Pdf downloaden Pdf downloaden

Gefermenteerd fruit kan een geweldig cadeautje zijn voor familie en vrienden. Je kunt het fruit gebruiken om alcoholische dranken een smaakje mee te geven of als garnering op je favoriete desserts. Gist breekt de suikers in het fruit af tijdens de fermentatie en je kunt zo ongeveer elke fruitsoort gebruiken die je wilt, hoewel sommige het beter doen dan andere. Volg deze stappen om te leren hoe je fruit kunt fermenteren, zowel vers als uit blik.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Fermentatie begrijpen

Pdf downloaden
  1. Fermentatie is een proces dat wordt gebruikt om voedsel in te maken en het gehalte aan goede bacteriën te verhogen. Je hoeft je niet geïntimideerd te voelen door het fermentatieproces – het is eigenlijk vrij eenvoudig en duidelijk!
    • In feite houdt fermenteren in dat je het fruit van jouw keuze in een pot stopt en er een combinatie van water, suiker en een startcultuur bij doet (zoals gist of wei).
    • Het deksel wordt er opgedraaid en het fruit laat je dan 2 tot 10 dagen staan. In deze periode zet de startcultuur de suiker om in alcohol waarbij kooldioxide wordt gevormd als bijproduct (de belletjes die ontstaan boven in de pot).
    • Eenmaal gefermenteerd bevat het fruit een overvloed aan gunstige bacteriën [1] en kan worden gebruikt als smaakmaker, garnering voor desserts, of in recepten voor dingen als chutneys, smoothies en salsa’s.
  2. De meeste soorten fruit kunnen worden gefermenteerd, hoewel de ene soort beter werkt dan de andere. Veel mensen geven er de voorkeur aan om fruit uit blik of diepvriesfruit te fermenteren, aangezien dit de bereidingstijd verkort. Als je vers fruit gebruikt, kies dan voor rijpe, biologische producten zonder beurse plekken of beschadigingen.
    • vruchten zoals perziken, pruimen en abrikozen zijn een populaire keus voor fermentatie, aangezien ze goed smaken en hun kleur goed behouden. Was het fruit, schil het en verwijder alle pitten.
    • Exotisch fruit, zoals mango’s en ananas fermenteren goed en kunnen worden gebruikt om chutney mee te maken. Verwijder de schil en snijd in gelijke stukken voor gebruik.
    • Druiven kunnen worden gefermenteerd, maar je moet ze inprikken met een naald of in tweeën snijden om de cultuur in contact te laten komen met het druivensap aan de binnenkant.
    • Geschilde en in stukken gesneden peren kunnen worden gefermenteerd, net als appels (hoewel deze de neiging hebben bruin te verkleuren tijdens het proces, wat sommige mensen onaantrekkelijk vinden).
    • De meeste bessen kunnen worden gefermenteerd, behalve bramen, die teveel zaadjes bevatten. Aardbeien fermenteren goed voor wat betreft hun smaak, maar door de siroop verbleekt hun kleur. [2]
  3. Een startcultuur is een substantie waarin gunstige bacteriën zitten die wordt gebruikt om het fermentatieproces een snelle start te geven.
    • Het is voor de meeste recepten niet noodzakelijk een specifieke startcultuur te gebruiken – ze zijn over het algemeen uitwisselbaar.
    • De meest gebruikte startculturen (vooral voor het fermenteren van fruit, in tegenstelling tot groente) zijn bakkersgist, wei en speciale startculturen, zoals Caldwell's startcultuur.
    • Je kunt ook een geopende probiotische capsule gebruiken, het vocht van een eerder geopende pot met gefermenteerd fruit of een gefermenteerde drank, zoals kombucha thee zonder enige toevoeging.
    • Om een Rumtopf te maken, een speciaal soort gefermenteerd fruit (dat wordt gebruikt in traditionele Duitse en Deense toetjes) waarin alcohol zoals rum, wijn of brandy wordt gebruikt om de fermentatie te stimuleren.
  4. Behalve het fruit zelf kun je ook andere smaakmakers in de pot bij het te fermenterende fruit stoppen om het eindproduct meer diepgang te geven.
    • Een aantal populaire toevoegingen zijn onder andere: kaneelstokjes, verse muntblaadjes, kruidnagels, vanillestokjes, hele pimentkorrels, sinaasappelschil en amandelextract. Welke je kiest is alleen maar afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
    • Je kunt vloeibare smaakjes of extracten aan het fermenterende fruit toevoegen, maar gebruik beslist geen gemalen specerijen – deze blijven aan de binnenkant van de pot vastzitten en ruïneren het uiterlijk van het fruit. Dit is vooral belangrijk als je de potten met gefermenteerd fruit cadeau wilt doen.
  5. Tijdens het fermentatieproces moet de pot met fruit worden bewaard op kamertemperatuur, maar buiten direct zonlicht. Bedenk je dat de unieke omstandigheden in je huis het succes en de snelheid van het fermentatieproces beïnvloeden.
    • Als het heel erg warm weer is kun je het fermenterende fruit in de koelkast bewaren, vergeet daarbij niet dat hierdoor het fermentatieproces zo goed als stopt.
    • Als het fruit eenmaal helemaal gefermenteerd is, kun je het het best het in de koelkast bewaren, waar het tot twee maanden houdbaar is. Als je wilt kun je het gefermenteerde fruit dat je uit de pot haalt vervangen door vers fruit – dit houdt het fermentatieproces voor onbepaalde tijd op gang. [3]
    • Houd in gedachten dat gefermenteerd fruit een aangenaam zure smaak hoort te hebben. Het mag niet raar of verrot smaken. Het hoort ook niet papperig te zijn -- gefermenteerd fruit hoort zijn originele vorm te behouden. Dus, als het fruit er papperig uitziet of slecht ruikt, gooi alles dan weg en begin overnieuw. [4]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Ingeblikt fruit fermenteren

Pdf downloaden
  1. Open het blik en giet het vocht af.
  2. Watermark wikiHow to Fruit fermenteren
    Doe gelijke delen suiker en afgegoten ingeblikt fruit in een glazen pot met een losjes sluitend deksel, voeg de inhoud van een pakje bakkersgist toe en roer het geheel door elkaar.
    • Roer tot de suiker helemaal is opgelost (het zal oplossen in het vocht van het fruit), voeg smaakmakers toe en plaats dan losjes het deksel op de pot.
    • Laat ongeveer 2,5 cm ruimte aan de bovenkant van de pot, aangezien de inhoud in omvang zal toenemen tijdens de fermentatie.
    • Het deksel moet los genoeg zitten om de kooldioxide te kunnen laten ontsnappen, maar dicht genoeg om insecten buiten te houden.
  3. Fermentatie vindt plaats als er belletjes ontstaan op het fruit, omdat de gist de suiker omzet in alcohol.
    • Fruit heeft de neiging snel te fermenteren, in 24 tot 48 uur. Echter, sommige mensen prefereren het hun fruit 2 tot 3 weken te laten fermenteren. Hierdoor ontwikkeld zich een veel sterkere smaak, omdat de siroop wordt omgezet in alcohol.
    • Hoe lang je het fruit laat fermenteren is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Probeer meerdere potten tegelijk te maken en laat dan iedere pot een andere tijd fermenteren – dit helpt je om het "juiste moment" te vinden tussen nog niet genoeg gefermenteerd en te lang gefermenteerd.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Vers fruit fermenteren

Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Fruit fermenteren
    Als je vers fruit gaat fermenteren (in tegenstelling tot ingeblikt fruit) is het noodzakelijk om een siroop te maken en die een aantal dagen te laten fermenteren voordat je het fruit toevoegt.
    • Maak de siroop door 1 kop suiker, 2 koppen water en 1 pakje bakkersgist in een pot te doen met een losjes passende deksel. Weckpotten van een halve of hele liter werken goed.
    • Roer het mengsel diverse keren tot de suiker helemaal is opgelost in het water.
  2. Watermark wikiHow to Fruit fermenteren
    Leg het deksel losjes op de pot en laat hem op kamertemperatuur 3 tot 4 dagen staan.
    • Kijk of zich belletjes vormen boven in het glas – als je die ziet, weet je dat de gist leeft en actief is en dat het fermentatieproces is begonnen.
  3. Als de siroop eenmaal 3 tot 4 dagen heeft staan fermenteren, kun je het verse fruit toevoegen. Kijk bij het onderdeel hierboven voor ideeën over welke fruitsoorten het meest geschikt zijn voor fermentatie.
    • Gebruik fruit dat helemaal rijp is, zonder beurse plekken of beschadigingen. Kies zoveel mogelijk voor biologische producten.
    • Was het fruit, verwijder de schil, grote zaden of pitten en hak of snijd het in even grote stukken.
  4. Watermark wikiHow to Fruit fermenteren
    Open de pot met gefermenteerde siroop en voeg gelijke delen suiker en vers fruit toe. Roer om de suiker op te lossen.
    • Gefeliciteerd – je hebt succesvol fruit gefermenteerd. Je kunt het fruit zo eten of je kunt het deksel losjes terug plaatsen en de smaken zich nog een paar dagen laten ontwikkelen.
    • Dit is ook een goed moment om extra smaakmakers toe te voegen, zoals kaneelstokjes of vanillestokjes.
    Advertentie

Tips

  • Sommige fruitsoorten laten zich beter fermenteren dan andere. Bramen hebben veel pitjes. Frambozen en aardbeien verliezen hun kleur. Kersen moeten allemaal ontpit zijn om ze makkelijker eetbaar te maken als ze eenmaal zijn gefermenteerd. Het is een goed idee om vruchten zoals abrikozen, perziken en peren voor het fermenteren te schillen en in stukjes te snijden. Gebruik altijd rijp fruit zonder beurse plekken.
  • Breng het fruit naar eigen inzicht op smaak met extracten, pepermuntblaadjes of kaneelstokjes. Gebruik geen gemalen specerijen, die plakken vast aan de binnenkant van de pot.
  • Je kunt ook Rumtopf maken, ofwel fruit fermenteren op alcohol, door gelijke delen suiker en fruit in een losjes afsluitende pot te doen. Vul de pot bij met net genoeg alcohol om het fruit te bedekken en roer tot alle suiker is opgelost. Je kunt rum, wijn of brandy gebruiken.
  • Je kunt ook diepvriesfruit fermenteren. Laat het fruit ontdooien en volg dan de aanwijzingen voor het fermenteren van fruit uit blik. Diepvriesfruit is een ideale keus bij fruit dat geneigd is zijn vorm of kleur te verliezen tijdens de fermentatie, zoals aardbeien.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Het is erg belangrijk om de pot losjes af te sluiten. Als de kooldioxide die tijdens de fermentatie wordt gevormd niet kan ontsnappen, wordt de druk steeds groter en zal de pot uiteindelijk exploderen.
  • Onthoud, door fermentatie vergroot de inhoud. Vul de pot nooit verder dan tot 3/4. Doe je dat wel, dan zal de pot overlopen en er een rotzooi van maken.
  • Staat de pot te heet, dan sterft de gist. Staat de pot te koud, dan ‘slaapt’ de gist. Hij moet op kamertemperatuur worden gehouden om de bacteriën actief te houden.
Advertentie

Benodigdheden

  • Pot(ten) met losjes sluitend deksel
  • Fruit, in blik, vers of diepvries
  • Suiker
  • Gist
  • Water, als je vers fruit gebruikt
  • Alcohol, als je een Rumtopf maakt
  • Smaakjes, naar wens

Over dit artikel

Deze pagina is 31.717 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie