewoordingen te kiezen, kun je patronen sneller herkennen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De verzamelde gegevens analyseren

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je eenmaal een paar weken bijgehouden hebt wat je eet en drinkt, zul je waarschijnlijk wat patronen zien ontstaan. Sommige patronen zijn overduidelijk, maar anderen zul je minder snel opmerken. Bekijk je eetdagboek en stel jezelf hierbij de volgende vragen:
    • Zie je patronen wat betreft je stemming bij het eten van bepaalde voedselproducten?
    • Welke maaltijden ervaar je als vullend en welke niet?
    • Wanneer heb je de neiging om teveel te eten?
  2. Veel mensen zijn verbaasd om te zien hoeveel tussendoortjes ze op een dag eten. Een handje amandelen hier, een koekje daar en een zak chips 's avonds voor de tv kunnen een behoorlijk verschil maken. Gebruik je dagboek om te bekijken of je iets te enthousiast snackt of niet.
    • Kies je voor gezonde tussendoortjes of grijp je het eerste wat je ziet? Als je niet altijd tijd hebt om verse snacks voor te bereiden, kun je jezelf beter aanwennen vooruit te denken en te zorgen dat je altijd gezonde snacks bij je hebt. Zo zul je minder snel voor iets ongezonds gaan als je tussendoor honger krijgt.
    • Voel je je na het eten van bepaalde tussendoortjes vol of heb je juist meer honger? Bekijk je notities om erachter te komen of die koffie en chocola 's middags je daadwerkelijk goed doen of niet.
  3. Bij de meeste mensen hebben werk en school grote invloed op hun eetgewoonten. Op werkdagen heb je misschien minder tijd om zelf te koken, terwijl je op vrije dagen meer geneigd bent om ongezonde dingen te eten. Probeer hierin patronen te ontdekken. [4] #*Eet je op bepaalde dagen vaker buiten de deur? Als je merkt dat je op dagen waarop je een cursus volgt sneller eten afhaalt, is dat waardevolle informatie.
    • Gebruik je opgedane kennis om je maaltijden te plannen. Als je weet dat je op een bepaalde avond waarschijnlijk geen zin zult hebben om te koken, kun je proberen vooruit te plannen en bijvoorbeeld alvast een gezonde maaltijd in de koelkast zetten.
  4. Probeer erachter te komen welke situaties beïnvloed worden door je eetgewoonten. Misschien ontdek je wel een bepaald patroon in je voedselkeuzes als je gestrest bent. Misschien slaap je slechter als je 's avonds ongezonde tussendoortjes eet of eet je bepaalde voedselproducten om jezelf te troosten. Pas als je dit over jezelf weet, kun je proberen het te veranderen.
    • Bekijk of je de neiging hebt teveel te eten als je emotioneel bent. Zo ja, probeer het eten dan te vervangen door iets anders. Neem bijvoorbeeld een lang bad als je gespannen bent en grijp niet meteen een reep chocola.
    • Een aantal voedselsoorten kunnen een negatieve impact op je emoties hebben en dus kun je deze beter proberen te ontwijken. Denk bijvoorbeeld aan een gestrest of boos gevoel als je teveel koffie gedronken hebt.
  5. Let hierbij op patronen die je systeem op een bepaalde manier beïnvloeden. Misschien merk je bijvoorbeeld dat popcorn je buikpijn geeft.
    • Bekijk welke voedingsproducten een opgeblazen gevoel, hoofdpijn of misselijkheid veroorzaken.
    • Probeer een ingrediënt een paar dagen te vermijden om te zien of de symptomen verdwijnen.
    • Coeliakie, het prikkelbare darmsyndroom en allerlei andere ziektes kunnen verholpen worden door je eetgewoonten aan te passen en bepaalde ingrediënten te ontwijken. Heb je last van bepaalde symptomen, neem je eetdagboek dan mee naar de dokter om te kijken welke voedselproducten hiervoor verantwoordelijk zouden kunnen zijn.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Overige praktische details bijhouden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een eetdagboek bijhoudt om calorieën te tellen en af te vallen, kan het handig zijn om ook je lichaamsactiviteit bij te houden. Zo kun je je calorie-inname makkelijk met je calorieverbranding vergelijken.
    • Schrijf op hoelang je welke activiteit gedaan hebt.
    • Bekijk of je hoeveelheid activiteit je hongergevoel en eetgewoonten beïnvloeden.
  2. Als je een eetdagboek bijhoudt om gezonder te leren eten, kan het nuttig zijn om ook de voedingswaarde van producten te noteren. Deze gegevens zijn van de meeste producten makkelijk online te vinden. Schrijf op hoeveel vitaminen en mineralen, maar ook hoeveel koolhydraten, proteïnen en vetten elk product bevat.
  3. Een eetdagboek kan motiverend werken als je een bepaald doel wilt bereiken dat met je eetgewoonten te maken heeft. Of je nu af wilt vallen of meer groente en fruit probeert te eten, het bijhouden van je eetgewoonten kan je inspireren om door te gaan en jezelf te blijven verbeteren. Een paar manieren waarop je dit aan kunt pakken zijn:
    • Door je gewicht bij te houden. Weeg jezelf een keer per week om te zien of er veranderingen optreden.
    • Noteer belangrijke mijlpalen. Als je een maand lang dagelijks twee stuks fruit hebt gegeten, kun je hier een notitie van maken.
  4. Nu je toch al opschrijft wat je eet, kun je misschien ook opschrijven hoeveel geld je eigenlijk aan je voeding uitgeeft. Dit is een goede manier om binnen je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse budget te blijven.
    • Noteer hoeveel geld je aan elke maaltijd uitgeeft. Hou dit van zowel zelfbereide maaltijden als restauranteten bij. [5]
    • Probeer patronen te ontdekken in hoeveel je wekelijks of maandelijks aan eten uitgeeft en bekijk waarop je kunt besparen.
  5. 5
    Hou je medische informatie bij. Als je voedsel probeert te vermijden dat je ziek maakt, is het verstandig je symptomen te noteren. Schrijf in je dagboek achter elk voedselproduct hoe je je na het eten ervan voelde. Neem je dagboek mee naar de dokter om eventuele allergieën of andere problemen te bespreken. [6]
    Advertentie


Tips

  • Hou je een eetdagboek bij omdat je wilt afvallen of omdat je een eetstoornis hebt, dan kan het helpen om ook je gevoelens van je af te schrijven. Zo kom je er langzaam maar zeker achter waarom je bepaalde dingen eet.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.661 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie