Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je benieuwd bent hoe ze films maken zoals Wallace en Gromit of die grappige korte LEGO-filmpjes, dan is je zoektocht nu voorbij. Hoewel het maken van stop motion-animatie niet moeilijk is, is het wel tijdrovend en repetitief werk. Zo lang als je maar geduldig bent, is dit een fantastische hobby die nog tot een carrière uitgroeien kan ook. Het is voor iedereen leuk om te leren.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Met behulp van stop motion-software

Pdf downloaden
  1. Je kunt een kwaliteitscamera gebruiken als je die hebt, maar een goedkope webcam werkt ook verrassend goed. Koop er een met een handmatige focusring, zodat je de focus aan kunt passen om scherpe close-up beelden te maken. Je vindt ze tweedehands online voor niet meer dan € 5.
    • Sluit de webcam aan op je computer of mobiele apparaat. Voor een mobiel apparaat heb je waarschijnlijk een kabel nodig en moet je een app installeren die het gebruik van webcams mogelijk maakt.
    • Een deel van de hieronder aanbevolen software zal alleen werken met webcams of bepaalde camera's. Controleer op compatibiliteit voordat je geld gaat uitgeven.
  2. Je kunt dit installeren op zowat elk apparaat, hoewel laptops en mobiele apparaten het makkelijkst te verplaatsen zijn op je filmset. Veel programma's voor het maken van stop motion kennen een gratis proefperiode, zodat je ze kunt uitproberen voordat je iets koopt. Lees de voorwaarden eerst, omdat de proefversie mogelijk beperkingen kent, of je beelden met een watermerk bedekt. Hier zijn een paar suggesties:
    • Voor de Mac: iStopMotion, Boinx, Dragon Frame
    • Voor Windows: I Can Animate 2 (aanbevolen voor kinderen) , iKITMovie of Stop Motion Pro. Windows Movie Maker is een optie met minder mogelijkheden, maar heb je wellicht al op je computer staan.
    • Voor de iPhone of iPad: Frameographer, Stopmotion Cafe
    • Voor Android-apparaten: Clayframes, Stopmotion Studio
  3. Een aantal goede keuzes zijn klei, draad, LEGO of gelijksoortige bouwblokken. Gebruik je verbeelding; je kunt bijna elk object gebruiken om je film te maken.
    • Begin met een klein project, zoals een sinaasappel die zichzelf pelt. Voor een seconde film heb je al gauw 18 – 24 foto's nodig, dus zal je hiermee goed kunnen oefenen.
    • Je kunt ook tekenen op een whiteboard of stapel papier waarbij de tekening in elk frame net even anders is. Hiervoor heb je een stevige standaard nodig voor de tekeningen, zodat er geen toevallige bewegingen zijn.
  4. Je kunt elke vorm van verlichting gebruiken, zolang het maar niet flikkert of verandert qua helderheid. Je moet wellicht het buitenlicht afschermen met zonwering of gordijnen, wanneer wolken of andere bewegende schaduwen veranderingen in helderheid veroorzaken.
    • Sommige lampen hebben even de tijd nodig om de volle sterkte te bereiken. Laat ze opwarmen terwijl je alles klaar zet.
  5. Zorg dat je eerste opname in een ruimte wordt gerealiseerd zonder wind of beweging in de achtergrond. Zorg ervoor dat al je stukken zelfstandig overeind blijven staan. Als een van hen tijdens het filmen omvalt, kan het een tijd duren voor je het object in exacte dezelfde positie hebt gekregen.
    • Als een figuur kantelt of dreigt om te vallen, plak het dan op het oppervlak met posterplakkertjes.
  6. Neem je camera en het apparaat mee naar de locatie waar je de opnames wilt maken. Sluit de webcam aan , of de camera op je apparaat. Open je software en vestig dat er een beeld te zien is via de webcam. Heb je eenmaal eventuele probleempjes weggewerkt, plaats de camera dan op een statief, of tape het stevig vast om beweging te voorkomen. Indien de camera trilt tijdens het maken van de foto's, zal de film er chaotisch uitzien en niet vloeiend lopen.
  7. Neem een enkele foto van de objecten of figuren in de uitgangspositie. Verplaats de objecten stukje bij beetje, elke keer een heel kleine beetje, en maak een volgende foto na elke beweging. Je kunt één stuk tegelijk bewegen (bijvoorbeeld een arm heen en weer zwaaien), of verschillende bewegingen tegelijk maken (voor een vloeiender beweging van de armen en benen, of meerdere objecten in een drukke scène). Probeer een object telkens over dezelfde afstand te verplaatsen.
    • Zorg ervoor dat elke foto het object scherp in beeld heeft. Je moet mogelijk de autofocus van je camera uitschakelen. Als je een webcam gebruikt, kun je de scherpstelring met de hand draaien.
  8. Elke keer dat je een foto maakt, hoort er een frame te worden weergegeven in de stop motion-software. Deze frames worden in een rij geplaatst en vormen een filmstrook, meestal ergens onderin het scherm. Je zou tussen de verschillende frames moeten kunnen wisselen of de video afspelen om een ruw idee te krijgen van hoe je film eruit gaat zien. Maak je geen zorgen, het eindresultaat zal veel soepeler worden.
    • Als je een fout maakt, hoef je alleen maar dat frame te verwijderen en een andere foto te maken.
  9. Deze uiterst nuttige functie is een belangrijke reden waarom je speciale stop motion-software zou moeten gebruiken in plaats van een algemene film-editor. Is onion-skinning ingeschakeld, dan zie je het vorige frame als een vaag beeld op het scherm, de afbeelding van je camera overlappend. Hiermee kun je objecten nauwkeurig bewegen, en kun je precies zien hoeveel ze op het scherm bewegen. Als dan een figuur omver gaat, of je maakt een fout, en opnieuw enkele opnames moet maken, dan maakt onion-skinning het gemakkelijker om terug te keren naar de oude scène, door de objecten uit te kunnen lijnen met het vage beeld.
    • Als je deze functie niet kunt vinden, zoek dan in de handleiding of een tutorial, of ga naar de website van de softwareontwikkelaars.
  10. Blijf de bewegingen maken en fotograferen totdat de scène is voltooid. Sla je werk regelmatig op. Laat je installatie staan wanneer je klaar bent, voor het geval je sommige foto's opnieuw wilt maken.
    • Het is niet nodig om de scène in één sessie helemaal af te maken. Door regelmatig pauzes te nemen zal het proces plezierig blijven in plaats van een lastig karwei te worden.
  11. Als je een frame dupliceert, zal dat frame iets langer stil blijven staan, voordat de beweging verdergaat. Als algemene regel houd je het bij een of twee kopieën van elk frame. Vertraag dit af en toe nog verder naar 6–8 frames tussen bewegingen, zodat een object kan pauzeren alvorens over te gaan naar een nieuwe beweging. Dit ziet er natuurlijker uit en maakt de animatie minder hectisch en prettiger om naar te kijken.
    • Als je niet weet hoe je dit kunt doen, zoek dan naar instructies voor je specifieke software.
  12. Je kunt het project nu als videobestand opslaan en laten zien aan je vrienden. Je kunt desgewenst de video in videobewerkingssoftware openen en speciale effecten, muziek en geluidseffecten toevoegen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Met behulp van gratis videobewerkingsprogramma's

Pdf downloaden
  1. Mogelijk heb je reeds videobewerkingssoftware omdat die is meegeleverd bij je computer, en een camera of telefoon om digitale foto's te maken. Zo ja, dan kun je meteen verdergaan met deze methode. De daadwerkelijke opnames en het bewerken van de beelden kan echter een lang en moeizaam proces zijn. Als je iets wilt maken dat langer is dan een minuut of twee, probeer dan de bovenstaande werkwijze met stop motion-software.
    • Alles wat je nodig hebt voor de eenvoudiger methode hierboven is een gratis proefversie van de software (of open source-software zoals Blender) en een camera van € 5.
  2. De meeste gratis videobewerkingsprogramma's zijn wel geschikt. Hier volgen een paar opties die in deze handleiding worden behandeld, en die je online kunt vinden:
    • Voor de Mac: iMovie (standaard geïnstalleerd op sommige Mac-computers)
    • Voor Windows: Virtual Dub, Windows Movie Maker (niet officieel ondersteund, maar soms werkt het; vooraf geïnstalleerd op de meeste Windows-computers)
  3. Zoek een plek zonder bewegende schaduwen, lichtflikkeringen of achtergronden die in beweging zijn. Zet een voorwerp naar keuze neer, en verstevig wiebelende objecten met dubbelzijdige tape of poster tack.
    • Stop motion-animatie duurt erg lang om te maken. Begin met een kort, eenvoudig idee, zoals papier dat zichzelf opfrommelt en omhoog in een prullenbak springt.
  4. Je kunt iedere camera, telefoon of tablet gebruiken waarmee je digitale foto's kunt maken. Plaats het apparaat op een statief of tape het vast. Het moet helemaal bewegingsloos zijn, anders zal de film er schokkerig en vreemd uitzien.
  5. Het basisidee is eenvoudig: Maak een foto, verplaats het object een klein beetje, en maak weer een foto. Controleer hoe het beeld is geworden en maak er nog een, als er fouten in zijn geslopen. Je kunt twee of drie foto's maken vanuit een bepaalde positie, gewoon voor het geval.
    • Zorg ervoor dat de objecten scherp in beeld zijn. Als je camera de focusafstand blijft aanpassen, dan moet je wellicht de autofocus uitschakelen en deze handmatig instellen.
    • Verplaats het object elke keer over dezelfde afstand.
  6. Bewaar de foto's op een gemakkelijk te onthouden plek op je computer. Laat de namen van de bestanden zoals ze zijn; ze moeten genummerd zijn, zodat ze in de juiste volgorde blijven staan.
    • Gebruik je een fototoepassing, zoals iPhoto, maak dan eerst een nieuw album, om ze gescheiden te houden van de andere foto's.
  7. Open je videobewerkingssoftware en importeer de map met de foto's die je hebt gemaakt. Deze optie vind je meestal onder Bestand in het bovenste menu, of op de hieronder beschreven locaties:
    • iMovie: Zorg ervoor dat je in de tijdlijnweergave bent. Om de afbeeldingen te importeren klik je op Foto's en kies je het fotoalbum.
    • Virtual Dub: File Open Image Sequence . Selecteer de eerste afbeelding van je album, en Virtual Dub zal automatisch, in de volgorde van nummering, alle volgende afbeeldingen importeren (bijv. DCM1000, DCM1001, DCM1002).
    • Windows Movie Maker: Wacht met importeren tot je de lengte van de afbeeldingen hebt aangegeven, zoals hieronder beschreven.
  8. Hiermee geef je aan hoelang elke afbeelding te zien zal zijn. Elk programma gaat hier net weer even anders mee om:
    • iMovie: Bij het selecteren van je foto's, moet je een tijdwaarde invoeren. Probeer 0:03 (3/100s van een seconde) voor een vloeiender, snellere video -- of 0:10 voor een schokkerig, maar meer ontspannen tempo.
    • Virtual Dub: Video Frame rate . 25 FPS (frames per seconde) is erg vloeiend en snel, terwijl 5-10 frames per seconde trager en schokkerig beweegt.
    • Windows Movie Maker: {{button|Extra} → Opties Geavanceerd Afbeeldingsopties . Geef een lengte op voor de afbeeldingen (probeer 0,03 of 0,10). Nu kun je de afbeeldingen in het storyboard laden.
  9. In de meeste videobewerkingssoftware kun je een soundtrack, titel, credits en speciale effecten toevoegen. Speel hier naar hartenlust mee, of sla deze over om een stomme film te maken. Vergeet niet om regelmatig op te slaan terwijl je werkt.
    • iMovie: Voeg er dialogen aan toe door de afspeelknop (pijl-omlaag) naar een frame te slepen en op Audio Record te klikken. Wil je muziek, sleep dan een nummer of geluidseffect van iTunes naar de audiotrack van iMovie.
    • Virtual Dub beschikt over geen van deze functies. Na het exporteren kun je het videobestand in een ander programma openen, waarna je wijzigingen aan kunt brengen.
  10. Om je film te kunnen bekijken hoef je alleen maar het videobestand te openen. Veel plezier met je eerst stop motion-project!
    • Virtual Dub: File Save as AVI . Je afbeeldingen zijn nu een film geworden welke je in een ander programma kunt bewerken, zoals Windows Movie maker, Sony Vegas of Adobe Premiere.
    Advertentie

Tips

  • Hoe meer foto's je hebt, hoe vloeiender je video zal zijn.
  • Wanneer je begint, maak dan foto's van de gezichten van personages om te tonen terwijl zij aan het praten zijn. Dit versnelt het proces en ziet er nog steeds goed uit.
  • Als je objecten hebt met ledematen die moeten kunnen bewegen, zorg er dan voor dat je hen in een positie kunt houden zonder dat je ze vast moet houden. Gebruik posterplakkers of plakband in een lus om dit voor elkaar te krijgen.
  • Om flikkeren te verminderen en een vloeiender animatie te maken, stel je de witbalans van de camera en de belichting in op handmatige modus, zodat ze niet met elke opname wijzigen.
  • Zorg ervoor dat je camera compatibel is met elke filmbewerkingsprogramma dat je gebruikt. Als het programma je bestanden niet kan vinden, moet je wellicht andere software downloaden voor de filmproductie.
  • Als je kleisculpturen gebruikt, vorm de figuurtjes dan rond ijzerdraad. Dit maakt het bewegen van de figuurtjes gemakkelijker.
  • Voor een groter project met meerdere scènes sla je elke scène op als een aparte film. Zodra elke scène is voltooid, kun je alle scènes in de uiteindelijke film importeren.
  • Ben je teleurgesteld door de snelheid waarmee je programma kan animeren, probeer dan het project als videobestand te exporteren, en importeer het vervolgens opnieuw, waarna je er een effect op toepast, zoals het verdubbelen van de snelheid. Doe dit voordat je geluid toevoegt.
  • Zorg ervoor dat je alle afbeeldingen voor de animatie naar je computer kopieert.
  • Plan de snelheid voor het toevoegen van geluid.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Blijf uit het pad van de lichtbron of plaats het zo dat je geen storende schaduwen creëert in je animatie die in elk frame veranderen.
  • Dit zijn langdurige projecten. Neem pauzes om te voorkomen dat je je gaat vervelen of gefrustreerd raakt. Schrijf op waar je gebleven was, zodat je als je de volgende keer verdergaat, weet waar je gebleven was.
  • Camera's met een hoge resolutie creëren reusachtige bestanden, die te veel kunnen zijn voor je computer. Als je de afbeeldingen al op hoge resolutie hebt gemaakt, kun je de bestandsgrootte met meerdere bestanden tegelijkertijd verkleinen, in Photoshop of met compressiesoftware. Het is het best om elk frame niet groter te maken dan ongeveer 500 kB, tenzij je van professionele software gebruikmaakt.
Advertentie

Benodigdheden

  • Digitale camera
  • Monopod, statief, of een andere manier om de camera stabiel te maken
  • Stop motion-software of videobewerkingssoftware
  • Figuren en materialen voor op de set
  • Een lamp of twee voor goede verlichting

Over dit artikel

Deze pagina is 10.945 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie