PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Heb je het gevoel dat je je partner niet kunt vertrouwen of dat hij (of zij) jou niet vertrouwt? Een gebrek aan vertrouwen kan tot grote problemen in een relatie leiden, en zelfs tot de beëindiging van de relatie. Een makkelijke manier om vertrouwen in je relatie op te bouwen is om anders met je partner om te gaan. Communiceer beter met elkaar en wees allebei bereid om eerlijk en open tegen elkaar te zijn. Als je je onzeker voelt dan kan dat leiden tot wantrouwen in een relatie, en het is dus belangrijk dat je je eigenwaarde opvijzelt en zelfstandig dingen doet waar je plezier in hebt. Als je moeite hebt om je partner te vertrouwen omdat je in het verleden gekwetst bent, dan kan het helpen om in therapie te gaan zodat je je problemen op kunt lossen en je gekwetstheid kunt verwerken.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De communicatie verbeteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Misschien vind je het moeilijk om je partner de ruimte te geven. Als je het normaal vindt om zijn (of haar) spullen te doorzoeken, of om hem allerlei vragen te stellen als hij uitgaat: leer dan om dit soort dingen niet meer te doen. Hoewel dat misschien nogal onwennig voor je is, laat het zien dat je bereid bent om je partner te vertrouwen, en dat je jezelf niet overmatig met het leven van je partner bemoeit. [1]
    • Oefen in het vertrouwen van je partner, voordat je hem of haar verdenkt van iets. Benader hem of haar met vertrouwen en kijk eerst hoe dat voelt, voordat je in wantrouwen vervalt.
    • Laat je partner weten dat je ervoor gekozen hebt om hem of haar te vertrouwen in plaats van hem of haar te wantrouwen.
    • Bedenk dat het nauwlettend in de gaten houden van je partner betekent dat je hem of haar bij voorbaat al niet vertrouwt. En je interpreteert dan de dingen die je ontdekt wellicht verkeerd, omdat je er vanuit wantrouwen naar kijkt.
  2. Als je op een duidelijke manier met je partner over dingen praat, dan kan dat je helpen om van je wantrouwen af te komen. Als jullie in staat zijn om helder met elkaar te communiceren, zonder dat een van jullie het gevoel heeft dat de ander iets te verbergen heeft, dan kan dat de communicatie verbeteren en dan kunnen jullie het vertrouwen in elkaar opbouwen. Als er situaties zijn waar je je zorgen over maakt, uit je zorgen dan, en leg uit waarom je ermee zit. Geef je partner de gelegenheid om erop te reageren en laat hem of haar rustig uitpraten. [2]
    • Bijvoorbeeld, praat met je partner voordat hij of zij uitgaat, zodat je een idee krijgt van de plek waar hij heen gaat en wat hij daar gaat doen, in plaats van je zorgen te maken als hij een avond uit is. Maak er een gewoonte van om dit soort dingen te bespreken, zonder daarbij je partner onder druk te zetten.
    • Wees kalm en vriendelijk als je met je partner praat. Want hij of zij kan defensief worden als je hem beschuldigt of dingen verwijt. Als je kwaad of geïrriteerd overkomt, dan wil hij misschien niet eens met je praten.
  3. Als het vertrouwen in elkaar al niet zo sterk is, dan maken verwijten het alleen maar erger. Als je partner je niet vertrouwt, of als jij je partner niet vertrouwt, probeer elkaar dan geen verwijten te maken. Probeer in plaats daarvan open te staan voor de ander en laat de ander uitpraten. Stel vragen in plaats van elkaar verwijten te maken. [3]
    • Er zullen ongetwijfeld momenten zijn waarop je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is. Op dat soort momenten is het raadzaam om van aanpak te veranderen en om meer informatie te verzamelen.
    • Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over de stiekeme berichtjes die hij steeds stuurt op zijn telefoon, zeg dan zoiets als, “Ik vind het vreemd dat je zo geheimzinnig doet als je met je telefoon bezig bent. Kan je me uitleggen wat er aan de hand is?” Dit werkt beter dan, “Ik vertrouw je niet en ik denk dat je iets voor me verbergt.”
  4. Een gebrek aan vertrouwen kan een relatie in hoog tempo onherstelbaar beschadigen. Als je partner en jij toegewijd zijn aan de relatie en hulp willen bij het oplossen van de problemen rondom vertrouwen, dan kan een relatietherapeut jullie daar bij helpen. Deze persoon kan jullie helpen om de moeilijkheden in de relatie te leren oplossen, en om anders met elkaar om te leren gaan. De therapeut ondersteunt veranderingen in de manier waarop jullie met elkaar omgaan, zodat jullie kunnen beginnen met het opbouwen van een wederzijds vertrouwen. [4]
    • Ga op zoek naar een therapeut die ervaring heeft met het werken met paren, en een therapeut die jullie samen ontvangt. Je kan de website van je zorgverzekering raadplegen om te kijken welke therapeuten bij je zorgverzekering zijn aangesloten. Je kunt ook online gaan zoeken of naar je huisarts gaan voor namen en adressen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je onzekerheden aangaan

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je je onzeker voelt, dan denk je misschien dat je minderwaardig ten opzichte van je partner bent, of dan ben je misschien bang dat hij of zij iemand zal vinden die beter zou zijn dan jou. Erken dat dit je eigen onzekerheden zijn, en dat ze waarschijnlijk niets met je partner te maken hebben. Bouw je eigenwaarde op door je eigen kwaliteiten te erkennen, door dingen te doen waardoor je je goed over jezelf voelt, en door niet negatief maar positief over jezelf te praten. [5]
    • Bijvoorbeeld, als je innerlijke dialoog steeds gaat over hoe raar je bent, of hoe erg je je zou moeten schamen over iets, vervang dit dan door iets waardoor je je juist goed over jezelf voelt, zoals, “Ook al lukte het me niet om mezelf duidelijk uit te drukken, ik probeerde het wel en ik communiceerde beter dan voorheen.”
    • Als jouw gebrek aan eigenwaarde je relatie ondermijnt, dan is het raadzaam om zelf de hulp van een gecertificeerde therapeut in te schakelen. De therapeut kan je helpen om je eigenwaarde op te bouwen, waardoor je je relatie verder op een gezonde manier kunt opbouwen.
  2. Ontwikkel jezelf als individu, niet slechts als partner in een relatie. Het hebben van interesses en hobby’s kan ook fungeren als een uitlaatklep voor stress. Ga op zoek naar een activiteit waar je je goed bij voelt en waar je plezier in hebt. Probeer minstens een keer per week aandacht besteden aan deze hobby. [6]
    • Als je niets kan bedenken wat je leuk lijkt, probeer dan eens om vrijwilligerswerk te doen. Je kunt dan nieuwe mensen leren kennen en je betekent iets voor je samenleving. [7]
    • Je kunt ook een nieuwe sport gaan beoefenen, of iets anders ondernemen zoals yoga, schilderen, dansen, wandelen, of muziek maken.
  3. Praat met een vriend of familielid die je vertrouwt over je jaloezie of andere problemen die met vertrouwen te maken hebben. Als je hulp of advies nodig hebt, ga dan naar iemand toe die je vertrouwt en met wie je er goed over kunt praten. Bedenk dat je dierbaren je niet altijd kunnen helpen, maar wel kunnen luisteren. [8]
    • Breng tijd door met je vrienden en familie, los van je relatie. Maak tijd vrij voor diners, uitjes, en andere activiteiten met mensen om wie je geeft.
  4. Als je last hebt van angsten of jaloezie in je relatie, leer dan om met deze emoties om te gaan, zonder dat je kwaad op je partner wordt of hem kwetst. Als je je gestrest voelt, probeer dan eens een paar keer diep adem te halen , voordat je je partner beschuldigt of hem of haar wantrouwt. Dit kan je helpen om je geestelijk en lichamelijk rustig te voelen. [9]
    • Als je moeite hebt om je emoties te verwerken, probeer dan eens om in een dagboek te schrijven, om naar muziek te luisteren, of om te gaan wandelen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Over je eigen gekwetstheid heenkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Misschien ben je in een vorige relatie of in je familie in het verleden gekwetst, waardoor je nu moeite hebt om je huidige partner te vertrouwen. Erken dat je partner niet degene is die jou gekwetst heeft, ook al zijn je ervaringen uit het verleden echt gebeurd en belangrijk genoeg om serieus genomen te worden. Als je moeite hebt om je partner te vertrouwen vanwege een relatie uit het verleden, dan is het belangrijk om je ervaring te erkennen en om te kijken hoe dit van invloed is op je huidige relatie. [10]
    • Misschien heeft je partner je in het verleden gekwetst of verraden. Als je vertrouwen geschonden in het verleden is, vergeef de ander dan en ga verder met elkaar, als je tenminste nog verder wilt met de relatie.
    • Bijvoorbeeld, als jouw vorige partner jou bedrogen heeft, dan is het logisch dat je in een volgende relatie extra waakzaam bent. Bedenk echter dat je huidige partner niet degene is die jou bedrogen heeft.
  2. Neem even de tijd om te bedenken welke specifieke problemen je tegenkomt in relatie tot vertrouwen. Benoem voor jezelf welk gedrag en welke situaties je onzeker maken. Vraag jezelf af of je partner zich werkelijk verdacht gedraagt, of hij in het verleden tegen je gelogen heeft, of jou op enige wijze ontrouw geweest is. [11]
    • Als je partner zich niet verdacht gedragen heeft of jou ontrouw geweest is, en je maakt je dan nog steeds zorgen, erken dan dat je eigen onzekerheid waarschijnlijk de oorzaak is van je wantrouwen.
    • Als je partner jou wel bedrogen heeft (of als jij ontrouw geweest bent), vraag jezelf dan af of je dit los kunt laten en of je verder wilt met de relatie.
  3. Misschien twijfel je wel aan jezelf omdat je in het verleden partners uitgekozen hebt die niet te vertrouwen waren. Wees bereid om intense emoties aan te gaan, en om niet te vervallen in onverantwoord gedrag (zoals vreemdgaan), of om je af te reageren op je partner. Vergeef jezelf om de fouten die je in het verleden misschien gemaakt hebt, en sta jezelf toe om verder met je leven te gaan. [12]
    • Erken dat je fouten in het verleden gemaakt hebt, of dat je in het verleden gekwetst bent, maar dat je wel in staat bent geweest om te leren van die ervaringen. Accepteer die lessen en ga voorbij de pijn door jezelf te vergeven.
  4. Misschien ben je als kind misbruikt, of diep gekwetst in een vorige relatie. Als je het moeilijk vindt om ervaringen uit het verleden te verwerken, en die ervaringen zorgen ervoor dat je problemen hebt om je partner te vertrouwen, overweeg dan om naar een therapeut te gaan zodat deze je daarbij kan helpen. Een therapeut kan je helpen om in het reine te komen met je gevoelens, en om de pijn te helen. Je hoeft niet alles alleen te doen. [13]
    • Je kunt een therapeut vinden via je zorgverzekering of door online te zoeken. Je kunt ook een verwijzing van je huisarts of een vriend krijgen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.576 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie