PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een boertje helpt je baby de lucht in zijn maagje weer kwijt te raken. Boertjes laten komt het meest van pas tijdens of direct na een voeding, omdat de baby extra lucht inslikt bij het doorslikken van melk of eten. Als je je kindje laat boeren raakt hij die lucht weer kwijt, en daar door voelt hij zich prettiger en eet hij beter. Als je weet hoe het moet is het supermakkelijk.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Over de schouder

PDF download Pdf downloaden
  1. Ondersteun daarbij het hoofdje en nekje. De beste positie is eigenlijk iets hoger dan je schouder, zodat zijn buikje tegen je schouder ligt.
    • Het is wel handig om een spuugdoekje over je schouder te leggen, zeker als het kind nog geen jaar oud is. Het onderste gedeelte van de slokdarm (de buis waardoor het eten naar de maag gaat) is dan nog niet helemaal ontwikkeld; daardoor kan er met de lucht ook een beetje maaginhoud mee naar boven komen als baby een boertje laat. Soms spugen ze dus, maar dat hoort er bij.
  2. Doe dit heel zachtjes. Laat de beweging uit je pols komen; als je je hele arm gebruikt wordt het veel te heftig.
    • Als je niet wilt kloppen kun je ook met je hand over zijn ruggetje wrijven in een ronddraaiende beweging. Het gaat misschien een beetje minder snel maar je bereikt hetzelfde.
  3. Je kunt een gewone echte boer horen; dan weet je genoeg en kun je stoppen. Maar het kan ook klinken als een nies, een grom of alleen maar een kort “blub."
  4. Laat je baby duidelijk weten dat je er nog bent en geef een extra knuffel.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Zittend

PDF download Pdf downloaden
  1. Ondersteun hierbij het hoofdje en nekje goed. Als je wilt kun je ook een spuugdoekje over jullie benen leggen om eventueel spuug op te vangen.
    • Ondersteun baby’s borstbeen met je handpalm, en zijn nek en hoofdje met je vingers. Zo weet je zeker dat je baby veilig zit en dat zijn bovenlijf en hoofdje steeds goed gesteund worden.
  2. Je kunt op verschillende manieren het boeren stimuleren, maar het kan wel een paar minuten duren voor het zover is. Dat zijn:
    • Kloppen. Klop heel zachtjes, vooral vanuit je pols; gebruik niet de volle kracht van je hele arm.
    • Wrijven. Wrijf in cirkels over zijn ruggetje.
    • Laten wippen. Laat hem voorzichtig een beetje wippen op je knie, en ondersteun intussen het nekje goed.
  3. Misschien laat hij met veel moeite één grote boer, of moeten er tijdens de voeding meerdere boertjes uit. Dat is per baby verschillend.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Liggend

PDF download Pdf downloaden
  1. Denk erom het nekje en hoofdje te ondersteunen met een hand onder de borst.
  2. Nogmaals, dit kan wel een paar minuten duren maar het kan ook meteen gebeuren. Dat hangt van het kindje af. Niet bij alle voedingen is een boertje noodzakelijk, maar als je ziet dat de baby ligt te woelen of zich niet prettig voelt kan het zijn dat er eerst een boertje uit moet voordat je door kan gaan met voeden.
  3. Misschien laat hij met veel moeite één grote boer, of moeten er tijdens de voeding meerdere boertjes uit. Dat is allemaal per kind verschillend.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Het Boeren makkelijker maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Borstvoeding is de makkelijkste manier om boertjes te voorkomen, doordat de melk minder hard stroomt dan uit een flesje. Bij flesvoeding krijgen baby’s vaak vanzelf meer lucht binnen.
  2. Houd je baby in een hoek van 45 graden tijdens het voeden; borstvoeding of fles maakt niet uit. Hiermee verminder je de kans dat er boertjes nodig zullen zijn, omdat de baby in deze positie makkelijker kan slikken.
  3. Je kunt goed aan je baby zien of er een boertje nodig is. Tijdens het drinken kun je naar je baby kijken en zijn eventuele ongemak beoordelen. Een vertrokken grimas op het anders zo lieve babytoetje kan een teken zijn dat er een boertje in de weg zit. Als het gezichtje weer ontspant en de baby weer tevreden lijkt, is het kennelijk weer goed.
  4. Sommige baby’s moeten vaker boeren dan andere, en er zijn momenten dat zelfs de grootste boerder een keer niet hoeft. Naarmate je baby ouder wordt leert hij steeds beter slikken zonder lucht, en is het boeren uiteindelijk helemaal niet meer nodig.
    Advertentie

Tips

  • Soms helpt het om te wrijven in plaats van te kloppen. In dat geval moet je met je hand heel lichtjes over het ruggetje wrijven.
  • Soms huilt een baby omdat hij teveel lucht in zijn maagje heeft en hoeft hij alleen maar een boertje te laten. Als hij huilt en je hebt hem al verschoond en gevoed zonder dat het iets uithaalt, kun je nog proberen of hij misschien een boertje moet laten.
  • Klop zachtjes.
  • Leer het verschil te zien tussen spugen en overgeven. Bij spugen is het kwakje klein, dikkig (zoals yoghurt) en je baby is niet of nauwelijks van streek. Overgeven betekent dat de baby er grote hoeveelheden uitgooit, huilt en echt van slag is, en het spul wat eruit komt is eerder vloeibaar dan vast. Bij een klein kind is dat ernstig want baby’s raken snel uitgedroogd. Bel de dokter, en schrik niet als je arts zegt dat je meteen naar de Spoedeisende Hulp moet gaan. Afhankelijk van hoe lang het overgeven al duurt en hoe ziek hij verder is, heeft je kindje misschien wel antibiotica nodig, Intensive Care of een infuus met een zoutoplossing om uitdroging te voorkomen. Uitdroging is gevaarlijk bij kleine kinderen.
  • Gebruik een spuugdoekje, gastendoekje, handdoek of schone katoenen luier om je kleren zonodig te beschermen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • ZACHTJES KLOPPEN! Als je te hard klopt kun je blijvende schade veroorzaken met als gevolg gehele of gedeeltelijke verlammingen, ontwikkelingsschade of zelfs overlijden.
  • SLINGER DE BABY NIET OVER JE SCHOUDER! Houd hem grotendeels tegen je borst aan. Als je hem te ver over je schouder houdt kan hij eventueel stikken tussen jouw rug en de stoel waar je in zit, of over je schouder heen op de grond vallen. Als zoiets gebeurt ben je nooit van je leven op tijd omgedraaid om hem op te vangen!
Advertentie

Benodigdheden

  • Baby die pas gegeten of gedronken heeft
  • Spuugdoekje, schone katoenen luier of handdoek
  • Stoel om in te zitten

Over dit artikel

Deze pagina is 19.443 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie