Pdf downloaden
Pdf downloaden
Moeder Natuur binnenshuis nabootsen is ingewikkelder dan de meeste mensen denken. Als je met succes een binnenhuistuin wilt ontwerpen, zij het omwille van de schoonheid van bloemen of om je eigen keukenkruiden te kunnen kweken, dan kan je een van de volgende methoden uitproberen om een tuin met containers of op basis van hydrocultuur te creëren. Lees verder bij Stap Een voor handig advies over hoe je met succes een eigen binnenhuistuin kan realiseren.
Stappen
-
Beslis welke soort tuin je wilt. Er bestaan twee algemene vormen wanneer je binnen tuiniert: tuinieren in containers of hydrocultuur. Tuinieren in containers is precies zoals het klinkt – een aantal potten/containers die gewone potgrond en methoden vereisen om planten te kweken. Een tuin op basis van hydrocultuur is een speciale verticaal opgestelde binnenhuistuin op basis van water dat verrijkt is met voedingsstoffen en een medium dat niet uit aarde bestaat. Elke optie is omwille van verschillende redenen waardevol:
- Een containertuin is een goede optie voor iemand die de planten (eventueel naar buiten) wilt verplaatsen. In containertuinen kan je elke soort plant met alle mogelijke afmetingen kweken.
- Een hydrocultuurtuin is een goede optie voor iemand die veel planten op een kleine ruimte wilt kweken. In het algemeen worden hydrocultuurtuinen gebruikt om groenten te kweken.
-
Kies de juiste plaats. Het succes van een binnenhuistuin is vooral afhankelijk van de juiste ruimte die de planten zal stimuleren om te groeien. Kies een plaats met veel ramen en zonlicht. Ramen op het oosten en westen zijn meestal ideaal. Plaats je tuin (container of hydrocultuur) indien mogelijk bij een raam voor meer warmte en licht.
- Vermijd kamers met koude temperaturen (zoals een kelder of garage); koude kan planten doden of het groeiproces remmen. Warmte wordt in het algemeen meer geapprecieerd door planten.
- Vermijd een plaats nabij een luchtopening of ventilator, want dit kan de planten uitdrogen en beschadigen.
-
Houd grondig toezicht op de omgeving. De hoofreden om een binnenhuistuin te maken is de mogelijkheid om de omgevingsfactoren volledig te bepalen. Dit vergt een beetje meer werk, maar het vergroot de slaagkansen van je planten aanzienlijk. Er zijn drie algemene zaken die je moet bepalen: luchttemperatuur, hoe frequent je water geeft en de staat van de bodem. Deze zullen variëren naargelang de soort tuin dat je gebruikt om je planten te kweken, maar er bestaan enkele handige hulpmiddelen om het bepalen van de omgeving gemakkelijker te maken.
- Probeer eens verwarmingsmatten voor de bodem. Planten gedijen in het algemeen bij temperaturen tussen 23-39°C. Waarschijnlijk wil je de verwarming van je huis (vooral in de winter) niet zo hoog zetten. Als oplossing hiervoor kan je elektrische matten kopen die ontwikkeld zijn om potten van onderaf te verwarmen door te temperatuur van de bodem te regelen.
- Schaf een druppelsysteem aan. Regelmatig bewateren kan een moeilijke gewoonte zijn om aan te leren. In plaats van jezelf er dagelijks aan te moeten herinneren, is het mogelijk om een druppelsysteem te kopen. Dit werkt via een aantal kleine buisjes en een timer die de bewatering voor een bepaalde tijdsduur in- of uitschakelt.
- Kies een belichtingssysteem. Hoewel ramen een beetje zonlicht doorlaten, zal je de planten vooral met kunstmatige middelen van licht moeten voorzien. Fluorescentielampen worden in het algemeen als de beste aankoop beschouwd omdat ze financieel voordelig zijn en voor goede resultaten zorgen. Het is ook mogelijk om een speciale warmtelamp voor binnenhuisplanten te kopen. [1] X Bron
-
Kies je planten. Net zoals bij een buitentuin bestaat er een immense keuze aan planten die je binnen kunt kweken, zoals groenten, bessen, kruiden, bloemen en decoratieve planten. Voordat je naar de kwekerij rent en willekeurig aantrekkelijk ogende planten uitkiest, moet je bepalen welke planten het goed zullen doen in jouw tuin. Sommige planten zullen binnenshuis floreren en andere zullen het moeilijk hebben. Hier volgen enkele populaire planten om binnenshuis te kweken:Advertentie
-
Kies je containers. Omdat je binnen kweekt bestaan er veel verschillende containers om in te planten. Je kan kiezen voor traditionele potten of containers van een tuincentrum of je kan uniek zijn en oude vazen of plastieken flessen gebruiken. Je hebt geen grote container nodig om vanuit zaad te beginnen en wanneer je verpot dan heb je een container nodig die dubbel zo groot is als de wortelkluit. Kies ook altijd voor een container met gaten in de bodem voor de drainage, of maak zelf gaten in de container die je gekozen hebt.
- Plastieken containers houden het best vocht vast, maar potten uit terracotta worden in het algemeen als een visueel fraaiere optie beschouwd.
- Probeer gerecycleerde oude thermosflessen of plastieken flessen van 1 liter. Op deze manier tuinier je ecologisch verantwoord – een win-winsituatie!
- Voor een nog betere drainage kan je kiezelsteentjes op de bodem van de container leggen.
- Probeer, als je een houten container gebruikt, om er een te vinden uit sequoia- of cederhout, want deze zijn bijzonder bestendig tegen verrotting.
- Gebruik geen container die reeds bewerkt werd met chemicaliën, want dit kan de planten doden.
-
Maak je grondmengsel. Jammer genoeg kan je niet zomaar een beetje aarde uit je tuin nemen en gebruiken voor je containers. Aarde van buiten bevat vaak ziekten en insecten die de plant na verloop van tijd zullen doden. Bovendien beschikt het zelden over het juiste evenwicht tussen zand en klei voor de ideale permeabiliteit. Hoewel je reeds voorgemengde grondmengsels kan kopen, zal je meer geld besparen en de kwaliteit van het mengsel garanderen door het zelf te maken. Om je eigen grondmengsel te maken heb je het volgende nodig: 1 deel kokosvezelturf, 1 deel vermiculiet en 2 delen compost. Dit kan je allemaal bij je lokale tuincentrum vinden.
- Week de kokosvezelturf om het te rehydrateren. Er zullen waarschijnlijk instructies zijn, dus volg de bijgevoegde richtlijnen wat betreft het weken.
- Meng kokosvezelturf en vermiculiet goed samen en voeg daarna de compost toe.
- Indien beschikbaar is vermicompost een uitstekende aanvulling voor je grondmengsel; voeg ½-1 kop vermicompost toe aan je mengsel voordat je de containers ermee opvult. [5] X Bron
-
Stel je tuinsysteem op. Als je een grote binnenhuistuin voor ogen hebt, dan zal je een systeem van rekken moeten maken voor je planten. Gebruik anders de bovenvermelde tips om een ruimte voor je containertuin uit te kiezen. Je zal ook de controlefactoren moeten opstellen: licht, water en temperatuur. Als je een systeem van rekken gebruikt, zou het niet moeilijk moeten zijn om je lampen en druppelsysteem hieraan te bevestigen. Anders zal je je werkplaats moeten aanpassen tot alle onderdelen goed geïnstalleerd zijn. Verwarmingsmatten moeten onder je containers worden geplaatst.
- Er bestaan timers voor je lampen, verwarmingsmatten en druppelsysteem zodat deze slechts een bepaald deel van de dag werken.
- Vergeet niet dat bepaalde planten verschillende hoeveelheden licht kunnen vereisen, dus groepeer ze goed. Plaats bijvoorbeeld alle planten die gek zijn op licht naast elkaar en zet ook alle schaduwplanten bijeen. Pas het licht aldus aan.
-
Onderhoud je planten. Na het planten zal je de tuin moeten onderhouden om met succes te kunnen kweken. Zorg ervoor dat de planten een regelmatige hoeveelheid licht en water krijgen en dat de temperatuur niet onder 23°C daalt. Wanneer de planten te groot worden dan moet je ze verplanten in grotere potten of hen delen tot meerdere planten. Deze kan je voor jezelf houden of weggeven.
- Als je planten ziet met bruine vlekken, die verwelken of die duidelijk aan het afsterven zijn, dan moet je deze verwijderen voor het geval dat ze het slachtoffer van een ziekte of ongedierte zijn geworden. Op deze manier kan je voorkomen dat het probleem zich verspreidt.
- Je kan elke paar maanden compost of meststoffen toevoegen aan je containers om de planten van voedingsstoffen te voorzien. Ook is het mogelijk, als je een druppelsysteem hebt, om elke paar weken vloeibare meststoffen aan het systeem toe te voegen zodat je planten goed blijven evolueren.
- Je kan de potten op stenen zetten zodat het water dat draineert voor vochtigheid zal zorgen tijdens de groei. [6] X Betrouwbare bron Virginia Cooperation Extension Ga naar de bron
Advertentie
-
Kies een hydrocultuursysteem. Er zijn verschillende manieren om een hydrocultuurtuin op te zetten, maar ze volgen allemaal eenzelfde richtlijn: een watertank wordt op de bodem geplaatst en stapels rekken/planten worden erop geplaatst. Het met meststoffen verrijkte water van de tank wordt aan de planten gevoed door middel van een pompsysteem, het water dringt door tot de planten en overbodig water wordt terug naar de watertank geleid. Enkele variaties op dit systeem zijn onder andere:
- Maak een kleinschalig hydrocultuursysteem. Je hebt geen grote rekken en veel zaken nodig om een eenvoudig systeem op te zetten. Je kan afgesneden plastieken flessen en een zonnig raam gebruiken. Overweeg om voor kleine ruimtes een raamsysteem te maken. [7] X Bron
- Gebruik een grote container in plaats van meerdere kleinere exemplaren. Er bestaan veel variaties op hydrocultuursystemen en een daarvan is om in plaats van meerdere kleine containers een grote kuip te gebruiken om veel van hetzelfde gewas te kweken.
-
Kies een plaats. Net zoals bij een containertuin zal een tuin op basis van hydrocultuur gedijen bij zoveel mogelijk zonlicht. Kies een plaats bij een raam; als je voor een kleine tuin kiest, dan kan een raam zelfs de enige nodige lichtbron zijn. Probeer om een rekkensysteem of een boekenkast te gebruiken om je hydrocultuursysteem op te stellen.
- Plaats de rekken niet vlak boven of onder een luchtopening.
- Plaats, indien mogelijk, het hydrocultuursysteem op een harde ondergrond in plaats van op tapijt. Dit is om schimmel en meeldauw te voorkomen.
-
Maak de containers klaar. Net zoals bij een containertuin kan bijna elke container gebruikt woorden voor een hydrocultuursysteem. Zorg er wel voor dat de containers niet chemisch behandeld werden en dat er drainagegaten in de bodem zitten. Maak zelf gaten in containers die er nog geen hebben, zodat het water er langs de onderkant uit kan. In plaats van met potgrond zal je de potten echter moeten vullen met een substraat voor hydrocultuur. Plant daarna je zaadjes zoals gewoonlijk en geef hen veel water om de shock van het verpotten te verminderen.
- Geschikte substraten voor hydrocultuur zijn onder andere uitgezette klei, lavasteen, kokosvezel en veenmos.
- Wanneer je beslist hoeveel gaten je moet maken, moet je de snelheid van de pomp in overweging nemen. Terwijl de pomp werkt moet de container zich met water kunnen vullen en tussen de pompcycli door moet drainage mogelijk zijn.
- Installeer aan de bovenkant van de container een afvoerkanaal om overstroming te voorkomen.
-
Installeer je systeem. Als je een commercieel hydrocultuursysteem hebt gekocht, dan moet je de instructies op de verpakking volgen. Als je een zelfgemaakt systeem gebruikt, dan kan je deze losse richtlijnen volgen om het te installeren. Plaats de watertank op de bodem, ten minste 5-10 cm boven de grond. Plaats daarna de containers op rekken boven de tank; de container die het dichtst bij de tank staat moet er bijna tegen staan. Installeer het waterpompsysteem om water te kunnen geven aan de planten op de bovenste rekken.
- Je lampen moeten direct boven de planten worden opgehangen.
- Je kan een speciale timer kopen om ervoor te zorgen dat de waterpomp op specifieke tijdstippen in werking schiet. Zet de pomp op een timer zodat die elk uur 15 minuten werkt. Dit zorgt ervoor dat dat planten kunnen draineren en hierdoor zuurstof krijgen.
- Raadpleeg bij een kwekerij een lokale expert op gebied van hydrocultuur voor specifiek advies voor jouw systeem.
-
Onderhoud je systeem. Na verloop van tijd moet je ervoor zorgen dat het hydrocultuursysteem in goede staat blijft zodat het vlotjes blijft functioneren. Controleer het water wekelijks op voedingsstoffen en voeg indien nodig voedingsstoffen toe. [8] X Bron
- Af en toe zal het nodig zijn om al het water in het hydrocultuursysteem te draineren en te vervangen.
Advertentie
Tips
- Omdat de meeste binnenhuistuinen klein zijn, moet je het aantal planten beperken. Het is verleidelijk om je tuin overvol te maken – vooral wanneer je vanuit zaad kweekt en een heleboel kwalitatieve kiemplanten krijgt. Zorg voor voldoende ruimte en goede belichting voor elke plant. Verwijder de zwakste of geef ze aan iemand met een gelijkaardige hobby. Snoei indien nodig de overtollige aangroei.
- Kies ziektebestendige, winterharde plantensoorten. Dit zal zorgen voor een goede gezondheid van je binnenhuistuin.
- Met behulp van neemolie kan je ziekten en ongedierte helpen te voorkomen. Neemolie is een plantaardige olie die afkomstig is van neembomen. Deze olie is ook bio beschikbaar en bevat natuurlijke, oestrogeenachtige chemicaliën die virussen, bacteriën en schimmels doden en planten minder aanlokkelijk maken voor ongedierte.
- Bij sommige planten moet je de bloemen handmatig bevruchten met behulp van een kleine borstel, omdat er binnenshuis gewoonlijk geen bestuivers zijn.
- Als je tekenen opmerkt van ziektes of ongedierte, dan is het beter om de plant, of ten minste alle aangetaste bladeren, onmiddellijk te verwijderen. Het kan triest zijn om een of twee planten weg te gooien, maar als de ziekte zich verspreidt dan kan de volledige tuin bedreigd worden!
Advertentie
Waarschuwingen
- Als je tekenen ziet van ongedierte, ziektes, schimmels of andere afwijkingen, handel dan onmiddellijk! Stel het verwijderen van de planten of het besproeien met insecticide niet uit. Wachten zal het probleem nog erger maken.
- Als je kiest voor hydrocultuur of voor kweken in grond, zorg er in elk geval voor dat je tuin veilig is. Water en elektronica gaan niet goed samen en toch moet je de planten licht en water geven. Het is beter om de bedrading door een bekwame elektricien te laten uitvoeren. Het laatste dat je wilt is dat je binnenhuistuin in vlammen opgaat door een elektrische storing!
Advertentie
Benodigdheden
- Hoogkwalitatieve compost die rijk is aan voedingsstoffen (essentieel)
- Zeer grondig gereinigde bloempotten (essentieel)
- Planten of zaden waaruit je zal kweken (essentieel)
- Een kleine gieter of kruik (essentieel)
- Thermometer (essentieel)
- Meststoffen (essentieel)
- Pesticide (essentieel bij een insectenplaag – en dit zal vroeger of later eens voorvallen)
- Timers om de belichting te bepalen (optioneel)
- Witte verf of lakens om muren meer reflecterend te maken (optioneel)
- Draaiende ventilator (optioneel, maar zeer sterk aangeraden)
- Ventilatie- en/of ionisatiesysteem (optioneel, maar essentieel wanneer je planten kweekt met een sterke geur)
Bronnen
- ↑ http://www.gardengirltv.com/indoor-gardening.html
- ↑ http://www.rd.com/slideshows/9-vegetables-to-grow-indoors/#slideshow=slide5
- ↑ http://www.organicgardening.com/learn-and-grow/10-best-herbs-indoors?page=0,10
- ↑ http://www.apartmentguide.com/blog/five-easy-flowers-to-grow-in-small-spaces/
- ↑ http://themicrogardener.com/easy-diy-potting-mix-recipe/
- ↑ http://pubs.ext.vt.edu/426/426-336/426-336_pdf.pdf
- ↑ http://our.windowfarms.org/tag/officialhow-tos/
- ↑ http://www.hydroponicsdiyprojects.com/
- Video’s door Summer Rayne Oakes
Over dit artikel
Deze pagina is 1.970 keer bekeken.
Advertentie