Pdf downloaden Pdf downloaden

Bij zakelijke briefen is een blijk van belangstelling (ook wel EOI of expression of interest) vaak een soort sollicitatiebrief zoals dat gewoonlijk door sollicitanten wordt geschreven. Zoals de naam al doet vermoeden, geeft dit een potentiële werkgever aan dat de schrijver geïnteresseerd is in de vacature. Bovendien zal een goed geschreven blijk van belangstelling informatie bevatten over waarom de kandidaat een goede keuze is voor de functie. In dit opzicht lijkt het sterk op een sollicitatiebrief. Opmerking: zie ons artikel op wikiHow over hoe je een EOI specifiek voor een visum kunt schrijven.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je belangenstelling uiteenzetten

Pdf downloaden
  1. Voordat je begint te schrijven, neem je even de tijd om de werkervaring op te schrijven die je in je carrière hebt opgedaan en die relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert, evenals de vaardigheden die je hebt en die van jou een aantrekkelijke kandidaat maken. Verspil geen tijd met vaardigheden of ervaringen die niet relevant zijn voor de functie — je probeert te laten zien waarom je een goede keuze bent voor deze functie, niet voor een willekeurige andere functie.
    • Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je solliciteert naar een baan bij de overheid in een IT-functie. Als je in het verleden ervaring hebt opgedaan in computer/technologie-gerelateerde functies, dan moet je dit zeker vermelden. Je kunt beter geen werk vermelden dat niet relevant is, zoals een vakantiebaan op een vissersschip. Daarnaast vermeldt je alle specifieke vaardigheden die je hebt die kunnen helpen bij het werk, zoals kennis van de basis programmeertalen.
  2. De meeste bronnen zijn het erover eens dat EOI's zo duidelijk en beknopt mogelijk moeten zijn. Om de taak van het kort houden van je EOI makkelijker te maken, kan het nuttig zijn om het punt van je EOI tot een enkele zin te herleiden (zoals je zou kunnen doen voor je these bij het schrijven van een essay voor je studie). Aangezien het een beetje bot kan lijken of al te gretig om gewoon iets te schrijven als, 'Ik wil dat deze brief me een baan bezorgt', kun je je beter concentreren op wat de baan persoonlijk en professioneel voor je betekent en waarom je uit zou blinken in de functie.
    • In onze IT-sollicitatie bijvoorbeeld, zou je het doel van je EOI kunnen terugbrengen tot iets als het volgende: Het doel van deze brief is om te laten zien hoe ik mijn unieke vaardigheden en ervaring kan gebruiken in een IT-functie waar veel vraag naar is. Je kunt waarschijnlijk beter niet te hoog van te toren blazen met een opmerking als: 'Het doel van deze brief is om te laten zien dat ik de beste ben en dat ik de baan moet krijgen.'
  3. Theoretisch gezien kan iemand die solliciteert op een vacature veel andere keuzes hebben. Net zoals je EOI je werkgever moet vertellen waarom je goed bij de baan past, moet het ook vertellen waarom de baan goed bij je past, Wat maakt deze baan aantrekkelijker voor je dan andere? Hoe past het bij je persoonlijke en professionele doelen? Werkgevers horen graag waarom hun baan voor jou aantrekkelijker is dan andere, omdat het je vanaf het begin loyaal doet overkomen.
    • Wees hier niet te openhartig, maar wees ook niet helemaal oneerlijk. Als je bijvoorbeeld de baan vooral vanwege het geld wilt hebben, zeg dit dan niet ronduit omdat de meeste werkgevers zullen aarzelen om iemand in te huren die niet loyaal is aan iets anders dan hun salaris. Probeer je in plaats daarvan te concentreren op de andere dingen die de baan aantrekkelijk voor je maken, zelfs als ze klein lijken — flexibele uren, de waardevolle ervaring die het je zal opleveren, de mogelijkheden die je zult hebben in de positie, enzovoort.
    • Als je bijvoorbeeld solliciteert naar de hierboven beschreven IT-functie bij de overheid, dan kun je het hebben over hoe een baan bij de overheid je de kans geeft om je vaardigheden te gebruiken om het grotere belang van de gemeenschap te dienen. Je kunt beter niet alleen maar zeggen dat je de baan voor het salaris en de gunstige voorwaarden wilt krijgen.'
  4. Uiteindelijk zou je EOI aan je potentiële werkgever moeten bewijzen dat je de beste keuze bent uit alle mensen die naar de functie solliciteren. Besteed wat tijd aan het nadenken over waarom je als persoon een betere keuze bent dan een hypothetische sollicitant met precies dezelfde ervaring als jij. Denk aan de immateriële zaken die je in de functie brengt. Enkele dingen die je kunt overwegen zijn:
    • Je persoonlijkheid. Iemand die over het algemeen goed gekwalificeerd is voor een bepaalde functie krijgt hem misschien niet omdat hij niet goed 'past' op de werkplek. In een retailfunctie is bijvoorbeeld een open, communicatieve persoonlijkheid een vereiste.
    • Je beschikbaarheid. Verschillende banen vereisen een andere inzet wat betreft de werkuren — sommige zijn standaard negen-tot-vijf, terwijl andere een onregelmatig aantal uren hebben of vereisen dat je 's avonds of in het weekeinde werkt.
    • Je carrièrepad. Werkgevers zijn eerder geneigd om mensen aan te nemen voor wie de aangeboden baan een logische carrièrestap is — met andere woorden, het kan onaantrekkelijk zijn voor een werkgever om iemand aan te nemen voor wie de baan een grote 'koerswijziging' in hun carrière betekent, omdat het minder zeker is dat ze de baan op lange termijn zullen blijven houden.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je EOI schrijven

Pdf downloaden
  1. Sollicitatiebrieven zijn formele zakelijke documenten, dus je moet er zeker van zijn dat je vanaf het begin een waardige toon aanhoudt. Zo verdient bijvoorbeeld ook je aanhef (de groet bovenaan de brief) enige aandacht. De eerste indruk is belangrijk, dus begin op de juiste manier door het formeel te houden. Hier is de beste keuze om je brief te richten aan de specifieke persoon die verantwoordelijk is voor het beoordelen van sollicitanten — meestal het afdelingshoofd of de HR-manager — met een eenvoudige 'Beste heer/mevrouw (achternaam),'. Als je niet weet wie deze persoon is, dan kun je het bedrijf/de organisatie bellen om te vragen aan wie je de brief kunt richten of een algemene begroeting gebruiken zoals 'Geachte personeelsmanager'.
    • Het is geen optie om eenvoudigweg te beginnen met een onderwerpsregel en de aanhef helemaal weg te laten. [1]
    • Weet dat de meeste zakelijke bronnen het gebruik van iets als 'Geachte belanghebbende' afraden, omdat dit als onpersoonlijk of ongeïnteresseerd kan overkomen. [2]
  2. Verspil na je aanhef geen tijd — begin meteen uit te leggen wie je bent, wat je achtergrond is en waarom je schrijft. Dit inleidende gedeelte kan meestal niet meer dan een paar zinnen lang zijn. Vergeet niet dat het wervingsteam waarschijnlijk tientallen sollicitatiebrieven zal moeten lezen, dus hoe sneller ze een idee krijgen wie je bent, hoe groter de kans dat ze de daadwerkelijk belangrijke informatie zullen lezen: je werkervaring, vaardigheden, persoonlijkheid, enzovoort.
    • Als je bijvoorbeeld solliciteert naar de hierboven beschreven IT-functie bij de overheid, dan kan het volgende een prima inleidende alinea zijn — het vertelt in slechts drie zinnen wie je bent en waarom je solliciteert:
      'Mijn naam is Janet Smit. Ik schrijf naar aanleiding van de vacature voor een IT-professional op jullie website. Als veteraan in de IT-branche met meer dan tien jaar ervaring en iemand voor wie IT-werk een persoonlijke passie is, zou ik goed passen in deze functie.'
  3. Duik vervolgens direct in je kwalificaties voor de baan. Begin met je werkverleden, vooral als dat indrukwekkend is. Je hoeft hier niet zo gedetailleerd te zijn als op je cv — het is meestal genoeg om iets te zeggen als: 'Ik heb vijf jaar bij Bedrijf X gewerkt in een leidinggevende functie,' in plaats van methodisch je begin- en einddata en specifieke taken op te sommen zoals je dat zou doen in een cv. Probeer, zoals altijd, de dingen kort te houden — bewaar deze informatie waar mogelijk in een enkele korte alinea.
    • Als je geen relevante werkgeschiedenis hebt (omdat je bijvoorbeeld naar een startersfunctie solliciteert), maak je dan geen zorgen. Concentreer je in plaats daarvan op je vaardigheden, persoonlijkheid, werkethiek en alle soorten activiteiten waaraan je hebt deelgenomen en die je een soort voordeel kunnen opleveren. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar je allereerste baan als kok in een lokaal restaurant, dan kun je je culinaire achtergrond beschrijven (inclusief eventuele kooklessen of culinaire opleiding) en ook ander werk dat je hebt gedaan in restaurants (zoals serveren, gastheer zijn, etc.).
  4. Je werkervaring is niet alles — soms kunnen specifieke zeer gewaardeerde vaardigheden je een veel aantrekkelijker kandidaat maken dan de hoeveelheid tijd die je in gerelateerde functies hebt doorgebracht. Noem elke vorm van gespecialiseerde kennis of expertise die je hebt en die je effectiever kunnen maken in de functie. Er zijn een groot aantal dingen die je hier zou kunnen plaatsen — hieronder staan slechts een paar mogelijke opties vermeld:
    • Talenkennis. Bent je vloeiend in of spreek je een andere taal? Dit kan een groot pluspunt zijn voor internationale organisaties.
    • Technische vaardigheden. Heb je een basiskennis programmeren? Ben je een Excel-meester? Heb je kennis van webdesign? Voor technische bedrijven en starters zijn deze vaardigheden vaak zeer gevraagd.
    • Speciale certificeringen. Heb je een licentie om een vorkheftruck te bedienen? Lassen? Rijden met een semi-vorkheftruck? Voedingsmiddelen hanteren? Voor geschoolde arbeidskrachten zijn dit soort certificeringen essentieel.
  5. Aan het einde van je EOI is het meestal de moeite waard om in enkele zinnen uit te leggen waarom jij als persoon goed geschikt bent voor de baan. Tenzij je al kennis hebt van de cultuur bij het bedrijf of de organisatie waar je solliciteert, zeg je niet dat je een perfecte match bent voor de cultuur of dat je meteen ieders beste vriend zou zijn. Concentreer je in plaats daarvan op de eigenschappen die van jou een waardevolle werknemer zouden maken. Hieronder vind je het soort dingen die je naar voren wilt brengen:
    • Persoonlijkheid. Ben je vriendelijk en eerlijk? Heb je in het verleden meestal met je collega's kunnen opschieten? Werkgevers houden van het aannemen van teamspelers — mensen die een positieve houding op het werk houden en het bedrijfsmoreel hoog houden.
    • Sociale voorkeuren. Ben je een praatgrage, extravert? Ben je een rustige, geconcentreerde introvert? Je gewoontes voor interactie met andere mensen kunnen een serieus effect hebben op je werkprestaties — sommige banen vragen om goede praters en andere niet.
    • Doelen en passies. Is deze baan iets wat je graag doet? Kan het je helpen om prestaties te leveren waar je van droomt? Werkgevers houden ervan om mensen aan te nemen met intense persoonlijke motivaties.
  6. Als je alles hebt gezegd wat je moet zeggen om jezelf af te schilderen als een ruim gekwalificeerde kandidaat en een geweldige match, dan ben je klaar -- eindig de brief vervolgens zo beknopt als je kunt, maar wel beleefd. Verspil geen tijd aan een lang of dramatisch afscheid — een potentiële werkgever zal zich eerder ergeren als hij meer dan nodig moet lezen, dan dat hij gevleid wordt door bloemrijke proza.
    • In het hierboven beschreven IT-voorbeeld zouden we bijvoorbeeld als volgt kunnen concluderen:
      'Neem gerust contact met mij op via telefoon of e-mail op (contact info). Ik kijk er naar uit om van u te horen! Bedankt voor de tijd die u heeft genomen om dit te lezen.'
      'Met vriendelijke groet,'
      'Janet Smit'
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Een EOI bijschaven

Pdf downloaden
  1. Zoals hierboven al vaak is opgemerkt, moet een EOI kort en bondig zijn. Om je EOI zo gestroomlijnd mogelijk te krijgen, moet je een genadeloze redacteur zijn. Als je klaar bent met je eerste ontwerp, maak dan van de gelegenheid gebruik om de brief nog minstens één keer te lezen, op zoek naar de onnodige inhoud. Als je een zin ziet die langer doorgaat dan nodig is om het punt over te brengen, kort hem dan in. Als je een ingewikkeld woord ziet dat gemakkelijk kan worden vervangen door een korter woord, doe dat dan. Je EOI is een functioneel document, geen kans om je schrijfvaardigheid te tonen, dus hou het simpel.
    • Als je tijd hebt, neem dan kort even pauze tussen het afronden van een EOI en het proeflezen. De meeste bronnen over het schrijven van dergelijke brieven zullen dit aanbevelen omdat het je een gezonde mate van 'afstand' geeft tot wat je net hebt geschreven, waardoor het veel gemakkelijker is om fouten te zien. [3]
  2. EOI's moeten altijd worden geschreven met het soort formele, waardige stem dat normaal zakelijk schrijven vereist. Vermijd het gebruik van jargon, spreektaal of humor. Houd in gedachten dat de mensen die je EOI lezen je nog nooit hebben ontmoet en dus geen reden hebben om aan te nemen dat je deze dingen met goede bedoelingen opneemt, in plaats van uit gebrek aan respect. Een goede algemene regel die door veel schrijvers wordt aanbevolen is om te schrijven alsof je een belangrijke toespraak geeft, in plaats van te praten met een vriend of een familielid.
    • Een voor de hand liggend voorbeeld is wanneer je het hebt over je werkervaring: de zin 'Van 2002 tot 2006 heb ik als freelance consultant voor verschillende persoonlijke contacten gewerkt' veel waardiger dan 'Van 2002 tot 2006 heb ik een beetje freelance werk gedaan voor een paar jongens die ik ken', ook al heeft het bijna dezelfde betekenis.'
  3. Als je klaar bent met de inhoud van je brief, neem dan even de tijd om ervoor te zorgen dat hij zo is opgemaakt dat hij zich houdt aan formele zakelijke schrijfconventies en zo makkelijk mogelijk te lezen is. Typisch zal dit zeer vergelijkbaar zijn met de opmaak van een sollicitatiebrief of een soortgelijk document. Hieronder staan slechts enkele opmaakkwesties die veel voorkomende bronnen van verwarring zijn: [4]
    • Koppen: Vermeld in de linkerbovenhoek van de brief je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres (elk op een aparte regel). Laat een spatie tussen je rubriek en de aanhef.
    • Regelafstand: Houd de tekst in de alinea's op een enkele regelafstand. Laat een regel vrij tussen elke nieuwe alinea.
    • Inspringen: Laat de eerste zin van elke alinea inspringen of laat ze uitgelijnd staan aan de linkerkant van de pagina. Veel bronnen raden het inspringen van regels tussen alinea's af. [5]
    • Afsluiting: Laat drie spaties tussen je afsluiting (bijv. 'Hoogachtend') en je naam.
  4. Als je denkt dat je EOI klaar is om te verzenden, kijk hem dan nog een keer door of er kleine fouten in staan. Let vooral op spelfouten, ongepast woordgebruik, grammaticafouten en onnodige inhoud. Hieronder staan slechts enkele algemene tips voor het proeflezen: [6]
    • Lees vanaf een geprinte versie, niet van een computerscherm. Als je je werk in een ander formaat ziet, kun je zien hoe het op de pagina verschijnt en kan dit het 'wazig zicht' verhelpen van het urenlang kijken naar een computerscherm.
    • Lees hardop. Het tegelijkertijd horen en zien van je tekst geeft je een extra manier om eventuele fouten op te sporen. Dit is vooral goed voor het spotten van doorlopende zinnen die je anders over het hoofd zou kunnen zien.
    • Vraag iemand om te helpen. Iemand die de brief nog nooit eerder heeft gelezen, kan misschien fouten opmerken die jij niet ziet. Vaak kan het lang doorwerken aan een document je 'blind' maken voor fouten waaraan je gewend bent geraakt.
    Advertentie

Tips

  • Probeer te voorkomen dat je elke zin begint met 'ik' (bijv.: 'ik denk dat…', 'ik geloof…', enzovoort). Het gebruik van constante verwijzingen naar jezelf, kan je EOI saai en repetitief doen overkomen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vermijd het gebruik van te ingewikkelde taal of jargon in een poging om indruk te maken op de ontvanger. De personeelsmanager zal het waarschijnlijk niet waarderen om een lange, opgeblazen sollicitatiebrief te moeten doorlopen om je vaardigheden en kwalificaties te vinden. Sommigen zijn misschien zelfs niet in staat om de taal die je gebruikt te begrijpen.
  • Spreek de ontvanger aan met met 'u', niet met 'je' (bijvoorbeeld: 'Je moet mij aannemen omdat…', 'Ik zou goed passen in je bedrijf omdat…'). Dit kan informeel en in sommige gevallen zelfs opdringerig of onbeleefd overkomen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.774 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie