PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het lijkt misschien een klein probleem als je schuurplekken op je huid hebt, maar wanneer je kleding langere tijd tegen je huid wrijft kunnen die schuurplekken grotere problemen veroorzaken. Huiduitslag tussen de benen wordt bijna altijd veroorzaakt door schuurplekken. De huid kan geïrriteerd raken en als er zweet op de huid blijft liggen, kan de huiduitslag geïnfecteerd raken. Gelukkig kun je huiduitslag meestal thuis behandelen voordat er complicaties optreden.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De huiduitslag behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Draag kleding van katoen en natuurlijke vezels tijdens je dag. Zorg dat je ondergoed draagt dat van 100% katoen gemaakt is. Draag tijdens het sporten kleding gemaakt van synthetisch materiaal als nylon of polyester dat vocht van je huid haalt en snel opdroogt. [1] Je kleding zou altijd comfortabel aan moeten voelen.
    • Probeer om geen kleding van ruwe en kriebelende stoffen te dragen, of van stoffen die vocht vasthouden als wol en leer.
  2. De kleding rondom je benen zou wijd genoeg moeten zijn om je huid droog te houden en te laten ademen. Je kleding mag niet strak aanvoelen en je huid niet afknijpen. Te strakke kleding wrijft over de huid, waardoor je schuurplekken krijgt.
    • De meeste soorten huiduitslag tussen de benen worden veroorzaakt door schuurplekken of door schimmelgroei. Bij mensen met diabetes type 2 kan een bloedsuikerspiegel die niet gereguleerd wordt of te hoog is tevens voor een te grote hoeveelheid schimmel zorgen.
    • Schuurplekken ontstaan normaal aan de binnenkant van de bovenbenen (de uitslag begint meestal bij de rand van de onderbroek en verspreidt zich dan over het bovenbeen), op de liezen, onder de oksels, onder de borsten, onder de huid en tussen vetrollen.
    • Uitslag kan soms ook ontstaan op of rondom de tepels, vooral als je borstvoeding geeft. Als je hier last van krijgt, laat je arts de mond van je baby dan controleren op spruw. Dit is een schimmelinfectie.
    • Als de uitslag niet behandeld wordt, kan de plek ontstoken en geïnfecteerd raken. [2]
  3. Zorg dat je je huid goed droog houdt, vooral nadat je een bad of douche hebt genomen. Pak een schone katoenen handdoek en dep je huid er voorzichtig mee. Door te wrijven kun je de huiduitslag irriteren. Je kunt tevens een föhn op de laagste stand gebruiken om de plek met huiduitslag volledig te drogen. Stel de föhn niet in op een warme stand, want daardoor kan de huiduitslag erger worden. [3]
    • Het is belangrijk dat je de plek droog en vrij van zweet houdt. Zweet bevat namelijk veel mineralen die je huiduitslag nog erger kunnen maken.
  4. De meeste soorten huiduitslag veroorzaakt door schuurplekken kun je thuis behandelen zonder naar een arts te hoeven gaan. Als de huiduitslag echter binnen 4 tot 5 dagen niet minder wordt of juist erger wordt, maak dan een afspraak bij je huisarts. Dit is vooral belangrijk als je vermoedt dat de uitslag geïnfecteerd is geraakt. Je hebt dan symptomen als koorts, pijn, zwellingen en pus dat uit de uitslag komt. [4]
    • Door de huiduitslag tegen wrijving te beschermen, de plek schoon te houden en in te smeren met een vochtinbrengend middel zou je een dag of twee enige verlichting moeten hebben. Praat met je arts als je je na twee dagen niet beter voelt.
  5. Je arts zal je lichamelijk onderzoeken om te zien of er bij de uitslag ook sprake is van laesies. Als je arts denkt dat je een bacteriële infectie hebt, dan zal hij of zij waarschijnlijk een kweek laten maken. Dit onderzoek laat je arts zien welke bacteriestam of schimmel je infectie veroorzaakt en op welke manier de infectie behandeld moet worden. Je arts kan je één of meerdere van de volgende middelen voorschrijven: [5]
    • Topisch antischimmelmiddel (als schimmel de oorzaak is)
    • Oraal antischimmelmiddel (als de uitslag niet verdwijnt met een topisch antischimmelmiddel)
    • Orale antibiotica (als bacteriën de oorzaak zijn)
    • Topische antibiotica (als bacteriën de oorzaak zijn)
    • Een mengsel van een deel witte azijn en een deel water dat je voorzichtig deppend op de plek aanbrengt nadat je hem gewassen hebt. Breng daarna een medicijn aan tegen huiduitslag, liesschimmel of een schimmelinfectie, als dat nodig is.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De jeuk verzachten

PDF download Pdf downloaden
  1. Omdat de plek gevoelig is en zweterig kan zijn is het belangrijk om de plek te wassen met een milde, ongeparfumeerde zeep. Was en spoel de huid met warm of koel water, en zorg ervoor dat je de zeepresten volledig wegspoelt. Door zeepresten kan je huid nog sterker geïrriteerd raken. [6]
    • Denk erover om een plantaardige zeep op oliebasis te gebruiken. Zoek naar een zeep gemaakt van plantaardige olie (zoals olijfolie, palmolie of sojaolie), plantaardige glycerine of plantaardige boter (zoals kokosboter of sheaboter).
    • Zorg dat je je direct wast als je veel gezweet hebt. Daardoor houdt de plek met huiduitslag geen vocht vast.
  2. Wanneer de huid schoon en droog is kun je een dun laagje poeder aanbrengen om te voorkomen dat er zich vocht tussen de huid ophoopt. Kies voor ongeparfumeerd babypoeder, maar kijk of het poeder talkpoeder bevat (dat mag je alleen in kleine hoeveelheden gebruiken). [7]
    • Gebruik weinig babypoeder als het talkpoeder bevat. Er zijn enkele onderzoeken die talkpoeder in verband hebben gebracht met een verhoogd risico op eierstokkanker.
    • Breng geen maïzena aan, omdat de bacteriën en schimmels zich daarmee kunnen voeden, waardoor je een huidinfectie kunt krijgen. [8]
  3. Houd de huid op je benen gehydrateerd zodat je benen niet tegen elkaar schuren. Gebruik een natuurlijk vochtinbrengend middel als amandelolie, wonderolie, lanoline of goudsbloemolie. Zorg ervoor dat je huid schoon en droog is voordat je het middel aanbrengt. Denk erover om een schoon gaasje op de huiduitslag aan te brengen om de huid te beschermen. [9]
    • Breng ten minste twee keer per dag een vochtinbrengend middel aan, of vaker als je merkt dat je huid of kleding nog steeds tegen de uitslag wrijft.
  4. Het is belangrijk om je huid te behandelen met een vochtinbrengend middel, maar je kunt tevens etherische oliën met genezende eigenschappen gebruiken. Daarnaast kun je medicinale honing gebruiken vanwege zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. [10] Om de kruiden te gebruiken voeg je 1 tot 2 druppels van één van de volgende oliën toe aan 4 eetlepels vochtinbrengend middel:
    • Goudsbloemolie: de olie van deze bloem kan wonden genezen en heeft een ontstekingsremmende werking. [11] [12]
    • Sint-janskruid: dit kruid wordt meestal gebruikt om depressie en angst te behandelen, maar wordt vaak ook gebruikt tegen huidirritatie. [13] Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen geen sint-janskruid gebruiken. [14]
    • Arnicaolie: er moeten meer onderzoeken gedaan worden om de geneeskrachtige eigenschappen van deze kruidenolie die gemaakt wordt van bloemknoppen te begrijpen. [15] Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen geen arnicaolie gebruiken. [16]
    • Duizendbladolie: deze etherische olie gemaakt van duizendblad heeft ontstekingsremmende eigenschappen en ondersteunt het genezingsproces. [17]
    • Neemolie: deze olie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt om wonden te genezen. Het wordt ook met succes gebruikt om brandwonden bij kinderen te behandelen. [18]
  5. Omdat je huid al gevoelig is het belangrijk om vast te stellen of het mengsel van kruidenoliën een allergische reactie veroorzaakt. Dompel een wattenbolletje in het mengsel en dep een kleine hoeveelheid aan de binnenkant van je elleboog. [19] Leg er een verband overheen en wacht 10 tot 15 minuten. Als je geen reactie opmerkt (zoals huiduitslag, prikken of jeuk), kun je het mengsel veilig tijdens je dag gebruiken. Probeer het mengsel ten minste 3 of 4 keer te gebruiken om ervoor te zorgen dat de huiduitslag constant behandeld wordt.
    • Deze kruidenmengsels mogen niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 5 jaar.
  6. Doe 100 tot 200 gram havermout in een nylon kniekous. Maak een knoop in de kniekous zodat er geen havermout uit kan en knoop de kous vast aan de kraan van de badkuip. Draai de kraan open en laat lauw water door de havermout stromen terwijl de badkuip gevuld wordt. Blijf 15 tot 20 minuten in het bad zitten en dep je huid droog. Doe dit een keer per dag. [20]
    • Een verzachtend bad is vooral nuttig als de schuurplekken groot zijn.
    Advertentie

Tips

  • Sporters, zwaarlijvige mensen en mensen met overgewicht lopen allemaal het risico op schuurplekken. Als je overgewicht hebt of zwaarlijvig bent, dan kan je arts je aanraden om af te vallen om te voorkomen dat je door de schuurplekken huiduitslag krijgt. Als sporter is het een goed idee om je huid tijdens en na het sporten droog proberen te houden.
Advertentie
  1. Jull, A. B. (2015). Honey as a topical treatment for wounds. Cochrane Database Of Systematic Reviews, (6)
  2. Broadhurst, C. L. (1998). Marigold--The Little Flower That Could ... Heal Wounds, That Is. Better Nutrition, 60(11), 26.
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3931201/
  4. http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/st-johns-wort
  5. Murray, M. T., & Pizzorno, J. E. (2013). Textbook of Natural Medicine. St. Louis, Mo: Churchill Livingstone.
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11558636
  7. Rakel, D. (2012). Integrative Medicine. Philadelphia, PA: Saunders.
  8. Duncan, N. (2009). Alternative medicine cabinet. Tough scrapes: easy, natural treatments for helping wounds heal. Natural Solutions, (118), 55.
  9. Mainetti, S., & Carnevali, F. (2013). An experience with paediatric burn wounds treated with a plant-derived wound therapeutic. Journal Of Wound Care, 22(12), 681.
  10. http://puremassageoils.com/conducting-an-essential-oil-skin-patch-test/
  11. Duncan, N. (2009). Alternative medicine cabinet. Tough scrapes: easy, natural treatments for helping wounds heal. Natural Solutions, (118), 55.

Over dit artikel

Deze pagina is 16.421 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie