Pdf downloaden Pdf downloaden

Luchtontvochtigers zijn gemaakt om de hoeveelheid vocht in de lucht van een ruimte te reguleren. Deze apparaten kunnen draagbaar of permanent geïnstalleerd zijn, en je kunt ze gebruiken om de relatieve luchtvochtigheid in je huis te verminderen, om allergieën of andere luchtwegaandoeningen te verlichten en om je huis comfortabeler te maken.

Deel 1
Deel 1 van 5:

De juiste luchtontvochtiger kiezen

Pdf downloaden
  1. De beste afmeting van de luchtontvochtiger hangt af van hoe groot de kamer is die je wilt ontvochtigen. Bereken hoeveel vierkante meters de kamer groot is waar je het apparaat gaat gebruiken. Zoek daar de juiste luchtontvochtiger bij. [1]
  2. Naast dat de apparaten zijn in te delen in termen van kamergrootte, kun je ze ook categoriseren naar vochtigheidsgraad van een bepaalde ruimte. Dit wordt gemeten in halve liters water die in een tijdsbestek van 24 uur aan de ruimte kunnen worden onttrokken. Het resultaat is een kamer met de ideale vochtigheidsgraad.
    • In een kamer van 45 m2 die muf ruikt en klam aanvoelt, kun je bijvoorbeeld een luchtontvochtiger zetten die ongeveer 20 liter vocht per dag aan de ruimte onttrekt. Raadpleeg de handleiding om het juiste apparaat voor jouw behoeften te kiezen. [2]
    • luchtontvochtigers kunnen wel tot 21 liter vocht per 24 uur onttrekken aan een ruimte van 230 m2.
  3. Als je een grote luchtontvochtiger gebruikt, kun je in kortere tijd veel vocht aan een ruimte onttrekken. Daarbij hoef je het reservoir minder vaak te legen. Grote apparaten kosten echter wel meer en ze gebruiken meer elektriciteit, waardoor het uiteindelijk duurder wordt. [3]
  4. Als je een ontvochtiger in een sauna, zwembad, opslagruimte of andere ruimte nodig hebt, moet je er eentje kopen die speciaal gemaakt is voor deze ruimtes. Raadpleeg een doe-het-zelfzaak om het juiste type luchtontvochtiger te vinden voor deze plekken.
  5. Als je de ontvochtiger graag van kamer naar kamer wilt kunnen verplaatsen, kun je het beste een draagbaar model kopen. Hier zitten meestal wielen aan, of ze zijn licht waardoor je ze makkelijk kunt optillen. Als je een draagbare luchtontvochtiger hebt kun je hem ook op verschillende plekken in de kamer zetten.
    • Als je meerdere kamers van je huis te vochtig vindt, kun je ook kijken of je een ontvochtiger kunt aansluiten op je ventilatiesysteem, in plaats van een apparaat voor één ruimte te kopen.
  6. Moderne luchtontvochtigers hebben vaak meerdere functies en standen, en hoe duurder het apparaat, hoe meer opties het meestal heeft. Enkele mogelijke functies zijn: [4]
    • Instelbare vochtigheidsmeter : Deze functie stelt je in staat de vochtigheidsgraad van je kamer in te stellen. Stel de vochtigheidsmeter in op je ideale luchtvochtigheid. Als dat bereikt is, slaat het apparaat vanzelf af. [5]
    • Ingebouwde hygrometer : Dit instrument meet de luchtvochtigheid in je kamer, waardoor je de ontvochtiger nauwkeurig op de maximale vochtonttrekking kunt instellen.
    • Automatisch afslaan : Veel luchtontvochtigers slaan automatisch af als de ingestelde vochtigheidsgraad is bereikt, of als het waterreservoir vol is.
    • Automatisch ontdooien : Als een luchtontvochtiger te lang wordt gebruikt, kan zich ijs afzetten op de spoelen van het apparaat. Een stand waarbij automatisch wordt ontdooid zorgt dat de ventilator gaat draaien om het ijs te laten smelten.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 5:

Bepalen wanneer je een luchtontvochtiger gebruikt

Pdf downloaden
  1. Een kamer die klam aanvoelt en muf ruikt heeft een relatief hoge luchtvochtigheidsgraad. Met een luchtontvochtiger kun je de luchtvochtigheidsgraad van de kamer herstellen. Als de muren klam aanvoelen, of schimmelplekken vertonen, moet je regelmatig een luchtontvochtiger gebruiken.
    • Een luchtontvochtiger is ook nodig als je huis overstroomd is geweest. Gebruik een luchtontvochtiger om overtollig vocht aan de lucht te onttrekken.
  2. Mensen met astma, allergieën of verkoudheid kunnen baat hebben bij een luchtontvochtiger. In een drogere ruimte kunnen sommige mensen beter ademen, zitten de holtes minder verstopt en gaat een verkoudheid of hoest soms sneller over. [6]
  3. Als het in de zomer vochtig en warm is, kan dat onprettig aanvoelen en kunnen de kamers klam worden. Als je een luchtontvochtiger aanzet in de zomer krijg je een betere luchtvochtigheidsgraad in huis.
    • Een luchtontvochtiger werkt samen met de airconditioner, waardoor die efficiënter wordt, en waardoor de kamer nog koeler en prettiger aanvoelt. Dit kan ook de elektriciteitsrekening omlaag brengen.
  4. Veel luchtontvochtigers, zoals die met compressoren, zijn niet zo efficiënt als de kamertemperatuur lager is dan 18ºC. Bij koud weer kan zich dan snel ijs afzetten op de spoelen, waardoor het apparaat minder efficiënt werkt en misschien kapot kan gaan. [7]
    • Een sorptieluchtontvochtiger is wel effectief in koude ruimtes. Als je een koudere ruimte moet ontvochtigen, kun je een apparaat kopen dat op lage temperaturen goed werkt.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 5:

De luchtontvochtiger in de kamer zetten

Pdf downloaden
  1. Veel luchtontvochtiger kunnen tegen de muur geplaatst worden als de luchtinlaat bovenop zit. Als dat bij jouw machine niet zo is, zorg dan dat er voldoende ruimte omheen is. Zet hem dan niet tegen de muur of tegen een meubelstuk. Door een betere luchtcirculatie werkt je apparaat efficiënter. [8]
    • Zorg voor een ruimte van ongeveer 15-30 cm rondom het apparaat. [9]
  2. Als je een slang gebruikt om het waterreservoir leeg te maken, Hang die dan zo dat hij in een teil of wasbak hangt, en er niet uit kan vallen. Controleer regelmatig of hij nog goed ligt, en of het water in de gootsteen loopt. Zet de slang met een draadje vast aan de kraan als je wilt dat hij goed op zijn plaats blijft.
    • Leg de slang niet in de buurt van een stopcontact of elektriciteitskabels, om te voorkomen dat je onder stroom komt te staan.
    • Gebruik een zo kort mogelijke slang. Als de slang te lang is kan er iemand over struikelen.
  3. Hou het apparaat uit de buurt van bronnen die vuil en stof verspreiden, zoals bijvoorbeeld houtbewerkingsgereedschap. [10]
  4. De ruimtes die vaak het vochtigst zijn, zijn de badkamer, de ruimte waar de wasmachine staat en de kelder. Dit zijn de plekken waar een luchtontvochtiger meestal nodig is.
    • Je kunt een luchtontvochtiger ook gebruiken in een boot die aan de steiger ligt.
  5. Een luchtontvochtiger werkt het efficiëntst als je hem in een kamer zet met de ramen en deuren gesloten. Je kunt hem aan een muur tussen twee kamers bevestigen, maar dat maakt hem misschien minder efficiënt, waardoor het apparaat harder moet werken.
  6. Veel luchtontvochtigers worden aan een muur bevestigd, maar er zijn ook een hoop modellen die draagbaar zijn. Als het kan, zet de luchtontvochtiger dan in het midden van de ruimte. Dan werkt het apparaat efficiënter. [11]
  7. Er bestaan ook luchtontvochtigers die je kunt koppelen aan je ventilatiesysteem. Je bevestigt ze met kit en andere installatiematerialen.
    • Misschien moet je een professioneel bedrijf inhuren als je je luchtontvochtiger aan je ventilatiesysteem wilt bevestigen.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 5:

De luchtontvochtiger bedienen

Pdf downloaden
  1. Lees de hele gebruiksaanwijzing zodat je weet hoe je het apparaat moet bedienen. Bewaar de handleiding op een plek waar je hem makkelijk na kunt lezen.
  2. Een hygrometer is een instrument waarmee je de vochtigheidsgraad van de lucht kunt meten. [12] Een ideale luchtvochtigheidsgraad is 45-50%. Als het hoger is dan dit, kan schimmel gaan groeien, en onder de 30% kan een huis beschadigd raken omdat er bijvoorbeeld scheuren in het plafond ontstaan, of omdat de houten vloeren dan te veel gaan krimpen. [13]
  3. Sluit je apparaat aan op een geaard stopcontact. Gebruik geen verlengsnoer. [14] Als je geen geaard stopcontact hebt, laat dat dan aanleggen door een elektricien.
    • Trek altijd aan de stekker als je je apparaat wilt ontkoppelen. Geef nooit een ruk aan het snoer om het uit het stopcontact te trekken.
    • Zorg dat het snoer nooit geknikt of samengedrukt wordt.
  4. Afhankelijk van het model dat je hebt kun je misschien de relatieve luchtvochtigheidsgraad instellen, de hygrometer aflezen, enzovoorts. Zet de luchtontvochtiger aan tot je de gewenste luchtvochtigheid hebt bereikt.
  5. De eerste keer dat je je luchtontvochtiger aanzet zal hij het meest productief zijn. Je verwijdert de eerste paar uren, dagen of soms weken het grootste deel van het overtollig vocht uit de lucht. Na de eerste ronde kun je de luchtvochtigheid op peil houden, en niet zo zeer meer omlaag brengen.
    • Je kunt wanneer je de luchtontvochtiger aanzet instellen hoe hoog je de luchtvochtigheid wilt hebben.
  6. Hoe groter de ruimte is, hoe harder de luchtontvochtiger moet werken. Als je de kamer dicht doet, hoeft het apparaat alleen vocht uit die ruimte te onttrekken.
    • Als de luchtontvochtiger in de badkamer staat, bedenk dan waar er overtollig vocht vandaan kan komen. Doe de klep van de wc dicht zodat de luchtontvochtiger daar geen vocht uit gaat onttrekken.
  7. Een luchtontvochtiger produceert veel water, afhankelijk van hoe vochtig de ruimte is. Als je geen slang gebruikt om het overtollige water in de gootsteen te laten lopen, moet je het waterreservoir regelmatig legen. Het apparaat slaat vanzelf af als het reservoir vol zit, om overstromen te voorkomen.
    • Trek de stekker uit het stopcontact voordat je het water eruit haalt.
    • Kijk elke paar uur naar je reservoir als de kamer erg vochtig is.
    • Lees de gebruiksaanwijzing om erachter te komen hoe vaak je het reservoir leeg moet maken.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 5:

De luchtontvochtiger schoonmaken en onderhouden

Pdf downloaden
  1. Lees de hele gebruiksaanwijzing van het apparaat, zodat je weet hoe je hem moet onderhouden. Bewaar de gebruiksaanwijzing op een plek waar je hem makkelijk na kunt lezen.
  2. Voordat je de luchtontvochtiger gaat schoonmaken of onderhoud gaat plegen, moet je hem uitzetten en de stekker uit het stopcontact halen. Dat voorkomt dat je een schok krijgt.
  3. Gooi het waterreservoir leeg. Was het af met warm water en een mild afwasmiddel. Spoel het goed na en droog het af met een schone doek. [15]
    • Maak dit onderdeel van je luchtontvochtiger regelmatig schoon, liefst elke 2 weken.
    • Voeg een tablet aan het reservoir toe om de geur te verwijderen, als het stinkt. Dit soort tabletten vind je bij huishoudelijke winkels, en lossen op in het water dat in het reservoir zit.
  4. Stof op de spoelen maakt je luchtontvochtiger minder efficiënt, omdat hij harder moet werken. Het stof kan ook bevriezen, en daardoor kan het apparaat kapot gaan. [16]
    • Stof de spoelen elke paar maanden af en maak ze schoon zodat er geen vuil door de machine kan gaan circuleren. Gebruik een doek om het stof weg te vegen.
    • Controleer of er geen ijs op de spoelen zit. Als je ziet dat er ijs op de spoelen zit, haal de luchtontvochtiger dan van de voer af, want dat is vaak de koudste plek van de kamer. Zet hem op een plank of een stoel. [17]
  5. Haal het luchtfilter eruit en controleer het op beschadigingen. Kijk of er gaatjes, scheuren of andere beschadigingen te zien zijn die de effectiviteit kunnen verminderen. Afhankelijk van het soort filter dat erin zit, kun je het misschien schoonmaken en opnieuw installeren. Andere types moeten wellicht vervangen worden. Lees de aanwijzingen van de fabrikant in de handleiding voor de specifieke details van jouw apparaat. [18]
    • Het luchtfilter zit meestal bij het rooster van het apparaat. Haal het eruit door de luchtontvochtiger open te maken en het filter te verwijderen.
    • Bij sommige luchtontvochtigers moet het luchtfilter vaker worden gecontroleerd, afhankelijk van hoe vaak je het apparaat gebruikt. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor specifieke instructies. [19]
  6. Zet de machine niet telkens aan en uit, en verleng de levensduur van je apparaat door 10 minuten te wachten voordat je hem weer aanzet. [20]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Gooi het opgevangen water uit het reservoir weg. Gebruik dit water niet om te drinken, mee te koken of te wassen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.249 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie