Pdf downloaden
Pdf downloaden
Je hond moeten zien leiden aan welke ziekte of ongemakken dan ook kan heel verontrustend zijn voor een eigenaar. De tekenen van een beroerte bij een hond kunnen zeer beangstigend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het effect van deze aandoening bij honden niet zo ernstig is als bij mensen. Leer de tekenen van een beroerte bij honden te herkennen, zodat je gepast kan reageren als het gebeurt. Als je denkt dat je hond een beroerte heeft, vraag dan direct hulp van een dierenarts en volg alle behandelingsinstructies zorgvuldig op.
Stappen
-
Kijk uit naar de symptomen van een beroerte bij honden. Een beroerte komt bij honden doorgaans voor wanneer de aders in de hersenen scheuren (hemorragische beroerte) of verstopt raken (ischemische beroerte). De symptomen van de beroerte kunnen heel plotseling verschijnen en kunnen verschillen van de tekenen van beroerte bij mensen. Je hond heeft mogelijk een beroerte gehad als hij: [1] X Bron
- In rondjes loopt zonder duidelijke reden.
- Zijn hoofd naar één kan gekanteld houdt.
- De verkeerde kant op gaat als je hem roept.
- Moeite heeft met zijn balans houden, staan en/of lopen.
- Extreme lethargie vertoont.
- Plotselinge problemen heeft met de controle van zijn blaas en darmen.
- Tekenen vertoont van verminderd zicht.
- Plotseling instort.
- Het is ook mogelijk dat de ogen van je hond snel heen en weer bewegen, alsof ze een object volgen (nystagmus ). Een beroerte is slechts één mogelijke oorzaak van nystagmus, maar het is altijd een goed idee om dit symptoom door een dierenarts te laten evalueren.
-
Evalueer het risico op beroerte. Je kunt de dierenarts helpen een beroerte bij je hond en eventuele onderliggende problemen vast te stellen, door hem te laten weten of je hond in de risicogroep voor beroertes valt. Een beroerte komt vaker voor bij oudere honden en honden die de volgende aandoening hebben (gehad): [2] X Bron
- Hoofdverwonding of trauma.
- Hartziekte.
- Diabetes.
- Nierziekte.
- Endocriene aandoeningen, zoals schildklierziekte of de ziekte van Cushing.
- Hersentumoren
- Blootstelling aan bepaalde gifstoffen.
- Bepaalde parasieten of ziektes die door teken worden overgedragen, zoals Rocky Mountain Spotted Fever.
-
Breng je hond naar de dierenarts voor onderzoek. Als je vermoedt dat je hond een beroerte heeft, breng hem dan direct naar de dierenarts. Vertel de dierenarts welke symptomen de hond vertoont en wat zijn gezondheidsgeschiedenis is. Naast onderzoek en observatie kan de dierenarts testen, zoals een MRI-, CT- of röntgenscan, laten uitvoeren of een beroerte te bevestigen of uit te sluiten.
- De dierenarts kan ook andere onderzoeken uitvoeren, zoals een ruggenprik, om te testen op andere aandoeningen en ziektes met vergelijkbare symptomen.
- De dierenarts zal zoeken naar bloedingen, propjes, ontstekingen of massa's in de hersenen.
- Behandel eventuele symptomen van een beroerte als een medisch noodgeval. Vroegtijdige medicinale interventie kan de beste uitkomst voor je hond helpen verzekeren.
Advertentie
-
Begin de onderliggende oorzaak van de beroerte te behandelen. Als uit onderzoek blijkt dat je hond een beroerte had, zal de dierenarts de oorzaken hiervan met je bespreken. Er zijn geen specifieke behandelingen voor een beroerte, behalve het behandelen van de onderliggende oorzaken van de aandoening. [3] X Bron
- Een ischemische beroerte wordt geassocieerd met aandoeningen zoals diabetes, onjuiste werking van de schildklier, hart- of nierziekte en hypertensie. Een hemorragische beroerte wordt vaak veroorzaakt door een bloedprop, hypertensie, rattengif en aangetaste aderen.
- Andere oorzaken van een beroerte zijn hersentumoren of hoofdtrauma. Als eenmaal is bevestigd dat het om een beroerte gaat en de onderliggende oorzaak is vastgesteld, kan de dierenarts een behandelplan opstellen.
-
Volg de instructies van de dierenarts met betrekking tot de verzorging thuis. De meeste gevallen van een beroerte bij een hond kunnen thuis behandeld worden als de dierenarts de diagnose heeft gesteld. De dierenarts kan bepaalde medicatie voorschrijven en zal je uitleggen hoe je voor je hond moet zorgen en hoe je zijn toestand thuis in de gaten moet houden. Je hond kan gedesoriënteerd zijn en moeite hebben met lopen. Het thuis verzorgen van je hond kan het volgende inhouden:
- Verzekeren dat je hond een comfortabel bed heeft.
- Je hond naar buiten dragen zodat hij zijn behoefte kan doen.
- Voedsel en water binnen bereik van het bed van je hond zetten.
- Je hond de medicatie geven die is voorgeschreven door de dierenarts.
- Je kunt je hond tevens een dagelijkse massage geven, om zijn beweeglijkheid te verbeteren. Gebruik je handpalm om zijn hele lichaam te masseren.
-
Laat je hond opnemen, als de dierenarts dat aanbeveelt. Bij ernstige beroertes of beroertes die door trauma zijn veroorzaakt, kan de dierenarts adviseren de hond op te laten nemen voor behandeling en observatie. Als trauma de oorzaak is van de beroerte, is de eerste stap het verminderen van de zwelling in de hersenen en het hydrateren van de hond. Je hond krijgt dan intraveneus vloeistoffen toegediend zodat hij gehydrateerd blijft.
- Als de beroerte door hypertensie werd veroorzaakt, kunnen medicaties zoals Amlodipine worden toegepast om de hoge bloeddruk onder controle te houden.
- Er kunnen ook andere medicijnen worden gegeven, waaronder een ontstekingsremmer, zoals een NSAID, als er duidelijk zwelling is, antibiotica bij een infectie, een kalmerend middel bij ataxie en desoriëntatie, een anti-emeticum tegen overgeven en maagproblemen en een anti-epilepticum om aanvallen te onderdrukken.
- Je hond wordt tijdens de behandeling op een zachte plek in een comfortabele positie geplaatst, zo dat zijn hoofd niet lager is dan de rest van het lichaam. Deze positie helpt om de juiste bloeddoorstroming te stimuleren.
-
Zorg ervoor dat de hond tijdens het herstel constant geobserveerd wordt. Hem thuis verzorgen vereist constante observatie van je huisdier tijdens zijn herstel. Je zult mogelijk de hulp van anderen moeten inschakelen, misschien moet je bijvoorbeeld de buurman vragen om je hond in de gaten te houden als jij zelf weg moet. Je kunt ook een dierenoppas inhuren om je hond te verzorgen wanneer je weg bent.
- Overweeg om lange lunchpauzes te nemen om naar huis te gaan voor de hond, als je dat kunt. Je zou ook kunnen vragen of je hond mee mag naar je werk.
-
Geef je hond eventuele medicatie die door de dierenarts is voorgeschreven. Er kan medicatie worden voorgeschreven om je hond te helpen herstellen van zijn beroerte en om toekomstige beroertes te voorkomen. Honden met symptomen van ataxie en desoriëntatie krijgen mogelijk een kalmerend middel. Andere medicatie kan zijn:
- Een anti-emeticum tegen overgeven.
- Een ontstekingsremmer bij zwelling.
- Antibiotica bij infectie.
- Anti-epilepticum om aanvallen en toekomstige beroertes te voorkomen.
- Anti-plaatjes middel, vergelijkbaar met Plavix, een anti-stollingsmiddel voor lange termijn behandeling ter voorkoming van bloedproppen.
- Medicatie dat de toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen verhoogt, zoals propentofylline (Vivitonine).
-
Bespreek de vooruitzichten van je hond met de dierenarts. Hoe snel je hond herstelt hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de beroerte en de onderliggende oorzaken. Ernstige beroertes kunnen permanente handicaps veroorzaken. Echter, met de juiste behandeling kun je de kwaliteit van leven van je hond maximaliseren en hem helpen aanpassen aan problemen, zoals een slechte balans.
- De dierenarts kan fysiotherapie aanraden, om je hond te helpen zijn mobiliteit terug te krijgen en te leren omgaan met permanente fysieke symptomen.
Advertentie
Tips
- De symptomen van een beroerte bij een hond kunnen lijken op die van andere aandoeningen, zoals Geriatisch Vestibulair Syndroom. Wat de oorzaak ook is, de symptomen moeten altijd zo snel mogelijk geëvalueerd worden door een dierenarts. [4] X Bron
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.aaha.org/pet_owner/lifestyle/would-you-know-if-your-dog-had-a-stroke.aspx
- ↑ https://www.aaha.org/pet_owner/lifestyle/would-you-know-if-your-dog-had-a-stroke.aspx
- ↑ http://www.vetinfo.com/dog-stroke-treatment.html# b
- ↑ http://www.pethealthnetwork.com/dog-health/dog-diseases-conditions-a-z/vestibular-disease-how-do-you-know-if-your-dog-had-a-stroke
Over dit artikel
Deze pagina is 4.546 keer bekeken.
Advertentie