Pdf downloaden Pdf downloaden

Guppy's zijn mooie, interessante vissen. Het is een van de weinige vissoorten die zich kunnen voortplanten door interne bevruchting, in plaats van de externe bevruchting van de eitjes door de mannetjes. Als je zowel mannelijke als vrouwelijke guppy's hebt, zul je uiteindelijk zwangere vrouwtjes hebben. Aangezien dit hoe dan ook zal gebeuren, is het goed om hun activiteiten en voorkomen te bestuderen wanneer je wat vrije tijd hebt, om te bepalen of je zwangere guppy's hebt.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Fysieke symptomen opmerken

Pdf downloaden
  1. Net als bij mensen zal een vrouwelijke gup opzwellen als ze zwanger is, alsof ze iets wordt opgeblazen. Soms is dit slechts zwelling, geen zwangerschap, maar als je de buik van je gup enkele weken in de gaten houdt en deze blijft groeien, dan is je gup waarschijnlijk zwanger. [1]
    • Je vrouwelijke guppy is bijna klaar om te bevallen wanneer ze heel groot is en een vierkant uiterlijk heeft. Het duurt ongeveer een maand voordat de poot klaar is voor geboorte.
  2. Het duurt enkele weken voordat de zwangerschapsvlek (de vlek vlakbij de anus van je guppy) donkerder wordt. Wanneer hij uiteindelijk donkerder wordt, is dat definitief bewijs dat je guppy zwanger is. Aan het begin kan hij er oranje of donker uitzien, maar tijdens de zwangerschap kan de vlek tussen beide kleuren wisselen. [2]
    • Je kunt herkennen dat je gup bijna klaar is om te bevallen wanneer je kleine vlekjes (de ogen van de baby guppy's) kunt zien in de zwangerschapsvlek.
  3. Nog een duidelijk teken dat je gup gaat bevallen is de aanwezigheid van weeën. Dit zal eruitzien als het samentrekken van de spieren aan de oppervlakte van het lichaam van je gup, die vervolgens losser worden. [3]
    • Dit proces kan zichzelf meermaals herhalen tijdens de bevalling – spiersamentrekkingen, die daarna meer ontspannen worden.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Kijk uit daar gedragsindicatoren

Pdf downloaden
  1. Tijdens een paring zwemt het mannetje achter het vrouwtje aan totdat ze is uitgeput, of hij verrast haar. Het mannetje trekt zijn anaalvin dan omhoog en brengt deze in de onderbuik van het vrouwtje in om zijn sperma te injecteren. Deze injectie kan al gedaan worden wanneer het mannetje tegen het vrouwtje aan botst en daarna weer weg zwemt. [4]
    • De paring kan heel snel gaan en gebeurt vaak zonder dat de eigenaar het in de gaten heeft.
  2. Hoewel een zwangere gup niet al deze symptomen zal vertonen, zijn ze een goed beginpunt voor het bepalen of je gup zwanger is. Enkele aanvullende symptomen van zwangerschap bij guppy's zijn: [5]
    • Schudden of bibberen
    • Tegen dingen in het aquarium aanwrijven – de wand, bladeren, decoraties
    • Niet willen eten
  3. Dit is een van de meest voorkomende gedragskarakteristieken van gup die bijna gaat bevallen. Je zwangere gup zal eruit zien alsof ze zwemt, terwijl ze op dezelfde locatie in het aquarium blijft. [6]
    • Een gup die aan het bevallen is zal zich mogelijk ook verstoppen of agressief gedrag vertonen, zoals het bijten in de vinnen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Een zwangere guppy verzorgen

Pdf downloaden
  1. Onthoud dat je goed voor je zwangere vis moet zorgen en geen stress mag veroorzaken. Als de vis tijdens de zwangerschap gestrest raakt, is het mogelijk dat ze de baby's absorbeert/een miskraam krijgt. Dit houdt in dat de baby's niet geboren zullen worden. [7]
    • Een stressvolle omgeving kan de ongeboren baby guppy's schaden en hun overlevingskansen vernietigen.
  2. Het gebruik van een fokdoos is een goede manier om de zwangere guppy te beschermen en het welzijn van de moeder en haar poot te verzekeren. Wees echter wel voorzichtig, aangezien fokdozen ook stress kunnen veroorzaken voor zwangere guppy's. Hoe minder tijd ze er in doorbrengt, des te minder stress het veroorzaakt. [8]
    • Fokdozen, of netten, zijn kleine kamertjes die aan de binnenkant van het aquarium hangen om zieke, agressieve en zwangere vissen en hun baby's te isoleren.
    • Ze zijn niet duur en kunnen doorgaans lang worden gebruikt. Het is een goede investering voor iets dat het leven van je guppy en haar poot kan redden.
    • Plaats de zwangere gup zo kort mogelijk in de fokdoos, om stress te minimaliseren. Kijk dus uit naar de symptomen van bevalling en plaats haar apart wanneer ze bijna gaat bevallen.
    • Als je gup 24 uur geïsoleerd is geweest en nog niet is bevallen, laat haar terug gaan naar het normale aquariumdeel. Probeer om de temperatuur van het water iets te verhogen, dit kan de bevalling vergemakkelijken.
    • Om de gup in de fokdoos te plaatsen, gebruik je een visnet om haar voorzichtig over te plaatsen.
  3. Als je guppy zwanger is, moet je haar een goed gebalanceerd dieet voeren om te verzekeren dat ze geen voedingstekorten ontwikkelt. Dit betekent dat je haar verschillende soorten voedsel moet geven gedurende de periode van zwangerschap. [9]
    • Probeer om de dag te wisselen tussen reguliere visvlokken, kleine vispellets, algenschijfjes, krill, bloedwormen of pekelkreeftjes.
  4. Als de baby's eenmaal volwassen zijn in hun fokdoos/-net, of liever een baby-aquarium van 38 liter of meer, kun je ze in het reguliere aquarium plaatsen waar je eerst de fokdoos had geplaatstom de poot te beschermen terwijl ze groeiden. Dit proces kan tot 4 maanden duren. Je kunt er ook voor kiezen om ze in een apart aquarium te houden. [10]
    • Veel baby's betekent dat er uiteindelijk een groter aquarium nodig is, aangezien elke baby tot ca. 5 cm zal groeien en een aquarium niet te vol mag raken.
    • Wanneer een aquarium te vol is, creëert dat een heleboel stress. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de volwassen guppy's hun baby's opeten.
  5. De guppy's en hun baby's mogen natuurlijk niet leven in een vies aquarium dat vol zit met bacteriën, die tot vele ziekten en de dood van je vissen kunnen leiden. Het water ziet er misschien helder uit, maar overal groeien bacteriën. Als het water te warm is, groeien bacteriën sneller. [11]
    • Veel vissen kunnen 'ich' krijgen, rot die op staart, lichaam en bek groeit. Het kan kleine vissen als binnen 24 uur doden, het kan enkele dagen duren voordat het effect heeft op grotere vissen.
    • Om te helpen bacteriën die ziekten zoals ich veroorzaken te doden, kun je een ich/ziektebehandeling in het water doen. Ter voorkoming van parasieten kun je aquariumzout gebruiken, toegepast zoals de instructies aanduiden.
    Advertentie

Tips

  • Endler-guppy's eten hun jongen niet op en zijn dus makkelijker te verzorgen. Je hoeft dan geen fokdoos te gebruiken.
  • Als er onbedoeld poot is geboren of als je aan het voorbereiden bent op de geboorte van nieuwe poot, kun je levende planten plaatsen om als verstopplek en voedsel te dienen. Plaats bijvoorbeeld javavaren en anubias.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Veroorzaak geen stress voor ze zwangere gup, of andere vissen, door op het glas te tikken, de vis te porren of iets anders te doen waar hij door van slag raakt.
  • Sommigen zeggen dat je guppy naar een fokdoos verplaatsen stress veroorzaakt, genoeg om de zowel de moeder als de poot te doden. Bied haar een ruimte die groot genoeg is om in rond te zwemmen, schoon water en probeer te overdracht snel te laten verlopen om stress te minimaliseren.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 59.288 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie