Pdf downloaden
Pdf downloaden
Wat kun je doen als je van een steiger valt van tien hoog, of je parachute weigert dienst en je bent in een vrije val terechtgekomen? Je kansen zijn niet echt groot, maar overleven is mogelijk. Als je het hoofd koel kunt houden zijn er manieren waarop je misschien je valsnelheid kunt beïnvloeden en de uiteindelijke kracht van de impact kunt verminderen.
Stappen
Methode 1
Methode 1 van 2:
Strategieën om een val van meerdere verdiepingen te kunnen overleven
-
Grijp een object op je weg naar beneden. Als het je lukt om een groot object zoals een plank of een balk vast te grijpen, dan zal je kans op overleven enorm vergroot worden. Het object zal een deel opvangen van de impact die je anders zou ervaren tijdens het neerkomen, waardoor je botten wat minder te lijden krijgen. [1] X Bron
-
Probeer je val op te delen in stukken. Als je van een gebouw valt, of van een klif in de wildernis, doe dan je best om je val op te breken in segmenten door een richel, een lagere klif, een boom of een ander object te rakken. Dit breekt de impuls van je val op in stukken en verdeelt het over meerdere kleinere valpartijen, waardoor je veel meer kans hebt om het te overleven. [2] X Bron
-
Ontspan je lichaam. Als je knieën en ellebogen op slot staan en je spieren zijn gespannen, dan zal de impact van de val meer schade aanrichten op je vitale organen. Houd jezelf niet stijf. Doe je best om je lichaam zo ontspannen mogelijk te houden, zodat wanneer je de grond raakt, je lichaam beter in staat is om de klap op te vangen.
- Een manier om (relatief kalm) te blijven is door je concentreren op de stappen die nodig zijn om de kans op overleven groter te maken.
- Blijf je bewust van je lichaam en beweeg met je armen en benen om er zeker van te zijn dat ze niet op slot staan.
-
Buig je knieën. Waarschijnlijk is er niets belangrijker voor je overleving (of eenvoudiger om te doen) dan door je knieën buigen. Onderzoek heeft aangetoond dat gebogen knieën bij een klap de grootte van de impact 36-voudig kunnen verminderen. Maar buig ze niet te ver – licht gebogen, zodat ze niet op slot staan.
-
Land met je voeten als eerste. Ongeacht de hoogte van de val zal je eerst op je voeten terecht moeten komen. Door dit te doen concentreer je de kracht van de landing op een klein gebied, zodat je voeten en benen het grootste deel van de klap op kunnen vangen. Heb je niet de juiste positie, probeer dan om jezelf recht overeind te krijgen voor je de grond raakt. [3] X Bron
- Gelukkig lijkt het erop dat de positie met de voeten naar beneden een houding te zijn die je in een instinctieve reactie aanneemt.
- Houd je voeten en benen strak tegen elkaar aan, zodat je voet de grond tegelijkertijd raken.
- Land op de voorkant van je voeten. Wijs met je tenen iets naar beneden voordat je neerkomt, zodat je op de bal van elke voet landt. Op deze manier kan je onderlichaam de klap op een effectievere manier opvangen.
-
Probeer naar een kant te vallen. Ben je op je voeten terechtgekomen, dan zal je of naar een zijkant, naar voren, of naar achteren vallen. Probeer te voorkomen dat je op je rug terechtkomt. Naar de zijkant vallen is statistisch het best. Als dat niet lukt, probeer dan naar voren te vallen, waarbij je de val met je armen opvangt.
-
Bescherm je hoofd tegen het veren. Wanneer je van een grote hoogte op de grond valt, dan zal je waarschijnlijk stuiteren. Sommige mensen overleven de eerste klap (vaak doordat ze eerst met de voet op de grond terechtkomen) maar overlijden alsnog door een fatale verwonding bij de tweede klap. Waarschijnlijk zal je bewusteloos zijn wanneer je terugveert. Bescherm je hoofd met je armen door ze aan beide zijden van je hoofd te houden, met de ellebogen naar voren gericht (en waarmee je gezicht beschermd wordt), en je vingers in elkaar achter je hoofd of nek. Hiermee wordt een groot deel van je hoofd beschermd.
-
Zoek onmiddellijk medische hulp. Door alle adrenaline die vrij is gekomen als reactie op je val, kan het zijn dat je na het neerkomen niet eens het gevoel hebt dat je gewond bent. Zelfs al zijn er aan de buitenkant geen aanwijzingen dat je gewond bent, toch kan het zijn dat je botbreuken of inwendige bloedingen hebt opgelopen die per direct moeten worden behandeld. Ongeacht hoe je je voelt, ga zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:
Strategieën voor het overleven van een val uit een vliegtuig
-
Probeer je valsnelheid te vertragen door gebruik te maken van de booghouding. Behalve als je uit een vliegtuig valt, zal er niet genoeg tijd zijn voor deze stap. Maximaliseer je oppervlak door jezelf breed te maken met behulp van de skydiving-techniek.
- Positioneer jezelf zo dat de voorkant van je lichaam naar de grond gekeerd is.
- Krom je rug en heupen en kantel je hoofd naar achteren, alsof je probeert met de achterkant van je hoofd de achterkant van je benen te raken.
- Strek je armen uit en buig door je ellebogen in een hoek van 90 graden, zodat je onderarmen en handen naar voren wijzen (parallel aan en langs de zijkant van je hoofd) met de handpalmen naar beneden; spreid je benen tot schouderbreedte.
- Buig iets door je knieën. Zet je benen niet op slot en houd je beenspieren ontspannen en in de beweging om het grootste deel van de klap op te kunnen vangen.
-
Zoek de beste plek om te landen. Val je van zeer grote hoogte dan is de grond waarop je terechtkomt de belangrijkste factor om je overlevingskansen te bepalen. Ga op zoek naar steile hellingen die langzamerhand meer glooiend worden, omdat je niet al je impuls meteen kwijt zult zijn op het moment dat je de grond raakt. Observeer het terrein onder je terwijl je valt.
- Harde, onbuigzame oppervlakken zoals beton, zijn het ergst om op te vallen. Zeer onregelmatige of hoekige oppervlakken waardoor de klap minder uitgespreid kan worden, zijn ook niet echt eerste keus.
- De beste oppervlakte om op te vallen is die waarbij de grond veert of meegeeft wanneer je erop valt, zoals sneeuw, zachte grond (zoals een pas geploegd veld of een moeras), en bomen of dichte vegetatie (alhoewel daarbij het risico erg groot is dat je gespietst wordt).
- Water is alleen veilig om in te vallen tot een hoogte van 45 meter. Hoger dan dit en het is niet veel gunstiger dan op beton vallen, omdat water niet kan worden samengedrukt. Daarnaast loop je in water een groot risico om te verdrinken (omdat de kans groot is dat je bewusteloos zal worden geslagen). Water is veel veiliger om in te vallen als het turbulent en schuimend is.
-
Stuur jezelf in een bepaalde richting om neer te komen. Als je uit een vliegtuig valt, dan heb je meestal niet meer dan 1-3 minuten voor de klap. Je kunt in die tijd horizontaal een behoorlijke afstand afleggen (tot wel een kilometer of drie).
- Vanuit de gekromde positie zoals hierboven beschreven kun je de vlucht voorwaarts richten door je armen iets achter je schouders te houden (zodat ze niet zover naar voren zijn uitgestrekt) en door je benen te strekken.
- Je kunt je achterwaarts bewegen door je armen uit te strekken en door je knieën te buigen, alsof je de achterkant van je hoofd met je hakken probeert te raken.
- Wil je naar rechts draaien, dan kun je dit doen door in de gekromde positie te blijven hangen en je lichaam iets naar rechts te buigen (waarbij je rechterschouder naar beneden gaat), en naar links draaien doe je door je linkerschouder te laten zakken.
-
Maak gebruik van de juiste landingstechniek. Vergeet niet om je lichaam te ontspannen, houd je knieën gebogen en voeten eerst. Val liever naar voren dan naar achteren en bescherm je hoofd met je armen voor het geval je stuitert.
- Ben je in de gekromde houding, zorg er dan voor dat je lichaam ver voor de klap rechtop komt te staan, zodat je niet in een andere houding de grond raakt (als leidraad kun je in gedachten houden dat je vanaf 300 meter ongeveer 6-10 seconden hebt voor je de grond raakt, afhankelijk van je beginsnelheid).
Advertentie
Tips
- Als je merkt dat je ongecontroleerd alle kanten op gaat, probeer dan weer in balans te komen door de gekromde houding aan te nemen. Hoe dan ook zal de stabiliteit je helpen om enigszins kalm te blijven.
- Als je het dieptepunt hebt bereikt en dat punt bestaat uit los zand of klei, dan is er de kans dat je daarin vast komt te zitten. Geen paniek! Maak gewoon stappende bewegingen alsof je op een ladder klimt, terwijl je met je handen jezelf opwaarts stuwt in krachtige uithalen. Je hebt voldoende zuurstof voor in ieder geval 1 minuut, zodat je voldoende tijd hebt om de oppervlakte te bereiken.
- Blijf kalm, want als je het te druk hebt met in paniek raken, dan lukt het niet om verstandig je situatie te overdenken!
- Val je boven bewoond gebied, dan zal je waarschijnlijk niet in staat zijn om je vlucht precies genoeg te sturen voor het uitkiezen van een geschikte plek om neer te komen, maar daken van glas of tin, luifels en auto's, zijn te verkiezen boven straten en betonnen daken.
- Een goede fysieke gesteldheid en jonge leeftijd lijken een positieve invloed te hebben op je overlevingskansen bij een vrije val. Je leeftijd kun je niet veranderen, maar als je nog een extra reden nodig hebt om in vorm te komen, dan bij deze.
- Je kunt ook lessen volgen om te leren omgaan met dit soort situaties.
- Probeer eerst op je hakken te landen, zodat je iets schuin staat en wat naar achteren valt.
Advertentie
Waarschuwingen
- Mensen overleven slechts zeer zelden een val van een hoogte van 30 meter of hoger, en zelfs als het gaat om hoogtes van 6 tot 9 meter. Het is altijd beter om gewoon helemaal niet te vallen.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.popularmechanics.com/technology/aviation/safety/4344036
- ↑ http://www.thedailybeast.com/newsweek/2008/01/09/falling-man.html
- ↑ http://www.thedailybeast.com/newsweek/2008/01/09/falling-man.html
- Injury Prevention Online Analysis of falls from heights of 50–150 feet (15.2–45.7 m)
- Jack R. Hunt Library, Embry-Riddle Aeronautical University 'Survival of High-Velocity Free-falls in Water' by Richard G. Snyder, 1965: a Federal Aviation Administration report
- Greenharbor.com The Free Fall research page. Lots of information about free-falls from airplanes, including specific survival stories.
- Jack R. Hunt Library, Embry-Riddle Aeronautical University 'Human Survivability of Extreme Impacts in Free-Fall' by Richard G. Snyder, 1963: a Federal Aviation Administration report
Advertentie