PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Of je nu een grap vertelt, een sprookje of iets dat je hebt meegemaakt, het vertellen van een verhaal is een belangrijke vaardigheid. Bij sommige mensen komt het vanzelf, maar anderen moeten deze vaardigheid aanleren. Wees niet bang, je kunt leren om een beter, onderhoudender verhaal te vertellen met wikiHow als je leraar!

Deel 1
Deel 1 van 3:

Basisvaardigheden van het verhalenvertellen beheersen

PDF download Pdf downloaden
  1. Begin met het vertellen van je verhaal door een wisselwerking met je publiek te vormen, of door iets te doen waardoor je hun aandacht krijgt. Stel ze een vraag, desnoods een retorische, die te maken heeft met de conclusie, draai of inhoud van het verhaal dat je gaat vertellen. Als alternatief kun je een boeiend statement maken die hun aandacht trekt (een lijntje uitgooien, vergelijkbaar met een klikaas opschrift). Dit trekt hun aandacht om zich te richten op het idee van je verhaal en zorgt ervoor dat ze meer willen horen.
    • Voorbeeld bij een sprookjesverhaal: 'Heb je je ooit afgevraagd waarom een mot op een vlam af komt?'
    • Voorbeeld bij een grappig verhaal: 'Ik heb hier het studentenhuisverhaal dat alle studentenhuisverhalen overtreft. Ik kan je vast vertellen dat er een toilet in meespeelt.'
  2. In de loop van het verhaal dat je vertelt wil je een allesomvattende ervaring ontwikkelen. Je wilt je publiek het verhaal vertellen op een manier waarop ze het gevoel hebben dat ze er deel van uitmaken. Begin daarmee door ze een context te geven wanneer je met je verhaal start. Ga daarna door met het creëren van de achtergrond door details te geven wat je publiek helpt om de gebeurtenissen voor zich te zien en te voelen wat jij voelde. Je zult je taalgebruik ook zorgvuldig willen vormgeven; door woorden te gebruiken die hele sterke, hele specifieke emoties oproepen.
    • Voorbeeld bij het sprookjesverhaal: 'Lang, heel lang geleden, toen de wereld oud was en magie nog levend en de dieren nog konden praten…'
    • Voorbeeld bij het grappige verhaal: 'Ik ben meer het stille type, zo iemand die meerdere katten heeft, begrijp je? Maar mijn kamergenoot was meer het type van wat-moet-je-met-een-lever feestvierder.'
  3. Natuurlijk zal het hele verhaal gaan om het opbouwen van spanning, tot de climax van het verhaal komt, en alles op zijn plaats valt. Maar wat je moet onthouden is dat je tussen twee spanningspunten een ontspanningsmoment moet hebben. Zonder deze ontspanning kan een verhaal aanvoelen als te gehaast of teveel als een lijst. In het echte leven heb je ook momenten tussen de gebeurtenissen. Verhalen moeten dat ook hebben. Deze ontspanning kan bijvoorbeeld een beschrijving van de scene zijn, waarbij je snel wat achtergronddetails geeft die niet echt relevant zijn. Of een grapje, als het verhaal een beetje grappig bedoeld is.
    • Voorbeeld van het sprookjesverhaal: 'De mot naderde de grote witte zuil en daar was Vlam, vurig in volle glorie. Mot voelde zich geraakt tot in zijn maag en de strijd om de liefde begon. 'Natuurlijk redden helden hun prinsessen niet op dezelfde dag, en Mot besteedde veel prachtige maanovergoten nachten waarbij hij steeds meer liefde voelde voor Vlam.'
    • Voorbeeld van een grappig verhaal: 'Het was een nieuw jaar, en dus verhuisden we naar deze nieuwe omgeving die aardig was en… stekelig. Dus...Ik ben zo'n beetje altijd in opperste staat van paraatheid. 'Goed voor de bloeddruk, weet je.'
  4. Wanneer je een verhaal vertelt, is het belangrijk dat je details erin opneemt, zodat de luisteraar zich er deel van voelt. Maar, je wilt niet dat het verhaal een 'onsamenhangend' gevoel geeft. Daarom is het belangrijk dat je je richt op wat belangrijk is. Laat de details die niet belangrijk zijn voor het verhaal weg, en vertel over de details die belangrijk zijn voor het verhaal.
    • Als de tijd het toelaat, houd dan de details die het meeste bijdragen aan het creëren van het juiste tempo of de scenes, maar pas het aan als dat nodig is, afhankelijk van de reacties van je publiek. Als ze zich lijken te vervelen, verhoog dan het tempo en verminder de details tot de hoogstnoodzakelijke.
  5. Dit is waar het belangrijk wordt om je verhaal te kennen en het te oefenen. Ken je die persoon die een verhaal vertelt en ergens halverwege ineens roepen, 'Oh, ik vergat te vertellen...'? Juist. Wees niet die persoon. Stop niet om terug te gaan. Daarmee verbreek je hoe de luisteraar je verhaal beleeft. Vertel het verhaal op een manier die logisch is en soepel verloopt.
    • Als je een detail vergeet, weef het er dan later in, zonder de beleving van het verhaal te verbreken. Bijvoorbeeld: 'Nu, de fluitspeler had het niet op het geld van de stad gemunt zonder reden. Zie je, ze hadden een afspraak verbroken die ze met hem gemaakt hadden.'
  6. Het is ongemakkelijk als een publiek niet weet of je klaar bent of niet, dus zorg ervoor dat de afsluiting van je verhaal duidelijk is. Hier zijn verschillende manieren voor, en een paar voorbeelden daarvan zijn:
    • Stel een vraag en geef een antwoord. 'Hoe gek is dat? Ik weet dat ik dat beslist niet meer ga proberen.'
    • Bepaal het moraal. 'Dit, dames en heren, is een mooi voorbeeld van waarom je nooit je kat mee moet nemen naar je werk.'
    • Gebruik je stem en toon zorgvuldig. Probeer over het algemeen op te bouwen in volume en snelheid richting de climax van het verhaal, waarna je weer moet afremmen en je stem zachter maken, om te laten zien dat je klaar bent.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je lichaam en stem gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat de verschillende personen in het verhaal verschillend aanvoelen. Als je ze verschillend 'acteert' , dan kun je de irritante 'verwijzingen' in het verhaal overslaan. Je kunt hiermee de luisteraars ook meer het gevoel geven dat ze in het verhaal opgaan. Speel met accenten, spreekpatronen en stemmetjes voor de verschillende mensen in het verhaal. Je kunt het verhaal ook meer humor geven door gekke of stereotype stemmen te doen.
    • Typeer bijvoorbeeld je vadersstem met een extra diep, nors geluid, en voeg soms wat extra's toe aan de dialoog, zoals '[Relevant deel van het verhaal.] Bovendien, ik ga naar de garage om een vloer te maken. Of een deel van een vloer. Misschien ga ik alleen naar een televisieserie kijken waar ze een vloer bouwen.'
  2. Pas het geluid van je stem aan aan hoe je wilt dat je verhaal aanvoelt op dat moment. Verander je scherpte, je toon en je volume om een verhaal kalm of juist spannend te laten klinken, afhankelijk van waar je bent in het verhaal. Verhoog je snelheid en ook een klein beetje je stemvolume naarmate je dichter bij de climax komt. En vertraag weer wanneer je de conclusie uitspreekt.
    • Experimenteer ook eens met dramatische pauzes. Een moment van stilte en een blik kunnen veel toevoegen aan iemands beleving van een verhaal.
  3. Als je echt een fantastische verhalenverteller wilt worden, dan moet je je vermogen om gezichtsuitdrukkingen te maken en te veranderen leren beheersen, zodat je het kunt laten passen bij wat je zegt. Je gezicht moet in staat zijn om zo'n beetje het hele verhaal uit te beelden. Als je het echt van de meester wilt leren, kijk dan heel veel YouTubevideo's van John Steward of Martin Freeman.
    • Onthoud dat gezichtsuitdrukkingen in meer dan drie smaken komen. Je kunt heel complexe emoties overdragen door heel specifieke gezichtsuitdrukkingen te gebruiken.
  4. Door met je handen te praten kun je veranderen van een heel stijve, saaie verhalenverteller naar iemand die de kamer beheerst met een verhaal. Handen brengen emoties over. Handen houden ons publiek gefocust. Handen creëren een gevoel van actie. Als je je lichaam op geen enkele andere manier gebruikt, begin dan in elk geval te praten met je handen, als je een verhaal vertelt.
    • Natuurlijk wil je ook niet helemaal over de top gaan. Sla niet iemand in het gezicht, en gooi je drankje niet omver. En sla je drankje niet in je gezicht.
  5. Beweeg, als je dat kunt, met je hele lichaam om het verhaal uit te beelden. Je hoeft niet elke beweging uit te beelden, maar gebruik je lichaam bij belangrijke momenten in het verhaal, om de aandacht van de luisteraar naar dat punt te trekken. Je kunt dit natuurlijk ook gebruiken voor een komisch effect.
    • Sommige stereotype gebaren, zoals het optrekken van de wenkbrauw van Groucho Marx, of de ruk aan het boordje door Rodney Dangerfield, kunnen extra dwaasheid toevoegen aan een verhaal (Conan O'Brien en Robin Williams gebruikten vaak stereotype gebaren).
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je techniek van verhalen vertellen verbeteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Oefen het vertellen van een verhaal een paar keer voordat je het aan andere mensen vertelt. Ga het daarna oefenen met een paar mensen waarbij het minder van belang is, voordat je het gaat vertellen aan mensen waarbij het er wel toe doet. Je wilt je graag comfortabel voelen bij het vertellen van je verhaal, en er een goed gevoel bij krijgen zodat je weet wanneer je dramatische pauzes moet inlassen en wanneer je aan die toon voor de opbouw van alle spanning moet beginnen.
  2. Zorg ervoor dat je je verhaal van voren en van achteren kent, en focus je erop wanneer je het vertelt. Dit zorgt ervoor dat je geen details mist die belangrijk zijn. Het helpt je ook om het verhaal samenhangend en gelijk te houden bij meerdere vertellingen. En dat is belangrijk voor wanneer iemand het verhaal meer dan een keer hoort.
  3. Laat je verhalen geen 'visverhalen' worden. Je kent ze wel: verhalen die elke keer wanneer ze verteld worden dramatischer en heldhaftiger worden, waarvan de details veranderen om nog mythischer te worden en waarbij de hoofdrolspelers steeds ongeloofwaardiger worden. Luisteraars haken af wanneer ze je een dergelijk verhaal horen vertellen. Laat die vis vrij en houd je verhaal geloofwaardig als je wilt dat mensen ervan genieten.
  4. Je wilt je verhaal vertellen en graag op de juiste plaats op het juiste moment als dat kan. Zelfs het beste verhaal kan verpest worden als je constant moet stoppen door afleidingen. Zorg ervoor dat de omgeving niet teveel afleiding geeft of te lawaaierig is. Als iemand de aandacht probeert af te leiden, breng die dan direct weer terug naar jou.
  5. De manier waarop een luisteraar een verhaal onthoudt wordt nog beter als hij mee kan doen aan de ervaring. Als je het vertellen van je verhalen wilt versterken, dan kun je vragen stellen aan je publiek of andere manieren zoeken om ze deel te laten worden van het verhaal.
  6. De belangrijkste vaardigheid waar je aan moet werken is in staat zijn om te reageren op je publiek. Als zij verveeld raken, verpak het of pak extra uit. Als ze echt genieten van een bepaald deel, bouw daar dan op door. Als ze lachen, geef ze dan de ruimte om te lachen. Het is lastig, maar als je je verhaal kunt vertellen rond de ervaringen van je publiek, dan zal dat je een verhalenverteller maken die niemand snel zal vergeten.
    Advertentie

Tips

  • Betrek het publiek erbij. Retorische vragen stellen is daar een perfect middel voor. Bijvoorbeeld: 'Goudlokje was erg moe nadat ze de hele dag door het bos gelopen had. Jij zou ook een plek willen om even te rusten, toch? Dat wilde Goudlokje ook.' Vraag het om te zien of ze het verhaal nog volgen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Publiek
  • Rekwisieten

Over dit artikel

Deze pagina is 13.409 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie