PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je op school zit of studeert zul je zo nu en dan een opstel moeten schrijven. Soms krijg je voor een bepaald vak een specifiek thema toegewezen waar je iets over moet schrijven, maar het kan ook zijn dat je aan een schrijfwedstrijd meedoet of een opstel moet schrijven om toegelaten te worden tot een bepaalde opleiding. In dit artikel lees je hoe je verschillende soorten opstellen kunt schrijven en hoe je je werk voor je het inlevert na moet kijken. Daarna laten we je zien hoe je respectievelijk vertellend, een overredend en een verklarend opstel schrijft. Lees snel verder om te weten te komen hoe ook jij kunt leren schrijven als een expert!

Methode 1
Methode 1 van 5:

Je opstel schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Specificeer je onderwerp. Soms wordt het onderwerp voor je bepaald, bijvoorbeeld door je docent, maar kan zijn dat je het zelf mag kiezen. Hoe dan ook, voordat je aan je opstel kunt gaan werken moet je een onderwerp in gedachten hebben. Anders weet je immers niet waar je over moet gaan schrijven!
    • Als je het moeilijk vindt om een onderwerp te kiezen, probeer dan eerst wat te brainstormen om ideeën op te doen. Schrijf je gedachten op, net zolang tot er iets in je hoofd opkomt, of probeer het door een zogenaamde mindmap te maken.
  2. 2
    Bepaal wat voor soort opstel je precies gaat schrijven. Je opstel kan vertellend, verklarend of overredend zijn. Het kan ook zijn dat je een paper gaat schrijven. Er bestaan natuurlijk wel overeenkomsten tussen deze verschillende soorten teksten, maar ook belangrijke verschillen. Daarom moet je voordat je begint beslissen wat voor soort opstel je gaan schrijven.
    • Vaak wordt het soort opstel dat je gaat schrijven door de opdracht zelf gedefinieerd. Als dat zo is, lees de opdracht dan zorgvuldig door en als iets niet helemaal duidelijk is, stel dan vragen aan de docent.
  3. Deze stap is met name belangrijk als je een paper aan het schrijven bent. Surf op internet, ga naar de bibliotheek, zoek naar informatie in een wetenschappelijk gegevensbestand, of lees kranten. Je kunt altijd hulp vragen aan een van de medewerkers in de bibliotheek.
    • Zorg dat je weet welke bronnen je docent accepteert. Wil je docent dat je een bepaald aantal primaire en een bepaald aantal secundaire bronnen gebruikt? Is je docent erg kritisch als het erop aankomt of de bronnen die je gebruikt hebt betrouwbaar zijn?
      • Mag je Wikipedia als bron gebruiken? Wikipedia is vaak een goed beginpunt om meer te weten te komen over een onderwerp, maar van veel docenten mag je het niet als bron voor een werkstuk gebruiken omdat hij of zij wil dat je op zoek gaat naar bronnen die overtuigender zijn. Zelfs als je docent het niet goed vindt dat je Wikipedia gebruikt, kun je altijd toch artikelen van Wikipedia lezen om wat algemene voorkennis over je onderwerp op te doen en termen te vinden op basis waarvan je verder kunt zoeken. De ‘Bronvermelding’ of ‘Bibliografie’ onderaan de pagina kan ook een goed beginpunt zijn om goede bronnen te vinden die je meer betrouwbare informatie op kunnen leveren. En als je docent zelfs dat niet goed vindt kun je voor dezelfde doeleinden ook heel goed een gewone encyclopedie raadplegen.
  4. 4
    Maak gedetailleerde aantekeningen en houd daarbij bij welke bronnen je hebt gebruikt. Noteer de feiten en waar je ze hebt gevonden. Noteer op de juiste manier de bronnen die je gebruikt hebt, zodat je later niet terug hoeft te lezen om ze opnieuw op te zoeken. Een prima manier om informatie op een overzichtelijke manier te noteren is door aantekeningenkaartjes te maken.
    • Als je geen aantekeningenkaartjes wilt maken kun je ook voor een digitale optie kiezen! Je zou voor het gemak digitale aantekeningenkaartjes kunnen gebruiken, bijvoorbeeld met behulp van de website SuperNotecards. Als je wat technischer bent aangelegd, zou je een bibliografische software kunnen proberen, zoals Zotero. Als je veel schrijft zou het de moeite waard kunnen zijn om een speciale software voor schrijfprojecten te proberen, zoals Scrivener. [1]
    • Negeer nooit feiten of beweringen die in strijd lijken te zijn met jouw oorspronkelijke idee of bewering. Een goed schrijver neemt ook beweringen van het tegendeel in zijn of haar opstel op en laat zien waarom die bewering niet klopt, of past op basis van deze bewering het oorspronkelijke standpunt aan.
  5. Tijdens je onderzoek kom je waarschijnlijk argumenten over jouw onderwerp tegen die heel goed geschreven zijn, en weer andere die niet zo goed geschreven zijn. Als je geen goed geschreven voorbeelden kunt vinden, zoek dan eens op websites als Google Scholar, JSTOR of Ebsco. Ook de bibliografieën van goed geschreven opstellen kunnen je goede bronnen opleveren. Analyseer ze een beetje om na te gaan wat ze zo goed maakt.
    • Welke beweringen doet de auteur?
      • Waarom klinken ze goed? Is het de logica, zijn het de bronnen, komt het door de manier van schrijven, de structuur? Of door iets anders?
    • Wat voor bewijs laat de auteur je zien?
      • Waarom klinkt het bewijs geloofwaardig? Hoe presenteert de auteur ieder van de feiten, op welke manier benadert hij/zij het vertellen van een verhaal met feiten?
    • Is de logica solide of gebrekkig, en waarom?
      • Waarom is de logica gegrond? Onderbouwt de auteur zijn/haar beweringen met voorbeelden die makkelijk te volgen zijn?
  6. Je kunt natuurlijk de argumenten gebruiken van anderen om dat wat je wilt zeggen te ondersteunen, maar je zult ook met een eigen, originele benadering van het onderwerp moeten komen, zodat het een uniek opstel wordt dat echt van jou is.
    • Maak lijstjes met ideeën. Je kunt ook een mindmap maken.
    • Neem de tijd. Ga een eindje lopen in het park of in het bos en denk na over je onderwerp. Wees erop voorbereid dat er ideeën in je hoofd op kunnen komen op momenten waarop je het het minst verwacht.
  7. Formuleer je stelling . Kijk naar de ideeën die je geproduceerd hebt. Kies één tot drie van de sterkste ideeën die je onderwerp onderbouwen. Het is de bedoeling dat je die ideeën kunt ondersteunen met bewijzen uit je onderzoek.
    • Formuleer een stelling voor je opstel die de ideeën die je wilt gaan presenteren samenvat. Het gaat er met name om dat je de lezer laat weten waar je naartoe gaat, waarom, en hoe je van plan bent daar te komen.
    • Het is de bedoeling dat een stelling in principe op een nauwe manier gedefinieerd is en dat je er zowel je onderwerp in noemt als datgene waar je over wilt schrijven, bijvoorbeeld: ‘De door Eli Whitney ontworpen ontkorrelmachine als hulpmiddel binnen de katoenindustrie luidde dan wel voor een nieuwe periode van welvaart in Amerika in, aan de andere kant zorgde de machine er ook voor dat de Afro-Amerikaanse slaven meer te lijden kregen, omdat de vraag naar slaven rees en zij al snel erger dan ooit werden uitgebuit.’
    • Het is niet de bedoeling dat je in je stelling een vraag stelt, dat je hem in de eerste persoon schrijft (in de ‘ikvorm’), dat je van het onderwerp afdwaalt of er op een strijdvaardige manier je mening om verdedigt.
  8. Maak nu met alle ideeën die je verzameld hebt een opzetje. Vat elk van je belangrijkste ideeën samen in een zin. Maak vervolgens een lijstje, zonodig met behulp van opsommingstekens van ondersteunende bewijzen. Over het algemeen moet je proberen ieder idee met drie argumenten of bewijzen te ondersteunen.
    • Onderwerpszin: ‘De ontkorrelmachine van Eli Whitney maakte het leven voor Afro-Amerikaanse slaven moeilijker.’
      • Voorbeeld: ‘Het succes van de katoen maakte het moeilijker voor slaven om zich vrij te kopen.’
      • Voorbeeld: ‘Veel slaven uit het noorden liepen het risico ontvoerd te worden en naar het zuiden gebracht te worden om daar op de katoenplantages te werken.’
      • Voorbeeld: ‘In 1790, vóór de uitvinding van de ontkorrelmachine, telde Amerika een totaal aantal van ongeveer 700.000 slaven. In 1810, na het begin van de invoering van de ontkorrelmachine, waren er in totaal 1,2 miljoen slaven; wat een toename betekent van 70%.’
  9. Hier is het heel belangrijk dat je bedenkt hoe lang je opstel moet worden; schrijf geen pagina’s vol als je docent je om niet meer dan 5 alinea’s heeft gevraagd. Aan de andere kant is het wel de bedoeling dat je vrijuit schrijft en dat je je gedachten de vrije loop laat. Je kunt de alinea’s later altijd weer inkorten.
    • Probeer niet te generaliseren . Beweringen als: ‘______ is het grootste probleem waar de wereld vandaag de dag mee te maken heeft’, kunnen ervoor zorgen dat de lezer je standpunt bij voorbaat al niet serieus neemt als hij/zij het niet met je eens is. Vergelijk nu de eerste zin met een stelling als: ‘______ is een belangrijk wereldprobleem’. Dit laatste klinkt veel aannemelijker.
    • Begin je stellingen niet met ‘Ik’, zoals ‘Ik denk...’ Vermijd ook de persoonlijke voornaamwoorden ‘jij/jullie’, ‘wij’, ‘mijn’, ‘jouw/jullie’ of ‘ons/onze’. Je komt veel professioneler en overtuigender over als je simpelweg je stelling formuleert met ondersteunende feiten. In plaats van te schrijven: ‘Ik vond dat Frum op een conservatieve manier bevooroordeeld was’, kun je de lezer beter vertellen waarom jouw stelling klopt: ‘Frum is op een conservatieve manier bevooroordeeld als hij schrijft dat...’
    • Verlies je onderwerp en je stelling niet uit het oog. De verleiding is vaak groot om je gedachten af te laten dwalen of om extra informatie toe te voegen die ook interessant lijkt. Dit leidt je echter af van je doel en maakt je opstel zwakker. Probeer dus niet van je onderwerp af te dwalen!
  10. Bedenk een pakkende titel en boeiende inleiding. De titel en de inleiding zorgen ervoor dat mensen je opstel willen lezen. Als de docent je publiek is, dan zal hij of zij natuurlijk het hele stuk lezen. Maar als je met je opstel aan een wedstrijd wilt meedoen, of als het onderdeel is van het toelatingsexamen voor een opleiding, dan moeten de titel en de inleiding de lezer boeien en moeten ze aan je doelen voldoen.
    • Schrap overbodige mededelingen als ‘Dit opstel gaat over… ‘Het onderwerp van dit opstel is…’ of ‘Ik zal nu laten zien dat…’
    • Probeer de formule van de omgekeerde piramide . Begin met een heel brede beschrijving van je onderwerp en perk die beschrijving geleidelijk aan in tot je specifieke stelling. Probeer bij een kort opstel niet meer dan 3 tot 5 zinnen voor de inleiding te gebruiken, en voor een langer opstel niet meer dan 1 pagina. In plaats van een gewone inleiding zou je je opstel ook kunnen beginnen met een anekdote of met een citaat waarmee je laat zien waarom het onderwerp belangrijk is.
    • Hier volgt een voorbeeld van een inleiding voor een kort opstel: Jaarlijks komen duizenden afgedankte dieren in gemeentelijke dierenasiels terecht. Dieren die opgesloten zitten in een asiel lijden niet alleen vreselijk, het kost de lokale gemeentes ook nog eens een heleboel geld. Dorpen en steden zouden zowel dierenmishandeling als de verspilling van gemeenschapsgeld kunnen voorkomen door mensen die graag een huisdier willen hebben te verplichten een opleiding te volgen, voordat ze toestemming krijgen om inderdaad een huisdier te nemen. Hoewel veel mensen aanvankelijke tegen zo’n eis zullen zijn, zullen ze al snel zien dat de voordelen van een verplichte opleiding voor huisdiereigenaren ruimschoots opwegen tegen de nadelen.’
  11. Sluit je opstel af . Vat je punten samen en stel manieren voor waarop de lezer je conclusie in een bredere context kan zien.
    • Beantwoord vragen als: ‘Wat wil het zeggen als je stelling klopt?’ ‘Wat is de volgende stap?’ ‘Welke vragen blijven onbeantwoord?’
    • Het is de bedoeling dat je argumenten je lezer naar een natuurlijke, logische conclusie leiden. In zekere zin ben je je stelling in de afsluitende alinea opnieuw aan het inpakken door de lezer te helpen herinneren aan de reis door je opstel.
    • Schrijf een pakkende laatste zin. Als je titel en je eerste alinea ervoor zorgen dat de lezer je opstel wil lezen, zorgt de laatste zin ervoor dat de lezer jou en je opstel zal onthouden. Als een turner een fantastische oefening doen op de evenwichtsbalk, maar bij het neerkomen valt, vergeten de mensen de oefening. Een turner moet ‘sterk landen,’ en dat geldt ook voor opstelschrijvers.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Je opstel nakijken

PDF download Pdf downloaden
  1. Zorg dat je je opstel een paar dagen voordat je het moet inleveren af hebt, zodat je tijd hebt om het nog een keer helemaal vanaf het begin te lezen, na te kijken en alle spel-, stijl- en grammaticafouten eruit te halen. Lever nooit een eerste versie in zonder hem na te kijken.
  2. Raadpleeg een stijlgids als je twijfelt over hoe je vraagtekens, dubbele punten, puntkomma’s, apostroffen of komma’s precies moet gebruiken. Gebruik als het even kan geen uitroeptekens.
  3. Ga na of je geen fouten hebt gemaakt in het gebruik van bijvoorbeeld als / dan , jou / jouw , hen / hun , enz. Zorg er als je in het Engels schrijft voor dat je weet hoe je op de juiste manier apostroffen gebruikt. Ga na of je alle leestekens op de juiste manier hebt gebruikt. Kijk of er geen ellenlange, onbegrijpelijke zinnen in je tekst staan, kijk het gebruik van komma’s, punten en aanhalingstekens na, en ga na of je je schuine strepen, dubbele punten en puntkomma’s spaarzaam genoeg gebruikt hebt.
  4. Varieer je taalgebruik met behulp van een thesaurus. Raadpleeg ook een woordenboek om er zeker van te zijn dat je minder bekende woorden op de juiste manier gebruikt.
    • Probeer tegelijkertijd om je taal bondig, aardig en concreet te houden. Een thesaurus is een nuttig hulpmiddel, maar gebruik geen dure woorden alleen maar omdat het interessant staat. De beste opstellen zijn duidelijk, beknopt en makkelijke te begrijpen voor een groot publiek.
    • Concentreer je op het gebruik van de juiste werkwoorden in je zinnen. Werkwoorden communiceren de actie in een zin en houden de vaart in je tekst. Een goed gebruikt werkwoord kan het verschil betekenen tussen een slappe en een mooie zin.
    • Gebruik niet te veel bijvoeglijke naamwoorden. Bijvoeglijke naamwoorden zijn erg nuttig om dingen te beschrijven, maar als je ze erg willekeurig gebruikt kunnen ze je opstel te zwaar op de hand maken wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Probeer ervoor te zorgen dat de werkwoorden en de zelfstandige naamwoorden zelf het grootste deel van het zware werk doen voordat je de hulp inroept van bijvoeglijke naamwoorden.
  5. . Gebruik geen afkortingen, en gebruik als je een opstel in het Engels schrijft geen samentrekkingen als don't, can't, won't, shouldn't, could've, of haven't. Het is de bedoeling dat je opstel serieus overkomt, ook als het in een lichtere, of meer lyrische stijl is geschreven.
  6. Leidt iedere zin op een vloeiende manier naar de volgende? Loopt iedere alinea op een logische manier door naar de volgende? Je opstel analyseren door het simpelweg te lezen is natuurlijk heel nuttig, maar wat ook een goed idee is, is het maken van een soort omgekeerde opzet. Dat houdt in dat je op basis van je opstel opnieuw een opzetje maakt van je gedachten. [2] Goede verbindingen helpen je ideeën in elkaar over te vloeien:
    • Door bepaalde gebeurtenissen die elkaar opvolgen: Ik kreeg in de gaten dat ik tot een minderheid behoorde toen ik op de lagere school zat... Toen ik naar de middelbare school ging, werd mijn ontdekking bevestigd.
    • Door zinnen die elkaar aanvullen: Planten hebben water nodig om te overleven...Hoe goed een plant in staat is om water op te nemen hangt af van de voedingswaarde van de bodem.
    • Door een idee dat een tegenstelling vormt met een ander idee: Vegetariërs beweren dat er onnodig grond wordt verspild met het voeden van dieren die worden gefokt met het doel om opgegeten te worden... Tegenstanders van dit idee zijn van mening dat de grond die gebruikt wordt om vee te laten grazen niet gebruikt zou kunnen worden om andere soorten voedsel te produceren.
    • Door het geven van een oorzaak-gevolgrelatie: Ik zal de eerste persoon binnen mijn familie zijn die een universitair diploma gaat halen... Ik voel me geïnspireerd om de vooruitgang van mijn familie door de generaties heen, voort te zetten.
    • Door vergelijkbare ideeën met elkaar in verband te brengen: Gedacht wordt dat organisch voedsel beter voor het milieu is . . . van lokale producten wordt gedacht dat ze dezelfde doelen bereiken.
  7. Probeer te voorkomen dat je in de loop van je opstel in het wilde weg van het onderwerp afdwaalt. Je moet daarom alle informatie die je stelling niet direct of indirect ondersteunt, schrappen.
  8. Soms lukt het je oren beter taalfouten op te merken, dan je ogen. Je opstel moet vloeiend klinken en uit begrijpelijke woorden bestaan.
    • Je kunt ook jezelf opnemen terwijl je de tekst hardop voorleest, en vervolgens de opname beluisteren.
  9. Herstructureer zo nodig zinnen en alinea’s door ze in een andere volgorde te zetten. Zorg ervoor dat zowel je conclusie als je inleiding overeenkomen met de veranderingen die je in het hoofdgedeelte hebt aangebracht.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Een overredend opstel schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Een overredend opstel is bedoeld om de lezer ervan te overtuigen jouw standpunt aan te nemen met betrekking tot het onderwerp. Dat betekent dat het belangrijk is dat je je standpunten op een duidelijke, beknopte manier beschrijft, zodat de lezer je stelling kan begrijpen. Een aantal voorbeelden van geschikte onderwerpen voor een overredend opstellen zijn:
    • Of de regering onderzoek naar embryonale stamcellen wel of niet moet bekostigen.
    • Of liefde een gave is of een verslaving.
    • Waarom de Amerikaanse film Citizen Kane uit 1941 de beste film van de 20e eeuw is.
    • Waarom er in Nederland een stemplicht ingevoerd zou moeten worden.
  2. Als je aan het woord bent tijdens een debat, presenteer je je onderwerp, noem je je argumenten en kom je voor de mensen die naar je luisteren tot een conclusie. De structuur van een overredend opstel is daarmee vergelijkbaar.
  3. Ondersteun je stelling met beredeneerde feiten. Een goed geschreven opstel is mooi, maar tegen een goed onderbouwd opstel valt niks in te brengen.
    • Naast het doen van goed onderzoek kun je ook empirische experimenten uitvoeren zoals enquêtes afnemen, mensen interviewen of proeven doen. De uitkomsten van enquêtes of interviews zouden zeer waardevolle informatie op kunnen leveren om je opstel mee te beginnen.
    • Vertel een verhaal over de feiten. Maak niet simpelweg een lijst met feiten, maar vertel er een verhaal bij! Bijvoorbeeld: ‘Vanaf het moment waarop de doodstraf opnieuw is ingevoerd, zijn 140 gevangenen die eerder tot de dood waren veroordeeld, vrijgelaten nadat bewijs voor hun onschuld was aangevoerd. Stel jezelf nu de volgende vraag: Hoe zou jij je voelen als je een van die 140 onterecht veroordeelden was?’
  4. Presenteer de andere kant van je stelling en maak gebruik van logica en feiten om aan te tonen waarom de mening van die andere kant oftewel onzorgvuldig oftewel achterhaald is. [3] Dit onderdeel wordt vaak een concessie of een tegenbewijs genoemd. Je laat de lezer zien dat jij onpartijdig bent en dat je de tegenargumenten ook serieus hebt genomen, maar dat je tot de conclusie bent gekomen dat jouw stelling de beste is. [4]
    • Een voorbeeld: ‘Sommige mensen beweren dat de doodstraf de criminaliteit verlaagt vanwege de afschrikkende werking die de straf heeft. Keer op keer zijn er bewijzen voor het tegendeel aangevoerd. In feite zorgt de doodstraf er niet voor dat de criminaliteit afneemt: In het zuiden van de VS wordt 80% van de executies uitgevoerd, terwijl in die regio, vergeleken met de rest van de VS, ook het hoogste aantal moorden wordt gepleegd.’
  5. Vergeet niet nog een laatste keer je stelling te benadrukken, of datgene waar je voor of tegen aan het pleiten bent. Gebruik een deel van de informatie die je besproken hebt, of een verhaal wat je voor het laatst bewaard hebt, om een beetje kleur aan je conclusie te geven.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Een verklarend opstel schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Je gaat een onderwerp onderzoeken en je gaat op basis van bewijzen jouw mening over dat onderwerp presenteren. De meeste onderzoeksverslagen vallen bijvoorbeeld onder deze categorie opstellen.
    • Je zou bijvoorbeeld een verklarend opstel kunnen schrijven waarin je stelt dat onderzoek naar embryonale stamcellen ertoe zou kunnen leiden dat ruggenmergletsel en ziektes als Parkinson of diabetes genezen zouden kunnen worden.
    • Een verklarend opstel verschilt van een overtuigend opstel omdat je er geen mening in geeft. Je noemt simpelweg feiten die je kunt ondersteunen met behulp van onderzoek.
  2. Veel gebruikte strategieën en structuren voor verklarende opstellen zijn bijvoorbeeld:
    • Definities . Een definiërend opstel legt de mening van bepaalde termen of concepten uit.
    • Classificering . Een classificerend opstel organiseert het onderwerp in groepen, te beginnen met de meest algemene groep, van waar het zich beperkt tot meer specifieke groepen.
    • Vergelijken en contrasteren . In dit type opstel beschrijf je ofwel de overeenkomsten en de verschillen (of allebei) tussen ideeën of concepten.
    • Oorzaak en gevolg . In dit type opstel wordt uitgelegd hoe bepaalde onderwerpen elkaar beïnvloeden en hoe ze onderling afhankelijk zijn.
    • Zo moet je… . Een opstel dat uitlegt hoe je iets moet doen legt de stappen uit die nodig zijn om een taak of een procedure uit te voeren, met het doel de lezer iets bij te brengen.
  3. In verklarende opstellen gaat het niet om meningen. Het gaat erom dat je een conclusie trekt op basis van bewijzen die kunnen worden nagetrokken. [5] Dit houdt in dat je perspectief evenwichtig moet zijn en dat je je moet concentreren op datgene wat de feiten je vertellen.
    • Het kan zelfs zo zijn dat je er, op basis van nieuwe informatie, achter komt dat je je opstel moet herschrijven. Als je begonnen bent te schrijven over de schaarste van informatie op het gebied van de opwarming van de aarde, maar je bent inmiddels toch een heleboel wetenschappelijke bewijzen tegengekomen die het feit dat de aarde warmer wordt ondersteunen, zul je op zijn minst opnieuw moeten overwegen waar je opstel eigenlijk precies over gaat.
  4. De feiten zullen zelf het verhaal vertellen, als je ze daarvoor tenminste de kans geeft. Probeer bij het schrijven van een verklarend opstel te denken als een journalist. Als je alle feiten noteert op de manier zoals een journalist het doet, vertelt je verhaal zichzelf.
    • Rommel in een verklarend opstel niet aan de structuur. In een verhalend opstel kun je de structuur wel veranderen om het opstel interessanter te maken, maar bij het schrijven van een uiteenzettend opstel moet je ervoor zorgen dat de structuur heel rechtlijnig is, zodat je de verschillende ideeën makkelijker met elkaar kunt verbinden.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Een vertellend opstel schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. In een vertellend of verhalend opstel vertel je opnieuw iets wat ofwel jij, oftewel iemand anders heeft meegemaakt. In een vertellend opstel zou je een persoonlijke ervaring kunnen beschrijven waarbinnen onderzoek naar embryonale stamcellen jou of een van je dierbaren geholpen zou kunnen hebben een dodelijke ziekte te overwinnen.
  2. Je zult een inleiding moeten schrijven, een context, een plot, personages, en een climax en een conclusie nodig hebben.
    • Inleiding : Het begin. Hoe ga je het verhaal opzetten? Is er iets wat nuttig of belangrijk is wat je later nog gaat noemen?
    • Context : Waar de actie plaatsvindt. Hoe ziet het eruit? Welke woorden kun je gebruiken om de lezer het gevoel te geven dat hij of zij zich tijdens het lezen op die plek en op dat moment bevinden?
    • Plot : Wat er gebeurt. De kern van het verhaal, de essentiële actie. Waarom is het verhaal de moeite van het vertellen waard?
    • Personages : Wie komen er voor in het verhaal. Wat vertelt het verhaal ons over de personages? Wat vertellen de personages ons over het verhaal?
    • Climax : Het spannende stukje voordat de plot wordt onthuld. Zitten we op het puntje van onze stoel? Willen we per se weten wat er nu gaat gebeuren?
    • Conclusie : Hoe alles afloopt. Wat is de uiteindelijke betekenis van het verhaal? Hoe zijn de dingen, de mensen en de ideeën veranderd nu de afloop bekend is gemaakt?
  3. De meeste vertellende opstellen zijn geschreven vanuit het perspectief van de schrijver, maar je kunt ook andere perspectieven overwegen, zolang je perspectief maar consequent is.
    • Gebruik als jij de verteller bent het persoonlijke voornaamwoord ‘ik’. Je kunt in een vertellend opstel gebruikmaken van de eerste persoon, maar zorg er wel voor dat je het niet overdrijft. Voor alle opstellen geldt dat je overtuigender overkomt als je feiten of meningen in de derde persoon weergeeft.
  4. Je bent een verhaal aan het vertellen, maar het doel van het verhaal is dat je ergens je mening over geeft. Introduceer het hoofdidee in je stelling, en zorg ervoor dat alle elementen in je verhaal naar die stelling terugverwijzen.
    • Wat heb je geleerd? Op welke manier is je opstel een verkenning van de dingen die je geleerd hebt?
    • Hoe ben je veranderd? Hoe is de ‘jij’ die het opstel begon anders dan de ‘jij’ nu? Beantwoord deze vraag in relatie tot, maar anders dan de vraag ‘Wat heb je geleerd?’
  5. Je zult woorden gebruiken om gevoelens bij je lezer op te roepen, dus kies je woorden bewust. [6]
    Advertentie

Tips

  • Schrijf je opstel niet te snel, maar doe er ook niet al te lang over. Denk om te beginnen goed na over je hoofdideeën voordat je aan de minder belangrijke delen begint.
  • Zorg dat je aandacht tijdens het schrijven niet afgeleid wordt door andere dingen.
  • Zorg ervoor dat je opstel interessant is, zodat mensen het kunnen begrijpen en er oprecht geïnteresseerd in zullen zijn.
  • Houd dit altijd in je achterhoofd: Wacht niet tot het laatste moment om je opstel te schrijven! Je moet jezelf genoeg tijd geven om zorgvuldig alle hierboven genoemde stappen te volgen. Als je dat niet doet loop je het risico dat je het opstel te snel schrijft en een stuk inlevert dat slecht in elkaar zit en onzorgvuldig geschreven is.
  • Stel het schrijven van je opstel daarom niet steeds uit, anders zul je te weinig tijd hebben om het af te krijgen en na te kijken.
  • Let altijd op of je misschien interessante informatie tegenkomt die je toe kunt voegen. Google is een goede plek om te beginnen met zoeken.
  • Verwijs naar alle afbeeldingen en grafieken als Figuur 1, 2, 3, enz. Naar tabellen en diagrammen kun je verwijzen als Tabel 1, 2, 3, enz., of als Figuur 1, 2, 3, enz. Naar foto’s kun je verwijzen als Foto 1, 2, 3, enz., of als Afbeelding 1, 2, 3. Neem geen figuren of afbeeldingen op die je niet specifiek in de tekst van je opstel noemt.
  • Vraag als je iets niet begrijpt meteen aan het begin om hulp, en wacht ook daarmee niet tot het allerlaatste moment.
  • Vermijd het volgende:
    • het gebruik van kolommen van lijstjes met opsommingstekens (‘bullet points’).
    • Het gebruik van door middel van komma’s gescheiden opsommingen binnen een alinea.
    • Het gebruik van enzovoort (enz. of etc.) aan het einde van een lijstje. Als een docent ‘enz.’ ziet, zal hij of zij het interpreteren als: ‘en verder kan ik niks bedenken.’
    • Begin ieder idee dat je hebt met een opsommingsteken, voordat je de verschillende onderdelen ervan gaat schrijven. Dit geeft je goede punten als je een bepaald idee op wilt zoeken, in plaats van dat je op je geheugen moet vertrouwen en het risico loopt nuttige punten te vergeten.
  • Maak voordat je je eerste, globale versie schrijft een lijstje met algemene punten. Dit zal je op weg helpen en zal je een algemeen beginpunt geven.
Advertentie

Waarschuwing

  • Vermijd plagiaat . Verwijs altijd in een aanvullende uitleg of door middel van voetnoten naar alle citaten, feiten en ideeën die je van iemand anders hebt overgenomen en die niet van jezelf zijn, ook al geef je ze in je eigen woorden weer. De meeste scholen, universiteiten of andere autoriteiten kunnen plagiaat snel ontdekken en vervolgens kan het worden bevestigd met behulp van een zoekmachine of een speciale software die plagiaat detecteert. Je kunt er zelfs van beschuldigd worden dat je plagiaat hebt gepleegd als je materiaal gebruikt hebt dat je zelf al eerder geschreven had, omdat er van je verwacht wordt dat je iedere keer iets nieuws schrijft. Plagiaat is een ernstig misdrijf binnen de academische wereld; er zijn studenten van scholen en universiteiten gestuurd omdat ze plagiaat hadden gepleegd en het is dus zeer riskant.

Over dit artikel

Deze pagina is 53.460 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie