PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

FSH (follikel stimulerend hormoon) is van essentieel belang voor onder andere de vruchtbaarheid en voortplanting. Er zijn verschillende factoren die de FSH-waarden die het lichaam produceert kunnen verlagen, en dit kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Daarom is het belangrijk om stappen te ondernemen om de FSH-waarden in het lichaam te verhogen als je zwanger wilt raken.

Deel 1
Deel 1 van 4:

FSH-waarden verhogen met behulp van je dieet

PDF download Pdf downloaden
  1. Essentiële vetzuren zijn heel belangrijk voor de productie van hormonen in het lichaam, waaronder ook FSH. Essentiële vetzuren zijn onder andere omega-6, omega-9 en omega-3. [1]
    • Voedingsmiddelen die het lichaam voorzien van omega-3 zijn visolie, lijnzaadolie en vette vis (zalm, forel, makreel, sardines, haring en ansjovis). Vrouwen moeten minstens twee porties vette vis per week eten om het omega-3-niveau in het lichaam te verhogen.
    • Een goede bron van omega-6 is borageolie (wat je als supplement kunt innemen), en omega-9, wat zit in avocado's, zonnebloemolie, noten en zaden.
  2. Donkere groenten en zeegroenten voorzien het lichaam van vitaminen en mineralen die noodzakelijk zijn voor een gezond hormoonstelsel, wat weer nodig is voor de productie van FSH.
    • Donkere groenten zijn bijvoorbeeld boerenkool, spinazie, broccoli en kool, en zeegroenten zijn dingen als nori, kelp en wakimi. Je kunt ook spirulina nemen om voldoende proteïnen en mineralen binnen te krijgen.
    • Vrouwen die hun FSH-waarden willen verhogen worden geadviseerd om minstens vijf porties van deze voedingsmiddelen per dag te eten. Dat kun je doen door wat groene groenten tot een smoothie te vermalen in de ochtend, een groene salade te eten als lunch en minstens twee porties donkergroene groenten te eten bij de avondmaaltijd.
  3. Ginseng ondersteunt en voedt de hypofyse en de hypothalamus, die beide essentieel zijn voor het reguleren van de FSH-waarden. Je kunt ginseng nemen als supplement - de aanbevolen dosering is twee keer per dag 500 mg voor het beste resultaat.
    • Ginseng wordt op grote schaal gebruikt om de vruchtbaarheid bij mannen te vergroten, en onderzoek heeft aangetoond dat het een belangrijke rol speelt bij de preventie van erectiestoornissen en het verbeteren van seksuele prestaties. [2]
    • Neem niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid ginseng per dag, want dat kan het vermogen van het bloed om bloedproppen te voorkomen beïnvloeden.
  4. Maca is een wortelgroente die op groeit in hooggelegen gebieden met veel zonlicht. Maca voedt het hormoonstelsel, wat een positief effect heeft op het aanmaken van hormonen (waaronder FSH). Maca kan genomen worden als supplement, en de aanbevolen hoeveelheid is 2000-3000mg per dag.
  5. Vitex is een kruid dat de hypofyse reguleert, waardoor de productie van hormonen in balans wordt gebracht. De hypofyse werkt door chemische signalen naar verschillende delen van het lichaam te zenden, en de hoeveelheid hormonen die de verschillende organen en weefsels nodig heeft door te geven.
    • Vitex kan als supplement worden geslikt en de aanbevolen dosering is 900 tot 1000mg per dag. De supplementen moeten een maand lang ingenomen worden om de FSH-waarden te verhogen.
    • Vitexcapsules werken het beste op een lege maag, dus neem ze liefst voor het ontbijt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

FSH-waarden verhogen door middel van veranderingen in de leefstijl

PDF download Pdf downloaden
  1. Een makkelijke, goedkope manier om de FSH-waarden te verhogen is door de klieren die FSH en andere hormonen produceren te stimuleren. Probeer de onderbuik 10 tot 15 minuten lang met ronddraaiende bewegingen te masseren, om de FSH-waarden te verhogen en de vruchtbaarheid te vergroten.
    • Je kunt ook de bal van je grote teen masseren. In de voetreflexologie is de grote teen gelinkt aan de hypofyse, die zorgt voor het in balans houden van de hormoonproductie in het lichaam.
  2. Een gezond gewicht is essentieel voor de productie van FSH. Als je te licht bent, maakt je lichaam te weinig FSH aan, waardoor de vruchtbaarheid negatief wordt beïnvloed. Een gezond gewicht wordt gedefinieerd als een BMI van tussen de 18,5 en 25.
    • Je BMI (body mass index) is je gewicht in relatie tot je lengte. Om je BMI te vinden deel je je gewicht (in kilo's) door je lengte (in centimeters) in het kwadraat. Je kunt ook een online BMI-calculator gebruiken.
    • Als je BMI onder de 18,5 is, heb je ondergewicht, en als het boven de 25 is heb je overgewicht.
  3. Als je stress hebt, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan, wat de hoeveelheid FSH negatief kan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om stress te verminderen als je je FSH-waarden wilt verhogen.
    • Om stress te verminderen kun je ontspanningsmethoden zoals sporten, yoga, meditatie of een lang, warm bad proberen. Het is belangrijk dat werk en vrije tijd in balans zijn.
    • Genoeg slapen is ook belangrijk om stress te verminderen. Probeer 7 tot 8 uur slaap per nacht te krijgen en volg een vast ritme, waarbij je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat.
  4. Als je te veel testosteron of oestrogeen in je lichaam hebt, kan dat de FSH-productie in de weg staan. De lever verwijdert overtollige hormonen uit het lichaam, maar soms bouwt het zich op en kan de lever het niet aan. Daarom is het belangrijk om van tijd tot tijd de lever te reinigen met een ontgiftingskuur.
    • Je kunt een speciaal pakket kopen om de lever te reinigen zodat het lichaam overtollig oestrogeen en testosteron kwijtraakt waardoor de vruchtbaarheid wordt vergroot.
    • Deze pakketten bevatten capsules die de lever vernieuwen en ervoor zorgen dat deze weer efficiënt presteert. Ze bevatten vaak ook speciale kruidenthee die het bloed zuivert en de baarmoeder gezond maakt. [3]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

FSH-waarden verhogen met medische ingrepen

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel bovenstaande methoden kunnen helpen om de FSH-waarden in het lichaam te verhogen, worden je hormoonwaarden niet normaal als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt. Daarom is het belangrijk om naar de huisarts te gaan en je te laten onderzoeken, zodat de oorzaak kan worden gevonden en hopelijk genezen.
    • De onderzoeken die gebruikt worden om de oorzaak van lage FSH-waarden te vinden, kunnen variëren. De huisarts kan kijken naar tabellen die bepaalde hormoonwaarden in het lichaam vergelijken (zoals GnRH en oestrogeen) of een aantal biochemische analyses doen waarbij wordt gekeken naar enzymen en andere stoffen die de werking van bepaalde organen en klieren beïnvloeden.
    • In sommige situaties kan de huisarts grijpen naar radiografische methodes om de diagnose voor de lage FSH-waarden te kunnen stellen, zoals een echo, CT-scan of MRI.
  2. Soms worden lage FSH-waarden veroorzaakt door een tumor of cyste op de eierstokken, teelballen of hypofyse. Als dat het geval is moet de tumor of cyste operatief verwijderd worden.
  3. De FSH-waarden worden direct beïnvloed door de waarden van andere hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Hormoontherapie houdt in dat je medicijnen slikt zoals synthetische vormen van oestrogeen of progesteron. Als de hormonale disbalans is hersteld, zouden de FSH-waarden weer normaal moeten zijn.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Weet welke rol FSH speelt in het lichaam

PDF download Pdf downloaden
  1. FSH staat voor follikel stimulerend hormoon. Hoewel FSH een belangrijke rol speelt in allerlei lichaamsprocessen, is het vooral belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de ovariële follikels, die essentieel zijn voor de voortplanting. [4]
    • Elke maand wordt op bepaalde momenten van de cyclus van een vrouw FSH afgescheiden, om de follikels te laten groeien en het proces van ovulatie mogelijk te maken. Bij te lage FSH-waarden is het niet mogelijk om zwanger te raken.
    • Naast dat het belangrijk is voor de voortplanting, helpt FSH bij de botgroei, de ontwikkeling van de voortplantingsorganen, de productie van sperma en bij de spijsvertering.
  2. FSH-waarden worden bepaald door een complex en delicaat netwerk van hormonen. Daarom zijn er allerlei aandoeningen die de productie van FSH kunnen beïnvloeden. Deze onderliggende aandoeningen moeten worden geïdentificeerd en behandeld om de FSH-waarden te normaliseren. Enkele aandoeningen waarvan bekend is dat ze de FSH-waarden verlagen zijn:
    • Polycysteus-ovariumsyndroom: Bij deze aandoeningen bevinden zich meerdere cysten op de eierstokken, waardoor er te veel oestrogeen en androgeen wordt geproduceerd. Hoge waarden van deze hormonen kunnen leiden tot significant lagere FSH-waarden. [5]
    • Hypopituïtarisme: Bij deze aandoening wordt de werking van de hypofyse onderdrukt, wat veel invloed kan hebben op de FSH-waarden, omdat dit hier wordt aangemaakt.
    • Hypogonadisme: Als gevolg van allerlei verschillende syndromen kan de werking van de geslachtsklieren (de testikels bij mannen en de eierstokken bij vrouwen) worden verminderd, wat invloed heeft op de FSH-waarden, omdat deze aandoening zowel de productie van GnRH als oestrogeen (hormonen die nodig zijn voor de productie van FSH) beïnvloedt.
    • Tumoren: Een tumor op een of meerdere plekken -- zoals de hypofyse, de eierstokken of de testikels -- kan abnormale FSH-waarden veroorzaken.
    Advertentie


Waarschuwingen

  • FSH-waarden nemen fysiologisch toe bij vrouwen boven de 40. Deze natuurlijke toename van FHS betekent dat de ovariële reserve afneemt (wat betekent dat er minder eitjes en eitjes van slechtere kwaliteit vrijkomen). Dit is de meest voorkomende oorzaak van verminderde vruchtbaarheid van vrouwen boven de 40. [6]
Advertentie

Bronnen

  1. Speroff, L., & Fritz, M. A. (2011). Clinical gynecologic endocrinology and infertility. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins.
  2. http://natural-fertility-info.com/american-ginseng-male-fertility-tonic.html
  3. Schlegel, P. N. (2013). Biennial review of infertility: Volume 3. New York, NY: Springer.
  4. Sadler, W. T. , Langman’s Medical Embryology 11th Edition; Wolters Kluwer, Lippincott Williams & Wilkins, 2010
  5. Kumar, V., Abbas, K., Fausto, N., Mitchell, N. Robbins Basic Pathology 8th edition; Saunders Elsevier 1600 John F. Kennedy Blvd. Philadelphia, 2007
  6. Yen, S. S. C., Jaffe, R. B., In Strauss, J. F., & In Barbieri, R. L. (2014). Yen & Jaffe's reproductive endocrinology: Physiology, pathophysiology, and clinical management.

Over dit artikel

Deze pagina is 15.180 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie