PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Maatbekers zijn onmisbaar in de keuken. Je hebt ze nodig om het volume van vloeistoffen in af te meten. Als je geen maatbeker hebt, dan zijn er gelukkig ook nog andere eenvoudige manieren om de hoeveelheid vloeistof die je nodig hebt mee te bepalen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Inschatten door middel van maatvergelijkingen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je even geen maatbeker tot je beschikking hebt, kan het handig zijn om wat visuele referenties in je hoofd te hebben voor het bepalen van de juiste hoeveelheden. Hier zijn enkele goede voorbeelden om te onthouden:
    • Een theelepel heeft ongeveer de grootte van een vingertop
    • De inhoud van een eetlepel is ongeveer zo groot als een ijsblokje
    • 1/4 kopje heeft ongeveer de grootte van een groot ei
    • 1/2 kopje is ongeveer zo groot als een tennisbal
    • Een vol kopje heeft ongeveer de maat van een grote appel of een stevige vuist. [1]
  2. Je zou zelfs je handen kunnen gebruiken, als je ze samenvoegt in de vorm van een kopje. Deze methode is echter niet zo geschikt voor kleverige vloeistoffen. [2] Je kunt het beste een doorschijnend glas gebruiken, zodat je de hoeveelheden duidelijk kunt zien.
    • Wanneer je bijvoorbeeld een kwart glas meet, kan het handig zijn om een smal hoog glas te gebruiken waar precies een ei in past. Voor een halfvol of vol glas kun je beter een wat breder glas nemen.
  3. Hierdoor kun je de hoeveelheid vloeistof die je erin giet duidelijker zien. Giet de vloeistof langzaam in het glas.
    • Wanneer je denkt de juiste hoeveelheid te hebben, stop dan en vergelijk het met de grootte van je visuele hulpmiddel.
    • Pas zo nodig de hoeveelheid aan.
  4. Dit maakt toekomstige schattingen gemakkelijker, omdat je nu een referentiepunt hebt. [3] Je kunt het beste steeds hetzelfde kopje of glas gebruiken, zodat de verhouding tussen de hoeveelheden hetzelfde blijft.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een keukenweegschaal gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Een gewone keukenweegschaal is hier prima geschikt voor. Gebruik het gewicht van water als standaard uitgangspunt. [4]
    • De meeste vloeistoffen, zoals melk of sinaasappelsap, hebben zo'n beetje dezelfde dichtheid als water. Houd er echter rekening mee dat sommige vloeistoffen relatief zwaarder kunnen zijn (zoals honing of stroop). Het wegen met een keukenweegschaal is dus niet zo geschikt voor dit soort vloeistoffen.
    • Om een grotere nauwkeurigheid te bieden, hebben sommige keukenweegschalen de mogelijkheid om verschillende vloeistoffen, zoals melk, voor te selecteren. De weegschaal berekent dan het volume op basis van de dichtheid van de geselecteerde vloeistof. Als je een dergelijke weegschaal hebt, zorg er dan voor dat hij is ingesteld op de juiste vloeistof. [5]
  2. Als je een gewone weegschaal gebruikt, moet je het juiste gewicht voor de te gebruiken vloeistof berekenen. Onthoud dat 100 gram vloeistof precies overeenkomt met 100 gram water. Dit principe geldt ook voor liters (1 milliliter water weegt 1 gram). [6]
    • Gebruik dit als je belangrijkste regel bij het wegen van vloeistof. Als je bijvoorbeeld een half glas water nodig hebt, moet dat 125 gram wegen.
  3. Zet dit op de weegschaal en zorg dat het in het midden van de weegschaal staat.
    • Giet nog geen vloeistof in het glas. Het is belangrijk dat die in dit stadium nog leeg is, omdat je de weegschaal eerst moet zo moet instellen dat hij het gewicht van het glas niet meetelt. [7]
  4. Zoek naar de 'tarra' of 'nul'-knop op je weegschaal.
    • Wanneer je op deze knop drukt, moet het gewicht van het glas op de weegschaal als nul worden weergegeven. Dit zorgt ervoor dat de meting van je vloeistof nauwkeurig is. [8]
  5. Doe dit langzaam, en pauzeer even om het gewicht te controleren. Stop met gieten zodra je weegschaal het gewicht aangeeft dat je nodig hebt. Als je teveel hebt ingeschonken, giet dat dan af in de gootsteen.
  6. Als je een gewone weegschaal gebruikt en van plan bent om bepaalde vloeistoffen te mengen, kun je dat in hetzelfde glas doen. Laat het glas op de weegschaal staan en bereken de nieuwe hoeveelheid die je nodig hebt door de hoeveelheden van beide vloeistoffen bij elkaar op te tellen. Giet de nieuwe vloeistof in het glas totdat je de juiste gecombineerde hoeveelheid hebt.
    • Denk erom dat als je een keukenweegschaal gebruikt die verschillende soorten vloeistof kan meten, je de instellingen moet wijzigen voordat je een nieuwe vloeistof gaat wegen.
    • Als je eerst water weegt en daarna bijvoorbeeld melk wilt wegen, zet dan je glas met water even weg, selecteer de melkoptie op je weegschaal en weeg opnieuw met een andere glas.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Eetlepels en theelepels gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Reken uit hoe veel eetlepels je van iets nodig hebt . Een gemakkelijke manier om dit te doen is om te onthouden dat één kopje gelijk staat aan 16 eetlepels. Op deze manier kun je eenvoudig berekenen hoeveel eetlepels je nodig hebt.
    • Wanneer je bijvoorbeeld een half kopje nodig hebt, heb je dus 8 eetlepels vloeistof nodig. [9]
  2. Doe het boven het glas zodat het niet erg is als je een beetje knoeit. Giet de vloeistof langzaam en voorzichtig op de lepel zodat er geen extra vloeistof in het glas terechtkomt.
    • Giet een voor een de lepels leeg in het glas tot je de benodigde hoeveelheid hebt bereikt.
  3. Sommige recepten vragen om zeer nauwkeurig afgewogen hoeveelheden. In zo'n geval kun je een theelepeltje gebruiken.
    • Een theelepel is gelijk aan 4,7 ml.
  4. Dit zal helpen bij het ontwikkelen van je vermogen om hoeveelheden in te schatten.
    • Als je een glas of plastic beker gebruikt, kun je eventueel aan de buitenkant de juiste hoeveelheid markeren met een (watervaste) viltstift. Op die manier hoef je in de toekomst niet opnieuw de benodigde hoeveelheid eetlepels te berekenen. Als je bijvoorbeeld een kwart kopje (4 eetlepels) hebt afgemeten, schrijf je '1/4' naast het door jou gezette streepje aan de buitenkant. [10]
    Advertentie

Tips

  • Buitenlandse recepten kunnen verschillen qua maatsysteem. Zo is de standaard 'cup' voor Engeland, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en Zuid-Afrika 250 ml. [11]
  • Als je een Engelstalig recept gebruikt, kan het zijn dat er misschien een 'imperial cup' als maateenheid wordt gebruikt. Een imperial cup is wat groter dan een standaard cup van 16 eetlepels. Dit betekent dat je 19 eetlepels moet afmeten, in plaats van 16. [12]
  • Als de hoeveelheden in het recept allemaal in kopjes worden weergegeven, bijvoorbeeld twee kopjes meel, een half kopje suiker, een kopje melk, dan kun je het beste zelf ook een kopje gebruiken! Het is sowieso handig om voor het hele recept hetzelfde kopje of glas te gebruiken. Het enige dat dan kan gebeuren is dat de totale hoeveelheid ietsje meer of minder wordt, maar de verhouding tussen de gebruikte ingrediënten blijft kloppen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 29.159 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie