Pdf downloaden Pdf downloaden

Hamsters zijn kleine, snelle beestjes. Door hun gewriemel kun je ze gemakkelijk laten vallen. Als ze van een hoogte vallen kan er al snel één van hun pootjes breken. Meestal gaat het om een achterpoot. Een botbreuk, ook wel een fractuur genoemd, is een ernstig probleem, en je moet altijd eerst denken aan het welzijn van je huisdier wanneer je besluit wat je het beste kunt doen. Als je hamster een open breuk heeft, dan zul je met hem naar de dierenarts moeten gaan. Als het echter om een gesloten breuk gaat, dan kan de botbreuk wellicht genezen door je hamster in zijn kooi te laten rusten.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Reageren op een breuk

Pdf downloaden
  1. Je kunt wellicht merken dat je hamster pijn heeft. Het kan zijn dat hij minder actief is dan gewoonlijk of helemaal niet wil bewegen. Andere tekenen die erop wijzen dat je hamster een gebroken poot heeft zijn onder andere: [1]
    • Zwellingen
    • Een knappend of knallend geluid (afkomstig van het gebroken bot dat tegen zichzelf wrijft)
    • Het bot is zichtbaar en steekt uit de open wond (dit komt zelden voor)
  2. Wanneer je vermoedt dat je hamster een gebroken bot heeft zul je moeten vaststellen om wat voor soort breuk het gaat. Als het om een open breuk gaat, dan zul je het wit van het bot door de huid kunnen zien steken. Als het om een gesloten breuk gaat, dan zijn de botten niet zichtbaar en heeft je hamster geen wond in zijn huid. In plaats daarvan blijven de gebroken botten omhuld door de spieren in de poot. Als je hamster een gesloten botbreuk heeft, dan zul je het volgende opmerken: [2]
    • Je hamster sleept met zijn pootje
    • Je hamster zet geen gewicht op zijn pootje
    • Je voelt een krakend geluid onder je vingers wanneer je voorzichtig aan de plek voelt.
  3. Als je hamster een open breuk heeft, dan moet je zeker naar de dierenarts gaan. Je zult dit type botbreuk niet thuis kunnen behandelen. Zonder een medische behandeling zullen de stukken bot geïnfecteerd raken, waardoor het weefsel volledig geïnfecteerd zal raken, je hamster last van bloedvergiftiging krijgt en hij uiteindelijk zal overlijden. Dit is een langzaam en pijnlijk proces voor je hamster, dus roep direct hulp in. [3]
    • Je moet erop voorbereid zijn dat je dierenarts aanraadt om je hamster in te laten slapen om hem uit zijn lijden te verlossen. Als het pootje niet medisch behandeld kan worden, dan zul je door je huisdier in te laten slapen voorkomen dat hij pijn heeft en lijdt.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE
    Dr. Elliott is dierenarts en heeft meer dan 30 jaar ervaring in de veterinaire chirurgie en het werken in een dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren. In 1987 studeerde ze af in de diergeneeskunde en -chirurgie aan de Universiteit van Glasgow. Ze werkt al meer dan 20 jaar bij dezelfde dierenkliniek in haar geboorteplaats.

    Pippa Elliott, erkend dierenarts: 'Ga alsjeblieft met je hamster naar de dierenarts, ook al denk je alleen maar dat het om een breuk gaat. Je hamster kan wel degelijk pijn hebben en moet in ieder geval onderzocht worden om de pijn te kunnen verzachten.'

  4. Als je hamster een open breuk heeft, dan kan de dierenarts aangeven dat de beste behandeling is om het pootje te amputeren of de breuk te laten zetten. Beide ingrepen zijn zeer risicovol en moeten onder strikte en steriele operatieomstandigheden uitgevoerd worden om een infectie te voorkomen. Je hamster zal verdoofd moeten worden zodat hij geen pijn heeft. Weet dat het om een zeer risicovolle operatie gaat en dat de kans groot is dat je hamster overlijdt.
    • Probeer niet om de stukken bot zonder verdoving weer tegen elkaar te zetten onder de huid, want dit is ontzettend pijnlijk voor je hamster. Een ingreep als deze mag alleen door getrainde medische professionals uitgevoerd worden.
    • Geef je hamster thuis geen pijnstillers omdat je je hamster onvermijdelijk een overdosis geeft omdat hij zo klein is. Een te grote dosis pijnstillers is schadelijk en kan maagzweren veroorzaken of ervoor zorgen dat je hamster overlijdt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Een gesloten breuk behandelen

Pdf downloaden
  1. Haal zijn hamsterwiel weg om te voorkomen dat zijn pootje nog meer beschadigd raakt. Als je hamster een kooi heeft met meerdere niveaus en buizen om in te klimmen, haal dan alle verbindingen, planken en ladders weg zodat hij in een ruimte blijft. Stop hem ook niet in zijn hamsterbal terwijl zijn pootje geneest. Over het algemeen moet je hem niet oppakken omdat hij kan gaan spartelen en zich onhandig kan voortbewegen met zijn gebroken poot. [4]
    • Door te voorkomen dat je hamster te actief wordt zul je ervoor kunnen zorgen dat hij minder gewicht op zijn pootje zet. Daardoor groeien de gebroken stukken bot aan elkaar en geneest de breuk.
    • Als je hamster actief is en in zijn wiel rent, dan verstoort hij de vroege aanmaak van littekenweefsel en zal het genezingsproces vertraagd worden. Het kan ook zijn dat de breuk helemaal niet geneest.
  2. Praat met je dierenarts en vraag of hij een gezond voedingspatroon kan aanraden met vers fruit en verse groenten. Overweeg om je hamster gedroogde groenten en andere korrels te geven zodat ze niet gaan rotten wanneer je hamster er een voorraad van aanlegt in een hoekje van zijn kooi. Je kunt je hamster ook melk te drinken geven, want het calcium kan helpen om zijn botten te genezen. Zorg ervoor dat de melk vers is en je om de twee uur nieuwe melk geeft om een besmetting met bacteriën te voorkomen. Geef je hamster niet te veel te eten, of hij kan te zwaar worden, waardoor hij meer gewicht zet op zijn gebroken pootje. [5]
    • Niet alle hamsters kunnen melk verteren, dus als zijn ontlasting zacht wordt of je hamster last van diarree krijgt moet je hem geen melk meer geven.
  3. Omdat hamsters zo klein zijn is het onmogelijk om de breuk op zo'n manier te verbinden dat dit helpt bij het genezingsproces. De kans is groter dat het verband tegen zijn huid wrijft en zweren veroorzaakt of je hamster pijn doet. Je hamster zal het verband waarschijnlijk kapot kauwen en er mogelijk delen van doorslikken. De druk die een verband op de breuk uitoefent kan er ook voor zorgen dat je hamster meer pijn heeft. [6]
    • Bij andere dieren zoals katten of honden kunnen botbreuken wel verbonden worden, maar bij deze dieren worden de botten eerst gezet. Bij hamsters is het niet mogelijk om dit te doen omdat ze zo klein zijn.
  4. Meestal duurt het minstens 4 weken voordat een botbreuk genezen is, maar bij sommige hamsters kan dit nog langer duren. Soms duurt het genezingsproces wel 12 weken. Laat je hamster eerst met rust en let dan op tekenen die erop wijzen dat de botbreuk geneest, bijvoorbeeld dat de hamster zijn pootje gebruikt bij het lopen of dat de plek van de botbreuk niet meer gezwollen is. Als de breuk genezen is zou je hamster niet meer moeten reageren alsof hij pijn heeft wanneer je het pootje voorzichtig vastpakt. Je zou het bot ook niet meer moeten horen knarsen. Als je hamster duidelijk pijn heeft, zet hem dan direct neer en pak hem niet weer op.
    • De duidelijkste manier om te zien of het genezingsproces voltooid is is om een röntgenfoto te laten maken. Dit is echter duur en je hamster moet wellicht verdoofd worden. [7]
    • Wanneer je hamster genezen is kun je zijn hamsterwiel weer in de kooi doen en ervoor zorgen dat hij weer naar meerdere niveaus in zijn kooi kan klimmen. Er is een kans dat het pootje van je hamster niet goed geneest. Raak niet in paniek als dat gebeurt. Houd je hamster gewoon in de gaten en alles zou goed moeten komen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 26.020 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie