PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een nieuwe navelpiercing laten zetten is altijd spannend. Om er voor te zorgen dat je blij blijft met je navelpiercing, moet je hem schoon en gezond houden. Om je piercing gezond te houden moet je tijdens het genezingsproces een grondige reinigingsroutine opzetten, en alles wat de piercing irriteert bewust proberen te vermijden zodat de plek goed kan helen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Voor je nieuwe navelpiercing zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Doe onderzoek om een betrouwbare zaak te vinden met goed opgeleide, deskundige piercers. Je kunt vrienden of familieleden om advies vragen. [1] Beknibbel nooit op kwaliteit als het om piercers gaat. Hoe professioneler het bedrijf is en hoe deskundiger de medewerkers, des te kleiner de kans is dat je problemen of infecties krijgt. Een ervaren piercer kan je ook advies geven over de grootte, het sieraad en andere vragen die je misschien hebt als je een piercing laat zetten.
    • Ga naar een veilige en betrouwbare zaak, want daar worden vaak sieraden van goede kwaliteit gebruikt. Een piercing van goede kwaliteit is bijvoorbeeld van chirurgisch staal, titanium, nikkelvrij 14 karaats goud of niobium. [2]
    • Een deskundige piercer gebruikt ook een holle naald om de piercing te zetten, in plaat van een oorbelpistool. Als de piercer een oorbelpistool wil gebruiken om je piercing te zetten, ga dan ergens anders heen. Een oorbelpistool kan de huid ernstig beschadigen, en veroorzaakt eerder infecties.
  2. Was je handen grondig met antibacteriële zeep voordat je je piercing met je vingers aanraakt. [3] Vuil en vet van je vingers kan op je piercing komen (wat eigenlijk een open wond is) en een infectie veroorzaken.
    • Zorg ervoor dat je ook al het vuil onder je nagels vandaan haalt. Vuil dat onder je nagels zit kan ook op je piercing terecht komen en een infectie veroorzaken.
  3. Gebruik een wattenstaafje met warm water en verwijder daarmee de korstjes die zich rondom de piercing hebben vastgezet. Doe dit heel voorzichtig en probeer de piercing daarbij niet te bewegen. Was je piercing daarna met een antibacteriële zeep als je onder de douche staat. Doe een klein beetje zeep op je vingers en zeep je piercing dan ongeveer 20 seconden in. [4] Spoel de zeep daarna grondig af met de douchekop. Droog de piercing als je onder de douche vandaan komt af met een papieren tissue, en niet met een handdoek.
    • Was de piercing twee keer per dag met zeep. Je kunt ook gewoon een wattenstaafje met water of zout water gebruiken om de korstjes te verwijderen. Maak het echter niet vaker dan 3 keer per dag schoon met een wattenstaafje. Je mag de piercing niet te vaak schoonmaken.
    • Neem liever een douche dan een bad. In de douche heb je stromend water, terwijl in bad het water stilstaat, waardoor er zweet, vuil en badschuim in de piercing kan komen.
    • Het is beter om de piercing af te drogen met tissues, want die zijn schoon en gooi je daarna weg. [5] Een handdoek kan vocht en bacteriën bevatten.
    • Draai niet aan de piercing als je hem schoonmaakt onder de douche. Te veel beweging kan de piercing irriteren waardoor hij kan gaan bloeden.
  4. Doe 1/4 theelepel zeezout in 240 ml gekookt water. Wacht tot het water is afgekoeld zodat je het kunt aanraken. Giet dit zoute water in een klein glaasje, buig je voorover (zodat je buik boven de rand van het glas hangt), zet het glaasje goed op je buik en ga dan op je rug liggen. Het glas zuigt nu vacuüm, zodat je je piercing 10-15 minuten in het zoute water kunt laten weken. Herhaal dit minimaal één keer per dag. [6] Het zoute water werkt zeer effectief om bacteriën te doden, en het kan de korstjes rondom je piercing zacht maken.
    • Je kunt ook een warm kompres met zout water en een opgevouwen papieren zakdoekje maken, of een steriele zoutspray bij de drogist kopen.
  5. Ervaren piercers hebben ontdekt dat het nemen van vitamines zoals vitamine C, zink of multivitamines kan helpen om een piercing beter te laten genezen. [7] Ook voldoende vitamine D van de zon kan helpen bij het helen van een navelpiercing. [8]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Irritatie van de piercing voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Natuurlijk moet je de piercing aanraken met schone handen als je hem wast, maar probeer er niet onnodig mee te spelen, draaien, trekken of friemelen. [9]
    • Als je de piercing onnodig aanraakt (vooral met vieze handen) kan de wond weer open gaan en gaan bloeden, of ontstoken raken.
  2. Je eerste piercing moet de hele genezingsperiode (4-10 weken) blijven zitten. [10] Als je de piercing eruit haalt voordat hij helemaal is genezen, kan het gaatje dicht gaan, waardoor het moeilijk en pijnlijk kan zijn om er een nieuw sieraad in te krijgen.
    • Door deze irritatie kan er littekenweefsel ontstaan, en vertraagt het natuurlijk genezingsproces van het lichaam.
  3. Zalf of crème sluiten de piercing af van de lucht. Er kan dan geen zuurstof bij komen, en er blijft vocht in het wondje zitten waar mogelijk bacteriën in zitten. [11] Ook al zijn deze middelen antibacterieel, kunnen ze toch het genezingsproces in de weg staan en een infectie veroorzaken.
    • Heftige schoonmaakmiddelen zoals waterstofperoxide en schoonmaakalcohol kun je ook beter niet gebruiken. Deze desinfecterende middeltjes doden de cellen die nodig zijn om de plek van de piercing te helen.
    • Reinigingsmiddelen met benzalkoniumchloride moeten worden gemeden, want ook die belemmeren de genezing. [12]
    • Naast deze reinigingsmiddelen, moet je ook geen olie, lotion, zonnebrandcrème en make-up aanbrengen in de buurt van je piercing. Deze producten kunnen de piercing verstoppen en een infectie veroorzaken.
  4. Strakke, beperkende kledingstukken kunnen een nieuwe piercing irriteren omdat ze langs de piercing schuren, en omdat ze frisse lucht tegenhouden. Probeer losse, ademende stoffen te dragen, zoals katoen, en mijd synthetische materialen. [13]
    • Wees ook voorzichtig als je je om- of uitkleedt. Als je je kleding te snel of ruw uittrekt, loop je de kans dat je aan de piercing trekt waardoor de wond weer open gaat.
  5. Net zoals je geen bad moet nemen, zou je ook niet in andere zwembaden of stilstaand water moeten gaan. Water in zwembaden, bubbelbaden, meren en rivieren moet je het eerste jaar nadat je de piercing hebt gezet vermijden. [14]
    • De reden hiervoor is dat dit water allemaal bacteriën kan bevatten waardoor je piercing ontstoken kan raken.
  6. Slaap de eerste weken nadat je de piercing hebt laten zetten op je rug of zij. Dan komt er niet te veel druk op je piercing te staan zoals wanneer je op je buik zou slapen. [15]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Omgaan met complicaties

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je complicaties ervaart met je nieuwe navelpiercing, beoordeel dan eerst de symptomen zodat je weet wat het probleem kan zijn. Kijk of er pus uit de piercing komt, hoeveel pijn het doet, of het rood of gezwollen is, of de plek van de piercing er anders uitziet (bobbeltjes, grotere opening dan het sieraad, andere plaatsing van het sieraad). Afhankelijk van de symptomen, is de piercing wellicht gewoon geïrriteerd, ontstoken, of heb je een allergische reactie op het metaal. [16]
    • Hoe minder ernstig de symptomen zijn, hoe waarschijnlijker het is dat de piercing slechts een beetje geïrriteerd is. Hoe ernstiger de symptomen zijn, hoe waarschijnlijker het is dat de piercing ontstoken is, of dat je een allergische reactie hebt.
  2. Als je piercing normaal aan het genezen was, en je hebt er per ongeluk aan getrokken, erop geslapen, hem geïrriteerd met badwater of cosmetica, en het doet nu pijn, dan is de piercing waarschijnlijk gewoon een beetje geïrriteerd. De piercing kan ook geïrriteerd raken als het sieraad te strak of te los zit, waardoor het in de huid snijdt of te veel ronddraait. Een geïrriteerde piercing wordt gekenmerkt door lichte pijn en milde symptomen. Dingen als een lichte zwelling, een beetje roodheid en een beetje pijn (zonder erge pijn en pus) betekenen dat de piercing geïrriteerd is. Ga verder met je schoonmaakroutine met zout water en behandel de piercing alsof hij net nieuw is.
    • Overweeg om er een koud kompres op te leggen (bestaande uit een klein doekje met koud water). Dit verlicht de pijn.
    • Laat het sieraad in je gaatje zitten. Als je het sieraad eruit haalt, raakt de piercing nog erger geïrriteerd.
    • Als je vragen hebt, raadpleeg dan de piercer, of ga even langs zodat hij ernaar kan kijken.
  3. Het is normaal dat een nieuwe piercing een beetje pijn doet, bloedt of beurs aanvoelt, maar let wel op of het niet gaat ontsteken. Als een navelpiercing ontstoken is, zie je meestal een flinke zwelling en veel roodheid rondom de piercing. [17] De huid rondom de piercing kan warm aanvoelen of hitte uitstralen, en er kan geel, groen of grijs pus uitkomen die vies ruikt. Ook kun je koorts krijgen als je navelpiercing ontstoken is.
    • Als je denkt dat je piercing ontstoken is, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. Als je niet zeker weet of de piercing ontstoken is, bel dan de piercer om de symptomen te bespreken en te vragen of het een infectie kan zijn.
    • Haal het sieraad niet uit het gaatje. Als je het sieraad eruit haalt irriteer je het ontstoken gaatje nog meer, en kan het gaatje dichtgaan waardoor de pus er niet meer uit kan.
  4. Een allergische reactie kan in de uren of dagen na het zetten van de piercing ontstaan. Normaal gesproken is een allergische reactie de reactie van je lichaam op het metaal van het sieraad. Nikkel is een metaal waar veel mensen allergisch voor zijn. Tekenen van een allergische reactie zijn jeuk, uitslag, warmte die van de huid afstraalt, een gaatje dat groter wordt of zwelling en roodheid rondom het gaatje. [18] Bij een allergische reactie kan de huid of losser of strakker om het sieraad gaan zitten.
    • Bij een allergische reactie wordt het sieraad vaak afgestoten. De huid wil het contact met het sieraad verminderen, waardoor het gaatje groter en wijder wordt.
    • Neem in dit geval onmiddellijk contact op met de piercer zodat hij je een ander sieraad kan geven, en ga naar de huisarts om de wond te laten behandelen. Misschien heb je antibiotica nodig.
  5. Als de symptomen mild van aard zijn, en je denkt dat de piercing gaat ontsteken, kun je huismiddeltjes overwegen voordat je naar de huisarts gaat. Enkele kalmerende huismiddeltjes zijn:
    • Kompressen . Zoals al eerder genoemd kunnen zowel warme als koude kompressen de pijn van een geïrriteerde piercing verlichten. Een warm kompres met een zoutoplossing maakt de piercing schoon en stimuleert de doorbloeding (waardoor er meer helende witte bloedcellen bij de wond kunnen komen). [19] Een koud kompres verlicht het hete gevoel op de plek van de piercing.
    • Kamillethee . Laat een zakje kamillethee trekken in een kop kokend water. Wacht tot de thee is afgekoeld (ongeveer 20 minuten) en doop er een watje in. Leg het natte watje ongeveer 5 minuten op de piercing. Herhaal dit zo vaak je wilt.
      • Je kunt de thee ook in een ijsblokjeshouder invriezen, en dan de ijsblokjes gebruiken om de pijn, irritatie en zwelling te verlichten.
    • Pijnstillers . Als de plek van de piercing pijn doet of jeukt, overweeg dan om een pijnstiller te nemen om het ongemak te verlichten. Neem liefst een ontstekingsremmende pijnstiller. [20]
  6. Als je twijfelt, ga dan altijd naar je huisarts. Als schoonmaken en huismiddeltjes niet helpen, kan het tijd zijn om naar de huisarts te gaan. Ga vooral naar de dokter als je veel pijn hebt, als de plek erg gezwollen is, of als er pus of bloed uit komt. [21]
    • Als je een ontsteking of allergische reactie hebt, kan de huisarts antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden en het herstel te versnellen.
    Advertentie

Tips

  • Breng alleen reinigingsproducten aan die de piercer je heeft aangeraden.
  • Je kunt niet al het water met een tissue absorberen. Als je de piercing hebt drooggedept, kun je je föhn gebruiken om de piercing voorzichtig te drogen. Zet de föhn op de koudste stand zodat je je huid niet verbrandt en het sieraad niet te heet wordt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Neem geen piercing als je er niet goed voor kunt zorgen.
  • Vertel je piercer of je allergieën hebt voor bijvoorbeeld nepsieraden, crèmes, sprays of latex (zoals de handschoentjes die ze daar dragen).
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 21.447 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie