PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is eigenlijk relatief eenvoudig om je oogvorm te bepalen, als je maar een spiegel en een paar minuten hebt. Je kan naast de vorm van je ogen ook letten op de positie van je ogen ten opzichte van de rest van je gezicht, omdat dit ook bepaalt hoe je ogen eruit zien.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Bepaal de vorm [1]

PDF download Pdf downloaden
  1. Ga naar een goed verlichte plek en neem een spiegel mee. Houd de spiegel zo dicht mogelijk bij je gezicht zodat je in ieder geval een oog goed kan zien.
    • Een vergrootspiegel is ideaal, maar je kan elke willekeurige spiegel gebruiken, zolang je je ogen er maar duidelijk in kan zien. Je kan denken aan een staande spiegel, een hangende spiegel zoals aan de muur of in een kast, of een verplaatsbare spiegel zoals in een make-updoosje.
    • Natuurlijk licht biedt vaak het beste licht, maar zolang je je ogen duidelijk kan zien is kunstmatig licht ook goed.
  2. Kijk eens naar je bovenste ooglid. Als dit ooglid geen vouw heeft, heb je een monolid . Aan de andere kant, als je ooglid wel een vouw heeft, is het nodig dat je verder gaat met de volgende stap voordat je kan vaststellen wat voor oogvorm je hebt.
    • Houd er rekening mee dat de vouw in je ooglid niet zichtbaar hoeft te zijn om meegeteld te worden. Een echt monolid heeft geen enkele vouw.
    • Het monolid telt mee als een basisoogvorm, dus als je er een hebt, hoef je niet verder te gaan met de volgende stappen in het deel van het artikel waar De vorm wordt behandeld. Je kan echter wel verder gaan met het deel waar De positie wordt behandeld.
  3. Stel je voor dat er een rechte horizontale lijn loopt vanaf het midden van allebei je ogen. Bekijk of je buitenste ooghoeken boven of onder deze lijn liggen. Als je ogen boven deze lijn liggen, heb je naar bovenstaande ogen. Zo geldt ook: als je ooghoeken onder deze lijn liggen, heb je naar beneden staande ogen.
    • Het kan lastig zijn om je voor te stellen dat er een lijn door het midden van je ogen loopt, dus als het nodig is, kan je ook een plastic roerstaafje of een dun potlood over het midden van een oog houden. Gebruik je andere oog om te bekijken wat de positie van de buitenste ooghoek van het andere oog is.
    • Als de buitenste ooghoeken vlakbij de middenlijn staan, is het nodig dat je nog verder gaat om je oogvorm vast te stellen.
    • Als je naar boven staande of naar beneden staande ogen hebt, kun je de stappen zoals die beschreven worden in De vorm overslaan en doorgaan naar het deel De positie .
  4. Kijk of de vouw zichtbaar of verborgen is, terwijl je je ogen openhoudt. Als de vouw onder het bovenste deel van je ooglid of wenkbrauwbot verborgen zit, heb je een hooded oogvorm.
    • Je kan nu stoppen als je hebt vastgesteld dat je een hooded oogvorm hebt. Dit is je basisoogvorm, dus je kan de rest van de stappen in dit deel van het artikel overslaan en doorgaan naar het deel De positie .
    • Als de vouw van je ooglid wel zichtbaar is, is het nodig dat je de rest van dit deel leest.
  5. Beter nog, kijk naar het wit rondom de iris – het gekleurde deel van je ogen. Als je wit kan zien boven of onder je iris, heb je ronde ogen. Als je geen enkel wit kan zien boven of onder de iris, heb je amandelvormige ogen.
    • Zowel rond als amandelvormig zijn basisoogvormen.
    • Als je geen andere vormkenmerken hebt zoals die hierboven beschreven zijn, kan je alleen de ronde of amandelvormige oogvorm hebben.
    • Dit is het laatste kenmerk dat je kan gebruiken om je oogvorm te bepalen. Het enige wat je hierna nog kan gebruiken is de positie van je ogen ten opzichte van je gezicht bepalen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De positie bepalen

PDF download Pdf downloaden
  1. Net zoals je al deed om je oogvorm te bepalen, is het nu nodig dat je aandachtig in de spiegel in een goed verlichte ruimte naar je ogen kijkt. Nu zorg je er echter voor dat beide ogen zichtbaar in de spiegel zijn. Want een oog is niet genoeg om de positie van je ogen nauwkeurig te kunnen vaststellen.
  2. Beter gezegd, bekijk de ruimte die er tussen de twee binnenste ooghoeken van je ogen zit. Als deze ruimte qua maat korter dan de lengte van een oog is, heb je dicht bij elkaar staande ogen. Als de ruimte breder dan de lengte van van een oog is, heb je wijd uit elkaar staande ogen. [2]
    • Het kan ook zo zijn dat de ruimte ongeveer de lengte van een oogbal beslaat. In dat geval, is de lengte van de ruimte tussen je ogen niet van belang.
    • In deze stap bepaal je slechts de breedte van je ogen. Het gaat niet in op diepte of grootte, dus je moet toch nog door naar de overige stappen in dit deel, ook al heb je dicht bij elkaar of wijd uitstaande ogen.
  3. De meeste mensen hoeven de diepte van hun ogen niet mee te laten tellen als ze de positie van hun ogen vaststellen, maar sommige mensen hebben wel degelijk diepliggende ogen of juist uitpuilende ogen.
    • Diepliggende ogen zien eruit alsof ze diep in de oogkas zijn weggestopt, waardoor het bovenste ooglid er kort en klein uitziet.
    • Uitpuilende ogen daarentegen, puilen letterlijk uit de oogkas richting de bovenste wimperlijn.
    • Omdat deze stap slechts de diepte van je ogen behandelt, is het nog steeds nodig dat je doorgaat met de overige stap van dit gedeelte, waarmee je de grootte van je ogen vaststelt.
  4. Vergelijk je ogen met je mond en neus. De gemiddelde ooggrootte is gelijk aan dat van je mond of neus, soms een beetje kleiner. Als je ogen een heel stuk kleiner zijn dan heb je kleine ogen. Als ze groter zijn dan de andere gezichtskenmerken, dan heb je grote ogen.
    • Net zoals bij de diepte van ogen, hoeven de meeste mensen geen aandacht te schenken aan hun ooggrootte.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Optionele make-up tips voor oogvorm en oogpositie

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor de meeste vrouwen geldt dat de oogvorm de beste richtlijn geeft als het gaat om het aanbrengen van oogmake-up.
    • Vrouwen met monolid ogen kunnen diepte creëren door een paar tinten naast elkaar op te doen naar boven toe. Doe een donkere kleur dichtbij de wimperlijn op, een zachte neutrale lijn naar het midden toe, en een glanzende kleur bij het wenkbrauwbot.
    • Als je naar boven staande ogen hebt, kun je donkere oogschaduw of eyeliner bij de onderste buitenste ooghoek aanbrengen, waardoor je de buitenste ooghoek er lager uit laat zien.
    • Als je naar beneden staande ogen hebt, doe dan vlakbij de bovenste wimperlijn eyeliner op en blend de oogschaduw op het ooglid, maar alleen bij het buitenste twee-derde deel van je oog. Hierdoor til je je oog visueel omhoog . [3]
    • Als je hooded ogen hebt, kun je voor medium tot donkere matte kleuren kiezen en zo weinig mogelijk op doen zodat je je ogen er niet te sterk uit laat zien.
    • Als je ronde ogen hebt, kun je medium tot donkere kleuren op het midden van je oogleden doen, en lichte kleuren om de hoeken te laten oplichten. Hiermee versmal je de vorm van je oog.
    • Als amandelvormige ogen hebt, heb je wat menigeen de ideale oogvorm vindt. Je kan met deze oogvorm vrijwel elke make-up look uitproberen die je maar wilt.
  2. Als je opvallend wijduitstaande of juist dicht bij elkaar liggende ogen hebt, kun je daar wellicht rekening mee houden als je nadenkt over wat voor make-up je op wilt doen.
    • Als je dicht bij elkaar staande ogen hebt, kun je het beste lichte oogschaduw bij de binnenste ooghoeken opdoen en donkere kleuren bij de buitenste ooghoeken. Doe ook mascara op bij de wimpers bij de buitenste ooghoeken. Hiermee maak je je buitenste ooghoeken langer.
    • Als je wijd uitstaande ogen hebt, kun je het beste donkere eyeliner zo dicht mogelijk bij je binnenste ooghoeken als mogelijk is opdoen, en mascara op je wimpers doen vanaf het midden van je wimperlijn tot aan je neus. Hierdoor lijkt het alsof je ogen wat dichter bij elkaar staan.
  3. De diepte van je ogen hoeft niet een hele grote rol in je oogmake-up te spelen, maar er zijn wel wat dingetjes waar je rekening mee kan houden.
    • Als je diepliggende ogen hebt, doe dan wat lichte kleuren op het bovenste ooglid en een donkerdere kleur net boven je ooglid. Hiermee verleg je de schaduw van je oog en zorg je dat het er verder bovenop komt te liggen.
    • Als je uitpuilende ogen hebt, gebruik dan bij de boven- en onderkant van de ogen medium tot donkere kleuren en laat de kleuren niet verder dan de vouwen in je oogleden doorlopen. Gebruik een klein beetje meer kleur dan je normaal gesproken doet, waardoor het lijkt alsof ze dieper in de oogkas liggen.
  4. De hoeveelheid make-up die je aanbrengt kan variëren als je te maken hebt met ogen die buiten de gemiddelde grootte vallen.
    • Kleine ogen zien er vaak te heftig uit als je donkere kleuren gebruikt, dus houd het bij lichte tot medium kleuren en voorkom dat je je wimperlijn te zwaar maakt doordat je teveel mascara of eyeliner op hebt gedaan.
    • Grote ogen geven je een groter palet waarmee je kan werken, dus je kan dan spelen met verschillende stijlen. Maar medium tot donkere kleuren zien er vaak mooier uit, omdat lichte kleuren het oog nog groter kan laten lijken dan het al is.
    Advertentie

Benodigdheden

  • Spiegel

Over dit artikel

Deze pagina is 26.396 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie