PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Kaas en eieren zijn een klassieke combinatie als het gaat om het maken van een omelet. Je kunt ze bij het ontbijt eten, maar ook bij de lunch en het diner. Je kunt je omelet nog vullender maken door toevoeging van extra ingrediënten, zoals ham, kruiden en groenten. Dit artikel gaat je niet alleen laten zien je hoe een lekkere omelet kunt maken voor jezelf, maar ook hoe je meerdere porties in één keer in de oven kunt maken. Dit artikel geeft je ook een aantal ideeën voor hoe je de omelet extra pittig kunt maken.

Ingrediënten

Ingrediënten voor een basis kaasomelet [1]

  • 2 eieren
  • 2 theelepeltjes boter of margarine
  • ¼ kopje (25 gram) cheddarkaas, versnipperd
  • Zout en peper (optioneel)

1 portie

Ingrediënten voor een gebakken ham en kaasomelet [2]

  • 10 grote eieren
  • 2 kopjes (450 ml) melk
  • 1 kop (100 gram) Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 kop (150 gram) gekookte ham, in blokjes gesneden
  • ¼ kopje (5 gram) peterselie, fijngehakt
  • 1 theelepel zout
  • Zwarte peper, gemalen

Voor 6 porties

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een basis kaasomelet maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Koude eieren kunnen een taaie, te hard gekookte omelet als resultaat hebben. [3]
  2. Breek de dooiers totdat er geen draden of klonters meer te zien zijn. Het mengsel moet een beetje schuimig zijn. [4] Als je wilt kun je nu een snufje zout en peper toevoegen.
    • Doe eventueel een paar kleine stukjes koude boter bij de geklopte eieren. Dit resulteert in een zware omelet. [5]
    • Voor een luchtige omelet doe je een beetje water bij het eimengsel. De stoom van het verhittende water zal de eieren luchtiger maken tijdens het koken. [6]
  3. Zet de pit van je fornuis op een normale stand. Plaats de koekenpan op de pit en doe 2 theelepels boter of margarine in de pan. Draai de koekenpan aan de greep rond totdat de gehele bodem met de gesmolten boter is bedekt. Dit zal voorkomen dat de eieren vast blijven kleven aan de bodem van de pan.
    • Heb je geen gietijzeren koekenpan, dan kun je ook een pan met een antiaanbaklaag gebruiken.
  4. Schud en kantel de koekenpan zodat het eimengsel helemaal over de bodem is verdeeld.
  5. Als de bovenkant van de omelet begint te stollen, ga je met je spatel langs de randen van de omelet. Til die lichtjes op om het nog ongekookte ei onder de omelet te laten komen.
  6. Wanneer de omelet nog steeds vloeibaar is en glanzend bovenop, strooi de kaas dan in het midden ervan. De omelet blijft garen nadat je het doormidden hebt gevouwen. Als je wacht tot de omelet volledig is gekookt, zal het resultaat een zeer droge omelet zijn. [7]
    • Overweeg het toevoegen van enkele andere ingrediënten, zoals gesneden paddenstoelen, kruiden of stukjes ham. Zorg dat alle ingrediënten die je toevoegt al gekookt zijn (met uitzondering van de kaas en kruiden). [8] Zie voor meer ideeën, de sectie in dit artikel over het toevoegen van variaties aan je omelet.
  7. Schuif de spatel onder een deel van de omelet en til de ene helft van de omelet over de andere. [9]
  8. Wanneer de onderkant van de omelet goudbruin begint te worden, haal de koekenpan dan van het vuur. Haal de omelet met een spatel uit de koekenpan en leg hem op een bord.
  9. Je kunt de omelet zo opdienen, of garneren met wat kruiden, zoals bieslook, basilicum, oregano of peterselie. Je kunt hem ook serveren met een paar plakjes gebakken spek of toast.
    • Hoewel een omelet meestal bij het ontbijt worden gegeten, kun je hem natuurlijk ook als lunch of bij het diner eten!
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een omelet in de oven bakken

PDF download Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat het ovenrooster zich in het midden van de oven bevindt. Omeletten worden meestal gebakken, maar als je kookt voor een grote groep mensen, dan kun je dit het best in de oven doen. Niet alleen zal je meerdere porties in één keer kunnen maken, maar op deze manier wordt de eerste lading omeletten niet koud terwijl je de andere maakt.
  2. Gebruik een ovenschaal van 23 bij 33 centimeter. Een glazen of keramische ovenschaal werkt het beste. Vet de binnenkant van de schaal iets in met boter, ervoor zorgend dat zowel de bodem als de zijkanten zijn ingevet.
  3. Breek 10 eieren in een kom en giet er 2 kopjes (450 milliliter) melk bij. Klop alles met een garde tot de dooiers allemaal zijn gebroken, en de melk en eieren een glad mengsel vormen.
  4. Neem een paar takjes peterselieblad en hak deze in kleine stukjes. Je hebt genoeg gehakte peterselie nodig voor ¼ kopje (5 gram).
  5. Met behulp van een scherp mes snijd je de ham in lange, horizontale reepjes. Snijd daarna verticaal door de reepjes, om kleine kubussen te maken. Je hebt genoeg nodig voor 1 kop (150 gram).
    • Als de ham nog niet is gekookt, dan moet je het opwarmen nadat je het hebt gesneden. Schep de ham in een schotel en verhit hem een paar seconden in de magnetron.
  6. Meng alles met een garde. Zorg ervoor dat alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.
    • Als je nog geen Parmezaanse kaas hebt (of er niet van houdt), gebruik dan cheddarkaas en laat de peterselie weg. Gebruik gehakte bieslook ter garnering.
  7. Giet met het eimengsel de kom leeg boven de ovenschaal. Je kunt een lepel of spatel gebruiken om het mengsel makkelijker uit de kom te krijgen en gelijkmatig te verspreiden.
  8. Doe geen deksel of folie over de bovenkant van de schotel. Laat de omelet gedurende 45 minuten bakken in de oven.
  9. Je weet of de omelet klaar is als de bovenkant goudbruin is. Als je nog steeds twijfelt, prik dan met een mes in de omelet. Als het mes er schoon uitkomt, dan is de omelet klaar. Laat de omelet voor het opdienen gedurende vijf minuten afkoelen. [10]
  10. Snijd de omelet in vierkanten en verdeel ze met een spatel over borden. Als je wat kleur wilt toevoegen aan de omelet, dan kan je bieslook fijnhakken en de stukjes eroverheen strooien.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Varianten op de omelet

PDF download Pdf downloaden
  1. Een kaasomelet maak je met behulp van verschillende soorten kaas. Het kan ook worden verbeterd met extra ingrediënten, zoals kruiden, champignons en ham. Welke ingrediënten je ook aan de omelet toevoegt, ze moeten allemaal worden gekookt, met uitzondering van kruiden en kaas. In dit deel behandelen we enkele receptvariaties en ideeën.
  2. Je kunt experimenteren met verschillende soorten kaas in je omelet, zoals feta en Parmezaanse kaas. Houd echter wel in gedachten dat verschillende soorten kaas beter passen bij verschillende soorten ingrediënten. Hier zijn enkele voorbeelden:
    • Feta combineert het beste met tomaten, spinazie en broccoli.
    • Parmezaanse kaas combineert het beste met ham, uien en champignons.
    • Cheddar combineert goed met bijna alles, maar vooral met spek, ham en tomaten.
  3. Bij het kiezen van je ingrediënten moet je er niet te veel aan toevoegen, anders kan de omelet uiteenvallen wanneer je probeert deze op te vouwen of op een bord te leggen. Houd het liever bij twee of drie extra ingrediënten (met uitzondering van eieren en kruiden). [11]
  4. Snijd 1 tomaat en meng het met ½ eetlepel olijfolie, 1 eetlepel Cheddar, 3 gehakte basilicumbladeren en 1 gehakte lente-ui. Vet je koekenpan in met ½ eetlepel olijfolie en bak de omelet zoals gebruikelijk. Zodra het begint te stollen, giet je het tomaat-kaasmengsel over bovenkant en vouw je de omelet om. Laat de omelet nog 30 seconden koken voordat je hem van het vuur haalt en dien het gerecht op. [12]
  5. Bak je omelet zoals gebruikelijk, maar voeg een plakje fijngehakte ham toe aan het kaasmengsel. Nadat je de omelet doormidden hebt gevouwen, en vóór het serveren, garneer je het gerecht met wat stukjes ham. [13]
  6. Verwarm een handvol gesneden champignons in 1 eetlepel olijfolie gedurende 2 tot 3 minuten, of totdat de champignons goudbruin zijn. Schep de champignons uit de pan en meng dit vervolgens met ¼ kopje (25 gram) geraspte cheddarkaas en gehakte peterselie. Bereid je omelet als normaal en strooi het kaas-peterselie-champignonmengsel er overheen in het midden, alvorens je het ei doormidden vouwt en opdient. [14]
    Advertentie

Tips

  • Wees niet bang om te experimenteren! Mix en combineer garnering en vulling, om deze eenvoudige omelet te variëren.
  • Zelfs als je een koekenpan met antiaanbaklaag gebruikt, moet je die invetten.
  • Maak je omelet luchtiger door een beetje water of koude boter toe te voegen aan het eimengsel, voor je het in de koekenpan giet.
  • Als je extra ingrediënten toevoegt, zorg er dan voor dat ze al gekookt zijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik geen rotte eieren. Als het ei een sterke geur afgeeft wanneer je het openbreekt, gooi het dan meteen weg. Rotte eieren zijn schadelijk voor je gezondheid, gekookt of niet.
  • Zorg dat je omelet goed gaar is. Rauwe eieren bevatten mogelijk salmonella, waar je erg ziek van kunt worden.
  • Vermijd het gebruik van rauw vlees in je omelet. De eieren koken niet lang genoeg om het vlees voldoende te garen en veilig te kunnen consumeren.
  • Pas op dat niets vlam vat! Als er brand ontstaat, bel dan onmiddellijk 112!
Advertentie

Benodigdheden

  • 20 centimeter koekenpan (eventueel met antiaanbaklaag) (bakmethode)
  • 23 bij 33 centimeter ovenschaal (ovenmethode)
  • Kom
  • Vork of garde
  • Spatel

Over dit artikel

Deze pagina is 16.262 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie