Pdf downloaden Pdf downloaden

Een chemische brandwond ontstaat wanneer ogen, neus, mond of huid beschadigd raakt door contact met een chemische stof. Dit kan gebeuren door direct contact met de chemische stof of door contact met de dampen. Zowel industriële als huishoudelijke chemicaliën kunnen ernstige brandwonden veroorzaken bij mensen of dieren. [1] Hoewel er maar weinig mensen sterven aan chemische brandwonden, is een dodelijke afloop wel mogelijk. Een chemische brandwond kan je lichaam blijven verwonden na het eerste contact en kan ook een probleem in je lichaam veroorzaken als de brandwond niet meteen wordt behandeld. Door je artsen te vertellen wat er is gebeurd en hoeveel van een chemische stof in contact is gekomen met je lichaam, kunnen artsen beter beslissen over de beste behandeling. Chemische brandwonden zijn een noodsituatie, dus je moet de hulpdiensten bellen. Je kunt ook bellen met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in Utrecht via 030-274 8888. Als je huid in contact komt met chemische stoffen, zijn er ook enkele dingen die je direct kunt doen om de chemische brandwonden te behandelen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Behandeling van een chemische brandwond

Pdf downloaden
  1. Als de chemicaliën nog steeds een gevaar vormen voor het slachtoffer van de brandwonden, zorg er dan voor dat je hem of haar uit het blootstellingsgebied verwijdert. Als de chemicaliën bijvoorbeeld dampen afgeven of het slachtoffer het risico loopt met meer chemicaliën bespat te worden, verplaats het slachtoffer dan naar een andere kamer of ga naar buiten.
    • Neem altijd voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen wanneer je iemand helpt die een chemische brandwond heeft opgelopen. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om lange mouwen, handschoenen, een masker, een veiligheidsbril of andere beschermende kleding te dragen, om te voorkomen dat je een soortgelijk letsel oploopt.
    • Als er nog droge chemicaliën op de huid van het slachtoffer achterblijven, borstel deze chemicaliën er dan af, voordat je het gebied nat maakt. [2]
  2. Als het slachtoffer kleding, sieraden of andere voorwerpen heeft die besmet zijn met chemicaliën en/of je toegang tot de brandwond belemmeren, zorg er dan voor dat je deze voorwerpen verwijdert voordat je verder gaat met de behandeling. [3]
    • Het laten zitten van deze items kan verdere schade veroorzaken. Je moet ook toegang hebben tot de brandplek om eventuele resten van droge chemicaliën af te borstelen en het gebied met water nat te maken.
  3. Als je een brandwond krijgt van een chemische stof, moet je eerst de chemische verbinding verdunnen. Dit is het beste wat je kunt doen om een chemische brandwond direct te behandelen. [4] Dit doe je door de brandwond en de omliggende plekken van de huid met veel water te spoelen. Het water moet koel zijn. Laat het water 10 minuten of langer over de brandwond lopen. [5]
    • Gebruik geen waterstroom onder hoge druk om de huid te wassen. Te veel waterdruk kan de chemische brandwonden verergeren doordat het de chemische stof dieper in de huid drijft. Gebruik gewoon lichte spoeling door de wond langdurig onder een zachte waterstraal te houden.
    • Sommige chemische brandwonden mogen niet onmiddellijk worden behandeld met water. Het gaat hierbij om ongebluste kalk, alkalimetalen en fenol. Dit komt omdat het combineren van deze chemicaliën met water een schadelijke exotherme (warmte producerende) reactie veroorzaakt en/of gevaarlijke bijproducten creëert.
  4. Nadat de wond schoon is, kunt je deze bedekken met een schoon steriel verband, zoals een stuk gaas. Dit helpt om de wond te beschermen. [6]
    • Als de wond pijnlijk is, kan het aanbrengen van een koud kompres ook helpen. Maak een schoon washandje nat met koel water en leg dit vervolgens over de wond, om die te helpen afkoelen en te kalmeren.
  5. Om een deel van de pijn te verlichten, kan het helpen om een vrij verkrijgbare pijnstiller te nemen, zoals paracetamol of ibuprofen. [7] Als de pijn echter ernstig is, dan heb je wellicht een pijnstiller op doktersrecept nodig.
    • Zoek meteen medische hulp als je brandwond ernstige pijn veroorzaakt.
  6. Een tetanusprik wordt vaak aanbevolen voor slachtoffers van brandwonden. Als het slachtoffer niet recent een tetanusprik heeft gehad, dan is het nodig om nogmaals ermee behandeld te worden. Een tetanusprik worden meestal eens in de 10 jaar toegediend. [8]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Medische hulp krijgen

Pdf downloaden
  1. Als je een chemische brandwond hebt opgelopen, dan moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. Bel de hulpdiensten of 112 als het slachtoffer van een brandwond een van de volgende ernstige symptomen heeft: [9]
    • Bleke kleur
    • Flauwvallen
    • Oppervlakkige ademhaling
    • Een brandwond die een groot deel van de huid bedekt (zoals met een diameter van 8 cm of meer)
    • Een brandwond rond de voeten, gezicht, ogen, handen, liezen, billen of een groot gewricht
  2. Bel je huisarts of een vergiftigingen informatiecentrum in je omgeving als je niet denkt dat de brandwond ernstig is. Als je weet wat de verbinding was die je verbrandde, zorg dat dat je die informatie bij de hand hebt. De assistent(e) kan een behandelingsadvies geven dat specifiek is voor de chemische stof die je heeft verbrand. Als je niet weet welke chemische stof je heeft verbrand, dan moet je nog steeds bellen met de huisarts of een vergiftigingen informatiecentrum bellen. De assistenten kunnen vragen stellen om met redelijke zekerheid te bepalen wat de chemische stof zou kunnen zijn.
    • Als je brandwond ernstig is en je wordt naar een ziekenhuis gebracht voordat je het met het vergiftigingen informatiecentrum hebt kunnen bellen, dan moet je ervoor zorgen dat iemand in het ziekenhuis gaat uitzoeken wat de beste behandeling is. De arts zal de basisprincipes van de behandeling van je brandwonden kennen, maar het informatiecentrum kan je een specifieker idee geven.
    • Deze informatie is van onschatbare waarde, omdat sommige chemische stoffen opengesteld moeten blijven aan de lucht, terwijl andere een occlusief verband vereisen. [10]
  3. Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis zal de behandeling variëren, afhankelijk van de ernst van de brandwond. Als er grote blaren of andere gebieden zijn die moeten worden geschrobd, dan krijg je medicijnen tegen pijn en wordt de brandwond gereinigd. Als er grote blaren zijn ontstaan, dan zal men deze gecontroleerd open breken om de druk te verlichten. Eventuele kleinere blaren worden met rust gelaten.
    • Je wond wordt dan bedekt met zilversulfadiazine-crème. Ze bedekken de wond vervolgens met 4x4 gaasjes, die over je wond worden aangebracht, om de plek of de brandwond te beschermen. Een ander opgerold gaas wordt om de plek van de wond gewikkeld. [11]
  4. Chemische brandwonden in het oog, ook wel bekend als oculaire chemische brandwonden, zijn zeer ernstig en je moet dan meteen 112 bellen. Je moet ook zo snel mogelijk je ogen (laten) wassen met grote hoeveelheden water, om de chemische stoffen te verdunnen. Dit helpt ook onomkeerbare littekens van het hoornvlies en bindvlies te voorkomen, die anders mogelijke blindheid kunnen veroorzaken.
    • Chemische brandwonden in de ogen door zuren of logen hebben onmiddellijke medische aandacht en behandeling nodig. Anders loop je het risico op permanent gezichtsverlies.
    • Voor een brand aan de ogen kun je naar een oogarts worden gestuurd, zodat deze een oogonderzoek kan doen, waarbij de schade aan je ogen wordt beoordeelt.
    • Sommige studies laten goede resultaten zien door overvloedige spoeling bij zure oogbrandwonden. Ook worden steroïde oogdruppels, vitamine C oogdruppels en antibiotische oogdruppels wel gebruikt om de ogen te behandelen. [12]
  5. Je moet de zorginstructies van het brandwondencentrum blijven volgen om infecties of complicaties te voorkomen. Dit kan echter wel gebeuren, wat betekent dat er dingen zijn waar je op moet letten nadat je een brandwond hebt opgelopen. Let dagelijks op tekenen van infecties, zoals toenemende roodheid, pus, koorts of groen vocht. Als een van deze verschijnselen optreden, dan heb je onmiddellijk een medische spoedbehandeling nodig.
    • Neem contact op met je primaire zorgverlener of, indien nodig, met een toxicoloog. Sommige giftige stoffen kunnen via de huid worden opgenomen en kunnen systemische toxiciteit veroorzaken. Ingeademde dampen kunnen zowel systemische toxiciteit als longproblemen, zoals astma, veroorzaken. Sommige ingeademde stoffen kunnen zelfs fataal zijn. [13]
    • Als je diabetes hebt, steroïden of chemotherapie gebruikt, of om welke reden dan ook een verzwakt immuunsysteem hebt, loop je risico op infecties en moet je goed letten op tekenen van infecties.
    • Je moet je wond dagelijks opnieuw controleren en het verband wassen en vervangen. Je huid zal binnen 10-14 dagen gaan vervellen en nieuwe huid zal zich vormen, afhankelijk van het soort brandwond. [14]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Meer leren over chemische brandwonden

Pdf downloaden
  1. Er zijn twee verschillende soorten chemische brandwonden. Sommige chemische brandwonden zijn voornamelijk alkalisch, zoals die afkomstig van kunstmestoplossingen, afvoer- en pijpreinigers, ammoniak en batterijen. Deze zijn bijzonder gevaarlijk.
    • Ondanks de reputatie van zuren, zijn zure brandwonden, zoals zoutzuur en zwavelzuur, minder giftig. [15]
  2. Er zijn twee soorten tweedegraads brandwonden. De eerste is oppervlakkig en wordt gekenmerkt door roodheid en beschadiging van het gehele deel van de bovenste huidlaag en gedeeltelijke beschadiging van de tweede huidlaag. De brandwond zal blaren veroorzaken en pijn veroorzaken, wat een goed teken is. De oppervlakkige brandwond zal zeer rood zijn en kan bloeden. Dergelijke wonden zullen waarschijnlijk binnen twee weken genezen, zonder litteken.
    • Je kunt ook een diepe tweedegraadsverbranding hebben. Met deze brandwond vernietig je nog meer van de onderlaag van de huid. Het zal niet langer rood zijn, maar wit lijken, wat aantoont dat er schade aan je bloedvaten is ontstaan waardoor de bloedsomloop wordt belemmerd. Het doet geen pijn omdat ook de zenuwen beschadigd zijn en je dus geen pijn kunt voelen. Er kunnen wel of geen blaasjes zijn. Genezing zal optreden, maar het duurt langer dan twee weken en zal waarschijnlijk littekenvorming veroorzaken.
    • Als je een diepe tweedegraads chemische brandwond over een gewricht hebt opgelopen, kan het litteken invloed hebben op je vermogen om de extremiteit waarmee het verbonden is te bewegen. [16]
  3. Derdegraads brandwonden zijn de ergste vorm en veroorzaken de meest blijvende schade. Dergelijke diepe brandwonden hebben effect op de bovenste en onderste huidlagen, net als de andere brandwonden, maar strekken zich uit tot in het onderhuidse weefsel. Beschadiging van deze weefsellaag zorgt ervoor dat het eruit gaat zien als leer. Deze brandwond vereist een chirurgische behandeling om te kunnen genezen.
    • Waarschijnlijk is het nodig om een debridement of huidtransplantaties te ondergaan. [17]
    Advertentie

Tips

  • Preventie is essentieel bij de omgang met chemicaliën. Zwembadzuren en schoonmaakmiddelen zijn agressieve chemicaliën; rubberen handschoenen en veiligheidsbrillen moeten altijd worden gebruikt. Schat de effecten van chemicaliën op het menselijk lichaam, ogen, neus, mond en huid niet te laag in.
  • Op chemische verpakkingen staan vaak aanwijzingen over met informatie over wat te doen bij een ongeval.
  • Er zijn ook Material Safety Data Sheets (MSDS) met informatie over mogelijke effecten op mensen die in contact komen met de chemische stof in kwestie, of deze inademen.
Advertentie
  1. R Palaoro, I Monge, M Ruiz, et al Chemical Burns Pathophysiology and Treatment, Burns May 2010 Vol 36 (3), 396-364
  2. Emillia C Lloyd, Michael Michner, and Michael Williams, Outpatient Burns American Family Phyisian, Jan 2012, 85(1) 25-32
  3. Harminer S Dua, Anthony J King, and Annie Joseph, A New Update for Ocular Burns, British Journal of Opthamology 2001, 85, 1379-1383
  4. http://www.lung.org/our-initiatives/healthy-air/indoor/indoor-air-pollutants/cleaning-supplies-household-chem.html
  5. Emillia C Lloyd, Michael Michner, and Michael Williams, Outpatient Burns American Family Phyisian, Jan 2012, 85(1) 25-32
  6. R Palaoro, I Monge, M Ruiz, et al Chemical Burns Pathophysiology and Treatment, Burns May 2010 Vol 36 (3), 396-364
  7. Ziyad Alharbi, Andrezj Pialkowski, Rolf Dembiaski, et al Treatment of Bun in the First 24 Hours: A Simple And Practical Guide by Answering Ten Simple Questions In A Step By Step Form, Review 2012 World Journal of Emergency Surgery, 7:13 doi 10 1186/1749 7922-7-13.
  8. Ziyad Alharbi, Andrezj Pialkowski, Rolf Dembiaski, et al Treatment of Bun in the First 24 Hours: A Simple And Practical Guide by Answering Ten Simple Questions In A Step By Step Form, Review 2012 World Journal of Emergency Surgery, 7:13 doi 10 1186/1749 7922-7-13.

Over dit artikel

Deze pagina is 4.833 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie