PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een diepe snijwond kan veroorzaakt worden door elk scherp voorwerp dat in aanraking komt met je huid, dit is met inbegrip van iets simpels als een hoek van een muur of iets wat ontworpen is om te snijden, zoals bijvoorbeeld een mes. Ongeacht de oorzaak, een diepe snijwond is erg pijnlijk, kan hevig bloeden en vereist wellicht medische hulp. Als jij, of iemand in jouw bijzijn een diepe snijwond heeft opgelopen, dien je onmiddellijk de ernst van de wond vast te stellen om vervolgens het letsel op de juiste wijze te behandelen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Beoordeel de wond

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je vetweefsel, spieren of bot in de snee kunt zien, of als de wond erg wijd en gekarteld is, dient deze waarschijnlijk gehecht te worden. Als je twijfelt, dien je een arts of verpleegkundige te raadplegen. [1]
    • Tekenen die wijzen op een probleem en direct medische hulp vereisen, is elke of een combinatie van het volgende: hevige pijn, hevig bloedverlies, symptomen van shock (zoals een koude, transpirerende huid, het koud hebben, of bleekheid van de huid en het uiterlijk).
    • Je kunt vaststellen dat een snee door de huid is gegaan wanneer je vetweefsel (geel van kleur), spieren (dieprood van kleur, vezelig weefsel) of bot (wit van kleur, hard oppervlak) kunt zien. [2]
    • Als de snijwond alleen de bovenste huidlagen heeft beschadigd, zijn hechtingen meestal niet nodig en kan de wond veelal thuis behandeld worden.
  2. Als je denkt dat jouw snijwond medische hulp vereist, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om voor de wond te zorgen, voordat je naar de Spoedeisende Hulp gaat. Spoel de wond snel met stromend water om vuil en viezigheid zoveel mogelijk te verwijderen. Voer vervolgens druk uit op de wond met een schone doek of wonddrukverband en blijf druk uitvoeren op de wond terwijl je naar het ziekenhuis vervoerd wordt.
    • De wond zal opnieuw schoongemaakt worden in het ziekenhuis om ervoor te zorgen dat deze op de juiste manier ontsmet is.
    • Als de wond groot is en hevig bloed, kun je proberen om het wondgebied in te wikkelen met een handdoek of drukverband om vervolgens druk te blijven uitoefenen. [3] [4]
  3. Verwijder geen voorwerpen uit de wond die niet weggespoeld kunnen worden met water. Als er glas of andere voorwerpen vastzitten in de wond, kun je het letsel verergeren wanneer je deze zelf probeert te verwijderen. Je dient eveneens geen pogingen te ondernemen om zelf de wond te hechten of te lijmen, aangezien huishoudelijke producten infecties kunnen veroorzaken en/of het genezingsproces kunnen belemmeren. Gebruik geen isopropylalcohol, waterstofperoxide of jodium voor het schoonmaken van een snijwond, aangezien dergelijke middelen het genezingsproces kunnen vertragen. [5] [6]
  4. Probeer, indien mogelijk, niet zelf te rijden, aangezien dit gevaarlijk kan zijn. Als je alleen bent en veel bloed verliest, doe je er verstandig aan om het alarmnummer te bellen om de hulpdiensten in te schakelen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Oppervlakkige snijwonden behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Maak de wond voor minstens vijf tot tien minuten goed schoon met zeep en water. Elke type zeep en schoon water is over het algemeen een prima optie. Studies hebben aangetoond dat er geen significant verschil is wanneer je een antiseptische middelen, zoals waterstofperoxide of antibacteriële zeep gebuikt voor het schoonmaken van een snijwond.
    • Het belangrijkste is dat je de wond goed spoelt met grote hoeveelheden water. Als er vuil, glas of een ander voorwerp in de wond zit die je niet weg kunt spoelen, of als de wond is veroorzaakt door een vies of roestig voorwerp of door de beet van een dier, dien je onmiddellijk contact op te nemen met je huisarts. [7] [8]
  2. Nadat je de wond hebt schoongemaakt, dien je voor minstens vijftien minuten druk op de wond uit te oefenen met een schone doek of wonddrukverband. Je kunt het bloeden ook verminderen door de ledemaat met de snijwond boven het niveau van je hart te houden.
    • Als de wond hierna nog steeds bloedt, dien je contact op te nemen met je huisarts. [9]
  3. Breng een dunne laag antibioticazalf aan en dek de wond af met wondverband of een gaaskompres. Houd de wond schoon en droog door het verband één of twee keer per dag te verschonen totdat deze genezen is.
  4. Als je ontstekingsverschijnselen waarneemt, dien je je huisarts te bellen. Bij dergelijke verschijnselen moet je denken aan warmte of roodheid rondom de wond, wondvocht (pus) dat uit de wond loopt, toegenomen pijn in het wondgebied of koorts.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Diepere snijwonden behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is belangrijk om zo snel mogelijk medische hulpverlening ter plekke te hebben. Als jij en degene die gewond is alleen zijn, dien je het hevige bloeden onder controle te krijgen, voordat je op zoek gaat naar hulp.
  2. Het is belangrijk om een barrière te creëren tussen jezelf en het bloed van een ander. Latex handschoenen zullen je beschermen tegen de mogelijke overdracht van ziekten via het bloed van de ander.
  3. Controleer eveneens de ademhaling en de bloedsomloop van de patiënt. Vraag de persoon in kwestie om te gaan liggen of zitten als dat mogelijk is, zodat hij of zij kan rusten en ontspannen.
    • Probeer het exacte probleem vast te stellen door de wond goed te inspecteren. Scheur, knip of snijd kledingstukken open, mocht dit nodig zijn, zodat je de wond nader kunt onderzoeken.
  4. Als de wond zorgt voor hevige bloedingen aan een arm of been, dien je de patiënt te vragen of hij of zij de ledemaat met letsel omhoog kan houden. Houd de ledemaat in deze positie, totdat het bloeden is gestopt.
    • Shock kan eveneens levensbedreigend zijn. Als de patiënt in shock verkeert, houd hem of haar dan zo warm en ontspannen mogelijk.
    • Onderneem geen pogingen om voorwerpen, zoals een glassplinter, uit de wond te verwijderen, tenzij je hier de juiste opleiding voor hebt gehad. Het verwijderen van voorwerpen uit een wond kan leiden tot een groter bloedverlies als het voorwerp het bloeden juist enigszins vertraagt.
  5. Dek de wond af met een schoon en niet-pluizend wondverband. Oefen stevige druk uit rechtstreeks op de snijwond.
    • Een drukverband kan gemaakt worden van kleding, stof, doeken, etc. als je geen verbandmiddelen voor handen hebt. Mocht je deze echter wel voor handen hebben, kun je het drukverband om de wond wikkelen. Leg het verband niet te strak aan. Zorg ervoor dat er een ruimte voor twee vingers vrij blijft onder het verband.
  6. Verwijder het aangelegde drukverband en de overige verbandmiddelen niet, aangezien dit het genezingsproces zou kunnen verstoren.
    • Verwijder de onderliggende stukken verband niet. Hiermee houd je gestold bloed op de juiste plek. Gestold bloed zorgt ervoor dat overig bloed niet uit de wond zal stromen.
  7. Stel de persoon gerust totdat de hulpdiensten arriveren (in ernstige situaties) of totdat het bloeden is gestopt (in minder ernstige situaties). Er dient een ambulance ter plaatse te komen wanneer de snijwond ernstig is en/of het bloeden niet stopt.
  8. Als de snijwond bijvoorbeeld erg diep of vies is, dien je wellicht een tetanusvaccinatie te krijgen. Tetanus is een ernstige bacteriële infectie die verlamming kan veroorzaken of zelfs fataal kan zijn als er geen behandeling plaatsvindt. De meeste mensen krijgen een tetanusvaccinatie en extra vaccinatie prikken (boosterinjecties) tijdens hun gezondheidscheck om de paar jaar.
    • Als je bent blootgesteld aan de bacterie doordat de snijwond is veroorzaakt door een voorwerp dat vies of roestig was, is het belangrijk om een boosterinjectie te krijgen om toekomstige infectie te voorkomen. Raadpleeg je huisarts om vast te stellen of je deze injectie nodig hebt. [10]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Zorgen voor hechtingen en nietjes

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je snijwond diep, groot of gekarteld is, kan de arts besluiten dat de wond gesloten dient te worden met hechtingen of nietjes om een goede genezing te waarborgen. Wanneer een arts de hechtingen of nietjes heeft aangebracht, zal hij of zij de wond afdekken met wondverband of gaaskompressen. [11]
    • Bij het hechten wordt gebruikt gemaakt van een steriele chirurgische naald en draad om de wondranden van een snijwond aan elkaar te zetten. Soms wordt er gehecht met oplosbaar materiaal, wanneer dit niet het geval is, zullen de hechtingen verwijderd moeten worden nadat de wond is genezen.
    • De nietjes die gebruikt worden zijn speciale chirurgische nietjes en hebben dezelfde taak als hechtingen. Deze nietjes dienen net als de onoplosbare hechtingen verwijderd te worden door een arts. [12]
  2. Het is belangrijk om goed te zorgen voor je hechtingen of nietjes om ervoor te zorgen dat de wond goed geneest en niet geïnfecteerd raakt. Je dient het volgende te doen: [13]
    • Houd je hechtingen of nietjes een aantal dagen droog en bedekt met verbandmiddelen. De arts zal aangeven hoe lang je dit dient te doen. Dit is normaal gesproken één tot drie dagen, afhankelijk van het type hechting en de grootte van de wond.
    • Zodra ze nat mogen worden, dien je de wond, met inbegrip van de hechtingen of nietjes, voorzichtig onder de douche te wassen met zeep en water. Je dient de wond echter niet onder water te houden in bijvoorbeeld een bad of wanneer je zwemt. Te veel water kan het genezingsproces vertragen en resulteren in een infectie.
    • Nadat je het wondgebied hebt gewassen, dien je het droog te deppen om vervolgens een antibioticazalf aan te brengen. Dek de wond daarna weer af met wondverband of gaas, tenzij de arts je anders heeft voorgeschreven.
  3. Je arts dient je te vertellen hoe lang je het rustig aan moet doen. Hechtingen kunnen breken als er te veel druk op de wond staat, waardoor de wond openbarst. Bel je huisarts als dit is gebeurt.
    • Bel je huisarts als je ontstekingsverschijnselen begint waar te nemen (bijvoorbeeld koorts, roodheid, zwelling en wondvocht).
  4. Onoplosbare hechtingen en nietjes dienen meestal na vijf tot veertien dagen verwijderd te worden. Zodra deze verwijderd zijn, dien je het litteken te beschermen tegen zonlicht door zonnebrand aan te brengen of het litteken te bedekken met kleding. Vraag je huisarts of er geschikte lotions of crèmes zijn die hij of zij kan aanbevelen om de genezing van het litteken te bevorderen. [14]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.503 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie