Als je lijdt aan chronische nierinsufficiëntie, dan heb je behoefte aan een speciaal eetpatroon dat ervoor zal zorgen dat de functie van je nieren er op een natuurlijke manier op vooruit gaat. Er bestaat geen remedie tegen chronische nierinsufficiëntie, maar het is wel mogelijk om de symptomen af te remmen door de juiste veranderingen aan te brengen in je eetpatroon. Weet dat sommige mensen de inname van kalium en fosfor moeten beperken. Met een beetje tijd en toewijding zal je een gezond dieet vinden dat aan je behoeften voldoet. Vergeet niet dat er geen enkel dieet bestaat dat voor iedereen werkt, dus het is belangrijk dat je met je arts en diëtist samenwerkt om een dieet te vinden dat voor jou persoonlijk werkt.
Stappen
-
Kies de juiste groenten. Wanneer je aan chronische nierinsufficiëntie lijdt dan moet je je bewust worden van welke groenten je eet. Hoewel groenten cruciaal zijn voor een gezond eetpatroon, zijn niet alle groenten veilig voor jou als je problemen hebt aan je nieren. Groenten die veel kalium bevatten moeten gewoonlijk worden vermeden door mensen die nierproblemen hebben. [1] X Bron
- Groenten die je wel moet kiezen zijn onder andere broccoli, kool, bloemkool, wortelen, aubergine, sla, komkommer, selderij, ui, pepers, courgette en gele pompoen.
- Vermijd tomaten, aardappelen, avocado’s, asperges, pompoen, wintersquash en gekookte spinazie. Deze bevatten immers veel kalium.
- Als je de inname van kalium moet beperken dan moet je ervoor zorgen dat je groenten vermijdt die veel kalium bevatten, zoals aardappelen. Kies in plaats daarvan voor groenten die weinig kalium bevatten, zoals komkommers en radijzen.
-
Kies de juiste vruchten. Je moet ook uitkijken met fruit dat veel kalium bevat. Fruit is een belangrijk onderdeel van je dieet als je aan chronische nierinsufficiëntie lijdt, maar wees je bewust van de soorten fruit die je kiest. [2] X Bron
- Fruit die arm is aan kalium: druiven, kersen, appels, peren, bessen, pruimen, ananas, mandarijnen en watermeloen.
- Vermijd sinaasappels en producten op basis daarvan zoals sinaasappelsap. Kijk ook uit voor kiwi’s, nectarines, pruimen, meloenen, honingmeloenen, rozijnen en droog fruit in het algemeen.
- Als je je inname van kalium moet beperken dan moet je voor fruit kiezen dat niet veel kalium bevat, zoals bosbessen en frambozen.
-
Praat met je arts over je behoefte aan eiwitten. Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van je eetpatroon, maar je moet uitkijken met je inname van eiwitten als je aan chronische nierinsufficiëntie lijdt. Als je te veel binnenkrijgt dan kan dit je nieren belasten. Als je er echter onvoldoende binnenkrijgt dan kan dit vermoeidheid tot gevolg hebben. Omdat eiwitten afvalstoffen in het lichaam creëren en omdat de nieren meehelpen met het verwijderen van afvalstoffen, zal een teveel aan eiwitten onnodige druk veroorzaken op je nieren. Je arts zal mogelijk voorstellen om een dieet te volgen dat arm is aan eiwitten. Wanner je echter dialyse ondergaat dan zal je mogelijk tijdelijk meer eiwitten moeten innemen. [3] X Bron [4] X Betrouwbare bron National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases Ga naar de bron
- Ontdek hoeveel eiwitten je per dag mag innemen en probeer je aan deze richtlijn te houden.
- Beperk eiwitrijk voedsel tot 140 – 200 gram per dag of minder indien je diëtist dit aanraadt. Eiwitrijk voedsel is onder andere vlees, gevogelte, zeevruchten en eieren.
- Kijk uit voor eiwitten in ander voedsel. Vergeet niet dat eiwitten ook in melk, kaas, yoghurt, pasta, bonen, noten, brood en granen zitten. Zorg ervoor dat je de totale inname van eiwitten elke dag bijhoudt.
- Probeer ‘s avonds kleinere hoeveelheden eiwitten te eten. Leg je bord vol gezonde vruchten, groenten en koolhydraten. Probeer om niet meer dan 80 gram eiwitten per maaltijd te eten, ongeveer de grootte van een pakje speelkaarten.
- Eiwitrijk voedsel kan tijdelijk belangrijk zijn tijdens dialyse, dus raadpleeg je arts als je dialyse ondergaat of dit in de toekomst zal doen. Dan zal je eiwitrijk voedsel moeten eten. Veel artsen raden eieren of eiwit aan als een goede bron van proteïnen tijdens dialyse.
-
Bereid eten op een manier die gezond is voor het hart. Het maakt veel uit hoe je je voedsel klaarmaakt als je nierziekte wilt afremmen of omkeren. Leer hoe je voedsel moet koken om een algemeen gezonder eetpatroon te krijgen. [5] X Bron
- Gebruik anti-aanbak pannen wanneer je kookt om minder boter en kookolie nodig te hebben, want deze kunnen veel onnodige calorieën aan je eetpatroon toevoegen. Verkies vetten die gezond zijn voor het hart zoals olijfolie boven boter of plantaardige olie.
- Snijd het overtollige vet van vlees wanneer je eet. Je moet ook het vel van gevogelte verwijderen.
- Probeer te bakken, te wokken of te koken wanneer je voedsel bereidt.
Advertentie
-
Beheer de inname van natrium zorgvuldig. Natrium, ook wel bekend als zout, kan veel schade toebrengen als je aan nierziekte lijdt. Het is cruciaal dat je doorheen de dag zo weinig mogelijk zout eet. Door minder zout te eten zal je minder vochtretentie in je lichaam hebben en bovendien je bloeddruk onder controle houden. Dit kan allemaal helpen tegen chronische nierinsufficiëntie. [6] X Bron
- Koop voedsel met op het etiket 'zonder toegevoegd zout', 'bevat geen natrium' of 'arm aan natrium'.
- Controleer de etiketten van producten om te zien hoeveel zout een voedingsmiddel bevat. Kies voedingsmiddelen die minder dan 100 mg natrium per portie bevatten.
- Gebruik geen zout tijdens het koken en voeg dit ook niet toe aan je eten. Als je een zoutkoker hebt, zorg er dan voor dat deze niet op tafel staat zodat je de verleiding kan weerstaan om zout op je eten te strooien. Vermijd vervangmiddelen voor zout tenzij je arts of diëtist zegt dat het mag.
- Vermijd zoute voedingsmiddelen zoals pretzels, aardappelchips, popcorn, spek, vleeswaren, hotdogs, gezouten vlees en ingeblikt vlees en vis.
- Vermijd voedingsmiddelen die mononatriumglutamaat bevatten.
- Verminder het aantal keren dat je uit gaat eten. Het eten in restaurants bevat vaak meer natrium dan het eten dat je zelf thuis klaarmaakt.
-
Beperkt de inname van fosfor. De fosforwaarden in je bloed moeten laag blijven als je aan chronische nierinsufficiëntie lijdt. Zuivelproducten zoals melk en kaas bevatten meestal veel fosfor. Probeer dus om minder zuivel te eten wanneer je aan nierziekte lijdt. [7] X Bron
- Wat betreft zuivelproducten moet je je aan je dieetplan houden en niet het aantal aanbevolen porties per dag overschrijden. Je kunt ook kiezen voor zuivelproducten die minder fosfor bevatten. Kies voor roomkaas, ricotta, volle room, sorbet, brie en slagroom die geen zuivel bevatten.
- Omdat je calcium nodig hebt voor sterke beenderen, moet je je arts raadplegen omtrent de inname van calciumsupplementen. Veel mensen met chronische nierinsufficiëntie moeten calciumsupplementen nemen voor hun gezondheid en welzijn.
- Probeer de inname van noten, pindakaas, zaden, linzen, bonen, orgaanvlees, sardines en gezouten vlees zoals worsten en hotdogs te beperken.
- Vermijd het drinken van cola en frisdranken die fosfaat en fosforzuur bevatten.
- Vermijd ook brood en granen met zemelen.
-
Vermijd gefrituurd voedsel. Gefrituurd voedsel moet vermeden worden wanneer je aan nierziekte lijdt. Gefrituurd voedsel bevat immers veel onnodige calorieën en vet. [8] X Bron
- Wanneer je uit gaat eten moet je gefrituurd voedsel vermijden. Vraag de ober naar alternatieven. Kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om een gefrituurde kippenborst te vervangen door een gegrilde kippenborst voor op een broodje.
- Probeer op familiebijeenkomsten, zoals feestdagen, gefrituurd voedsel te vermijden. Kies voor groenten en fruit in plaats van bijvoorbeeld gebraden kip.
- Wanneer je thuis kookt dan mag je je voedsel niet frituren. Als je een friteuse hebt dan schenk je deze best weg.
Advertentie
-
Raadpleeg je arts om te zien of je met mate alcohol mag drinken. Alcohol kan een grote tol eisen van de nieren. Als je nieren het reeds moeilijk hebben, dan wordt het aanbevolen om niet te veel te drinken. Sommige mensen met nierziekte mogen bij gelegenheid een glas alcohol drinken. Je moet echter eerst met je arts praten om het juiste advies te krijgen zodat je weet hoeveel alcohol veilig is voor jou. [9] X Bron
- Als je arts zegt dat je alcohol mag drinken, zorg er dan voor dat je niet meer dan een drankje per dag drinkt en tel dit mee voor je dagelijkse vochtinname.
- Vraag aan vrienden en familieleden om op sociale gebeurtenissen niet in je nabijheid te drinken. Als je weet dat een sociaal gebeuren met drinken gepaard zal gaan, probeer dan om geen alcohol aan te raken of vraag aan vrienden en familieleden om samen met jou een alcoholvrije dag in te lassen.
- Als je moeite hebt om alcohol links te laten liggen, praat dan met een therapeut over hoe je kan stoppen met drinken. Je kunt ook de steun zoeken van groepen zoals de Anonieme Alcoholisten (AA) als je denkt dat je een drankprobleem hebt.
-
Zoek manieren om je dorst tegen te gaan. Misschien moet je in het begin je inname van vocht niet beperken, maar in de latere stadia van chronische nierziekte moeten veel mensen minder vloeistof innemen. Als je aan een dialyse ligt dan kan vloeistof zich tussen de sessies opstapelen. Je arts zal misschien willen dat je je tot een bepaalde hoeveelheid vloeistof per dag beperkt. Zoek manieren om je dorst tegen te gaan zonder te veel vloeistof te moeten drinken. [10] X Bron
- Drink uit kleinere glazen tijdens de maaltijd. Als je op restaurant bent dan kan je je glas omdraaien wanneer je klaar bent met drinken. Hierdoor zal de ober weten dat je glas niet bijgevuld moet worden, waardoor je de verleiding zal kunnen weerstaan om te veel water te drinken.
- Je kunt proberen om fruitsap in ijsbakjes in te vriezen. Je kunt op deze sapjes zuigen zoals op een ijslolly, waardoor je je dorst langzaam zal verhelpen. Zorg er wel voor dat deze ijslolly’s meetellen voor je totale vochtinname per dag.
- Als je je vochtinname moet beperken, probeer dan om een kan te gebruiken zodat je kan zien hoeveel vloeistof je per dag mag drinken. Vul de kan met water en drink doorheen de dag alleen maar uit deze kan. Als je iets anders consumeert dat ook meeteelt als vloeistof, zoals koffie, melk of ijs dan moet je eenzelfde hoeveelheid water uit de kan gieten als datgene dat je hebt verbruikt. Zorg ervoor dat je ook het vocht uit ingeblikt fruit, ingeblikte groenten, soep en andere voedingsmiddelen meeteelt.
-
Wees voorzichtig met frisdrank. Frisdrank in het algemeen moet worden vermeden, want het bevat veel onnodige calorieën en suiker. Als je echter af en toe frisdrank wilt drinken, kies dan variëteiten die lichter zijn van kleur. Frisdrank met citroensmaak zoals Sprite is beter dan donkere frisdranken zoals Cola en Pepsi. [11] X Bron
- Zorg ervoor dat je cola en frisdranken vermijdt die fosfaat of fosforzuur bevatten. Frisdrank bevat ook veel natrium en het is belangrijk om je inname van natrium/zout te verminderen.
-
Beperk je inname van sinaasappelsap. Sinaasappelsap bevat veel kalium. Het is dus beter om sinaasappelsap te vermijden als je aan chronische nierziekte lijdt. Probeer het te vervangen door druivensap, appelsap of veenbessensap. [12] X BronAdvertentie
Tips
- Blijf positief. Stress kan nierziekte erger maken.
- Doe je best om ook regelmatig te sporten. Regelmatig sporten kan de voortgang van nierziekte tegengaan. Je moet ook je levensstijl aanpassen om nierziekte in bedwang te houden; stoppen met roken bijvoorbeeld.
- Sla geen maaltijden over en probeer niet al te veel uren door te brengen zonder te eten. Als je geen honger hebt, probeer dan om vier of vijf kleine maaltijden te eten in plaats van een of twee grote maaltijden.
- Neem geen vitaminen of mineralen, supplementen of producten op basis van kruiden zonder eerst je arts hierover in te lichten.
- Weet dat je je eetpatroon mogelijk zal moeten aanpassen naarmate je ziekte verandert. Ga regelmatig naar je arts om je te laten testen en zorg ervoor dat je met een diëtist samenwerkt zodat je dieet perfect op jou is afgestemd.
- Het kan moeilijk zijn om je eetpatroon te veranderen. Mogelijk moet je veel voedingsmiddelen links laten liggen waar je dol op bent. Het is echter heel belangrijk om de aanbevolen veranderingen door te voeren zodat je zo lang mogelijk gezond kan blijven.
Waarschuwingen
- Als je de inname van natrium niet beperkt, dan zal je geen verbetering zien in je nierfunctie.
Bronnen
- ↑ https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002442.htm
- ↑ https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002442.htm
- ↑ http://lifeoptions.org/kidneyinfo/ckdinfo.php?page=5
- ↑ http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-communication-programs/nkdep/a-z/nutrition-protein/Pages/nutrition-protein.aspx
- ↑ https://nihseniorhealth.gov/kidneydisease/dietandlifestylechanges/01.html
- ↑ https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002442.htm
- ↑ https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002442.htm
- ↑ https://nihseniorhealth.gov/kidneydisease/dietandlifestylechanges/01.html
- ↑ https://nihseniorhealth.gov/kidneydisease/dietandlifestylechanges/01.html