PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Achterwaarts schaatsen is essentieel voor kunstschaatsers en hockeyers, maar het is ook nuttig voor iedereen die zich ontspannen wil voelen op het ijs. Terwijl achterwaarts schaatsen niet per se moeilijk is, vereist het enige oefening, net zoals een goede balans houden, snelheid maken en pirouettes. Hoewel je in het begin waarschijnlijk vaak zal vallen, blijf je aan je vorm werken om in een mum van tijd achterwaarts te schaatsen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Achterwaarts schaatsen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het basisidee van achterwaarts schaatsen is eenvoudig: je duwt de buitenkant van je schaatsen naar voren en naar buiten, buigt ze terug naar het midden van je lichaam en herhaalt dit. Als je schaatsen konden tekenen op het ijs, dan zouden ze bochtige golven schilderen, als een kindertekening van de oceaan, over het oppervlak. [1]
    • Bedenk dat elke schaats een 'S' vorm maakt als je achteruit gaat.
  2. Je kunt niet achteruit schaatsen als je rechtop staat. Buig je knieën een beetje zodat je achterwerk dichter bij het ijs komt te hangen. Je bovenlichaam moet rechtop zitten zoals in een stoel. [2]
    • Als je er beter in wordt, moet je elke schaats kunnen optillen en weer comfortabel neerzetten, maar in het begin is het beter om ze op het ijs te houden.
    • Het is het makkelijkst om in het begin de wand of een hockeystick te gebruiken om in balans te blijven.
  3. Je schaatsen wijzen direct voor jou en je schouders in een rechte lijn over je enkels. Dit is je 'midden' als je achterwaarts schaatst. Met je schaatsen op schouderbreedte van elkaar heb je de kracht die je nodig hebt. Houd de wand met beide handen vast voor balans.
  4. Concentreer je op het recht houden van je knieën en rug terwijl je leert om achterwaarts te schaatsen. Als het prettiger voor je is, leun dan op een hockeystick voor stabiliteit. [3]
    • Als je geen hockeystick hebt, leg dan je handen op je knieën.
  5. Draai je tenen langzaam naar elkaar toe en je zult voelen dat je voeten uit elkaar glijden terwijl je schaatsen naar buiten bewegen. Denk aan achterwaarts schaatsen als leiden met je hielen -- als je tenen naar binnen draaien, draaien je hielen naar links en rechts, en de schaatsen volgen dan wel.
    • Dit hoeft geen grote invalshoek te zijn. Zelfs een lichte hoek met je voeten zal genoeg zijn.
    • Dit is het begin van je 'S' vorm.
  6. Dit is meestal waar mensen zich het meest ongemakkelijk voelen -- je benen glijden uit elkaar en ze zullen uit elkaar blijven bewegen zolang je tenen naar binnen wijzen. Draai je schaatsen ook zodat je hielen weer naar je lichaam wijzen. Doordat je dat doet, voel je je benen weer bij elkaar komen.
    • Nogmaals, dit hoeft geen grote hoek te zijn. Draai gewoon je voeten genoeg zodat je je benen weer naar elkaar toe voelt glijden.
  7. Met je hielen terug naar het midden, gebruik je liesspieren om je schaatsen terug naar het midden te brengen. Hoewel je ze niet zo dicht bij elkaar brengt, stel je je voor dat je probeert je hielen tegen elkaar te tikken.
    • Dit is het middelpunt van je 'S'.
    • Focus op het gebogen houden van je knieën -- dit zal je helpen bij het ontwikkelen van de kracht en flexibiliteit die nodig is om je schaatsen onder controle te houden.
  8. Wanneer je je uitgangspositie hebt bereikt (met de voeten ongeveer op schouderbreedte van elkaar), is het tijd om de bocht te herhalen. Draai je voeten zodat je tenen weer naar binnen gericht zijn en laat ze dan weer opzij glijden. Trek ze weer naar binnen en herhaal -- dit zijn de 'S'-vormige curven die je moet maken.
  9. Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken is te ver naar voren leunen, met hun lichaam boven hun tenen. Concentreer je erop om de hele tijd een dynamische houding aan te houden. Een goede tip is om je handen op je knieën te leggen en ze te gebruiken om je te ondersteunen en te voorkomen dat je naar voren leunt.
  10. De 'S'-bocht is de eenvoudigste manier om op schaatsen achteruit te gaan. Als je eenmaal wat vaart hebt, blijf je de 'S' vorm herhalen om achterwaarts te schaatsen en werk je aan een soepele overgang naar elk onderdeel.
    • Begin langs de wand – de knieën gebogen en je rug recht.
    • Duw van de wand af om wat vaart te krijgen.
    • Draai je tenen naar binnen en beweeg je voeten uit elkaar.
    • Trek je benen weer bij elkaar door je tenen naar buiten te draaien en naar binnen te trekken.
    • Draai je tenen weer naar het midden als je voeten elkaar naderen.
    • Herhaal dit om achterwaarts te schaatsen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De 'C'-slag leren

PDF download Pdf downloaden
  1. De 'C'-slag, zo genoemd omdat je schaatsen kleine C-vormen in het ijs maken, is de meest toegepaste methode om snel achteruit te schaatsen. Je knieën zijn gebogen en je torso blijft rechtop terwijl je afwisselend je schaatsen naar buiten duwt en ze vervolgens soepel naar binnen trekt. [4]
    • Blijf in de buurt van een muur of leun op een hockeystick om je te helpen met je balans als je begint te oefenen.
  2. Buig je knieën comfortabel zodat je je voeten snel kunt bewegen. Het is moeilijk om met rechte benen in actie te komen. Je moet je schaatsen gemakkelijk kunnen optillen en in balans kunnen brengen. Een goede dynamische houding ziet er als volgt uit: [5]
    • Knieën gebogen.
    • Torso rechtop, niet slungelig.
    • Rug recht.
    • Schouders ontspannen.
  3. Richt je schaatsen voor je en houd ze ongeveer op schouderbreedte uit elkaar zodat je comfortabel kunt balanceren en schaatsen.
  4. Schuif met je voeten alsof je langzaam achteruit gaat. Denk eraan om jezelf terug te duwen met elke kleine stap, waarbij je achterwaartse dynamiek opbouwt.
    • Je kunt ook van een wand afduwen om te beginnen.
  5. Als je naar achteren schuift, richt je de punten van je schaatsen een beetje naar elkaar toe. Je moet op natuurlijke wijze sneller achteruit gaan.
  6. Duw met de tenen naar binnen gericht, naar buiten en van het lichaam af. Dit is de bovenste helft van de 'C'-slag. Duw vanuit het midden van je schaatsijzer alsof je probeert iets van de vloer te vegen met je schaats. [6]
  7. Breng je schaats terug naar het midden van je lichaam door met je hiel te leiden. Na het naar buiten en opzij duwen, draai je je hiel naar je linkervoet. Je tenen zullen naar voren draaien als je terugkeert, waarbij je de 'C'-slag afrondt.
    • Je voet moet terugkeren naar waar hij is begonnen, met beide schaatsen naar voren gericht.
  8. Als je klaar bent met de 'C', draai je rechterschaats zo, dat hij naar voren gericht is en terugkeert naar zijn beginpositie.
  9. Als je je rechtervoet naar het midden terugbrengt, begin je de 'C'-slag met de tegenovergestelde voet door deze naar buiten en naar voren te duwen. Draai hem terug naar het midden en herhaal, waarbij je elke voet afwisselt om vaart te krijgen.
  10. Snel achterwaarts schaatsen is cruciaal voor kunstschaatsers en hockeyspelers, dus je moet alle stappen samen oefenen om een soepele, snelle beweging te leren. [7]
    • Begin vanuit een krachtige houding -- knieën gebogen, torso rechtop, voeten naar voren gericht.
    • Wijs één teen naar binnen als je begint te duwen.
    • Duw met je schaats naar voren en naar buiten, waarbij je de andere voet gebruikt om te balanceren.
    • Keer je voet terug naar het midden in de vorm van een C.
    • Herhaal met de tegenovergestelde voet.
    • Wissel snel van voet voor het opbouwen van snelheid.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Van richting veranderen met crossovers

PDF download Pdf downloaden
  1. Crossovers zijn een eenvoudige manier om te bewegen. Je kruist gewoon de ene voet voor de andere en laat je momentum je naar achteren bewegen.
    • Bij deze uitleg zullen alle voorbeelden naar rechts bewegen. Om naar links te bewegen, wissel je gewoon de voeten in de aanwijzingen.
  2. Crossovers kunnen naar voren of naar achteren bewogen worden, maar om te oefenen moet je vanuit stilstand beginnen.
  3. Stel je schaats naar beneden op het ijs met je benen gekruist bij de knie. [8]
    • Je moet er een beetje uitzien als een jong kind dat naar de badkamer moet.
  4. Kruis je benen door je rechtervoet achter de linker te bewegen en op het ijs te zetten. Je zou terug moeten zijn in je oorspronkelijke staande positie.
  5. Blijf overhalen om zijdelings over het ijs te bewegen.
    • Probeer er een paar in omgekeerde richting als je eraan gewend bent -- zet je linkerbeen achter je rechtervoet voordat je de rechtervoet over de linker brengt.
  6. Je kunt jezelf van de wand afduwen, perfecte 'S'-vormen maken of sneller gaan met 'C'-slagen. Vergroot je momentum en ontspan vervolgens door naar achteren te glijden.
  7. Als je naar achteren beweegt, kruis je je linkerbeen voor je lichaam langs en maak je vervolgens het kruisen van je benen snel ongedaan met je rechtervoet. Wanneer je dit correct doet, zou je horizontaal moeten gaan schuiven met behoud van het achterwaartse momentum.
    • Denk aan de beweging die je maakt als je naar rechts gaat rennen. Je linkerbeen doet een stap naar rechts en dan volgt je rechterbeen meteen.
    • Oefening: Doe twee 'C'-slagen, één met elk been, en dan een crossover. Doe nog twee slagen en dan een crossover in de andere richting.
    • Oefening: Schaats achterwaarts rond de rand van de baan en gebruik crossovers om van richting te veranderen in de hoeken. Schaats zowel met de klok mee als tegen de klok in om beide richtingen te oefenen.
    Advertentie

Tips

  • Houd altijd je knieën gebogen als je schaatst.
  • Ga niet gewoon van de eerste stap naar de derde, maar wees geduldig tot je een stap onder de knie hebt.
  • Begin bij de wand en gebruik die om je evenwicht te bewaren terwijl je leert.
  • Als je het moeilijk vindt om op gang te komen, houd je dan vast aan de muur en neem babystapjes. Zorg ervoor dat je je benen niet te ver uit elkaar spreidt of je benen te dicht bij elkaar hebt, anders kun je vallen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te oefenen -- het is moeilijk om te draaien en te stoppen wanneer je voor het eerst begint en dit kan leiden tot gevaarlijke valpartijen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.908 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie