PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De meeste mensen beginnen met het wisselen van hun melktanden wanneer ze ongeveer zes jaar oud zijn. Als je een losse tand hebt waar je al weken helemaal gek van wordt maar je te bang bent om hem eruit te trekken, maak je dan geen zorgen. Je kunt die vervelende loszittende tand zonder al te veel problemen kwijtraken. met een paar gemakkelijke trucjes ligt je tand binnen de kortste keren onder je hoofdkussen te wachten op de tandenfee.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je tand kwijtraken

PDF download Pdf downloaden
  1. Het mooie aan het gebruiken van je tong om je tand losser te maken is dat je het bijna overal kunt doen, wat je ook aan het doen bent. Probeer om je tand heen en weer te duwen. Alles wat je met je tong kunt doen om je tand pijnloos te bewegen, maakt het alleen maar gemakkelijker.
    • Je kunt last van jeuk krijgen onderaan je tand, vlak bij de wortel. Dit is een teken dat de tand klaar is om eruit te vallen.
  2. Wiebel elke dag met een schone vinger de losse tand voorzichtig heen en weer. [1] Dit helpt om de tand langzaamaan op natuurlijke wijze uit je mond te laten vallen. Probeer echter niet om je tand met geweld te bewegen.
    • Zorg ervoor dat je je handen goed wast met warm water en zeep voordat je deze methode probeert.
  3. Een andere manier om je losse tand kwijt te raken is simpelweg door een gewone, gezonde snack te eten. Appels en peren zijn uitstekende keuzes omdat ze een taaie schil hebben en een knapperige textuur. [2]
    • Als je tand erg loszit, dan is het wellicht moeilijk om ermee in eten te bijten. Je kunt je tand echter wel losser maken door met andere tanden te bijten en dan te kauwen.
    • Als je tand niet erg loszit en je stevig in iets bijt, dan kan dit wellicht pijn doen. Wees voorzichtig totdat je weet hoe het voelt om met de tand in kwestie ergens in te bijten.
  4. Als je tand heel erg loszit, kan hij er zelfs al uitvallen wanneer je er een klein beetje tegen duwt. Soms is tandenpoetsen al genoeg om je tand eruit te laten vallen (of losser te maken). Poets je tanden zoals gewoonlijk (minstens twee keer per dag) en ga voorzichtig om met de loszittende tand. [3]
  5. [4] [5] Je kunt aan de tand trekken om deze losser te maken, zelfs al is de tand nog niet zover dat hij er zelf uitvalt. Je kunt dit ook doen als je hem er niet uit wilt trekken. Gebruik een steriel gaasje, pak de tand met je vingers vast en trek er voorzichtig aan of wiebel hem heen en weer.
    • Je kunt dezelfde methode gebruiken als je je tand wel uit je mond wilt trekken. Je doet dit door de tand snel te draaien wanneer je eraan trekt. Het gaasje kan tevens helpen om het bloed op te nemen.
    • Als je bang bent dat het pijn doet, kun je ook een kleine hoeveelheid oraal verdovingsmiddel op de tand en het tandvlees aanbrengen voordat je eraan trekt.
  6. Als je tand er gewoon niet uit wil komen, dan is hij er wellicht nog niet klaar voor om uit je mond te vallen. Wees dus geduldig. [6] Als je losse tand geen pijn doet, je je er niet aan stoort of je tand geen andere tanden in de weg zit, dan hoef je je geen zorgen te maken als je besluit om te wachten.
    • Je melktanden wisselen meestal in volgorde waarin je ze gekregen hebt. Het wisselen begint meestal op de leeftijd van ongeveer zes of zeven jaar. [7] Je tanden kunnen echter in een andere volgorde wisselen en op een andere leeftijd. Je tandarts zal je gebit onderzoeken en kan de vragen beantwoorden die je misschien hebt over het wisselen van je melktanden.
  7. Over het algemeen is het een slecht idee om een tand proberen te verwijderen die een beetje loszit maar nog niet klaar is om uit te vallen. Als je een tand met geweld uit je mond probeert te trekken, kan dit pijn doen en zorgt dit er vaak voor dat de plek sterk gaat bloeden. De plek kan mogelijk ook geïnfecteerd raken. Als je een tand met geweld uit je mond trekt voordat de volwassen tand klaar is om door te breken, dan kun je later problemen krijgen, zoals scheve tanden. Het kan ook zijn dat er te weinig plek in je mond is voor doorkomende tanden. [8]
    • Het is geen goed idee om trucjes te gebruiken om een tand met geweld uit je mond te trekken, zoals het knopen van het ene uiteinde van een stuk touw om de tand en het andere uiteinde om een deurklink, om vervolgens de deur dicht te slaan. De tand kan daardoor afbreken of je kunt jezelf op een andere manier verwonden.
    • Maak een afspraak met je tandarts als je per ongeluk een van je tanden uit je mond slaat voordat deze klaar is om vanzelf uit je mond te vallen. Je tandarts kan je bij dit probleem helpen.
  8. Wees niet bang om hulp in te roepen als je melktand pijn doet en er niet uit wil komen, wat je ook doet. Maak een afspraak met je tandarts. Hij of zij zal je kunnen vertellen waarom je tand er niet op de normale wijze uit wil komen. Je tandarts kan de tand zelfs op een pijnloze manier trekken.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De plek behandelen nadat de tand verwijderd is

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt een kleine hoeveelheid bloed verwachten wanneer je een tand verliest. Nadat je tand eruit gevallen is, moet je proberen om met water te gorgelen of een paar keer water uit te spugen totdat het niet meer bloederig en gewoon helder is.
    • Schrik niet als het lijkt alsof er heel veel bloed uit de plek komt. Wanneer de plek waar de tand uitgevallen is bloedt, zal het bloed zich met je speeksel vermengen. Daardoor lijkt het alsof er meer bloed uit de plek komt dan daadwerkelijk het geval is.
    • Je kunt een zoutoplossing maken om mee te gorgelen door 1/4 theelepel zout te mengen met 120 ml warm water. Roer erdoorheen om het te mengen en gorgel ermee. Het zout helpt infecties te bestrijden.
  2. Zelfs al zit de tand zo los dat het lijkt alsof hij bijna nergens meer aan vastzit, dan kan de plek nog steeds een beetje gaan bloeden wanneer de tand eruit komt. Maak je geen zorgen, want dit is volkomen normaal. Als dit bij jou gebeurt, stop dan een klein balletje schoon gaas in het gat waar de tand zat om het bloed op te nemen. [9]
    • Bijt op het gaasje om het op zijn plek te houden en doe dit ongeveer 15 minuten. Meestal stopt de plek al eerder dan dat met bloeden. Bel je tandarts als het bloeden blijft aanhouden.
  3. Als je mond een beetje pijnlijk is nadat je de tand kwijtgeraakt bent, dan hoef je niet gewoon te wachten totdat de pijn weggaat. Een vrij verkrijgbare pijnstiller als paracetamol of ibruprofen kan een pijnlijke mond verzachten zodat deze veel beter aanvoelt. Zorg er wel voor dat je de juiste dosis neemt, passend bij je leeftijd en gewicht. De aanbevolen dosis staat vermeld op de verpakking.
    • Vraag een volwassene om je te helpen de juiste dosis te bepalen.
    • Kinderen mogen geen aspirine slikken, tenzij een arts dit aanraadt.
  4. Het koelen van de plek kan de pijn die je mogelijk hebt na het kwijtraken van een tand ook helpen verminderen. Doe enkele ijsklontjes in een plastic zak (of gebruik een zak diepvriesgroenten) en wikkel de zak in een dunne doek. Houd dit 15-20 minuten lang tegen je wang op de plek waar je mond pijn doet. Na een tijdje zouden de pijn, de zwelling en de ontsteking geleidelijk aan moeten verminderen. [10] [11]
    • Bij de meeste apotheken kun je tevens kant-en-klare koude kompressen kopen. Deze kompressen werken op dezelfde manier als zelfgemaakte kompressen.
  5. De meeste melktanden die uit zichzelf uit je mond vallen zouden geen langdurige pijn moeten veroorzaken. Soms kan er echter sprake van pijn of schade zijn wanneer een tand los gaat zitten of uit je mond valt door een verwonding of een aandoening aan het gebit. Soms kunnen er zelfs ernstigere problemen ontstaan als abcessen (met vocht gevulde blaasjes veroorzaakt door infecties). Als je deze problemen niet laat behandelen, kun je er ziek van worden. Ga dus zeker naar de tandarts als de pijn die optreedt nadat je een tand kwijtgeraakt bent niet vanzelf weggaat.
    • Soms kunnen er stukjes van een tand achterblijven in de mond nadat een tand eruit gevallen is. Meestal vallen deze er vanzelf na een tijdje ook uit. Roep echter de hulp van je tandarts in als een stukje achtergebleven tand roodheid, zwellingen of pijn veroorzaakt. [12]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 103.792 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie