Pdf downloaden Pdf downloaden

Honden fokken is geen terloopse onderneming. Het kan veel voldoening geven en schitterend zijn als je de verantwoordelijkheden begrijpt. Voordat je besluit puppies te gaan fokken, zijn er een paar beslissingen die je moet nemen. Je moet ook rekening houden met de verantwoordelijkheden en voorbereidingen.

Deel 1
Deel 1 van 6:

Besluiten om te fokken

Pdf downloaden
  1. Voordat je kunt besluiten of je er klaar voor bent om te gaan fokken, moet je onderzoek doen. Dit zal je helpen te begrijpen wat het proces betekent en wat je zult moeten doen. Lees boeken die geschreven zijn door gerenommeerde fokkers of dierenartsen. Praat met je dierenarts over de voordelen en nadelen. Praat met andere fokkers met een goede reputatie over de realiteit van het fokken.
    • Zoek naar boeken die geschreven zijn door dierenartsen. Overweeg titels als Het fokken van rashonden, omgaan met verwantschap en inteelt door Kor Oldenbroek en Jack Windig van Wageningen UR Livestock Research of Honden fokken door Esther Verhoef.
  2. De enige verantwoordelijke reden om te fokken is gebaseerd op voorgaande ervaring en onderzoek. Als je de laatste twee jaar besteed hebt aan het trainen, werken en wedstrijden lopen met je hond, dan ben je een goede kandidaat voor het fokken van honden. Het ter wereld brengen van gezonde puppies met een hoge kwaliteit vergt werk en onderzoek.
    • Ga geen honden fokken om ze als huisdier te verkopen. Dit is geen nuttige of verantwoordelijke manier om te fokken. Deze reden creëert een markt die helaas de vele broodfokkers in Nederland en België drijft. Wees alsjeblieft verantwoordelijk en wees niet iemand die bijdraagt tot het probleem van doorgefokte rassen.
    • Op een goede en verantwoordelijke manier honden fokken kost veel tijd en investering.
  3. Zorg ervoor dat je kunt bepalen dat je een bijzonder goed exemplaar hebt van jouw ras. Dit kun je doen met de hulp van experts. Je wilt het ras verbeteren, dus heb je bewijs nodig dat je hond in de top 10% zit van zijn ras. Je wilt dat je hond positief bijdraagt aan de genenpoel.
    • Je hond moet gezond zijn en getalenteerd. Je hond moet ook een symmetrische fysieke bouw hebben die overeenkomt met de rasstandaard. Je hond moet ook een bijzonder goed karakter hebben. [1]
    • Je moet bereid zijn om minstens 8 weken met de puppies te leven voordat ze je huis verlaten naar hun nieuwe thuis. Je moet weten in welke tijd van het jaar het nestje kan komen. Dit kan je helpen om uit te zoeken hoe dit jou en je gezin zal beinvloeden.
    • Wees erop voorbereid om alle puppies te houden. Jij bent verantwoordelijk voor hun gezondheid en geluk. Als je om wat voor reden ook niet in staat bent om voor alle pups een thuis te vinden, kan het zijn dat je ze allemaal zelf moet houden. [2]
  4. Er zijn een aantal types honden die goed geschikt zijn om mee te fokken. Er zijn ook erfelijke eigenschappen die waardevol kunnen zijn om door te geven aan nieuwe puppies. Je kunt werkhonden fokken. Hun talenten zijn gebaseerd op het vermogen van de hond om te apporteren, een kudde te drijven of een prooi te volgen. Je kunt ook showhonden fokken, die worden beoordeeld op hun uiterlijke verschijning en gedrag.
    • Bij werkhonden kan het talent van een hond om goed te zijn in zijn werk erfelijk zijn. De moederhond en de vaderhond hebben een bewezen lijst van prestaties in het veld nodig. Er zijn wedstrijden om te bewijzen dat een hond in staat is om te presteren.
    • Je showhonden moeten de rasstandaard volgen. Dit is de standaard van het fysieke uiterlijk voor elk hondenras. Elk ras heeft een rasstandaard, in Nederland beheerd door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Honden die gefokt worden om aan deze standaarden te voldoen, worden beoordeeld op hondenshows in een ring met andere honden, om te bepalen welke hond het beste aan de rasstandaard voldoet. [3]
    • Andere landen hebben hun eigen Kennel Club. Als je van plan bent om in andere landen te showen, zoek dan informatie over de rasstandaarden in dat land.
Deel 2
Deel 2 van 6:

Kiezen met welke van je honden je gaat fokken

Pdf downloaden
  1. Je moet besluiten welke van je honden je gaat gebruiken om te fokken. Je moet een teef kiezen, dit is een vrouwelijk hond, in staat om puppies te krijgen. Je hebt ook een reu nodig, dit is een mannelijke hond waarvan je wilt dat hij met een teef fokt. Je moet ervoor zorgen dat beiden de besproken eigenschappen hebben.
    • Je kunt ook een reu gebruiken van een andere fokker als je er zelf geen hebt. Je teef laten dekken of insemineren kost geld. Soms is de afspraak dat de eigenaar van de reu eerste keus heeft uit het nest. Zorg ervoor dat alle afspraken op papier staan en getekend zijn, zodat er een contract is tussen alle partijen die betrokken zijn bij het nest.
  2. Je zult de achtergrond van de honden moeten bekijken. Bestudeer de bloedlijn van je honden om je ervan te verzekeren dat ze goede kwaliteiten hebben in hun bloedlijn. Bij rashonden kun je hun bloedlijnen opvragen bij de Rad van Beheer of een andere registrerende instantie. Je moet je er ook van verzekeren dat het stel geen directe familie is, om de genetische effecten van inteelt te voorkomen.
    • Je moet je hond en de hond waar je haar mee wilt laten dekken laten testen op genetische problemen die bij het ras aanwezig zijn. De Raad van Beheer houdt een database bij van honden en hun testresultaten voor genetische afwijkingen zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogafwijkingen, doofheid en binnenkort Patella Luxatie. Je wilt niet fokken met honden die gezondheidsproblemen hebben die doorgegeven kunnen worden aan de volgende generatie. [4]
  3. Kijk naar de honden waar je mee wilt fokken om hun gedrag te onderzoeken. Zowel met elkaar als met andere honden. Het fokken van vriendelijke honden met een evenwichtig karakter zal de kansen van de puppies vergroten om soortgelijke karakters te krijgen. Met agressieve en bijzonder angstige honden zou men niet moeten fokken. Zij zijn gevaarlijk. [5]
  4. Je moet er zeker van zijn dat de honden de juiste leeftijd hebben om mee te fokken. De meeste honden moeten rond de twee jaar oud zijn. Veel genetische problemen worden zichtbaar als ze rond de 24 maanden oud zijn. Je kunt ze laten testen via de Raad van Beheer of je dierenarts. Om succesvol te fokken moeten je honden een permanente identificatie hebben in de vorm van een chip, om het mogelijk te maken om testgegevens aan de juiste hond te koppelen bij de Raad van Beheer. Zij willen zich ervan verzekeren dat er geen manier is om de resultaten te vervalsen. [6]
    • Teefjes beginnen met loops worden, of oestrus cycli, tussen de 6 en 9 maanden. Ze zullen elke 5-11 maanden loops worden na hun eerste cyclus. De meeste fokkers zullen niet met een teefje fokken voordat ze 2 jaar oud is en 3 of 4 cycli gehad heeft. Dit het moment waarop ze volledig volgroeid is. Ze is nu ook fysiek in staat om de stress te verdragen van het dragen en werpen van de pups.
Deel 3
Deel 3 van 6:

Je honden onderzoeken

Pdf downloaden
  1. Voor je met je hond gaat fokken, moet je je hond laten onderzoeken door je dierenarts. Zorg ervoor dat je hond alle entingen gehad heeft. Haar antilichamen zullen doorgegeven worden aan de puppies via haar melk. Deze antilichamen beschermen de puppies tegen ziekten.
  2. Als je hond onbekende medische afwijkingen heeft, dan kan het je fokplannen veranderen. Kleine rashonden kunnen genetische afwijkingen hebben die je wilt begrijpen voordat je gaat fokken. De puppies hebben een grote kans dat ze dezelfde afwijking hebben of erger. Afwijkingen kunnen bijvoorbeeld gebitsproblemen zijn zoals een tanggebit, waarbij onder en bovenkaak niet goed op elkaar aansluiten. Ze kunnen vatbaar zijn voor patella luxatie, heupdysplasie, elleboogdysplasie en problemen met de ruggengraat zoals halshernia. Ze kunnen ook allergieën hebben die leiden tot huid en oorinfecties, hartproblemen, oogproblemen of gedragsproblemen. [7]
    • Zorg ervoor dat je hond goed ontwormd is. Spoelwormen, zweepwormen en hartwormen kunnen van de moederhond overgebracht worden naar de puppies. [8]
  3. Je kunt je dieren laten onderzoeken om je ervan te verzekeren dat ze vruchtbaar zijn. Dit kan ook een spermaonderzoek voor de reu omvatten. Deze tests kunnen bijvoorbeeld zowel genetische problemen vinden als besmettelijke ziektes zoals Brucellosis. Voor je met je reu of teef gaat fokken is het aan te raden om je ervan te verzekeren dat geen van beide honden een drager is en het kan overdragen aan de andere hond. [9]
Deel 4
Deel 4 van 6:

Beginnen met het fokproces

Pdf downloaden
  1. Je teef moet loops zijn voordat ze gedekt kan worden. Het tijdsschema is niet in beton gegoten, dus houd je teef in de gaten om te weten wanneer het zover is. De genitaliën van de teef beginnen op te zwellen en er kan een bloederige afscheiding zijn. Als je een reu in de buurt hebt, kun je zien dat hij opgewonden raakt en meer geïnteresseerd is in de teef.
    • De teef zal de reu niet accepteren tot ze echt klaar is om gedekt te worden. Ze kan zelfs naar hem happen om hem uit de buurt te houden tot ze klaar is. Laat je honden niet gewond raken. Houd ze goed in de gaten als ze samen zijn.
    • Over het algemeen zal het teefje na ongeveer 9-11 dagen in haar cyclus ontvankelijk zijn en accepteren dat de reu haar zal bestijgen en dekken.
    • Als je moeite hebt om je teef gedekt te krijgen, kan je dierenarts een progesterontest doen. Dit helpt om uit te zoeken wanneer ze in oestrus is en haar lichaam klaar is om zaad te ontvangen. Het progesteron niveau zal 1-2 dagen voor de ovulatie stijgen. Sommige teefjes hebben stille loopsheden wat het moeilijk maakt om de oestrus te bespeuren en een progesterontest zal helpen om het juiste moment van ovulatie te markeren. [10]
  2. Kunstmatige inseminatie kan je helpen je hond zwanger te maken als je geen reu hebt. Bevroren hondensperma kan over de hele wereld verstuurd worden, opgeslagen in vloeibare stikstof. Gedetailleerde stappen worden genomen om het te ontdooien en in het teefje geïnsemineerd te worden. Je kunt dit overwegen als de combinatie die je gekozen hebt niet op natuurlijke wijze lijkt te kunnen fokken.
    • Dit kan problemen geven omdat het vragen oproept over de potentiële problemen voor de vruchtbaarheid van de volgende generatie.
    • In heel speciale gevallen kan zaad operationeel ingeplant worden in de baarmoeder door een dierenarts, waarbij de teef onder narcose is. Natuurlijk zullen deze extra procedures de kosten van elke zwangerschap verhogen en daarmee ook van elk puppy in het nest. [11]
  3. Wanneer je er zeker van bent dat de teef gedekt is, kun je haar scheiden van de reu. Het is nodig dat je haar een uitgebalanceerd dieet voert. Je kunt haar ook extra vitamines geven, en calcium. Deze worden over het algemeen geadviseerd door je dierenarts.
    • Dit moet gebeuren gedurende de zwangerschap. De drachttijd voor honden is 58-68 dagen.
    • Houd de kennel van de teef vrij van ongedierte zoals vlooien. Maak het regelmatig schoon en zorg voor veel vers water en een schone slaapplek.
  4. De tepels en borstklieren ondergaan veranderingen tijdens de zwangerschap. Tegen het einde van de zwangerschap zullen de borstklieren beginnen te vullen met melk. Tijdens de laatste drie weken van haar zwangerschap zal ze extra voedingsstoffen nodig hebben. Overleg met je dierenarts over de juiste voeding.
    • Gewoonlijk krijgt het zwangere vrouwtje puppyvoer gedurende de laatste drie weken van haar zwangerschap. Dit voorziet haar van voldoende calorieën en voeding voor de groeiende foetussen en helpt haar zich voor te bereiden op de lactatie.
Deel 5
Deel 5 van 6:

Omgaan met de bevalling

Pdf downloaden
  1. Een werpkist is wat er gebruikt zal worden om in te bevallen. Deze kist moet ongeveer 15 cm langer zijn dan het vrouwtje wanneer ze languit ligt, en ongeveer 30 cm breder. Er moet een rand aan de binnenkant zitten om te voorkomen dat ze op de pups gaat liggen als ze geboren zijn.
    • Plaats afwisselend lagen van plastic vellen en kranten op de bodem van de kist. Dit zal helpen om schoner te houden als de bodem vervuild raakt. Je kunt dan gewoon een laag papier en een laag plastic eruit halen, waarna een schone zichtbaar wordt. Wissel ook af met een laag schone handdoeken of ander materiaal dat gemakkelijk gewassen kan worden.
  2. Je moet je bewust zijn van het moment waarop de bevalling nadert. Zorg dat je alles geleerd hebt over de stadia van de bevalling. Als ze eenmaal begonnen is met het werpen van de puppies, moet je haar in de gaten houden voor sterke weeën die langer dan 30-45 minuten aanhouden zonder dat er een puppy geboren wordt. Dit kan een signaal zijn van complicaties tijdens de bevalling.
    • Door röntgenfoto’s te laten maken als ze 45 dagen zwanger is, geef je je dierenarts de gelegenheid om te tellen hoeveel foetale skeletjes er zijn. Dit zal ook tonen of er abnormaal grote puppies in zitten die problemen kunnen veroorzaken bij de bevalling. Deze informatie zal jou en je dierenarts voorbereiden op de mogelijkheid van een keizersnede en geeft je een idee van hoeveel puppies je kunt verwachten.
  3. Wanneer de puppies geboren zijn, is het nodig om ze warm te houden. Je moet je er ook van verzekeren dat ze allemaal gelegenheid hebben om te drinken. Controleer ze op geboorteafwijkingen zoals een gespleten gehemelte. De bovenkant van de bek van een puppy moet compleet zijn, zonder kenmerken van een tussenruimte in het mondweefsel. De teef zal de puppies schoonmaken en ze helpen om te drinken.
    • Als je een pup met een gespleten gehemelte hebt, dan zal de melk vanuit de mond in de neusholtes terecht komen. Als de situatie ernstig genoeg is, dan moet je de pup laten inslapen aangezien hij het niet zal overleven.
  4. Schrijf de geboortedatum, het totale aantal puppies en het aantal per geslacht op. Als je van plan bent om het nest te laten registreren bij de Raad van Beheer, dan moet je binnen 10 dagen het geboorteaangifteformulier opsturen, die je ontvangen hebt na de dekaangifte. De dekaangifte moet door beide eigenaren ondertekend worden.
Deel 6
Deel 6 van 6:

Zorgen voor de pups

Pdf downloaden
  1. Let gedurende de eerste paar weken zorgvuldig op de pups, zorg ervoor dat ze schoon en warm blijven. Zorg er ook voor dat ze genoeg melk krijgen. Weeg de pups dagelijks op een weegschaal om je ervan te verzekeren dat ze aankomen. Gezonde pups zouden helemaal schoon moeten zijn, zich actief moeten gedragen en volle buikjes moeten hebben. Gedurende de eerste twee weken van hun leven moeten ze ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht per dag aankomen.
    • Als ze ongeveer 4 weken oud zijn, zullen ze erg actief beginnen te worden. De werpkist zal niet langer groot genoeg zijn. Geef ze een grotere, veilige ruimte waar ze kunnen ontdekken. De teef zal ze waarschijnlijk langer achter elkaar alleen laten. Je kunt nu beginnen de pups te laten wennen aan geweekte puppiebrokjes. [12]
  2. Als ze 6 weken oud zijn, kun je de pups meenemen naar de dierenarts. Daar krijgen ze hun eerste puppy enting. Met 9 weken krijgen ze de volgende. Deze omvatten Parvo, Ziekte van Weil, Para-infuenza en Hepatitis Contagiosa Canis. Ze worden dan ook voor wormen behandeld. Over vlooien en hartwormen moet overlegd worden.
    • Laat je dierenarts meteen kijken voor andere gezondheidsproblemen of erfelijke problemen. Een verantwoordelijke fokker zal de nieuwe eigenaren van deze informatie voorzien zodat ze het vaccinatieschema goed kunnen afmaken.
  3. Dit proces moet zorgvuldig gedaan worden. Je wilt ervoor zorgen dat je het puppy naar een fantastisch thuis stuurt. De nieuwe familie zou verantwoordelijk moeten zijn, en bereid om tijd, energie en middelen vrij te maken voor de nieuwe hond.
    • Overweeg een huisbezoek. Wees erop voorbereid om een familie af te wijzen als ze geen goede combinatie zijn voor een van je pups. [13]
  4. Wanneer je de juiste eigenaren gevonden hebt, zou je een contract moeten opmaken met ze. Zorg ervoor dat je gezondheidsgaranties die je biedt erin opneemt en wat de beperkingen daarvan kunnen zijn. Neem erin op dat de familie de pup naar jou moet retourneren, mochten ze op enig moment in zijn leven niet voor hem kunnen zorgen.
    • Je zou ook moeten aangeven of de pup is verkocht als huisdier of als fokdier, en of er vereisten zijn voor steriliseren/castreren op een specifieke leeftijd. [14] [15]

Over dit artikel

Deze pagina is 6.874 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?