PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Bunco (ook wel Bonko of Bunko) is een populair spel dat gespeeld wordt met negen dobbelstenen en een flinke dosis geluk. Speel Bunco op feestjes, met familie, of met de elf vrienden met wie je op een onbewoond eiland gestrand bent. Volg deze stappen om te leren hoe je Bunco speelt.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Bunco klaarzetten

PDF download Pdf downloaden
  1. Spelers gooien met dobbelstenen en zo verzamelen ‘overwinningen’ (of ‘bunco’s’). Degene die aan het eind van het spel de meeste overwinningen/Bunco’s verzameld heeft is de winnaar. [1]
  2. Elke ronde correleert met een aantal ogen op de dobbelsteen. De eerste ronde correleert met één oog op de dobbelsteen, ronde twee correleert met twee ogen op de dobbelsteen, etc. Als een speler de dobbelstenen gooit en er drie stenen eindigen op het aantal ogen dat correleert met de ronde, dan krijgt hij/zij een Bunco.
    • Voorbeeld : Als een speler in de vierde ronde dobbelstenen gooit en ze landen allemaal op vier ogen, dan krijgt de speler een Bunco.
  3. Bunco wordt gespeeld met twaalf deelnemers, omdat dat twaalf deelbaar is door vier. [2]
    • Als je met meer of minder dan twaalf mensen speelt, zorg er dan voor dat er genoeg mensen meedoen zodat er aan elke tafel vier personen kunnen spelen.
    • Als je met een oneven aantal mensen speelt, bedeel dan iemand de rol van “geest” toe. De partner van de “geest” gooit de dobbelstenen en houdt de score bij voor de “geest”. Een van de deelnemers aan het spel met een oneven aantal rolt dus twee keer, en houdt voor twee personen de score bij.
  4. De hoofdtafel bepaalt het tempo van het spel. Het spel begint wanneer de hoofdtafel een bel luidt. Om de spelers te kiezen die aan de hoofdtafel spelen:
    • Verzamel je alle twaalf scoreformulieren. Vraag iemand om kleine sterretjes te tekenen op vier van de scoreformulieren.
    • Schud de formulieren door elkaar. Vraag elke speler een scoreformulier uit de stapel te pakken. De spelers die de formulieren pakken met een ster erop beginnen aan de hoofdtafel.
  5. Aan elke tafel moeten vier mensen zitten. Een typisch Bunco-spel bestaat uit drie tafels—een “verliezende tafel”, een “middentafel” en een hoofdtafel. De hoofdtafel is de beste, de middentafel is de middelste en de verliezende tafel is de slechtste.
  6. De spelers die tegenover elkaar zitten vormen samen een team. Weet echter dat de teams elke ronde zullen wijzigen.
  7. Deze persoon zal meedoen aan het spel, maar zal ook de score bijhouden voor het team waar hij deel van uitmaakt.
  8. Elke tafel heeft een notitieblok nodig om de score bij te kunnen houden, drie dobbelstenen, een scoreformulier voor elke speler, en een potlood voor elke speler aan tafel. [3]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Bunco spelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een iemand aan de tafel zal drie dobbelstenen pakken en ze gooien. Omdat dit Ronde Eén is zal hij/zij zoveel mogelijk enen willen gooien.
    • Voor elke één die hij/zij gooit krijgt hij/zij een punt, tenzij hij/zij drie enen gooit. Drie enen staan gelijk aan 21 (het hoogst mogelijke aantal punten). Dit noemt men een “Bunco”, vandaar de naam van het spel. Als een speler Bunco gooit, moet hij/zij “Bunco!” roepen. Zet een hekje op het formulier van de speler die Bunco geworpen heeft.
    • Als de speler drie gelijke stenen werpt maar dat geen enen zijn, dan krijgt hij/zij vijf punten—maar geen Bunco.
  2. Als hij/zij het gewenste aantal ogen niet gooit, wordt de dobbelsteen naar links doorgegeven. Als een speler bijvoorbeeld in de eerste ronde een drie, een vier en een zes gooit, dan moet hij/zij de dobbelstenen aan de volgende speler overhandigen—omdat hij/zij geen enkele één gegooid heeft. [4]
    • De dobbelstenen moeten ook doorgegeven worden als een speler 21 punten scoort. Dit kan door middel van een Bunco, of door door te blijven rollen en er telkens ten minste een steen het benodigd aantal ogen heeft om door te blijven spelen—als hij/zij 21 punten behaald heeft moeten de stenen doorgegeven worden aan de volgende speler.
  3. Als een team aan de hoofdtafel 21 punten of meer behaald heeft is de ronde over. Dat team moet dan “Spel!” roepen. Degene die de score bijhoudt aan de hoofdtafel luidt de bel om het einde van de ronde aan te kondigen. Het team met de meeste punten aan elke tafel is de winnaar van die ronde voor die tafel.
    • Spelers mogen de beurt die ze begonnen zijn toen de bel luidde afmaken.
    • Als er sprake is van een gelijkspel moet een speler van elk team nog eens een dobbelsteen gooien. Het team van degene die het hoogst rolt wint.
  4. De verliezende teams (de teams met minder punten) schrijven een L op hun formulier. Verschuif de teams dienovereenkomstig.
    • Het winnende team aan de hoofdtafel blijft aan de hoofdtafel zitten. Het verliezende team aan de hoofdtafel gaat naar de middentafel.
    • Het winnende team aan de middentafel promoveert naar de hoofdtafel. Het verliezende tafel degradeert naar de verliezende tafel.
    • Het winnende team aan de verliezende tafel gaat over naar de middentafel. Het verliezende team blijft aan de verliezende tafel zitten.
  5. Dit hoeft niet per sé, maar maakt het spel wel een stuk levendiger. Wanneer elk team naar de juiste tafel is overgestapt kan elk team van partner ruilen, zodat je weer een heel nieuw team hebt.
  6. Ga verder met Ronde Twee (de teams moeten nu hopen tweeën te rollen). Er zijn zes rondes in Bunco. Je rondt een spelletje Bunco af door helemaal tot en met Ronde Zes te spelen.
  7. Je moet de score bijhouden van het team (jij en de persoon tegenover je) en van jezelf (hoeveel Bunco’s je gescoord hebt).
  8. Als alle rondes gespeeld zijn, dient elke speler het aantal Bunco’s te tellen, en ook het aantal winst- en verliespartijen. Je kunt ervoor kiezen om de speler met de meeste Bunco’s uit te roepen tot winnaar, of de speler met de meeste Bunco’s én winstpartijen. Reik vervolgens de prijzen uit. [5]
    Advertentie

Benodigdheden

  • Drie kaarttafels
  • Twaalf stoelen
  • Drie notitieblokken (één per tafel)
  • Twaalf potloden (één per persoon)
  • Negen dobbelstenen (drie per tafel)
  • Twaalf scoreformulieren
  • Een bel
  • Prijzen
  • Hapjes en drankjes

Over dit artikel

Deze pagina is 3.409 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie