Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een verrekijker is eigenlijk een combinatie van twee kleine telescopen die naast elkaar geplaatst zijn, waarbij elke telescoop bestaat uit een tweetal lenzen waarmee voorwerpen dichterbij worden gehaald en een stelsel van prisma's in elke kamer om het beeld rechtop te zetten. Een verrekijker kan worden gebruikt bij de jacht, om vogels te kijken, om sterren te kijken of om goed te kunnen bekijken wat er gebeurt tijdens een sportevenement of concert. De juiste verrekijker kiezen kan het verschil maken bij jouw hobby.
Stappen
-
Begrijp de getallen. Een verrekijker wordt gekarakteriseerd door twee getallen, bijvoorbeeld 7 x 35 of 10 x 50. Het nummer voor de "x" is de vergrotingsfactor, of de sterkte; een verrekijker met de getallen 7 x 35 maakt voorwerpen 7 keer groter, lenzen van 10 x 50 halen voorwerpen 10 keer dichterbij. Het tweede getal is de diameter van de hoofdlens (objectief) in millimeter; een lens van 7 x 35 heeft een diameter van 35 mm, een lens van 10 x 50 heeft een diameter van 50 mm. Als je de diameter deelt door het eerste getal krijg je de diameter van de uittreepupil, oftewel de diameter in millimeter van de lichtstraal die je oog bereikt (bij beide voorbeeldlenzen is de uittreepupil 5 mm, namelijk 35 gedeeld door 7 en 50 gedeeld door 10).
- Hoe hoger de vergrotingsfactor, hoe vager het beeld. Alhoewel het beeld dat je ziet groter is, zal het beeldveld nauwer zijn, en daardoor zul je merken dat het moeilijker is om het beeld stil te houden. Als je een verrekijker kiest met een vergroting van 10 x of meer, neem er dan één met een gat onderop waar een statief aan vast kan worden gemaakt, zodat je de verrekijker goed stil kunt houden. Als je een groter beeldveld wilt kun je beter een lagere vergrotingsfactor kiezen.
- Hoe groter het objectief, hoe meer lichtverzamelend vermogen de kijker heeft, en dat kan van belang zijn bij activiteiten met weinig licht zoals astronomie of jagen bij dageraad of schemering. Maar hoe groter de lenzen zijn, hoe zwaarder de verrekijker is. In het algemeen hebben de meeste verrekijkers objectieven met een diameter van 30 tot 50 millimeter. Compacte verrekijkers kunnen objectieven hebben van 25 mm en minder, verrekijkers voor astronomie hebben lenzen die groter zijn dan 50 mm.
- Hoe groter de uittreepupil, hoe meer licht je ogen bereikt. Het menselijk oog verwijdt van 2 tot 7 mm, afhankelijk van hoeveel licht beschikbaar is. In het ideale geval komt de uittreepupil overeen met de diameter van je oogpupil.
-
Beslis welk materiaal je kiest voor de lenzen. De meeste verrekijkers hebben glazen lenzen, en dat levert meestal een betere beeldkwaliteit, maar het is tegelijkertijd duurder dan kunststof lenzen (aan de andere kant: kunststof lenzen die dezelfde beeldkwaliteit opleveren als glazen lenzen zijn juist duurder). Glas reflecteert wel gedeeltelijk het licht dat de lens bereikt, maar dat kan worden gecompenseerd met de juiste coating.
- De coating van een lens wordt gekarakteriseerd met de volgende codes: C betekent dat slechts sommige oppervlakken zijn bedekt met een enkele laag coating; FC betekent dat alle glazen lensoppervlakken zijn bedekt met een laag coating; MC betekent dat sommige oppervlakken zijn bedekt met meerdere lagen coating; FMC betekent dat alle glazen lensoppervlakken zijn bedekt met meerdere lagen coating. Meerdere lagen coating zijn beter dan een enkele laag, maar het is wel duurder.
- Kunststof lenzen bieden vaak slechtere beeldkwaliteit, maar ze zijn wel slijtvaster dan glazen lenzen. Kunststof is dus een goede keuze als duurzaamheid een belangrijk criterium is, zoals bij bergbeklimmen.
-
Kies de juiste oogafstand. De lenzen van de oogstukken (oculair) moeten zich op een comfortabele afstand van je ogen bevinden, en de oogafstand moet groter zijn als je een bril draagt. De oogafstand varieert normaal gesproken tussen 5 en 20 mm. Als je een bril draagt moet de oogafstand 14 mm of meer zijn, want de meeste brillenglazen bevinden zich op 9 tot 13 mm van het oog.
- Bij veel verrekijkers zitten rubberen oogkapjes die om de oogstukken geplaatst kunnen worden, zodat je de oogstukken goed op je ogen kunt zetten. Als je een bril draagt kun je het beste een kijker kiezen waarbij de oogkapjes verwijderd kunnen worden of oogkapjes die omgeslagen kunnen worden.
-
Test het scherpstellen. Kijk hoe dichtbij je nog scherp kunt stellen in de winkel en meet de afstand tussen de kijker en het voorwerp waar je naar kijkt.
- Verrekijkers stellen scherp op een van de volgende twee manieren: de meeste verrekijkers hebben een centraal scherpstelwieltje, gecombineerd met een dioptriering waarmee de afwijking tussen de ogen kan worden bijgesteld op de kijker. Waterdichte verrekijkers hebben echter meestal een scherpstelfunctie op beide lenzen, met verstelbare ringen op beide oogstukken.
- Sommige verrekijkers kunnen niet bijgesteld worden, het beeld is dan alleen scherp op een bepaalde afstand. Dit kan zorgen voor vermoeide ogen als je iets wilt bekijken dat zich niet bevindt op de ingestelde afstand.
-
Kijk naar het prismaontwerp. Bij de meeste verrekijkers zijn de hoofdlenzen breder dan de oogstukken, door de porro-prisma's die worden gebruikt. De kijkers zijn daardoor groter, maar voorwerpen dichtbij lijken wel meer driedimensionaal. Bij verrekijkers die gebruik maken van dakkant-prisma's gaat het licht recht door de kijker heen, waardoor de kijker compacter is, maar de beeldkwaliteit is meestal minder. Een dakkant-kijker kan echter net zo goed zijn als een porro-kijker, maar zal dan wel duurder zijn.
- Goedkopere kijkers maken gebruik van BK-7-prisma's, aan de buitenranden zie je dan een vierkant met helder licht en daaromheen grijze vlakjes. De duurdere verrekijkers maken gebruik van BAK-4-prisma's, dat geeft meer licht en een scherper, ronder beeld.
-
Beslis hoe zwaar de kijker mag zijn. Zoals gezegd, een verrekijker met een hoge vergrotingsfactor en grote lenzen weegt meer dan een standaardkijker. Dit gewicht kun je natuurlijk compenseren door een statief te gebruiken of door de kijker met een band om je nek te hangen, maar als je van plan bent ver te gaan lopen met je kijker is het misschien slim om een minder krachtige verrekijker te kiezen die daardoor veel lichter is.
-
Beslis of de kijker waterdicht of waterbestendig moet zijn. Als je niet denkt dat je de kijker gaat gebruiken in slechte weersomstandigheden of in omstandigheden waarbij die vaak nat wordt, dan volstaat een waterbestendige kijker. Maar als je de kijker gaat gebruiken bij wildwaterkajakken of skiën, neem dan een waterdichte kijker.
-
Kijk goed naar de reputatie en de garantievoorwaarden van de fabrikant. Probeer erachter te komen hoe lang de fabrikant al verrekijkers maakt en welke andere optische producten ze fabriceren. En kijk goed naar hoe ze de zaken afhandelen als de verrekijker beschadigd raakt.Advertentie
Tips
- Sommige duurdere verrekijkers met hoge vergrotingsfactoren hebben ingebouwde stabilisatiemechanismen, waardoor je makkelijker een voorwerp stil in beeld kunt houden. Meestal kosten deze kijkers 1000 euro of meer.
- Beslis welk type je nodig hebt. Er zijn allerlei soorten verrekijkers en ze hebben verschillende functionaliteiten. Zoomen, stabilisatie en digitaal zijn wat voorbeelden. Beslis welk type verrekijker je nodig denkt te hebben voordat je naar de details gaat kijken.
- Sommige verrekijkers bieden de mogelijkheid om naar beelden te kijken in verschillende vergrotingsfactoren, waardoor je naar het hele plaatje kunt kijken of kunt inzoomen op een detail. Maar zodra de vergrotingsfactor toeneemt wordt het beeldveld nauwer en zal het moeilijker zijn om het voorwerp goed scherp in beeld te houden.
- Compact of Zoom. Hoe meer je kunt inzoomen, hoe groter de kijker zal zijn. Hoe groter de lensmaat, hoe helderder het beeld. Bij beide elementen neemt de grootte van een verrekijker toe. Beslis voordat je naar de winkel gaat wat de maximale maat voor jou is.
- Bepaal je budget. De lenskwaliteit is van grote invloed op de uiteindelijke prijs. Voordat je gaat kijken naar details is het goed om te bepalen wat je maximaal uit wilt geven, afhankelijk van het type kijker dat geschikt is voor jou en de gewenste functionaliteiten. Je bespaart veel tijd als je van tevoren een budget vaststelt.
Advertentie
Bronnen
Advertentie