PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Jackrussellterriërs zijn energieke en leuke honden die een geweldige aanvulling kunnen zijn op je gezin, maar opvoeden kost veel tijd en energie. Een van de beste dingen die je kunt doen om de relatie goed te laten beginnen, en om het opvoeden van een goede hond gemakkelijker te maken, is het kiezen van de juiste pup. Evalueer hoe het puppy aan de rasstandaard voldoet, controleer de persoonlijkheid van de pup en controleer je fokker voor je besluit welke pup geschikt is voor jou en je gezin.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De persoonlijkheid van een Jackrussellpuppy beoordelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je moet weten waar je je mee inlaat wanneer je besluit om een Jackrussell te adopteren, om je ervan te verzekeren dat het ras en jouw levenswijze goed bij elkaar passen.
    • Jackrussellterriërs zijn geneigd te denken dat ze veel groter zijn dan ze in feite zijn. Dit betekent dat ze geneigd zijn honden uit te dagen die groter zijn dan zijzelf.
    • Het is een van de leukste, intelligentste en meest stimulerende rassen waar je op kunt hopen, maar ze zijn ook heel energiek en vragen veel mentale en fysieke stimulatie.
    • De Jackrussellterriër is een ras met een sterke wil, dat veel training nodig heeft. Jouw puppy zal vanaf het allereerste begin training nodig hebben, vooral om te leren niet te happen, geduldig te zijn, stil te staan of te ontspannen, en om te luisteren en te gehoorzamen. Je huishouden moet klaar zijn voor een losbarstende tornado, zogezegd.
    • Jackrussellterriërs moeten bezig gehouden worden, anders raken ze in de problemen. Ze doen het prima bij elke activiteit, inclusief behendigheidswedstrijden, hondenshows, gehoorzaamheidstrainingen, speuren, flyball of discussporten.
    • Het zijn fantastische maatjes en ze zijn vaak goed met kinderen zolang de kinderen de hond goed behandelen, omdat ze niet veel geduld hebben met wangedrag.
  2. De houding van het dier moet onverschrokken en tevreden zijn. Een Jackrussellterriërs moet zelfverzekerd zijn, maar niet overmatig agressief. Overweeg er een die er gelukkig, energiek en brutaal uitziet, zonder dat het een drammer is of een die zijn nestgenoten pest. [1]
    • Ongewenste eigenschappen bij een Jackrussellterriër zijn nervositeit en onzekerheid, omdat ze meer geneigd zijn om te bijten wanneer ze bang zijn, en ze zullen niet geschikt zijn voor gezelschap of behendigheid. [2]
    • Vermijd puppy's die er ongeïnteresseerd, traag of zwak uitzien, omdat dit tekenen kunnen zijn van ongezondheid.
  3. Als de pup heel enthousiast is en contact maakt met alle leden van je huishouden, dan zal het waarschijnlijk een goede keuze zijn. Er is iets te zeggen voor honden die hun eigenaren kiezen, net zoals dat eigenaren hun honden kiezen.
    • Als de pup niet naar jou toe komt, ook niet als hij aangemoedigd wordt, dan is het misschien niet de juiste voor jou.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De fysieke eigenschappen van een Jackrussellpuppy controleren

PDF download Pdf downloaden
  1. Zelfs als de Jackrussellterriër nog een puppy is, moeten de hoogte en lengte proportioneel zijn, en de hond moet goed in balans lijken. Jackrussellterriërs zijn iets langer dan dat ze hoog zijn.
    • Vermijd pups die niet erg gespierd zijn, waar je de botten van kunt zien, of die een dik buikje hebben, omdat dit tekenen kunnen zijn van een medische aandoening of ondervoeding.
    • Pups zijn gewoonlijk 30 tot 36 cm hoog en wegen gemiddeld tussen de 6 en 7,5 kilo. Sommige zijn kleiner of groter, afhankelijk van hoe ze gefokt zijn, en of ze gekruist zijn met een ander ras. [3]
  2. Volgens de fokstandaard moet de kop van de Jackrussellterriër van gemiddelde breedte zijn bij de oren, iets versmald bij de ogen en weer breder worden bij de snuit. [4]
    • De neus van de hond moet zwart zijn en zijn kaak moet sterke kaakspieren hebben. De ogen van de pup moeten donkerbruin tot zwart zijn en amandelvormig.
    • De oren vallen naar voren, dicht tegen het hoofd van de hond en zijn v-vormig. De oren moeten erg beweeglijk zijn, waarbij ze naar voren en dichter bij elkaar komen wanneer de kop van de hond alert is. (De oren van puppy's worden beweeglijker naarmate ze ouder worden, dus het kan zijn dat je niet veel beweeglijkheid in de oren ziet als hij nog erg jong is).
    • De bovenkaak moet de onderkaak licht overlappen, maar de onderste tanden van de puppy moeten voor de bovenste tanden komen als de bek helemaal gesloten is. De kiezen van de bovenkaak moeten recht staan en net buiten de kiezen van de onderkaak.
  3. Zorg ervoor dat de nek van de puppy duidelijke, gespierde lijnen heeft en geleidelijk breder wordt bij de schouders, die schuin af moeten lopen. De voorpoten moeten recht en sterk zijn met rechte gewrichten.
    • Jackrussells zijn oorspronkelijk gefokt voor de vossenjacht, om in het hol van de vos te gaan en hem eruit te jagen. Ze zijn gefokt om onverschrokken jagers te zijn en op een heel gespierd en wendbaar lijf, perfect om in krappe ruimtes te komen. [5]
    • Het puppy moet een borst hebben die langer is dan dat hij breed is, met een lichaam dat er in het algemeen atletisch uitziet.
    • Controleer of de rug recht en sterk is, en de lendenen (onderrug vanaf de achterkant van de ribben tot de bovenkant van de romp) moeten kort en goed gespierd zijn.
  4. De hakken, dat zijn de gewrichten aan de achterkant van de achterpoten, moeten recht zijn vanaf het gewricht tot de achterkant van de voet. Vanaf de achterkant moet de Jackrussell een sterk, gespierd uiterlijk tonen, met goed afgeronde billen en dijen.
    • De poten moeten recht naar voren staan (niet naar binnen of naar buiten gedraaid), en moeten rond en met goede voetkussens zijn.
    • De staart moet ongeveer 10,2 cm lang zijn, vrolijk gedragen en hoog op de achterhand aangezet. In Nederland mogen ze niet gecoupeerd zijn. De staart mag in rust hangen, maar zal omhoog gedragen worden wanneer hij beweegt. [6]
  5. Als het dier gladharig is, verzeker je er dan van dat er geen dun behaarde delen zijn. Ruwharige Jackrussellterriërs moeten er niet wollig uitzien. De vacht moet minstens 70 procent wit zijn. Acceptabele kleuren voor aftekeningen zijn geelbruin, zwart of bruin, maar niet getijgerd.
    • Als de vacht van de pup droog en schilferig is, niet meer plat gaat liggen wanneer hij in de nek opgetild wordt, of in het algemeen dun is, of met dunne plekken, dan kan hij een medische aandoening hebben.
  6. Zijn gang moet goed gecoördineerd en levendig zijn. Veel jonge puppy's zullen onhandig zijn en naar voren vallen, een beetje aarzelend over hoogtes of nieuwe objecten, en vaak zal hun kop zwaarder zijn dan hun achterkant wanneer ze eten en drinken.
    • Maar puppy's moeten geen ledematen hebben die niet correct naar voren of naar achteren bewegen, moeten niet omvallen als ze gewoon lopen en moeten geen trilling hebben in hun kop en nek wanneer ze proberen te eten of te drinken. Dit kunnen tekenen zijn van een neurologische ziekte bij de pup.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Een puppy met een goede achtergrond vinden

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn helaas meer 'slechte' fokkers (die slechte erfelijke eigenschappen doorfokken, broodfokkers die voor geld fokken, fokken omdat ze hun dieren niet gesteriliseerd of gecastreerd hebben, enz.) dan goede.
    • Als je een fokker zoekt, vraag dan om referenties waar je mee kunt praten, of andere mensen die een pup van ze hebben. Praat met eigenaren van hun nesten. Als de fokker geen referenties voor je heeft, dan zul je er ook waarschijnlijk niet willen kopen.
    • Belangrijker nog, vraag wie hun dierenarts is. Als de fokker geen goede relatief heeft met een dierenarts, dan kunnen er problemen zijn met de praktijken van de fokker.
  2. Begin met te vragen over de stamboom van de hond en welke registratiepapieren je zult krijgen als je een hond van ze neemt.
    • Is de puppy met zijn vader en moeder? Verzeker je ervan dat de twee op geen enkele manier familie van elkaar zijn.
  3. Hoe goed de pup is gesocialiseerd in zijn eerste weken zal een belangrijk verschil maken in hoe hij zich in je huishouden zal gedragen, en in de wereld daarbuiten.
    • Het kan voordelig zijn om de fokker te vragen aan welke andere diersoorten de pups zijn blootgesteld en hoe ze daarmee omgingen. Heeft de fokker andere honden en andere soorten dieren? Heeft de fokker kleine kinderen? Wat deed het puppy en hoe gedroeg hij zich bij deze ontmoetingen? [7] [8]
    • Het is belangrijk om dit ras te socialiseren om hun jachtinstinct te verminderen, vooral als je andere soorten dieren in huis hebt of op een boerderij woont. Het grootste deel van de socialisatie die een blijvende indruk maakt doet zich voor in de periode van de 8e tot de 16e week, met de piek van de socialisatieperiode rond 12 weken.
    • Ze gaan ook door een ander stadium met de pubertijd (6 tot 9 maanden) en met sociale volwassenheid (18 tot 24 maanden) waarbij het belangrijk is om je puppy in de gaten te houden en ongewenst gedrag te corrigeren voordat het een consistent deel van zijn persoonlijkheid wordt. [9] [10]
  4. Maak aantekeningen van de omgeving. Zorg dat je een goede indruk krijgt van het huis, het terrein en de fokker om jezelf te verzekeren dat je niet bij een 'broodfokker' bent.
    • Is de ruimte van de puppy's schoon? Het terrein en de ruimtes van de puppy's moeten schoon en goed onderhouden zijn, mogen niet stinken en er moet nergens zachte ontlasting of diarree zijn. Dit kan allemaal aangeven dat er niet goed voor de puppy's gezorgd wordt, en dat ze darmparasieten kunnen hebben.
    • Ontmoet zowel de moeder als de vader en merk op hoe ze naar jou, je gezinsleden en andere dieren kijken en op jullie reageren. Vraag de fokker naar de moeder en vader, inclusief hun gezondheid, persoonlijkheid en socialisatie. Agressieve persoonlijkheidseigenschappen kunnen doorgegeven worden aan het nageslacht.
  5. Zij werken met broodfokkers). Als je een puppy uit een asiel of opvang haalt, dan heb je waarschijnlijk geen idee over zijn verleden.
  6. Laat, ongeacht waar je je puppy koopt, een terugkeerbeleid vastleggen en neem de pup zo snel mogelijk mee naar een dierenarts voor een controle om je ervan te verzekeren dat de pup gezond is en om te starten met de vaccinaties. Afhankelijk van de leeftijd van je puppy zal hij drie keer geënt worden, wat daarna jaarlijks of tweejaarlijks herhaald moet worden. [11]
    • De gemiddelde prijs voor een Jackrussellpup van een fokker met een goede reputatie is tussen de €350 en €600.
    Advertentie

Tips

  • Jackrussellterriërs zijn oorspronkelijk gefokt als jachthonden, en dat instinct is vaak nog sterk aanwezig bij ze. Ze zullen waarschijnlijk andere kleine huisdieren, zoals katten, konijnen en cavia's zien als prooi. Als de pup op een jonge leeftijd voorgesteld wordt aan de kat in huis, als de kat niet wegrent van de pup, en als ze goed op elkaar reageren, kunnen ze een goede vriendschap ontwikkelen, of minstens een gemeenschappelijk begrip hebben wanneer de pup ouder worden, en kunnen ze goed samenleven.
  • Denk ook na over andere honden in je huishouden, omdat Jackrussellterriërs erg druk kunnen zijn, steeds zullen willen spelen, en al op jonge leeftijd de baas zullen willen zijn. Ze zullen al snel proberen om de roedelleider te worden, en zullen die grenzen blijven testen met andere dieren in het huishouden, zodra ze een kans zien in de omgeving of de hulpmiddelen.
  • Maar, als je een huisdier hebt dat gezelschap nodig heeft om bezig gehouden te worden, dan is de Jackrussellterriër de perfecte keuze! Wees voorzichtig wanneer de pup nog klein is, omdat het gewond kan raken door veel grotere honden, zelfs onbewust. Onder toezicht laten spelen is het beste gedurende de eerste paar maanden, om te voorkomen dat de kleinere hond gewond raakt.
  • Alle Jackrussells verharen, vooral de gladharige variant. Wees er zeker van dat je de tijd hebt die nodig is om de pup regelmatig te wassen en te borstelen (hoewel niet vaker dan eens per maand, anders wordt de vacht te droog, waardoor je pup jeuk krijgt). Zorg er ook voor dat je een goede shampoo gebruikt. Veel van de 'puppyshampoos' van de dierenwinkels zijn heel sterk en drogen de huid uit. Het is beter om een paar extra euro's uit te geven aan een goede shampoo, dan om te maken te krijgen met een ongelukkig puppy met veel jeuk. Gebruik geen shampoos voor mensen, omdat deze niet zijn afgestemd op de pH van de hondenhuid, en ook potentieel problemen geven.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Laat je huisdier chippen! Jackrussellterriërs zijn de Houdini's in de hondenwereld. Het is belangrijk om je hond te kennen en hem goed te trainen om je commando's op te volgen. Wanneer de Jackrussell besluit ervandoor te gaan, gek te doen of te ontsnappen, dan is hij met geen mogelijkheid te vangen, vooral niet als hij achter een prooi aan zit. Je moet een goede controle hebben over dit ras, anders eindig je met een verloren hond.
  • Jackrussellterriërs doen het niet goed in een klein huishouden. Ze zijn niet geschikt voor kleine huizen of zonder ruimte en gelegenheid om te rennen. Ze vragen dagelijks mentale en fysieke stimulatie, anders zullen ze terugvallen op negatieve gedragingen zoals graven, blaffen en ontsnappen.
  • Als je jonge kinderen in je huishouden hebt, dan is een Jackrussell misschien niet de ideale hond. Zo speels als ze zijn, zullen ze geen misdragingen accepteren, zelfs niet als het per ongeluk is.
Advertentie

Bronnen

  1. www.therealjackrussell.com/jrtca/standard.php
  2. http://www.cumbreckjackrussells.com/BreedStd.html
  3. www.therealjackrussell.com/jrtca/standard.php
  4. http://www.therealjackrussell.com/jrtca/standard.php
  5. http://www.cumbreckjackrussells.com/BreedStd.html
  6. http://www.cumbreckjackrussells.com/BreedStd.html
  7. Tilley LP, Smith, Jr. FWK. 5-Minute Veterinary Consult 3rd Edition. Lippincott Williams & Wilkins, 2004: pp. 37-47.
  8. Bowen J, Heath S. Behaviour Problems in Small Animals: Practical Advice for the Veterinary Team, 2005: pp. 8-10, 23-28, 117-140.
  9. Tilley LP, Smith, Jr. FWK. 5-Minute Veterinary Consult 3rd Edition. Lippincott Williams & Wilkins, 2004: pp. 37-47.
  1. Bowen J, Heath S. Behaviour Problems in Small Animals: Practical Advice for the Veterinary Team, 2005: pp. 8-10, 23-28, 117-140.
  2. http://www.dierenartsvankessel.nl/ziektepreventie/vaccinatie/schemas/hond.html
  3. http://www.therealjackrussell.com/jrtca/standard.php
  4. *http://www.cumbreckjackrussells.com/BreedStd.html

Over dit artikel

Deze pagina is 4.570 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie