Pdf downloaden Pdf downloaden

De Rubiks kubus kan erg frustrerend zijn, en het kan haast onmogelijk lijken om hem in zijn originele staat terug te brengen. Maar als je eenmaal een paar algoritmen kent, is hij erg eenvoudig op te lossen. De in dit artikel beschreven methode is de laagmethode: we lossen eerst één zijde van de kubus op (eerste laag), dan de middelste laag, en tot slot de laatste laag.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Eerste laag

Pdf downloaden
  1. 1
    Maak jezelf vertrouwd met de notaties onderaan de pagina.
  2. 2
    Kies een zijde om mee te beginnen. In de volgende voorbeelden is de kleur van de eerste laag wit. In de voorbeelden die volgen is de kleur van de eerste laag wit. Het is belangrijk op te merken dat beginnen met een andere kleur dan wit verwarrend kan zijn als je net begint. Dit komt omdat je je verschillende kleuren moet voorstellen in plaats van die in dit artikel.
  3. 3
    Los het kruis op . Breng de vier witte vakjes aan de rand op hun plek. (Je kunt dit zelf doen zonder algoritmen nodig te hebben.) Alle vier de randvakjes kunnen worden ingesteld in maximaal acht bewegingen (meestal vijf of zes).
    • Er zijn enkele algoritmen als je het nog niet intuïtief kunt doen. Probeer de kubus zo te draaien dat het wit weer naar boven wijst, en kijk in welke richting de hoek wijst. Als het naar rechts wijst, kun je R 'D' R doen. Als het naar jou gericht is, kun je D 'R' D R doen. Als het naar beneden wijst, kun je F L D2 L 'F 'doen.
    • Een andere veelgebruikte methode om een hoek op te lossen, is door deze boven de sleuf te plaatsen waar deze naar binnen moet gaan en R U R 'U' te herhalen totdat het is opgelost.
    • Aan het einde van deze stap moet de eerste laag compleet zijn, met een effen kleur (in dit geval wit) aan de onderkant.
  4. 4
    Los de vier hoeken van de eerste laag een voor een op. Je zou de hoeken moeten kunnen oplossen zonder algoritmen nodig te hebben. Om je op weg te helpen is hier een voorbeeld van hoe een hoek wordt opgelost:
    • Er zijn enkele algoritmen als je het nog niet intuïtief kunt doen. Probeer de kubus zo te draaien dat het wit weer naar boven wijst, en kijk in welke richting de hoek wijst. Als het naar rechts wijst, kun je R ’D’ R doen. Als het naar jou gericht is, kun je D ’R’ D R doen. Als het naar beneden wijst, kun je F L D2 L ’F 'doen.
    • Een andere veelgebruikte methode om een hoek op te lossen, is door deze boven de sleuf te plaatsen waar deze naar binnen moet gaan en R U R ’U’ te herhalen totdat het is opgelost.
    • Aan het eind van deze stap zou de eerste laag compleet moeten zijn, met een enkele kleur (in dit geval wit) aan de onderkant.
  5. 5
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Middelste laag

Pdf downloaden
  1. 1
    Zet de vier randen van de middelste laag op hun plek. Die randvakjes zijn degenen die in ons voorbeeld geen geel bevatten. Je hoeft slechts één algoritme te kennen om de middelste laag op te lossen. Het tweede algoritme is symmetrisch met het eerste.
  2. 2
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Laatste laag

Pdf downloaden
  1. 1
    Verwissel de hoeken. In deze stap is ons doel om de hoeken van de laatste laag op hun juiste positie te zetten, ongeacht hoe ze staan.
  2. 2
    Draai de hoeken. Vind elk vakje met de kleur van de bovenkant in de hoeken (in ons geval geel). Je hoeft slechts één algoritme te kennen om de hoeken te draaien:
    (3.a)
  3. 3
    Verwissel de randen. Je hoeft slechts één algoritme te kennen voor deze stap. Kijk of een of meerdere randen al op de juiste plek zitten (welke kant ze op staan maakt nu nog niet uit).
  4. 4
    Draai de randen. Je moet twee algoritmen kennen voor die laatste stap:
    (5)
    (6)
  5. 5
    Gefeliciteerd! Je kubus zou nu moeten zijn opgelost.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Notaties

Pdf downloaden
  1. 1
    Dit is de sleutel voor de gebruikte notaties.
    • De stukken waaruit Rubiks kubus is opgebouwd heten blokjes , en de gekleurde stickers op de blokjes zijn de vakjes .
    • Er zijn drie soorten blokjes:
      • De middelste (of middenstukken), in het midden van elke zijde van de kubus. Er zijn er zes, elk met één vakje.
      • De hoeken (of hoekstukken), aan de hoeken van de kubus. Er zijn er acht van, elk met drie vakjes.
      • De randen (of randstukken), tussen elk paar naast elkaar gelegen hoeken. Er zijn er 12 van, elk met 2 vakjes.
    • Niet alle kubussen hebben dezelfde kleurenschema's. De gebruikte kleuren in deze afbeeldingen hebben de blauwe, oranje en gele zijde met de klok mee.
      • Wit zit tegenover geel;
      • Blauw tegenover groen;
      • Oranje tegenover rood.
  2. 2
    Dit artikel gebruikt twee verschillende aanzichten voor de kubus:
  3. 3
    Voor het bovenaanzicht laat elke balk de locatie zien van het belangrijke vakje. In de afbeelding zitten de gele vakjes van de bovenste achterhoeken aan de (gele) bovenzijde, terwijl de gele vakjes van de bovenste voorste hoeken beide aan de voorzijde van de kubus zitten.

  4. 4
    Als een vakje grijs is, betekent het dat de kleur ervan op dat moment niet belangrijk is.
  5. 5
    De pijlen (blauw of rood) laten zien wat het algoritme zal doen. Bijvoorbeeld, in het geval van het algoritme (3.a), zal het de drie hoeken omdraaien zoals getoond. Als de gele vakjes zo zijn als op de afbeelding, zullen ze aan het eind van het algoritme aan de bovenkant zitten.

    • De as van de rotatie is de grote diagonaal van de kubus (van een hoek tot de hoek helemaal aan de andere kant van de kubus).
    • Blauwe pijlen worden gebruikt voor draaiingen met de klok mee (algoritme (3.a)).
    • Rode pijlen worden gebruikt voor draaiingen tegen de klok in (algoritme (3.b), symmetrisch aan (3.a)).
  6. 6
    Voor het bovenaanzicht geven de lichtblauwe vakjes aan dat een rand incorrect is gedraaid. In de afbeelding zijn de randen links en rechts beide verkeerd gedraaid. Dit betekent dat als de bovenzijde geel is, de gele vakjes voor die twee randen niet aan de bovenkant zitten, maar aan de zijkant.

  7. 7
    Voor de bewegingsnotaties is het belangrijk om altijd naar de kubus te kijken van de voorzijde .
    Advertentie

Tips

  • Ken de kleuren van je kubus . Je moet weten welke kleur tegenover welke zit, en de volgorde van de kleuren aan elke zijde. Bijvoorbeeld, als wit boven zit en rood aan de voorkant, moet je weten dat blauw rechts zit, oranje aan de achterkant, groen links en geel aan de onderkant.
  • Je kunt beginnen met dezelfde kleur om je te helpen begrijpen waar elke kleur moet komen, of proberen efficiënt te zijn door een kleur te kiezen waarbij het kruis eenvoudiger is op te lossen.
  • Oefen. Breng wat tijd door met je kubus om te leren hoe je de vakjes beweegt. Dit is vooral belangrijk als je leert hoe je de eerste laag oplost.
  • Zoek alle vier de randen en probeer na te denken over hoe je ze in positie brengt zonder het daadwerkelijk te doen. Met oefening en ervaring zal dit je manieren leren om de kubus met minder bewegingen op te lossen. En in een wedstrijd krijgen deelnemers 15 seconden om hun kubus te bekijken voordat de tijd ingaat.
  • Begrijp hoe de algoritmen werken . Probeer, bij het uitvoeren van het algoritme, belangrijke vakjes te volgen om te zien waar ze eindigen. Probeer patronen te zien in de algoritmen. Bijvoorbeeld:
    • In de algoritmen (2.a) en (2.b) die worden gebruikt om de hoeken van de bovenlaag te verwisselen, voer je vier bewegingen uit (aan het eind daarvan zitten alle blokjes uit de onderste en middelste laag weer terug in die lagen), dan draai je de bovenlaag, en voert het omgekeerde van de eerste vier bewegingen uit. Daarom heeft dit algoritme geen invloed op de eerste/onderste en middelste lagen.
    • Voor de algoritmen (4.a) en (4.b) zie je dat je de toplaag in dezelfde richting draait als de drie randen.
    • Voor het algoritme (5), Dedmore 'H' patroon, is een manier om het algoritme te onthouden om de weg te volgen van de omgewisselde rand rechtsboven en het paar hoeken eromheen gedurende de eerste helft van het algoritme. Dan, tijdens de andere helft van het algoritme, volg je de andere omgewisselde rand en paar hoeken. Je zult merken dat je vijf bewegingen uitvoert (zeven bewegingen als je halve draaiingen als twee bewegingen telt), dan de toplaag half draait, dan die eerste vijf bewegingen in omgekeerde volgorde doet, en uiteindelijk de toplaag weer half draait.
  • Maak vorderingen. Als je eenmaal alle algoritmen kent, wil je misschien snellere manieren vinden om Rubiks kubus op te lossen:
    • Los in een beweging de hoek in de eerste laag op, samen met de rand in de middenlaag. [1]
    • Leer algoritmen om de hoeken van de laatste laag te draaien in de vijf gevallen waar twee (3.a/b) algoritmen nodig zijn.
    • Leer algoritmen om de randen in de laatste laag te verwisselen, in de twee gevallen waar geen van de randen correct is geplaatst.
    • Leer het algoritme voor het geval waarin alle randen van de laatste laag zijn verwisseld.
  • Maak nog meer vorderingen. Voor de laatste laag, als je de kubus snel wilt oplossen, moet je de laatste vier stappen twee bij twee doen. Bijvoorbeeld, verwissel en draai de hoeken in één stap, verwissel en draai vervolgens de randen in één stap. Of je kunt ervoor kiezen alle hoeken en randen in één stap te draaien, en dan alle hoeken en randen in één stap te verwisselen. [2]
  • De laagmethode is slechts een van de vele beschikbare methodes. Bijvoorbeeld, de Petrusmethode, waarbij de kubus in minder bewegingen wordt opgelost, bestaat uit het bouwen van een blok van 2x2x2, het dan uit te breiden tot 2x2x3, waarbij de randen correct worden gedraaid, het bouwen van een 2x3x3 (twee lagen opgelost), de overgebleven hoeken te plaatsen, die hoeken te draaien, en tot slot de overgebleven randen de plaatsen. [3]
  • Voor degenen die geïnteresseerd zijn in speedcubing , of als je de blokjes gewoon makkelijker wilt kunnen draaien, is het een goed idee om een doe-het-zelfpakket te kopen. De stukken van speedcubes ('snelkubussen') hebben rondere binnenhoeken, en doe-het-zelfpakketten laten je de spanning aanpassen, waardoor het een stuk eenvoudiger wordt de blokjes te bewegen. Overweeg ook je kubus te smeren met een smeermiddel op siliconenbasis.
Advertentie

Bronnen

  1. http://www.speedcubing.com/f2l.html (Algorithms > First two layers)
  2. http://www.speedcubing.com/finallayer.html (Algorithms > Final layer)
  3. http://lar5.com/cube/
  4. Speedcubing.com - algoritmen, video's, kubusoplossers, wereldrecords en ranglijst
  5. Oplossing van Rubiks kubus voor beginners
  6. Rubik's kubus voor Dummies
  7. Oplossing voor Rubiks kubus stap voor stap methode met illustraties
  8. Petrusmethode geïllustreerd met Java-animaties
  9. Hoe je Rubiks kubus oplost op de officiële Rubiks kubus website.

Over dit artikel

Deze pagina is 174.246 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie