Pdf downloaden Pdf downloaden

Afrikanen zijn heel gemakkelijk te kweken en zijn beschikbaar in een grote variatie aan kleuren, inclusief wit, geel, oranje, rood en gemengde kleuren. Ze bloeien vanaf middenzomer tot het begint te vriezen. Afrikanen zijn ook verkrijgbaar in een grote hoeveelheid formaten, van miniaturen die kleiner zijn dan 30 cm tot gigantische variëteiten die wel 120 cm hoog kunnen worden! Je kunt de kleur en het formaat selecteren dat het beste bij jouw tuin past. En vergeet afrikanen in plantenbakken niet, aangezien de kleinere varianten het heel goed doen in bakken.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Voorbereiden om afrikanen te kweken

Pdf downloaden
  1. Er zijn 8 groeizones gedefinieerd voor Europa, met een bereik van 3 (in het uiterste stukje Finland en Rusland) tot de extreem warme zone 10 (in stukken van Spanje, Griekenland en Italië). [1] Nederland bevindt zich grotendeels in zone 7. Afrikanen zijn in Nederland eenjarige planten, wat betekent dat ze afsterven in de winter en niet terug zullen komen in het volgende groeiseizoen.
    • Afrikanen zijn sterke, zelfbestuivende bloemen. Als je in zone 8 of hoger woont (het oosten van Nederland), dan kan het zijn dat je afrikanen in de winter niet afsterven en waarschijnlijk de volgende lente groter en sterker terugkomen.
  2. Hoewel afrikanen heel sterke planten zijn, kunnen ze in koud weer doodgaan. Plant afrikanen na de laatste vorst.
    • Als het mogelijk is, plant je afrikanen dan op een bewolkte dag of in de ochtend; dit zal voorkomen dat de shock van het verplanten nog vergroot wordt door de warmte.
  3. Zaden hebben een paar weken nodig om te ontkiemen maar kosten minder, terwijl zaailingen of planten die je bij een tuincentrum koopt je direct tevredenheid geven, maar duurder zijn.
    • Als je besluit om zaden te gebruiken, dan zul je ze binnenshuis moeten voorkiemen, 4-6 weken voor je ze buiten wilt planten.
    • Als je zaailingen of planten wilt gebruiken, dan kun je ze planten zodra de laatste vorst geweest is.
  4. Afrikanen groeien goed, zowel in bloembedden als in potten en andere bakken, maar ze hebben de ruimte nodig om zich te verspreiden. Volledig uitgegroeide afrikanenplanten in bloembedden moeten 60 tot 90 cm van elkaar vandaan staan, zodat ze genoeg zonlicht krijgen. [2]
    • Afrikanen doen het het beste in de volle zon, hoewel ze tot 20% schaduw aankunnen. Plant ze niet in volledige schaduw, daar zullen ze niet gedijen. [3]
    • Afrikanen kunnen tegen droge zanderige grond, maar ze groeien niet goed in te vochtige grond. Zorg ervoor dat je bedden of bakken een goede drainage hebben; je kunt een laag grind op de bodem doen en het met grond bedekken voor je gaat planten, om de drainage te verbeteren. [4]
  5. Afrikanen zijn in vier belangrijke groepen te verdelen, en elk daarvan verschilt in kleur en formaat. [5]
    • Afrikaanse afrikanen zijn er in twee basisvarianten: “grote bloemen” en “lang”. Afrikaanse afrikanen met grote bloemen zijn vrij kort, ongeveer 30 tot 35 cm hoog, maar zoals de naam aangeeft hebben ze grote bloemen (tot 9 cm in doorsnee). Lange Afrikaanse afrikanen hebben kleine bloemen maar kunnen tot 90 cm hoog worden. Beiden hebben bijna altijd oranje of gele bloemen. Naar Afrikaanse afrikaantjes wordt ook vaak verwezen met “Amerikaanse” afrikaantjes.
    • Franse afrikanen zijn er in twee varianten: “grote bloemen” en “dwerg”. Franse afrikanen met grote bloemen zijn tussen de 30 en 40 cm lang met grote (tot 5 cm) bloemen. Franse dwergafrikanen groeien zelden hoger dan 30 cm en geven kleine bloemen. Franse afrikanen komen in kleurschakeringen in geel, goud en oranje.
    • Triploïde afrikanen zijn een kruising van Franse en Afrikaanse afrikaantjes en staan ook bekend als “muil”afrikanen omdat ze niet kunnen reproduceren. Ze groeien vrij lang en maken grote (tot 5 cm) bloemen.
    • Enkele afrikanen zijn ook bekend als zegelafrikanen. Ze verschillen erg van andere variëteiten in uiterlijk, doordat hun bloemen heel simpel zijn, bijna als madeliefjes, in tegenstelling tot de dikke, volle bloemen van de meeste andere afrikanensoorten.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Afrikanen kweken vanaf zaad

Pdf downloaden
  1. Zaadzakjes kunnen in prijs variëren tussen 50 cent en een euro of meer per zakje, afhankelijk van de soort. Je kunt zaden kopen bij het tuincentrum, supermarkten en online winkels.
    • Franse afrikanen groeien veel sneller uit zaad dan Afrikaanse afrikanen. Kruisingen zullen gewoonlijk niet uit zaad te kweken zijn. [6]
    • Als je zaden over hebt, dan kun je ze bewaren voor het volgende groeiseizoen. Verzegel ze in een luchtdichte pot, zoals een inmaakpot, op een koele, droge plek. [7]
  2. Het is het beste om een gedeelde zaadbak te gebruiken zodat je de wortels van je zaailingen gemakkelijk kunt verdelen als ze eenmaal begonnen zijn te groeien. Je kunt ze kopen bij de meeste tuincentra.
    • Je kunt ook een eierdoos gebruiken, gevuld met potgrond, om je zaden voor te kiemen.
  3. Het is aan te raden om een voedingsstofrijke grond of mix te gebruiken als je zaden voorkiemt, liever dan gewone potgrond, aangezien het de zaden een extra boost geeft en het gemakkelijk maakt voor jonge wortels om houvast te vinden.
  4. Kijk op de verpakking voor aanwijzingen over de juiste plantdiepte, aangezien dat per soort verschilt. Vermijd het om meer dan twee zaden in hetzelfde vakje van je zaadbak te doen; door te veel zaden in hetzelfde bakje te doen zul je ze dwingen te vechten om zonlicht en zuurstof, en een snelle groei voorkomen.
  5. Als je nieuw gezaaide zaden met een gieter water geeft, kun je gemakkelijk de zaden wegspoelen. Gebruik een spuitflesje gevuld met schoon water om de grond te besproeien tot het vochtig is. [8]
  6. Gebruik een lepel of een ander klein gereedschap om de zaailing uit de zaaibak te graven, waarbij je uitkijkt de wortels niet te beschadigen. Haal eventuele dode of bruine zaailingen weg.
  7. Verplaats afrikaantjes naar je tuinbedden of bakken wanneer ze ongeveer 15 cm hoog zijn en er redelijk stevig uitzien. Behandel de planten met zorg zodat je hun wortels niet te veel beschadigt. [9]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Je afrikanen planten

Pdf downloaden
  1. Gebruik een luchtgevend handgereedschap, een schoffel of zelfs je handen om grote klompen grond klein te breken en ervoor te zorgen dat het gelucht is zodat er zuurstof naar de wortels van je plant kan komen.
    • Verwijder eventuele takjes, steentjes of ander afval uit de grond. Dit zal de wortelgroei verhinderen.
  2. De wortelkluit van de afrikaanplant moet in het gat passen terwijl de blaadjes boven de grond blijven.
  3. Bedek de wortelkluit met aarde en druk het stevig op zijn plaats. Gebruik een gieter om de plant bij de basis water te geven. Geef hem water tot de grond nat is, maar niet doorweekt.
  4. Het verspreiden van een laag mulch, dennenschors of ander organisch materiaal van 2,5 tot 5 cm op je bedden tussen de afrikanenplanten zal helpen onkruid te voorkomen. Het zal ook helpen de grond vochtig te houden, wat betekent dat je niet zo vaak water hoeft te geven. [10]
  5. De meeste meststoffen die beschikbaar zijn voor thuisgebruik bevatten drie basismeststoffen voor plantengroei: stikstof, fosfor en kalium.
    • De drie nummers op verpakte meststoffen geven de concentraties van elke meststof weer. Afrikanen gedijen op een 20-10-20 (20% stikstof, 10% fosfor en 20% kalium) meststof. [11]
    • Overbemest de grond niet of het zal in feite je afrikanen beschadigen. Elke twee weken bemesten is prima.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Je afrikanen cultiveren

Pdf downloaden
  1. Het gieten van water over de afrikanenbloemen en bladeren kan ze beschadigen of zelfs laten rotten. Gebruik in plaats daarvan een gieter om je bloemen bij de basis water te geven.
    • Probeer te vermijden om een tuinslang te gebruiken voor het water geven aan je planten. De kracht van het water kan de toplaag van de grond wegwassen.
  2. “Koppen” is een cultiveringsproces waarin je dode bloemen uit bloeiende planten knipt. Hoewel niet beslist noodzakelijk, zal het koppen van je arikanen helpen de plant aan te sporen nieuwe bloemen te maken.
    • Om afrikanen compact te houden, knip je nieuwe, ongewenste groei eruit. [12]
  3. Hoewel afrikanen erg gehard zijn, kunnen ze soms ongedierteproblemen hebben. Een milde oplossing van insectendodende zeep, die bij de meeste tuincentra te koop is, en zelfs bij supermarkten, zal helpen ongedierte op een afstand te houden zonder een giftig gevaar te geven.
    • Sommige afrikanensoorten zijn eetbaar. Als je afrikanen gebruikt voor een gerecht, was ze dan eerst grondig om eventuele insectendodende zeepresten te verwijderen. Eet geen afrikanen waar chemische bestrijdingsmiddelen op gespoten zijn.
  4. De meeste afrikanen groeien vrij dicht bij de grond, maar als je een langere variant hebt zoals de Afrikaanse afrikaan, dan kan het nodig zijn om een staak te plaatsen ter ondersteuning van de steel. Gebruik staken van ongeveer 60 cm hoogte en bind de plant vast aan de staak met een zacht rekbaar stukje stof. (Oude pantykousen doen het heel goed!) [13]
    Advertentie

Tips

  • Afrikanen hebben een heel sterke kruidige geur. Sommige mensen vinden dat fijn, waar anderen het te sterk vinden. Als de sterke geur je stoort, vraag dan het tuincentrum om varianten die minder sterk ruiken.
  • Afrikanen trekken vlinders aan! Plant ze in de buurt van je ramen zodat je er zoveel mogelijk plezier van hebt.
  • Veel afrikanen zijn zelfbestuivend, wat betekent dat de zaden die ze geven tot nieuwe planten kunnen groeien. Sommige soorten, zoals “muilafrikanen”, zijn steriel en kunnen zichzelf niet bestuiven.
  • Om zaden van afrikanen te oogsten moet je uitgebloeide bloemen uit de plant knippen. Pel de onderste schil, net onder de blaadjes, open om de kleine, op staafjes lijkende zaden te tonen. Schud deze binnen uit op een stuk keukenrol of krant om te drogen, verpak ze dan in een envelop of glazen pot en houd ze op een koele, droge plek tot het volgende groeiseizoen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Hoewel sommige tuinders zweren dat afrikanen dieren op een afstand houden, waaronder konijnen, herten en slangen, is er geen bewijs om te suggereren dat het waar is. Reken niet op afrikanen om een gebied te beschermen tegen ongedierte. [14]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.378 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie