Pdf downloaden Pdf downloaden

Watermeloenen ( Citrullus lanatus ) groeien aan planten met grote, gerimpelde bladeren. Ze zijn gek op een warm klimaat en als ze eenmaal geplant zijn, hoeft er weinig meer te gebeuren om ze te laten groeien. In dit artikel lees je hoe je watermeloenen kunt planten en verzorgen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het planten voorbereiden

Pdf downloaden
  1. Watermeloenen bestaan in allerlei soorten en maten, van ruim 1 tot maar liefst 32 kilo, met rood of geel vruchtvlees. De meloenen van Jubilee, Charleston Grey en Congo zijn groot en langwerpig, terwijl die van Sugar Baby en Ice Box klein en rond zijn.
    • Kies of je zaadjes wilt planten of liever stekjes hebt. [1] Watermeloenen ontkiemen alleen bij een temperatuur van 15 graden of hoger. Is het buiten niet zo warm, dan kun je ervoor kiezen om de watermeloenen tijdelijk binnen te kweken en ze later, wanneer het ontkiemen eenmaal achter de rug is, naar buiten te verplaatsen. Haal je de planten liever niet in huis, dan kun je de zaadjes het beste pas in de lente in de grond stoppen zodat ze 's nachts niet bevriezen.
    • De stekjes en zaadjes van watermeloenen kun je in de lente in tuincentra kopen.
  2. Watermeloenen hebben dagelijks minimaal 6 uur zonlicht nodig. De planten waaraan ze groeien nemen aardig wat ruimte in. Reken per plant op zo'n 1,5 x 2,5 meter grond, tenzij je van plan bent een kleinere soort meloen te kweken.
  3. Gebruik een schep om de grond waarin je de zaadjes wilt planten goed om te scheppen. Verwijder harde stukken grond, andere planten of boomwortels.
    • Watermeloenen groeien het beste in leemachtige, vruchtbare en niet al te vochtige grond. Om te controleren of je grond niet te nat is, kun je het beste eens kijken hoe deze er na een flinke regenbui uitziet. Is de grond modderig of ontstaan er plassen, dan is hij ongeschikt voor het kweken van watermeloenen.
    • Om de grond vruchtbaarder te maken, kun je eventueel compost toevoegen. [2]
    • Watermeloenen groeien het beste in grond met en pH-waarde van 6,0 tot 6,8. Controleer de waarde van de grond om te bepalen of meloenen hier goed zullen groeien. Mocht de pH-waarde te hoog of te laag uitvallen, dan kun je dit veranderen door de grond te voeden. Hiervoor zijn diverse middeltjes beschikbaar.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De watermeloenen planten

Pdf downloaden
  1. Gebruik een tractor of schep om zogenaamde terpen te creëren: kleine heuveltjes waarin je de zaadjes kunt planten. Geef de planten de ruimte en zorg dat tussen de plantjes of zaadjes steeds een halve tot anderhalve meter ruimte zit. Zorg dat de grond om de terpen heen niet te vast is, maar dat nieuwe wortels de mogelijkheid hebben om zich te ontwikkelen. Het losmaken van de grond helpt ook bij het afvoeren van overtollig water.
  2. Creëer een vlak stukje grond bovenop de terp en prik drie of vier gaatjes van zo'n 2,5 centimeter diep in de grond. Stop een tot vier zaadjes in ieder gaatje en schep deze vervolgens weer vol met grond. Druk deze zachtjes aan zodat de zaadjes omgeven zijn door grond en ze niet meteen overspoeld worden met water.
  3. Afhankelijk van de temperatuur en de diepte van de zaadjes zou dit ongeveer 7 tot 10 dagen moeten duren. Zorg dat de grond tijdens deze periode niet te droog is. Regent het een paar dagen niet, geef de zaadjes dan zelf wat water.
    • Ontspruiten er meerdere zaadjes, kies dan de twee sterkste uit en verwijder de anderen. Op deze manier is de kans groter dat er daadwerkelijk sterke planten ontstaan.
    • Let op dat de grond niet te droog is, maar geef de plantjes dagelijks water.
  4. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld stro of compost gebruiken. Probeer de planten zo goed mogelijk te beschermen zodat ze niet beschadigd raken door onkruid of te veel water. Op deze manier voorkom je ook dat de grond oververhit raakt.
    • Een andere optie is om zwart weefseldoek of plastic doek neer te leggen nadat je de heuvels hebt gemaakt en vervolgens gaten te snijden op elke heuvel waar je zaden gaat planten. Je kunt ook mulch op het doek leggen. Deze methode helpt om bodemvocht vast te houden en de onkruiddruk laag te houden.
  5. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid, kun je het bewateren beperken tot eens in de drie dagen.
    • Hou de bladeren en het fruit droog. Je kunt het fruit ondersteunen door het op een schoon stuk hout of steen te leggen.
    • Op warme dagen zullen de bladeren wellicht verdorren of gaan hangen. Is de schade 's avonds nog altijd zichtbaar, dan kun je de plant het beste wat extra water geven.
    • Je kunt de zoetheid van de watermeloen beïnvloeden door hem een week voor de oogst geen water meer te geven. Let er hierbij wel op dat de bladeren er gezond blijven uitzien. Als het fruit eenmaal geoogst is, kun je de planten weer water gaan geven zodat er nieuw fruit geproduceerd kan worden.
  6. Zorg dat de grond rondom de planten vrij is van onkruid.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De watermeloenen oogsten

Pdf downloaden
  1. Onder de ideale omstandigheden duurt het ongeveer vier maanden tot de watermeloenen rijp en zoet zijn. Oogst je de meloenen te vroeg, dan zullen ze waarschijnlijk minder zoet van smaak zijn.
    • Om te kijken of een watermeloen rijp is, kun je erop kloppen. Een dof geluid betekent dat de meloen rijp is. Bekijk ook de onderkant van de meloen. Is deze verkleurd van wit naar lichtgeel, dan is de meloen klaar om geoogst te worden.
    • De gekrulde rank waarmee de watermeloen aan de plant verbonden is, zal er droog uitzien wanneer de meloen rijp is. [3]
  2. Gebruik een scherp mes of een tuinschaar om de watermeloenen van de plant te verwijderen. Zorg er hierbij voor dat je vlakbij het fruit snijdt of knipt. Vers geoogste watermeloenen zijn ongeveer 10 dagen houdbaar. [4]
    Advertentie

Tips

  • Per plant kun je ongeveer twee tot vijf watermeloenen verwachten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Let op dat er niet te veel kevers bij je watermeloenen in de buurt komen. Ook mijten en bladluizen zijn dol op dit fruit.
  • Plant de zaadjes niet te vroeg, maar wacht tot de temperatuur hoog genoeg is. Het moet minimaal 15 ºC zijn, wil de watermeloen goed kunnen groeien. Hoe hoger de temperatuur is, hoe beter de ontwikkeling van de meloenen zal verlopen.
  • Wacht niet te lang met de oogst van de watermeloenen. Overrijpe meloenen zijn namelijk niet erg lekker.
  • Schimmel kan een probleem zijn bij het kweken van watermeloenen. Dit probleem kan ontstaan door insecten die bacteriën met zich meedragen.
  • Watermeloenen zullen bij een lage temperatuur beschadigd raken.
  • Watermeloenen zijn gevoelig voor mest en kunnen hierdoor beschadigd raken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Tuingereedschap
  • Zaadjes of stekjes voor watermeloenen

Over dit artikel

Deze pagina is 76.719 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie