Pdf downloaden Pdf downloaden

Het is belangrijk om jezelf goede manieren aan te leren. Je dient je op een manier te gedragen die sociaal acceptabel is, en respect, zorgzaamheid, en aandacht voor anderen uit te dragen. Uitstekende manieren kunnen ervoor zorgen dat je jouw banden met anderen versterkt. Als je goede manier wilt hebben dan moet je ervoor zorgen dat jouw gedrag aan tafel en aan de telefoon goed is, en dat je de grondbeginselen van de etiquette onder de knie hebt. Wees beleefd, houd de deur open voor anderen, etcetera. Goede manieren getuigen van respect, en dwingen bovendien respect van andere mensen in jouw omgeving af.

Methode 1
Methode 1 van 3:

De beginselen

Pdf downloaden
  1. Zeg "alstublieft" en "dankuwel" als de situatie daarom vraagt; zelfs als je in de McDonald's bent. Het zal mensen opvallen als je hen respectvol en hoffelijk bejegent, en dat zal je geen windeieren leggen.
    • Zeg ook "Pardon" als je per ongeluk tegen iemand aanstoot, of als je een sociale setting tijdelijk dient te verlaten.
  2. Je hoeft geen man te zijn om dit te doen. Als iemand vlak na jou de deur doorgaat, wacht dan even, en houd de deur open. Zeg "Na u, mevrouw/meneer" als je diegene niet kent. Ken je die persoon wel, gebruik dan zijn/haar naam in plaats "mevrouw/meneer".
    • Als je niet zeker weet of de ander het kan waarderen dat je de deur openhoudt, vraag het dan beleefd. Zeg iets als "Mag/kan ik de deur voor u openhouden?" Hiermee geef je de andere persoon een kans om de uitnodiging te accepteren danwel te weigeren.
  3. Houd het stemvolume zo laag mogelijk, maar zorg er wel voor dat mensen je kunnen verstaan. Gebruik geen straattaal of vulwoorden (zoals "uh," "dus", "ehm", etc.). Onthoud dat niet iedereen in jouw omgeving doof is, je hoeft dus niet te schreeuwen. Men kan gaan denken dat je onbeleefd bent.
    • Probeer geen grove onderwerpen aan te snijden in het openbaar. Denk hierbij aan lichaamsfuncties, roddels, schunnige moppen, vloekwoorden, of wat dan ook waarvan je niet zou willen dat je moeder (of degene op wie je een oogje hebt) jou dat hoort zeggen.
    • Probeer andere sprekers nooit te interrumperen of te overstemmen. Leer een goede luisteraar te zijn, en spreek wanneer het jouw beurt is.
  4. Als je je in een drukke bus of trein bevindt en je ziet dat iemand moeite heeft te blijven staan (zoals een ouder iemand, een zwangere vrouw, iemand met veel bagage, etc.) bied hem/haar dan jouw stoel aan. Zeg iets als "Meneer, ik zou verguld zijn als u mijn plaats over zou nemen." Dit kan de situatie wat minder ongemakkelijk maken voor de ander. Als hij/zij je aanbod afwijst, wees dan goedgunstig, en zeg iets als "Schroom niet om het me te laten weten als u van gedachten veranderd bent."
  5. Bied je felicitaties aan bij mensen die onlangs een grote prestatie geleverd hebben (zoals geslaagd zijn, of promotie gemaakt hebben), een toevoeging aan zijn/haar gezin gedaan hebben (zoals getrouwd zijn, of een kind gekregen hebben), of iets anders gedaan hebben dat prijzenswaardig is. Mensen die van jou lof ontvangen hebben zullen geïnspireerd en geroerd zijn door jou. Ze zullen jou dan ook feliciteren als jij iets noemenswaardigs bereikt hebt.
    • Wees sportief. Feliciteer mensen die jou verslagen hebben in een sportevenement, verkiezing, race, of andere vorm van competitie.
  6. Met goede manieren autorijden lijkt misschien wat ouderwets, maar is eigenlijk een veiligheidsmaatregel. Probeer onderstaande tips:
    • Als je op een kruispunt aankomt, stop dan. Mocht er een andere bestuurder zijn die de situatie niet volledig lijkt te begrijpen, dan kun je hem/haar gebaren dat hij/zij voor mag.
    • Geef voorrang aan voetgangers, en geef fietsers voldoende ruimte. Onthoud dat jouw voertuig van 1000 kilo een stuk gevaarlijker voor hen is, dan zij dat voor jou zijn. Het is dus jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is.
    • Ga niet bumperkleven, en maak het anderen niet onmogelijk om in te voegen.
    • Gebruik je richtingaanwijzers, zelfs als je denkt dat er niemand in de buurt is. Je weet nooit of er een voetganger of fietser nabij is die jij niet gezien hebt.
  7. Of je je nu in een informele of formele situatie bevindt, de aanwezigheid van andere personen erkennen is een fundamenteel onderdeel van goede manier tentoonspreiden. (Hierin falen kan in de meeste gevallen als belediging opgevat worden). Dit kun je doen:
    • Als je iemand groet die je kent, zoals een familielid of goede vriend, dan is een informele groet voldoende. Die kan zo eenvoudig zijn als "Hey, alles goed?"
    • Als je een ouder iemand, een zakenpartner, kerkleider, of andere formele kennis wilt groeten, houd je dan aan een formele groet. Tenzij je geïnstrueerd bent om anders te doen. Groet de ander met zijn/haar titel (zoals mevrouw Janssen, Pastoor De Boer, etc.) of met "meneer/mevrouw". Mijd taalgebruik als "hey" of "hi" en probeer met volzinnen te spreken. Iets als "Hallo, mevrouw Janssen. Hoe maakt u het vandaag?" kan gepast zijn.
    • Maak de benodigde groetgebaren. Bij informeel groeten kan de fysieke interactie afhangen van jouw persoonlijke keuze—je kunt ervoor kiezen om niets te doen, een knuffel te geven, een hand te schudden, of wat dan ook. Bij formeel groeten is echter gepast om een handschudding aan te bieden, en je hoofd lichtjes naar boven te buigen. Als, in een formele setting, de ander een knuffel of luchtkus wil geven, dan dien je die elegant te accepteren.
  8. Als jij met twee mensen bent die jij wel kent, maar die elkaar niet kennen, dan is het jouw taak om hen aan elkaar voor te stellen. Volg deze stappen:
    • Degene die lager in rang staat, dient te worden voorgesteld aan degene hoger in de rangschikking. Bijvoorbeeld, "Mevrouw Janssen, ik zou je willen voorstellen aan mijn goede vriendin Jessica de Boer" In dit voorbeeld is Jessica dus langer in rang. In sommige gevallen is dit vrij eenvoudig, maar er zijn ook gevallen waarin de situatie wat minder helder is. Jongere mensen dienen aan ouderen voorgesteld worden, mannen zouden aan vrouwen voorgesteld moeten worden, en 'gewone' mensen dienen te worden voorgesteld aan mensen die een hogere rang hebben. Als je het nog steeds niet zeker weet, ga dan op je gevoel af.
    • Begin de introductie door eerst de naam van de persoon die hoger in rang staat te noemen. Zeg vervolgens "Ik zou u graag voor willen stellen aan…" of "Dit is …" Zet op de puntjes de naam van degene die je voor wil stellen.
    • Als de twee personen elkaar gegroet hebben, dan kun je wat informatie over elke persoon verschaffen. Zeg bijvoorbeeld iets als "Ik ken Jessica al sinds de basisschool" of "Mevrouw Janssen is de beste vriendin van mijn moeder." Door wat jij verkiest te zeggen zou een kort gesprekje aangeknoopt moeten kunnen worden; jij draagt de verantwoordelijkheid om dit gesprek gaande te houden.
    • Als je aan iemand voorgesteld bent, kijk die persoon dan in de ogen aan en onthoud zijn/haar naam. Na de introductie groet je de ander, en zeg je iets als "Hoe maakt u het?" of "Het is mij een waar genoegen". Bied ook een handdruk aan.
  9. Of je nu naar school, je werk, of de supermarkt gaat, jouw excellente manieren zullen onopgemerkt voorbij gaan als je jezelf niet goed verzorgt. Neem elke dag een douche, en houd je haar, huid, nagels, en kleding zo schoon mogelijk. Draag fris gewassen kleding die geschikt zijn voor de setting waarin je je bevindt (of dit nu een schooluniform, of een smart casual look voor je werk betreft).
  10. Als iemand jou een cadeautje geeft of iets aardigs voor je doet, stuur hem/haar dan binnen een paar dagen (of een paar weken voor grotere gebeurtenissen, zoals je verjaardag) een bedankbriefje. Leg daarin uit hoe dankbaar je bent voor dat specifieke cadeau of die bepaalde handeling. Zeg hoe blij je bent bevriend te zijn met die persoon.
    • In bepaalde gevallen kan een bedank-email ook geschikt zijn, zoals voor je collega's of voor mensen die zo ver van je vandaan wonen dat een email veel doeltreffender is. Indien mogelijk, echter, geniet het de voorkeur om een handgeschreven bedankbriefje te sturen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Telefoonetiquettte

Pdf downloaden
  1. Het is bijvoorbeeld onbeleefd om je telefoon op het toilet te gebruiken, midden in een vergadering, of wanneer iemand in een winkel (of iets dergelijks) je aan het helpen is. Ook is het onbeleefd om je telefoon in de kerk of in het OV te gebruiken. Als je je ongemakkelijk voelt, of als mensen je vies aankijken, dan kun je je telefoon waarschijnlijk beter opbergen.
    • Als je in de openbare ruimte telefoneert, onthoud dan dat alles dat je zegt niet langer alleen jouw nieuws is. Spreek niet te hard, liever zelfs iets te zacht. Over het algemeen praten mensen met goede manieren niet over mogelijk beschamende privé-kwesties in het openbaar.
    • Als je aan de telefoon hangt, praat dan niet met andere in de ruimte. Er is niets vervelenders dan een telefoongesprek voeren met iemand die aan het kwebbelen is, en misschien niet eens luistert naar wat jij te zeggen hebt. Je kunt ook niet weten of je gesprekspartner nu met jou of met iemand anders aan het praten is. Als iemand met je probeert te praten, wijs dan gewoon naar je telefoon. Ze zullen de boodschap ontvangen.
    • Mijd computergebruik als je aan de telefoon zit, tenzij het bij de klantenservice hoort. Het is extreem onbeleefd en vervelend als iemand je naar een klakkend toetsenbord laat luisteren.
    • Als je je samen met andere in een sociale setting bevindt, probeer je mobieltje dan helemaal niet te gebruiken. Het wekt namelijk de indruk dat je liever elders zou zijn, met iemand anders, en dat jouw huidige gezelschap niet belangrijk genoeg is.
    • Telefoneer niet voor 8 uur 's morgens, en niet na 8 uur 's avonds, tenzij het een noodgeval of een belangrijk buitenlands belletje betreft. Bel mensen ook niet tijdens etenstijd, kantooruren, etc. Mensen verwachten ook niet dat je op die momenten een bezoekje komt brengen, tenzij dat van tevoren afgesproken is. Dit omvat ook het versturen van sms, hoewel je in noodgevallen waarschijnlijk toch niet voor die optie zou kiezen
  2. Als je toch iemand anders stoort en je het verkeerde nummer gebeld hebt, breng dan 'alstublieft' het fatsoen op om je verontschuldigingen aan te bieden. HANG NIET gewoon op. Het kan zijn dat degene die jij gebeld hebt ziek is, invalide, oud, of wat dan ook. Breng dus een beetje fatsoen op, en excuseer je voor het ongemak. Als iemand jou per ongeluk gebeld heeft, dan kun je hen ook beleef laten weten dat ze het verkeerde nummer gedraaid hebben.
  3. Het draagt veel meer uit dan slechts een bepaalde toon; het reflecteert je karakter en je persoonlijkheid, zelfs door de telefoon! Onthoud: je luisteraar kan jou niet zien. Je telefoonstem omvat dus ook jouw gezichtsuitdrukkingen, je gebaren, je persoonlijkheid, en je karakter. Check altijd je stem als je spreekt; spreek op een fijne toon, en zeer duidelijk. Glimlach door middel van je stem! Wat de ander zal horen zal een positieve of negatieve indruk maken.
  4. Als iemand aan de telefoon komt, vertel ze dan niet abrupt wat jij van hen wil. Dit kan ze namelijk verwarren, en zal hen zich af doen vragen wie jij bent. Daarnaast zul je vrij onbeleefd overkomen, en dat is niet goed als je een gunst van hen verlangt. Hierdoor wek je gelijk een verkeerde indruk! Vraag ook niet met wie je spreekt. Jij hebt gebeld, dus stel je jezelf even voor. Zeg ook wat je wilt, beleefd! Zeg bijvoorbeeld "Hallo, mijn naam is Jan de Boer. Ik zou graag willen spreken met mevrouw Janssen. Is zij aanwezig?" Als diegene dat niet is, zeg dan dat je het nummer opnieuw zult bellen. Of verzoek of de afwezige persoon jou terug zou kunnen bellen. Of, als je ergens op reageert, zeg dan iets als "Hallo, u spreekt met Jan de Boer. Ik zag een advertentie voor een winkelbediende in de lokale krant; is die baan nog steeds beschikbaar?" Als je klaar bent, zeg dan iets als "Bedankt voor uw hulp. Goededag". Wees oprecht! Zorg er voor dat degene aan de lijn ook de kans krijgt om jou een goede dag te wensen.
  5. Het kan zijn dat ze in de tuin zijn, de auto aan het wassen zijn, zitten te breien, of in een andere kamer zijn. Laat de telefoon niet drie keer overgaan om vervolgens op te hangen. Het is vervelend als je ergens mee gestopt bent om de telefoon op te nemen, en dat als je de telefoon oppakt er geen gehoor is. Aan de andere kant, laat de telefoon ook niet té lang overgaan. Misschien is degene die je probeert te bellen wel druk bezig, of wil hij/zij even geen telefoontjes ontvangen. Let hier vooral op als je een mobiel nummer belt; misschien is de ontvanger wel in de bioscoop, of heeft hij/zij een vergadering, etc.
  6. Verspil de tijd van anderen niet, en pleeg geen 'huisvredebreuk'! Dit is namelijk een van de grootste afknappers in het land van de vriendelijke gesprekken. Ze zullen niet meer met je willen praten.
  7. Wees leuk en beleefd, en zeg "Hallo". Mijd dingen als "Goedemiddag, u spreekt met Janssen" of "Jan de Boer". Dit is tegenwoordig helaas te gevaarlijk. Als je alleen bent en niet weet wie jou belt, vertel hem/haar dan niet dat er niemand thuis is, of dat je man aan het werk is, etc. Doe altijd net alsof er iemand anders aanwezig is. Gebruik je gezond verstand! Veiligheid gaat boven alles!
    • Als het telefoontje voor iemand anders bedoeld is, zeg dan iets als "Een ogenblik alstublieft, ik zal hem/haar even voor u halen." Leg de hoorn zachtjes neer. Als degene voor wie gebeld is niet beschikbaar is, zeg dan "Het spijt me, Leo is op dit moment niet beschikbaar. Kan ik een boodschap voor hem aannemen, of hem vragen u op een later tijdstip terug te bellen?"
  8. Als je tegelijkertijd twee gesprekken dient te voeren, excuseer je dan van de ene, en vervolg deze op een later tijdstip. Zeg iets als "Het spijt me, zou u een ogenblik kunnen wachten; mijn baas is me iets aan het vertellen," en wacht op het antwoord van de ander. Als het persoonlijke gesprek langer dan een minuut zal gaan duren, dan is het beter om te vragen "Kan ik u dadelijk even terugbellen? Mijn moeder moet even met me praten, en het kan een paar minuten duren."
    • In het geval van toiletbezoek, zeg dan iets om van de telefoon weg te kunnen, zonder al te veel informatie prijs te geven. Je hoeft niet meer te zeggen dan "Zou u een paar minuutjes kunnen wachten, ik ben zo terug?"
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Tafelmanieren

Pdf downloaden
  1. Dit spreekt voor zich, maar wordt nog wel eens vergeten als men van een heerlijke maaltijd aan het genieten is.
  2. Als je een kind of tiener bent, vraag een ouder iemand dan of "je geëxcuseerd mag worden om (jouw reden)".
  3. Buig jezelf niet over de tafel, of over iemand anders's bord heen om ergens bij te komen. Vraag in plaats daarvan aan degene naast je of hij/zij "de saus zou willen doorgeven".
  4. Het is een ouderwets gebruik om anderen te vermanen die hun ellebogen op de tafel hebben tijdens de maaltijd. Voor, tussen, en na maaltijden is het wel toegestaan om je ellebogen op tafel te plaatsen.
  5. Eén van de meest intimiderende onderdelen van het dineren betreft het gebrek aan besef van welk bestek te gebruiken. Een korte inleiding:
    • Als je de details vergeten bent, onthoud dan: "werk van buiten naar binnen". Dit houdt in dat, als er zowel bestek aan de linker- als aan de rechterkan van het bord liggen, je met het uiterst linkse en uiterst rechtse bestek begint. Je werkt van daaruit naar binnen toe.
    • Als al het andere faalt, let dan gewoon op hoe de anderen het aanpakken.
    • In een informele setting dient je bordje in het midden te staan.
      • Gelijk links naast het bord liggen twee vorken—degene die het dichts bij het bord ligt is de "dinervork", te gebruiken bij het hoofdgerecht; de vork die het verst van het bord vandaan ligt is de "saladevork", deze dien je te gebruiken bij een salade of het voorgerecht.
      • Gelijk rechts van het bord ligt een "dinermes"; daarnaast liggen twee lepels. De soeplepel is de meest rechtse; de dessertlepel (of theelepel) ligt tussen de soeplepel en het mes.
      • Je glas dient direct boven je dinermes geplaatst te zijn. De andere glazen zouden rechts moeten staan.
      • Het kan zijn dat er een klein saladebordje links van de vorken ligt.
      • Het kan zijn dat er een klein broodbordje linksboven het dinerbord ligt, met daarop een klein botermesje. Gebruik het botermesje om een beetje boter te pakken en op je bordje te doen; gebruik het mes om "jouw" boter op het brood te smeren.
      • Een dessertlepel of -vork kan horizontaal boven het dinerbord geplaatst zijn.
      • Een kopje en schoteltje (als je koffie of thee drinkt) zou precies boven en rechts van het mes en de lepels moeten staan.
    • Weet hoe je met formele couverts om dient te springen. Formele couverts verschillen niet heel veel van de informele, maar wel op een paar belangrijke punten:
      • Het kan zijn dat, als er een visgerecht geserveerd wordt, er een klein visvorkje tussen de dinervork en het bord gelegd is.
      • Het kan zijn dat, als er een visgerecht geserveerd wordt, er een visvork tussen het dinermes en de soeplepel geplaatst is.
      • Als je oesters gaat eten, dan kan er een kleine oestervork aan de meest rechterzijde van het bord naast het bestek liggen.
      • De glazen worden in formele setting op soort geplaatst. Het glas direct boven je dinermes is je waterglas; rechts daarvan staat een glas voor de witte of rode wijn, en rechts daarnaast kan een sherryglas staan.
  6. Afhankelijk van waar je vandaan komt zijn er verschillende manieren waarop je je bestek dient vast te houden. Beide zijn prima. Over het algemeen zijn er twee verschillende stijlen:
    • De Amerikaanse stijl: Als je je voedsel snijdt, dan zul je je vork naar je niet-dominante hand verplaatsen en je mes naar je dominante hand. Als het voedsel gesneden is, dan leg je het lemmet op de rand van je bord, en plaats je je vork weer terug naar je dominante hand om het voedsel mee naar je mond te brengen.
    • De Continentale stijl: De vork blijft in de linkerhand, en je gebruikt je rechterhand om het mes mee vast te houden en voedsel mee te snijden. Als je klaar bent met snijden, dan kun je het mes aan de rand van je bord leggen of ervoor kiezen om het mes in je hand te houden.
  7. Door de manier waarop je je bestek neerlegt kan het personeel van het etablissement zien dat je klaar bent met eten, of dat je nog verder wilt eten. Om deze instructies te kunnen volgen kun je je bordje inbeelden alsof het een klok is.
    • Als je klaar bent met eten, leg je vork en mes dan zijdelings naast elkaar zodat de tanden van de vork en het mes iets boven het midden van het bord liggen. Leg de handgrepen zo dat ze tussen 3 en 4 uur staan.
    • Als je van plan bent om nog meer te eten leg je je mes en vork zo dat de tanden van de vork en het mes in het midden leggen, en dat de handgreep van de vork om 8 uur ligt en die van het mes om 4 uur.
    Advertentie

Tips

  • Lach iemand anders niet uit, ook niet als anderen dat wel doen! Wees beleefd! Als jij meelacht, dan zullen zijn/haar gevoelens gekwetst worden.
  • Goede manieren raken nooit uit de mode. Ze kunnen je alleen maar helpen.
  • Snuit je neus niet als er mensen aan het eten zijn.
  • Als je iemand naar een gevoelig onderwerp vraagt, houd je stem dan net zo alsof je hem/haar zou vragen naar het weer. Dit laat zien dat je hem/haar serieus neemt, en zal ervoor zorgen dat de ander zich meer op zijn/haar gemakt voelt om de vraag te beantwoorden.
  • Laat je kinderen nooit door het huis van iemand anders rennen. Je wilt niet dat ze iets kapot maken of stelen.
  • Schaam je niet als je vrienden de draak met je steken als je deur voor een meisje opengehouden hebt, of als je een ouder iemand geholpen hebt met iets dat hij/zij zelf niet zou kunnen. Vraag hen liever beleefd waarom zij niet hielpen.
  • Een van de eenvoudigste manieren waarop je je goede manieren tentoon kunt spreiden is door je koest te houden, en alleen iets te zeggen als je iets belangrijks te zeggen hebt. Hierdoor zullen jouw woorden aan waarde toenemen.
  • Praat nooit als iemand anders aan het praten is.
  • Sommige mensen zijn van mening dat goedgemanierd zijn "nep" of onecht is. Besef je echter dat goede manieren normaal zijn, en dat goede sociale conventies de interactie tussen mensen vereenvoudigt en leuker maakt. Niet elke interactie is een kans om anderen de les te lezen. Op zijn minst zijn goede manieren de beste manier om De Gulden Regel (behandel anderen zoals je door hen behandeld wil worden) toe te passen.
  • Accepteer dingen vriendelijk. Maak oogcontact, accepteer het met beide handen, en bedank.
  • Goede manieren hebben betekent niet dat je geen grapjes kunt maken, of een gevoel voor humor mag hebben. Verwar goede manieren niet met een gestreken overhemd en extreme terughoudendheid. Dat is gewoon saai.
  • Pardonneer lichaamsfuncties. Zeg "paron" als je hoest of boert (of een ander onvermijdelijk geluid met je lichaam maakt). Lachen om een boer getuigt van slechte manieren, en doet je onbeleefd overkomen. Misschien vinden jij en je vrienden het wel grappig, maar anderen zullen je er niet hoog door hebben zitten. Onthoud, het feit dat jij "pardon" zegt geeft je geen vrijbrief om in het wilde weg te gaan lopen boren. Probeer het tot een minimum te beperken.
  • Als de deur eindelijk opengaat terwijl je op de lift wacht, laat de mensen de lift dan eerst uitstappen voor jij er in gaat. Doe je dit niet, dan getuigt dat van slechte manieren. Bovendien zal je het proces alleen maar vertragen.
  • Begin je dag met een positief gevoel over je planning. Behandel iedereen die je tegenkomt zoals je zou willen dat zij jou behandelen. Glimlachen is besmettelijk. Groet je collega's als je aankomt, en zeg ze gedag als je weer weggaat.
  • Probeer niet luidkeels te lachen op plaatsen waar mensen stilte waarderen.
  • Wees aardig.
  • Begin je goede manieren uit te dragen bij je ouders. Ze zullen verguld zijn door het feit dat hun kinderen hen met respect behandelen. Respect is namelijk het gevolg van goede manieren.
  • Als je een prijs ontvangt, schud dan de hand van degene die hem uitreikt.
  • Als je met iemand praat over de telefoon, gun de ander dan de tijd om te spreken—wees oprecht geïnteresseerd in wat zij met je te delen hebben, net zoals jij dat zelf ook zou willen.
  • Manieren vloeien doorgaans voort uit gezond verstand. Als een bepaalde handeling jou zou beledigen, dan doet het dat bij een ander waarschijnlijk ook. Controleer jezelf vaak om te kijken of jij anderen met respect behandelt. Zou jij op diezelfde manier toegesproken willen worden? Of helemaal niet?
  • Probeer je humeur evenwichtig te houden. Als je erg boos op iemand bent, blijf dan kalm en spreek hem/haar met een iets lagere stem toe.
  • Slechte manieren kunnen geassocieerd worden met een slecht karakter.
  • Als je op school zit, doe dan wat er van je verlangd wordt—leer en studeer. Besteed aandacht in de les. Doe je huiswerk. Behandel je docent zoals ook jij behandeld zou willen worden. Je docenten hebben niet gestudeerd om door jou onheus bejegend te worden. Beschouw je docent als een bondgenoot, niet als een vijand. Je docenten zijn er om jou op te leiden, en om je te helpen een betere toekomst voor jezelf op te bouwen.
  • Onthoud dat er ook zoiets is als te beleefd zijn. Je dient aardig te zijn, maar je moet ook een beetje flexibel zijn met de regels der beleefdheid. Zoals met alles in deze wereld, probeer een gulden middenweg te vinden.
Advertentie

Bronnen

  1. "Emily Post's Etiquette, 17th Edition," Peggy Post, ISBN978-0-06-620957-9

Over dit artikel

Deze pagina is 17.411 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie