PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een hond kan je beste vriend zijn, maar je moet er wel voor zorgen dat jullie persoonlijkheden bij elkaar passen. Duitse herders zijn sterke, gehoorzame honden die bekend staan om hun intelligentie, loyaliteit en onverschrokkenheid. Hierdoor zijn ze een perfect ras voor gezinnen die voldoende tijd hebben om ze te trainen.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Onderzoek doen

PDF download Pdf downloaden
  1. Duitse herders kunnen met de juiste zorg en in goede gezondheid 10-12 jaar leven, je gaat dus een lange relatie aan met je nieuwe huisdier. [1] Zorg ervoor dat je de hond alles wat hij nodig heeft voor een lang en gelukkig leven kunt geven. De kosten van een grote hond, zoals een Duitse herder, in het eerste jaar worden op ca. 1.800 euro geschat. [2] Na het eerste jaar zul je ca. 800 euro per jaar uitgeven. Dit bedrag is inclusief medische kosten, voedsel, verzorging, uitrusting (bench, speelgoed, lijn), training, enz. Als je het niet kunt veroorloven om goed voor je hond te zorgen, moet je wachten totdat je dat wel kunt voordat je de hond onderdeel van je gezin maakt.
    • Verwacht om tussen 500 en 1.200 euro uit te geven aan een goede Duitse herder pup van een fokker. Je geeft dus meteen al geld uit, maar die investering zal je uiteindelijk dierenartskosten en andere kosten besparen. Het kopen van een hoogwaardige pup verzekert je de steun van een gerenommeerde fokker.
    • Meer informatie over de prijs van Duitse herder pups kun je op internet vinden. [3]
  2. [4] Hoewel Duitse herders prachtige honden zijn, moet je zeker weten dat het ras goed in je huishouden past. Duitse herders zijn herdershonden die werden gefokt om vee te drijven op boerderijen. Omdat ze graag willen werken, hebben ze veel mentale en fysieke stimulatie nodig om gezond en gebalanceerd te blijven. Zonder een manier om energie kwijt te raken, worden Duitse herder vaak onhandelbaar en destructief.
    • Het ras pas goed bij eigenaren die op zoek zijn naar veel betrokkenheid en interactie met hun huisdier.
    • Als dit te veel verantwoordelijkheid is voor je, kun je beter een ander ras zoeken.
  3. Duitse herders zijn grote honden. Doorgaans hebben de mannetjes een schothoogte van 60-65 cm en vrouwtjes een schothoogte van 55-60 cm. [5] Ze kunnen verder zeer energieke huisdieren zijn, zelfs als ze ouder zijn. Het is dus bijzonder belangrijk om een Duitse herder te trainen als je niet wilt dat je huisdier je fysiek kan overmeesteren. Gelukkig zijn het intelligente honden die het heerlijk vinden om te leren en te werken. Ze reageren erg goed op training.
  4. [6] Als puppy is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes niet zo duidelijk, maar terwijl ze ouder worden zijn er wel enkele verschillen om in overweging te nemen. Het meest duidelijke verschil is dat vrouwtjes twee keer per jaar loops worden als ze niet gesteriliseerd worden. Verder zijn vrouwtjes kleiner en lichter dan volwassen mannetjes en hebben ze een meer delicate kop.
    • Mannetjes kunnen meer territoriaal zijn dan vrouwtjes. Markeergedrag kan worden gecontroleerd met de juiste training. [7]
    • Vrouwtjes kunnen meer beschermend gedrag vertonen tegenover hun roedel of familie, dit kan resulteren in jaloezie bij andere huisdieren.
  5. De beste manier om over Duitse herders te leren is door er een te ontmoeten. Door een rasevenement, of confirmatieshow te bezoeken kun je showhonden en hun fokkers ontmoeten. Deze honden zijn gefokt om te voldoen aan de standaarden van hondenclubs. [8] Als je meer interesse hebt in een hond met herders- of werkcapaciteit, ga dan naar een show waar deze vaardigheden worden getest. Voorbeelden zijn onder andere wendbaarheids-, gehoorzaamheids-, waakhond- en speurcompetities. [9]
    • Werkhonden worden geselecteerd op eigenschappen als intelligentie, trainingsgemak, atletische vaardigheden en natuurlijke herders- en werkvaardigheden.
    • Je kunt tijdens wendbaarheids-, gehoorzaamheids-, waakhond- en speurcompetities (en veel andere soorten competities) veel soorten Duitse herders ontmoeten.
    • Neem contact op met een hondenclub voor Duitse herders voor een lijst van evenementen waar je naar toe zou kunnen om Duitse herders te ontmoeten. [10] [11]
  6. Rasechte honden komen weinig voor in asielen, maar met wat geduld kun je er wel een Duitse herder of mix Duitse herder vinden. Als je moeite hebt om er een te vinden via de lokale asielen, overweeg dan om contact op te nemen met een rasopvang in het gebied. Beide opties laten je een hond die hulp nodig heeft redden, maar in beide gevallen kun je niet zeker zijn van de stamboom van de hond. Als je je zinnen hebt gezet op een rasechte Duitse herder met een bekende stamboom, dan moet je naar een fokker.
    • Koop nooit een hond via een advertentie of website zonder eerst de locatie te bezoeken en de eigenaar te evalueren. Stem niet in met het ontmoeten van de pup op een andere plek – je wilt het terrein van de fokker zien.
    • Koop nooit een hond in een dierenwinkel. Dierenwinkels krijgen hun puppy's vaak van broodfokkers, die vaak fokker zonder aandacht voor de gezondheid of kwaliteit van de honden. Honden leven er doorgaans onder slechte omstandigheden en zijn ongezond. Ondersteun deze praktijken niet met je geld.
    • Je ziet mogelijk puppy's te koop langs de kant van de weg. Als er geen connectie is met een adoptieorganisatie, zou je geen pups van de straat moeten kopen. Het zijn doorgaans onverantwoordelijke fokkers, en het kopen van deze pups moedigt deze onverantwoordelijke praktijken alleen maar aan.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Een gerenommeerde fokker vinden

PDF download Pdf downloaden
  1. Begin op het internet met het onderzoeken van nationale Duitse herder clubs. [12] [13] Deze clubs bieden vaak informatie over waar je op moet letten bij een fokker en kunnen je helpen met lokale bronnen. Doe dan verder onderzoek naar de lokale clubs in jouw omgeving. Of je de informatie nu van de websites of via persoonlijk contact met een club krijgt, de clubs zijn een goede manier om de namen van gerenommeerde fokkers in de omgeving te krijgen.
  2. Dierenartsen hebben contact met verschillende soorten dierenverzorgers, van fokkers tot asielen en individuele eigenaren. Omdat ze zoveel weten over de problemen met dieren in de gemeenschap, is het goed om met een paar dierenarts te praten en ze te vragen naar aanbevelingen voor een ethische fokker in de omgeving.
    • Overweeg ook om met andere eigenaren, verzorgers en trainers van Duitse herders te praten.
    • Als je een rasevenement bezoekt, praat dan met eigenaren en trainers over de fokkers waar ze goede of slechte ervaringen meer hebben.
  3. Een goede fokker heeft niet veel verschillende rassen die je kunt adopteren. Zoek een fokker die zich alleen specialiseert op Duitse herders. Je beste optie is het zoeken van een fokker die al jarenlang ervaring heeft met het fokken van Duitse herders. Deze moet je vragen over de ontwikkeling, het temperament en de training van de honden makkelijk en zonder aarzelen kunnen beantwoorden.
  4. Een belangrijke eigenschap van een goede fokker is de hoeveelheid tijd die in vroege socialisatie van de honden wordt gestoken. Puppy's moeten vanaf een jonge leeftijd leren om in harmonie met mensen samen te leven. Als een fokker nestjes geïsoleerd en uit de buurt van het huis houdt, zullen de pups niet gewend zijn aan de beelden en geluiden van een normaal huishouden, en ook niet aan interactie met mensen. Dit kan een probleem worden tegen de tijd dat de pups oud genoeg zijn om geadopteerd te worden.
    • Verzeker jezelf ervan dat de puppy's ten minste een beetje tijd doorbrengen in het huis van de fokker. Hoe meer tijd ze met mensen doorbrengen, des te meer je de fokker kunt vertrouwen.
  5. Een ethische fokker zal niet fokker met een teefje die nog niet seksueel volwassen is – dat is ca. 2 jaar oud. Moeders moeten verder voldoende tijd krijgen om te herstellen na een zwangerschap en het gescheiden worden van haar nest wanneer de pup geadopteerd worden. Teefjes moeten gezond en alert zijn. Adopteer nooit een pup van een fokker die met een jong of ongezond teefje fokt, of die de moeders geen tijd geeft om te herstellen voordat hij opnieuw met ze fokt.
    • Pups mogen nooit worden verkocht of van hun moeder gescheiden worden als ze jonger zijn dan 8 weken. Voor die leeftijd is het niet veilig om ze van hun moeder af te spenen.
  6. De fokker moet al begonnen zijn met de vaccinatie en ontworming van de pups voordat hij ze laat adopteren. Wees er zeker van dat het is gebeurd en vraag naar eventuele gezondheidsproblemen die de dierenarts tijdens deze vroege controles heeft opgemerkt.
  7. Vraag of de fokker zijn honden laat testen op Degeneratieve Myelopathie (DM). Dit kan bepalen of een doorgaans aangeboren ziekte bij Duitse herders aanwezig is in de familie van het nest. Honden met DM lijden aan progressieve verlamming, doorgaans in de achterpoten. Vraag de fokker ook of de ouders DNA-certificatie en/of een stamboom hebben. Deze dingen kunnen gecontroleerd worden bij de betreffende autoriteiten, maar een goede fokker zal je deze documenten doorgaans laten zien zonder ernaar gevraagd te worden. Let wel, certificatie betekent niet dat je een gezond dier krijgt. Het betekent alleen dat de eigenaar betaald heeft om de hond te certificeren.
    • Op internet kun je informatie vinden over DNA-certificaten.
    • Duitse herders hebben doorgaans heup- en elleboogdysplasie. Hoewel experts aanraden om niet te fokken met dieren waarvan bekend is dat ze genetische problemen hebben, zal alleen een DNA-certificaat je zekerheid bieden.
    • Wees je er echter van bewust dat er nooit een gezondheidsgarantie is. De kans bestaat altijd dat twee honden die geen bekende genetische aandoeningen hebben een pup met een genetische aandoening produceren.
  8. De fokker moet jou als potentiële eigenaar evalueren, net als jij hem of haar als fokker evalueert. Een goede fokker zal een pup nooit zomaar overhandigen zonder eerst zeker te weten dat zijn nieuwe eigenaren hem een goed en gezond leven kunnen geven. Vraag de fokker waar hij of zij naar zoekt in een goede eigenaar en of er ooit een potentiële eigenaar is afgewezen. De fokker moet deze vragen zonder erover na te denken kunnen beantwoorden.
    • Je kunt de fokker ook vragen om referenties, zodat je contact op kunt nemen met andere gezinnen die een hond uit een eerder nestje hebben.
  9. Een gerenommeerde fokker moet je vragen stellen over je ervaring met honden, je levensstijl en je gezin, om je zo te helpen om de beste keuze te maken. Hoe moeilijk het misschien is, een goede fokker zal je afwijzen als hij of zij denkt dat je er geen goede combinatie is met de huidige pups. Als het huidige nest bijvoorbeeld bijzonder inactieve ouders heeft, dan zijn de pups mogelijk geen goede keuze voor jou zeer actieve levensstijl. Als je wordt afgewezen, vraag dan of de fokker je andere mogelijkheden en nestjes kan aanraden, zodat je je zoektocht kan verbreden. Vraag ook of er binnenkort nieuwe nestjes komen die mogelijk beter bij jou zullen passen.
    • Wees geduldig en raak niet ontmoedigd. Met voldoende geduld en moeite, vind je de juiste pup.
    • Lieg niet tegen een fokker om een pup te krijgen. Vertrouw in het besluit van de fokker. Je wilt niet eindigen met een hond die niet bij je past.
  10. Vermijd elke fokker die aanbiedt om een dealtje te maken, die vieze of stinkende kennels heeft en die op welke manier dan ook verdacht gedrag vertoont. Vertrouw op je instinct. Een fokker die het alleen om het geld gaat, heeft de verkeerde motivatie en is waarschijnlijk niet geïnteresseerd in het welzijn van zijn honden.
    • Verzeker jezelf ervan dat de kennels niet overvol zitten. Er moet voldoende ruimte zijn om rond te lopen en de omgeving te verkennen. Puppy's moeten een deel van de tijd in huis worden gehouden om ze bloot te stellen aan huishoudelijke omgevingen.
    • Er moet voldoende voedsel en water voor alle dieren aanwezig zijn.
    • De kennels moeten dagelijks schoongemaakt worden. Hoewel het kan zijn dat een hond net voordat je aankwam een ongelukje heeft gehad, moet je een kennel die eruitziet alsof hij al een tijdje niet is schoongemaakt wantrouwen.
  11. [14] Alle gerenommeerde fokkers zijn doorgaans bereid om een hond terug te nemen als het niet werkt met het gezin. Als een fokker een dergelijk beleid niet heeft, suggereert dit dat het hem niet echt uitmaakt wat er met de hond gebeurt als hij de fokker eenmaal heeft verlaten. Dit is geen goed teken!
    • Kom er ook achter welke documentatie je bij de pup krijgt. Krijg je registratiepapieren en stamboompapieren?
  12. Bespreek wat je graag zou willen als dat niet al in het contract staat. Wees zeer wantrouwend tegenover een fokker die het terugbrengen van een puppy niet wilt bespreken.
    • Staat in het contract dat je de pup binnen een bepaalde tijdsperiode naar de dierenarts moet brengen?
    • Dekt het erfelijke aandoeningen levenslang? Of een bepaalde periode?
    • Welke informatie moet je leveren om de situatie te bewijzen?
    • Wat biedt de fokker? 100% geld terug? Een ruil voor een andere pup als er een beschikbaar is?
    • Zijn er beperkingen op de activiteiten die je met je hond kunt uitvoeren, die het contract of de garantie teniet zullen doen?
    • Koop je een pup voor shows of een hoogwaardig huisdier?
    • Heeft de fokker sterke standpunten (of zelf verboden) met betrekking tot vaccinaties, voedsel of supplementen voor de pup? Zijn deze meningen op goede feiten gebaseerd?
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Een hond uit een rasopvang adopteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt dergelijke opvangcentra vinden door ze op internet te zoeken of door de lokale dierenambulance, of dierenarts te bellen. Veel huisdiergerelateerde bedrijven zullen je informatie kunnen geven over lokale opvangorganisaties.
    • Vergeet niet om met eigenaren van Duitse herders te praten of naar een rasevenement te gaan om meer eigenaren en honden te ontmoeten.
  2. Elke pup die uit een opvang komt, moet goed nagekeken worden door een dierenarts, die de algehele gezondheid controleert, tegen parasieten behandeld en vaccinaties geeft, voordat hij geadopteerd wordt. Over het algemeen zullen de pup ook gecastreerd of gesteriliseerd worden voordat ze naar hun nieuwe huis gaan, of moet je een contract ondertekenen dat je dat in de nabije toekomst laat doen. Pas op voor opvangcentra die deze stappen niet uitvoeren.
  3. Veel reddingsorganisaties hebben een uitgebreid plaatsingsproces. [15] Er is een aanvraag, een interview en een bezoek aan huis nodig om een succesvolle adoptie te verzekeren. Sommigen zullen zelfs vragen of ze contact mogen opnemen met je huidige dierenarts, om informatie over jou en je eerdere huisdieren te verkrijgen. Als je geen eigenaar bent van je huis, zorg dan dat je een brief van de eigenaar kunt overhandigen waarin staat dat je een hond mag hebben. Als je al een andere hond hebt, moet die hond geëvalueerd worden om zeker te weten dat de honden met elkaar overweg kunnen.
    • Dit lijkt allemaal misschien wat veel, maar de reddingsorganisatie wil gewoon zeker weten dat de hond bij een gezin komt dat de verantwoordelijkheid aankan.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Je nieuwe puppy kiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Net als bij alle rassen, lijdt de Duitse herder aan veel erfelijke ziekten die niet zichtbaar zijn door naar de hond te kijken. Veel voorkomende genetische aandoening zijn onder andere degeneratieve myelopathie, megaesofagus en endocriene pancreatische insufficiëntie. [16] Als je je puppy bij een fokker haalt zou deze moeten weten wat het ziekteverleden is in de stamboom van de pup. Bespreek de waarschijnlijkheid van de ontwikkeling van deze ziektes in jouw puppy.
  2. Je moet de puppy meerdere keren bezoeken, indien mogelijk, zodat je een goed beeld krijgt van zijn algemene temperament en gezondheid. Net als mensen kunnen puppy's goede en slechte dagen hebben, het is dus goed om geen besluit te maken op basis van een enkele ontmoeting.
  3. Neem je tijd en bekijk elke mogelijke optie goed. Puppy's moeten een goed gewicht hebben – niet te dik en niet te dun – en mogen niet stinken. Ze moeten heldere ogen hebben (niet tranend of rood) en moeten schone oren hebben. De vacht moet dik en glanzend zijn (geen kale plekke) en mag geen klitten of fecaliën bevatten. Zoek naar tekenen van overmatig krabben, deze kunnen duiden op een aandoening aan de huid of vacht. Hij moet een gezonde eetlust hebben en mag geen tekenen van overgeven of diarree vertonen.
    • Evalueer tevens de sociale gezondheid van de pup. Puppy's moeten nieuwsgierig, goed gesocialiseerd, speels en vriendelijk zijn.
  4. Het testen van het temperament van een hond helpt je bij het kiezen van een hond die goed bij je gezin en levensstijl past. [17] [18] Een puppy met veel energie is bijvoorbeeld een goede keuze voor een actieve familie die veel buiten is, maar een slechte keuze voor een familie die graag ontspannen binnen zit. Om het temperament te testen, scheidt je de pup van het nest om zeker te weten dat zijn aandacht op jou is gericht.
    • Loop rond om te zien of de pup je volgt. Een pup die mensen volgt is goed gesocialiseerd en geniet van het gezelschap.
    • Hurk en roep de puppy naar je toe. Hij moet interesse toe en naar je toe komen als hij geroepen wordt.
    • Til de pup op om te zien hoe hij omgaat met gedragen worden.
    • Houd de pup voorzichtig op zijn plaats met zijn buik omhoog. Een beetje tegenstribbelen is geen probleem, maar je wilt geen pup die met je gaat vechten als je hem moet hanteren. Zoek een pup die niet bang is – merk op of zijn staart tussen zijn poten zit.
    • Zoek bij alle interacties naar tekenen van angst of wantrouwen. Deze pups passen zich mogelijk niet goed aan in je huis.
  5. Als je een pup ziet die zijn voedsel of speeltje bewaakt, denk dan goed na voordat je hem adopteert. Hoewel dit gedrag verbeterd kan worden met training, is het een extra obstakel dat je niet zal hebben als je een hond kiest met een beter temperament. Zoek naar gedrag als grommen of happen wanneer mensen of andere honden hun speeltjes of voedsel benaderen. Een hond die weg rent kan ook problemen opleveren met betrekking tot veilige en gemakkelijke interactie in een huis.
    • Als je besluit om een “project” met gedragsproblemen in huis te nemen, zorg er dan voor dat je van te voren een gedragsdeskundige of trainer paraat hebt.
    • Wees je ervan bewust dat het hebben van een reactieve hond ook aansprakelijkheid met zich meebrengt.
  6. Je wil een pup die speels is en niet bang is, want veel honden bijten uit angst. Duitse herders zijn grote, sterke dieren als ze volwassen zijn. Je moet dus echt niet beginnen met een pup die van nature al angstig is. Puppy's die angstig zijn, kunnen moeilijker te trainen zijn en kunnen agressie uit angst vertonen als ze volwassen zijn. [19]
  7. Misschien bezoek je ergens op reis een nest en wordt je verliefd op een puppy. Als je de pup niet meteen mee kan nemen (bijvoorbeeld als hij nog te jong is), dan moet je later voor het transport zorgen. Voor de gezondheid van de pup zou jij de reis moeten maken om hem zelf op te halen. Het laten vervoeren van een pups bezorgd ze veel stress en resulteert vaak in zieke puppy's wanneer je ze van het vliegveld gaat halen.
    • Als je een pup wilt die ver weg woont, wees dan bereid om ervoor te reizen.
    Advertentie

Tips

  • Om te helpen met de overgang naar een nieuw huis, moet je de fokker je op zijn minst de naam van het voer dat de puppy kreeg geven, of een zakje met het voer, om het van slag raken te minimaliseren en hem aan te moedigen om zijn bekende voedsel op een nieuwe plek te eten. Als je ervoor kiest om later op ander voedsel over te stappen, doe dat dan met de hulp van een dierenarts en maak de overgang geleidelijk, over een periode van een week of twee.
  • Koop geen pup die minder dan 2,5 maand oud is. Laat hem moedermelk drinken totdat hij 2,5 maand oud is en laat hem dan vaccineren. Neem hem daarna pas mee naar huis. Zo niet, dan is er een groot risico dat je de pup schaadt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Het kiezen van de perfecte Duitse herder voor jou vereist veel tijd, moeite en energie. Als je het goed doet kan de juiste pup je echter jarenlang plezier bezorgen.
  • Koop geen puppy voor iemand anders. Dit is een zeer persoonlijke beslissing en zeer dure beslissing, die goed overwogen moet worden. Het kiezen van een pup is onderdeel van het vormen van een band.
  • Overweeg de timing voor het mee naar huis nemen van de pup. Heb je tijd om hem goed zindelijk te maken en de socialiseren? Heb je vakantie als je de pup net in huis hebt en moet je snel weer aan het werk, waardoor de pup de hele dag alleen thuis zit? Bereid jezelf voor en doe onderzoek, zodat de nieuwe start van je pup bij jouw thuis een succes wordt.
  • Bereid je budget voor. Het nemen van een puppy moet niet voor de lol worden gedaan. Het is een lange termijn relatie die kosten met zich meebrengt. Overweeg de kosten van medische zorg en de basis kosten, zoals vaccinaties, vlooien-, teken- en hartwormbehandelingen en het laten castreren of steriliseren. Voedsel, verzorging en training moeten ook in het budget worden meegenomen. Het verzorgen van accommodatie als je weg bent en evenals het voorbereiden van zijn onderkomen en je tuin moeten gepland worden. Ben je voorbereid op medische noodgevallen? Er zijn veel zorgverzekeringen voor dieren die betaalbare pakketten aanbieden, maar die vereisen een maandelijkse betaling. Wil je je hond gaan showen? Daar zijn ook weer kosten aan verbonden.
Advertentie
  1. https://gsdca.org/
  2. http://www.akc.org/
  3. http://www.gsdca.org
  4. akc.org
  5. https://www.aspca.org/about-us/aspca-policy-and-position-statements/position-statement-on-criteria-for-responsible-breeding
  6. http://www.agsra.com/
  7. Jacquelyn M. Wahl, Stephanie M. Herbst, Leigh Anne Clark, Kate L. Tsai, Keith E. Murphy, A review of hereditary diseases of the German shepherd dog, Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, Volume 3, Issue 6, November–December 2008, Pages 255-265.
  8. http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&S=0&C=0&A=2141
  9. http://www.volhard.com/pages/pat.php
  10. http://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/dog-behavior/fear-people

Over dit artikel

Deze pagina is 2.025 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie