Zou jij ook weleens willen proberen een sudoku op te lossen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Een sudoku lijkt ingewikkeld door al die cijfers die erbij komen kijken, maar er komen in feite helemaal geen berekeningen aan te pas. Zelfs mensen die denken dat ze slecht zijn in wiskunde, kunnen vaak toch prima een sudoku oplossen. In principe zouden er in plaats van cijfers ook letters of symbolen kunnen staan; dit zou dezelfde resultaten opleveren. Waar het om gaat is dat je het patroon herkent. Probeer eerst de basisregels voor het oplossen van een sudoku te leren begrijpen. Vervolgens kun je een stap verder gaan en de verschillende technieken voor zowel eenvoudige als voor sudoku’s van een hoger niveau onder de knie proberen te krijgen.
Stappen
-
Leer hoe een sudoku in elkaar zit. Een klassieke sudoku bestaat uit een vierkant veld dat is opgedeeld in 9 even grote vierkanten. Elk van die vierkanten is weer onderverdeeld in 9 kleinere hokjes. Wanneer je aan een sudoku begint zul je zien dat er in sommige van de kleinere hokjes één van de cijfers 1 tot en met 9 staat. Hoe moeilijker de puzzel, hoe minder hokjes er al ingevuld zijn. [1] X Bron
- Vaak zijn de randen om de grotere vierkanten wat dikker, terwijl de lijntjes om de kleinere hokjes dunner en lichter van kleur zijn. Soms zijn de grotere hokjes ingekleurd volgens een schaakbordpatroon.
-
Vul de rijen en de kolommen in. Een van de basisregels van het spel is dat in elk van de verschillende rijen en kolommen, alle cijfers van 1 tot en met 9 moeten komen te staan. Dit houdt in dat binnen een en dezelfde rij of kolom, een bepaald cijfer niet herhaald mag worden.
-
Let op de cijfers binnen de grotere vierkanten. Ook in elk van de 9 grotere vierkanten moet elk van de cijfers 1 tot en met 9 komen te staan. Ook hier mag ieder cijfer maar één keer voorkomen, omdat er in ieder groter vierkant maar 9 kleinere vierkantjes zitten.
- Als er dus in een groter vierkant al een “2” staat, dan weet je dat je in datzelfde vierkant niet nog een “2” mag invullen.
-
Gebruik geen pen, maar een potlood. Als sudokuspeler is het onvermijdelijk dat je fouten gaat maken, en als je met pen schrijft zal je speelveld een enorme knoeiboel worden. Gebruik daarom liever een potlood, zodat je eventueel verkeerd ingevulde cijfers kunt uitgummen.Advertentie
-
Kijk of je in één van de grotere vierkanten één leeg hokje kunt vinden. Kijk alle grotere vierkanten na om te zien of er ergens één enkel hokje nog niet is ingevuld. Als dat zo is, dan kun je dat hokje dus makkelijk opvullen. Kijk gewoon welk cijfer van 1 tot en met 9 er nog ontbreekt. [2] X Bron
- Als binnen een groter vierkant de cijfers 1-3 en 5-9 al ingevuld zijn, dan weet je bijvoorbeeld dat het cijfer "4" ontbreekt, en dat kun je dus invullen.
-
Kijk vervolgens of er rijen of kolommen zijn met één enkel niet ingevuld hokje. Ga met je vinger langs iedere rij en langs iedere kolom en kijk of er rijen of kolommen zijn met slechts 1 nog niet ingevuld hokje. Als je een rij vindt met één leeg hokje, kijk dan welk cijfer van 1 tot en met 9 er in die rij (of kolom) nog ontbreekt en vul het in. [3] X Bron
- Als in een bepaalde kolom bijvoorbeeld de cijfers 1-7 en 9 al ingevuld zijn, dan weet je dat het cijfer "8" nog ontbreekt, en dat kun je dan dus invullen.
-
Kijk de rijen of kolommen na om de grotere vierkanten verder op te vullen. Kijk naar één rij met 3 grotere vierkanten. Kijk of je een cijfer ziet dat 2 keer voorkomt in verschillende vierkanten. Ga met je vinger langs de rijen waarin dat cijfer is ingevuld. Het derde grote vierkant moet hetzelfde cijfer ook bevatten, maar het mag niet in één de twee rijen staan die je aan het nakijken bent. Het moet in de derde rij staan. Soms staan er in die rij al een paar andere cijfers, wat het invullen van het cijfer waar je op dat moment naar op zoek bent makkelijker maakt. [4] X Bron
- Als het cijfer "8" in 2 verschillende vierkanten voorkomt, kijk dan of je dat cijfer ook in het derde vierkant kunt vinden. Ga met je vinger langs de twee rijen waarbinnen de "8" voorkomt; je weet immers dat de "8" binnen het derde grote vierkant niet in diezelfde rijen mag voorkomen.
-
Doe hetzelfde de andere kant op. Wanneer je eenmaal doorhebt hoe het scannen van losse rijen of kolommen werkt kun je hetzelfde in de andere richting doen. We gaan uit van het voorbeeld hierboven, maar pakken het nu op een iets andere manier aan. Stel dat je bij het derde vierkant komt en er is in de open rij nog maar 1 cijfer ingevuld. [5] X Bron
- Kijk in dat geval de kolommen van boven naar beneden na. Kijk of het cijfer dat je probeert in te vullen al in 1 van de kolommen voorkomt. Als dat zo is dan weet je dat je het niet meer in die kolom in mag vullen en dat het in de andere kolom moet komen.
-
Werk met groepen cijfers. Dit houdt in dat als je ziet dat één en hetzelfde cijfer al vaak voorkomt op het veld, het weleens het makkelijkst zou kunnen zijn om eerst te proberen dat ene cijfer volledig in te vullen. Stel dat er bijvoorbeeld al veel vijven zijn ingevuld op het veld. Gebruik dan de hierboven beschreven scantechnieken om allereerst zoveel mogelijk vijven in te vullen.Advertentie
-
Kijk naar een groep van 3 grotere vierkanten. Een andere mogelijkheid is dat je 3 van de grotere vierkanten die samen een rij of kolom vormen, analyseert. Kies 1 cijfer, en kijk of je het in elk van die 3 vierkanten kunt invullen. [6] X Bron
- Neem bijvoorbeeld het cijfer "6". Kijk in welke rijen en kolommen al een 6 staat, en gebruik die gegevens om de 3 grotere vierkanten die je aan het analyseren bent te scannen. Probeer vervolgens met die informatie en de hokjes in de vierkanten die al ingevuld zijn, zoveel mogelijk zessen in te vullen.
-
Vul de cijfers met potlood in. Naarmate de sudoku’s moeilijker worden zul je merken dat je aan de hierboven genoemde technieken niet altijd genoeg hebt om de puzzel op te lossen. In dat geval zul je eerst de cijfers in moeten vullen die mogelijk in ieder hokje zouden kunnen komen te staan. Als je een mogelijkheid ziet, zet hem dan met potlood in een hoekje van het kleine hokje. Het kan zijn dat je tijdens het oplossen van de puzzel wel 3 of 4 voorlopige cijfertjes met potlood in de hoekjes geschreven hebt staan. [7] X Bron
- Terwijl je bezig bent kan het zijn dat je merkt dat er in bepaalde hokjes maar 1 cijfer staat. Waarschijnlijk kun je dat cijfer dan alvast definitief invullen.
-
Kijk alles regelmatig opnieuw na. Kijk terwijl je de cijfers invult de puzzel regelmatig na om te kijken of je bepaalde hokjes die je in eerste instantie open moest laten, nu misschien op kunt vullen. Zodra je eenmaal nieuwe cijfers hebt ingevuld, kan het zijn dat het je lukt die blanco hokjes ook op te vullen.
- Pas bij het nakijken van de open hokjes opnieuw de scantechnieken toe, als hulpmiddel bij het invullen van de ontbrekende cijfers.
Advertentie
Waarschuwingen
- Vergeet niet om bij ieder vakje dat je invult nogmaals je logica erachter te controleren; één enkele fout kan ervoor zorgen dat de hele puzzel niet meer klopt.
Bronnen
- ↑ http://www.paulspages.co.uk/sudoku/howtosolve/
- ↑ http://www.sudokuessentials.com/sudoku-hints.html
- ↑ http://www.sudokuessentials.com/sudoku-hints.html
- ↑ http://www.conceptispuzzles.com/index.aspx?uri=puzzle/sudoku/techniques
- ↑ http://www.conceptispuzzles.com/index.aspx?uri=puzzle/sudoku/techniques
- ↑ http://www.paulspages.co.uk/sudoku/howtosolve/
- ↑ http://www.paulspages.co.uk/sudoku/howtosolve/