PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Presentaties zijn een alledaagse kunstvorm die iedereen kan leren beheersen. Om de aandacht van je publiek te krijgen, moet je de informatie met gemak en zelfvertrouwen presenteren. Doe alsof je een gesprek voert met je publiek, en ze zullen aandachtig naar je luisteren. Om hier op een soepele manier mee om te kunnen gaan moet je een boeiende tekst schrijven, meer beeldmateriaal dan tekst in je dia's stoppen, en oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je presentatie oefenen

PDF download Pdf downloaden
  1. De 'bar'-test is bedoeld om ervoor te zorgen dat je idee duidelijk is en je verhalen effectief zijn. Voordat je je presentatie gaat schrijven, maak je van je aantekeningen een schets van je tekst. Denk eraan als een verhaal, met een begin, midden en einde. Vraag dan aan een collega of een vriend die niets weet over je project, om te luisteren naar je samenvatting. [1]
    • Vertel je samenvatting in vriendelijke, directe taal, alsof je een verhaal aan een vriend in een bar vertelt.
    • In feite kun je het verhaal daadwerkelijk aan een vriend in een bar vertellen, maar bij de koffie voorlezen aan een collega kan ook.
    • Vraag de ander te vertellen wat diegene ervan heeft meegekregen. Als ze je verhaal nauwkeurig kunnen samenvatten, dan is dat een goed teken.
  2. Kies een vriend, collega of een mentor uit die je vertrouwt om je feedback te geven. In plaats van te wachten totdat je presentatie is 'voltooid', lees je de tekst voor terwijl die nog in de ontwerpfase verkeert. Op die manier kunnen ze je tips geven over de manier waarop je de tekst brengt, maar ook over de organisatie van de inhoud. [2]
    • Vraag de ander om je te coachen.
    • Geef ze je presentatie een paar keer en laat ze je vragen stellen en feedback geven.
    • Vraag hen te wijzen op die momenten welke saai of verwarrend zijn.
  3. Houd rekening met zenuwen . Het is belangrijk om te repeteren voor mensen, want dat zal je minder nerveus maken wanneer de tijd daar is. Als je de neiging hebt om nerveus te zijn wanneer je presentaties geeft, dan kun je daarop anticiperen tijdens de repetities, teneinde je zenuwen binnen de perken te houden. [3]
    • Schrijf op waar je bang voor bent. Wat verontrust je precies wanneer je een toespraak geeft? Ben je bang om er dom uit te zien? Dat er een moeilijke vraag wordt gesteld? Noteer je exacte angsten, en neem ze daarna elk afzonderlijk in overweging.
    • Denk erover na wat je in elke situatie gaat doen. Bijvoorbeeld: als je angst is dat je je tekst vergeet, dan kun je een plan maken, waarbij je in een dergelijk geval de toespraak even onderbreekt, je notities bekijkt en verder gaat met het volgende belangrijke punt dat je naar voren wil brengen.
    • Let op negatieve gedachten, en probeer die te kalmeren. Als je denkt 'Ik ga nerveus en zweterig worden,' probeer die gedachte dan te vervangen door 'Ik heb belangrijke informatie om over te dragen en iedereen gaat er aandacht aan besteden.'
  4. Het is niet prettig om meer tijd nodig te hebben dan je gegeven is, zodat je afgekapt wordt of het geduld van je publiek opraakt. Neem de tijd van je repetities op, vooral die waarbij je anderen voorleest, om te zien of je binnen de tijd blijft die je hebt gekregen.
    • Geef jezelf extra tijd als het publiek vragen mag stellen, of als je verwacht dat je veel gaat uitweiden.
  5. Oefen voor je hond, de spiegel of je gezin. Oefen om met een boeiende toon te spreken. Maak gebaren en gezichtsuitdrukkingen alsof je de toespraak al voor publiek houdt. Ken je presentatie van voor tot achter. [4]
    • Dit betekent niet dat je elke keer moet vasthouden aan een strikt script. In plaats daarvan kun je tijdens het oefenen vrij improviseren. Lever je belangrijkste punten, maar voeg grapjes en anekdotes toe die onderweg bij je opkomen. Je zult de besten herinneren wanneer je daadwerkelijk de presentatie geeft.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je presentatie met vertrouwen geven

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is vervelend om zenuwachtig te zijn, maar je hoeft je niet op die manier te gedragen. Hoe zelfverzekerder je handelt, des te zelfverzekerder je je zult voelen. Dit betekent niet dat je arrogant moet overkomen. Probeer je te kalmeren en jezelf eraan te herinneren dat wat je doet niet ongebruikelijk is. Integendeel, het is noodzakelijk, interessant en gewoon.
    • Herinner jezelf eraan dat je doelgroep je zenuwen waarschijnlijk niet zal opmerken. [5]
    • Adem diep in en uit voordat je het podium op gaat.
  2. Glimlach, trek je wenkbrauwen op en vertel je verhaal zowel vanuit je gevoelens, als met feiten. Toon je doelgroep je eigen passie voor het onderwerp. Zeg alles alsof je het interessant vindt en verwacht dat zij er ook in geïnteresseerd zijn. Je enthousiasme zal besmettelijk zijn. [6]
  3. Hoe meer je je direct richt op je publiek, des te meer ze betrokken zullen zijn. Ontspan en praat met hen. In plaats van je punten af te raffelen, vertel je ze aan je publiek alsof je er zeker van bent dat ze interessant zijn. Kijk direct in de gezichten van de mensen tot wie je je richt. [7]
    • Als er te veel mensen zijn om de gezichten te onderscheiden, kijk dan gewoon moedig in de menigte.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Maureen Taylor

    Deskundige op het gebied van spreken in het openbaar
    Maureen Taylor is algemeen directeur en oprichter van SNP Communications, een adviesbureau gespecialiseerd in bedrijfscommunicatie gevestigd in de San Francisco Bay Area. Ze helpt al meer dan 25 jaar leiders, oprichters van bedrijven en innovators in alle sectoren om hun communicatie-uitingen aan te scherpen en goed over te brengen.
    Maureen Taylor
    Deskundige op het gebied van spreken in het openbaar

    Projecteer je stem . Maureen Taylor, oprichter en CEO van SNP Communications: "Je hebt misschien zelfs het gevoel dat je aan het schreeuwen bent. Volume maakt dat je beter articuleert en het maakt flexie mogelijk. Als je luider spreekt, zorg je voor meer flexie."

  4. Ga rechtop staan en richt je helemaal naar het publiek. Houd je hoofd omhoog en je schouders naar achtteren en ontspannen. Draai geen enkel deel van je lichaam (schouders, heupen) van het publiek af.
    • Beweeg met je handen tijdens het spreken. Ga er niet mee zwaaien, want dit kan je een zenuwachtig gevoel geven. Probeer in plaats daarvan rustige gebaren te maken met je handpalm open wanneer je een punt maakt. Als je een vorm omschrijft, teken die dan in de lucht met je handen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Een boeiende presentatie geven

PDF download Pdf downloaden
  1. Houd tijdens het schrijven een verhaallijn aan, in plaats van te tekst van je presentatie te organiseren op onderwerp en subonderwerp. Begin met het duidelijk maken van de setting, trek vervolgens je publiek in een verhaal met een spannende climax. Het kan helpen om je presentatie te beginnen met een vraag of een dilemma, zodat het publiek zich vanaf het begin betrokken kan voelen. [8]
    • Zorg voor een rode draad die door alle onderdelen van je presentatie loopt, en toewerkt naar je belangrijkste punt.
    • Voeg er verhalen aan toe die je luisteraars in een bepaalde situatie plaatsen. Activeer de luisteraar met zintuiglijke details (geluid, beelden, geuren, smaken, aanraking) en beschrijvingen van een emotionele toestand.
    • Omvat momenten van reflectie waarin je deelt hoe je je voelde of voelt.
  2. Vermijd opsommingen die alles uitleggen wat je wilt gaan zeggen. In plaats daarvan presenteer je diagrammen, grafieken, foto's of illustraties die alleen jij kunt uitleggen. Op deze manier blijft je publiek gefocust op jou. [9]
  3. Voordat je iets vertelt waarvan je wilt dat het publiek aandacht aan besteedt, maak je hen daarop alert. Als je kunt, probeer je publiek dan het gevoel te geven alsof ze er belang bij hebben of je ze punt wel of niet begrijpen. Zeg iets als: 'Dit is het moment waar een heleboel mensen de draad kwijt raken' of 'Dit is een van de onderdelen die het moeilijkst zijn om uit te leggen.' [10]
  4. Maak grappen en vertel grappige anekdotes. Probeer je publiek te begeleiden naar een punt dat klinkt alsof het ernstig, technisch of zelfs gevaarlijk wordt, en verras hen dan met een grap. Als je presentatie een heleboel gegevens heeft, dan kan je dit afwisselen met onderwerpen die grappig beeldmateriaal bevatten.
    • Zoals altijd bij humor in een werksituatie, mag je niet vergeten dat humor sterk tussen culturen varieert. Vermijd grappen die plezier maken over iemands geslacht, geslacht, ras, klasse of vermogens. Vergeet niet om grappen 'omhoog' te plaatsen — als je iemand op de hak neemt, kies dan iemand met meer macht dan jij, in plaats van minder.
    • Als je nerveus wordt, probeer de presentatie dan te beginnen met een eenvoudige grap of een grappig verhaal. Dat zal jou en je publiek wat ontspannen.
  5. Als je met een kleine menigte werkt kun je rechtstreeks praten met leden van het publiek. Vraag iemand om een grap te vertellen om het publiek wat op te warmen, of vraag mensen uit het publiek naar hun ervaring met iets met betrekking tot je onderwerp. Als het een grote groep is, vraag dan iets dat het publiek kan beantwoorden met de handen. Houd een stemming of enquête.
    • Vraag de menigte om iets te overwegen of zich iets voor te stellen, en houdt een moment van stilte, terwijl ze dat doen.
    • Interactieve momenten vormen geweldige overgangen van het ene deel van je verhaal naar het andere.
  6. Schrijf een presentatie waarmee je effectief kunt communiceren met het publiek dat er is. Vraag jezelf het volgende af:
    • Zijn dit deskundigen of mensen voor wie de materie nieuw is? Als het deskundigen zijn, dan moet je ze specifieke, technische en nieuwe ideeën voorleggen. Als het nieuwkomers zijn, plan dan een meer algemene kennismaking met je onderwerp, en vermijd technische termen.
    • Denk je dat het publiek vanaf het begin aan je kant staat, of moet je ze overtuigen?
    • Gaat het om een grote, anonieme menigte, of een kleine groep? Als je met een kleine groep werkt, kun je hen opnemen in delen van de presentatie door vragen te stellen, via persoonlijke uitweidingen, en middels gesprekken.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.615 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie