Pdf downloaden Pdf downloaden

Constipatie, ofwel een verstopping, kan onaangenaam en ongemakkelijk zijn. Iedereen heeft weleens last van constipatie, maar meestal duurt een verstopping maar kort en is er geen sprake van een ernstig probleem. Er zijn manieren om een verstopping te verhelpen, bijvoorbeeld door het gebruiken van Epsomzout als laxeermiddel. Epsomzout of bitterzout is een mengsel van verschillende zouten, maar bestaat voornamelijk uit magnesiumsulfaat. Epsomzout wordt vaak voorgeschreven ter voorbereiding op een darmonderzoek in het ziekenhuis en het is daarom veilig om het oraal in te nemen als je af en toe last van een verstopping hebt. [1]

Deel 1
Deel 1 van 3:

Epsomzout als laxeermiddel nemen

Pdf downloaden
  1. Er zijn veel verschillende soorten Epsomzout te koop. Zorg ervoor dat de soort die je koopt magnesiumsulfaat als belangrijkste ingrediënt heeft. Koop het zout niet als het een ander middel als belangrijkste ingrediënt heeft. Je zou jezelf kunnen vergiftigen door de verkeerde soort te kopen.
    • Epsomzout kun je onder andere bij natuurvoedingswinkels, drogisterijen en apotheken halen. [2]
  2. Om een zoutmengsel te maken dat je als laxeermiddel kunt gaan gebruiken, verwarm je 250 ml water in een pan op een matig vuur. Laat het water niet koken, maar zorg ervoor dat het warmer is dan kamertemperatuur.
    • Dit kan enkele minuten duren. [3]
  3. Voeg twee tot vier afgestreken theelepels Epsomzout toe aan het warme water als het mengsel voor een volwassene bedoeld is. Roer het mengsel goed door op een laag vuur tot al het zout opgelost is. Als je de zoute smaak niet fijn vindt, voeg dan een klein beetje citroensap toe om de smaak te verbeteren. [4]
    • Je kunt het water ook eerst opwarmen in de magnetron en vervolgens het zout toevoegen.
  4. Wanneer je het mengsel van het fornuis haalt, zet je het apart in een mok of beker en laat je het afkoelen. Laat het mengsel afkoelen tot een aangename en drinkbare temperatuur. Wanneer het mengsel koud genoeg voor je is om op te drinken maar nog wel steeds warm is, drink je de hele beker in een keer leeg. [5]
  5. Dit mengsel kun je twee keer per dag veilig gebruiken. Zorg ervoor dat er elke dag tenminste 4 uur zit tussen beide keren. Je kunt dit mengsel maximaal 4 dagen lang blijven drinken. Als je na 4 dagen nog geen ontlasting hebt gehad of je je nog steeds verstopt voelt, bel dan je huisarts om om advies te vragen.
    • Epsomzout dat als laxeermiddel genomen wordt werkt over het algemeen binnen 30 minuten tot zes uur. Zorg ervoor dat je het op een tijdstip inneemt waarop je gemakkelijk naar de wc kunt gaan, om zo ongelukjes of ongemak te voorkomen.
    • Als je het laxeermiddel aan een kind jonger dan 12 jaar geeft, dan moet je een tot twee afgestreken theelepels zout gebruiken. [6] [7] Geef dit mengsel niet aan kinderen jonger dan 6 jaar. Men heeft namelijk niet onderzocht of Epsomzout als laxeermiddel veilig te gebruiken is voor kinderen in deze leeftijdsgroep. [8]
  6. Op de dagen dat je Epsomzout als laxeermiddel gebruikt moet je meer water drinken. Het mengsel kan namelijk uitdroging veroorzaken en je moet de hoeveelheid vocht in je lichaam op peil houden om gehydrateerd en gezond te blijven.
    • Meer water drinken kan ook helpen bij het kwijtraken van je ontlasting. Dit helpt dus op verschillende manieren. [9]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Weten wanneer je Epsomzout moet vermijden

Pdf downloaden
  1. Constipatie kan tevens andere symptomen hebben. Als je naast constipatie ook andere symptomen hebt, neem dan geen Epsomzout of andere laxeermiddelen tot je je huisarts gebeld hebt.
    • Gebruik Epsomzout nooit als laxeermiddel als je last hebt van hevige buikpijn, misselijkheid, overgeven of rectale bloedingen. Doe dit ook niet als je donkere, teerachtige ontlasting hebt of als er sprake is van plotselinge veranderingen in de stoelgang die twee weken of langer duren.
  2. Er zijn bepaalde medicijnen die niet samen met Epsomzout genomen kunnen worden. Gebruik Epsomzout niet als laxeermiddel als je antibiotica neemt als tobramycine, gentamicine, kanamycine, neomycine en amikacine.
    • Als je op dit moment andere medicijnen neemt zoals corticosteroïden, bloeddrukverlagende medicijnen, diuretica, pijnstillers, antacida of antidepressiva, vraag dan advies aan je huisarts voordat je Epsomzout als laxeermiddel gaat gebruiken.
  3. Als je Epsomzout neemt kunnen er bij sommige aandoeningen complicaties optreden. Zorg ervoor dat je voordat je Epsomzout als laxeermiddel gaat gebruiken advies vraagt aan je arts als je een nierziekte, diabetes, een hoge bloeddruk, een hartritmestoornis of een eetstoornis hebt.
    • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, vraag je arts dan ook of je Epsomzout veilig kunt gebruiken.
    • Neem ook van tevoren contact op met je arts als je in de laatste twee weken een ander laxeermiddel gebruikt hebt en dit niet gewerkt heeft. [10]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Constipatie begrijpen

Pdf downloaden
  1. Je hebt last van constipatie als je je ontlasting maar moeilijk of op een onaangename manier kwijtraakt. De meest voorkomende symptomen van constipatie zijn minder vaak naar de wc moeten, minder ontlasting hebben dan normaal, ontlasting maar moeilijk kwijt kunnen raken en pijn of een opgeblazen gevoel in de buik hebben.
    • Als je last krijgt van chronische of aanhoudende constipatie, dan kan er sprake zijn van een ernstig probleem en moet je naar je arts gaan. [11]
  2. Mensen krijgen vaak last van constipatie omdat ze niet genoeg vezels of water binnenkrijgen. Constipatie kan ook veroorzaakt worden door te weinig beweging of een bijwerking zijn van een aantal verschillende geneesmiddelen. Dit zijn onder andere geneesmiddelen als antacida, diuretica, narcotische pijnstillers, antidepressiva en spierverslappers. Constipatie kan tevens veroorzaakt worden door bekkenaandoeningen of een teken zijn van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), waarbij je zowel last van diarree als constipatie kunt hebben.
    • Het is belangrijk om te onthouden en te beseffen dat constipatie een symptoom kan zijn van een aantal verschillende ernstige medische aandoeningen, waaronder diabetes, een traag werkende schildklier, inflammatoire darmziekten en sommige neurologische aandoeningen.
    • Andere oorzaken van constipatie zijn veranderingen in je dagelijkse routine zoals reizen en niet genoeg tijd hebben om naar de wc te gaan om je ontlasting kwijt te raken. Dit kan gebeuren als je een bijzonder druk leven leidt, het druk hebt met het helpen van je echtgenoot, partner of kinderen, of mantelzorger bent voor een bejaard familielid. [12]
  3. Er is niet echt een vaste regel voor hoe vaak je naar de wc zou moeten gaan om je ontlasting kwijt te raken. De meeste mensen voelen zich het best wanneer ze tenminste een keer per dag hun ontlasting kwijtraken, maar er zijn veel verschillen wat betreft een normale stoelgang. Sommige mensen gaan twee tot drie keer per dag naar de wc, en dit is volkomen normaal. Andere mensen hebben slechts om de dag ontlasting, en voor hen is dit normaal.
    • Over het algemeen gaan de meeste mensen tenminste vier tot acht keer per week naar de wc om hun ontlasting kwijt te raken. Dit wordt bepaald door je voedingspatroon en hoe goed je je voelt. Mensen die vaker naar de wc gaan hebben vaak een voedingspatroon met veel vezels en zijn vaak vegetariër of veganist. Mensen die minder vaak hun ontlasting kwijtaken eten vaak meer vlees. [13]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik Epsomzout nooit voor een klysma of darmspoeling. Het is niet veilig om Epsomzout op die manier toe te dienen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 17.848 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie