Pdf downloaden Pdf downloaden

Hoesten is de manier waarop je lichaam afkomt van slijm en vreemde stoffen in de longen en de bovenste luchtwegen. Dit kan belangrijk zijn om te onthouden wanneer je moet hoesten, want meestal is het beter om je hoest niet volledig te onderdrukken. Als je hoest maar niet stopt wil je natuurlijk proberen om je lichaam zoveel mogelijk te ontzien, maar het is ook belangrijk om te kunnen blijven hoesten zodat je lichaam afkomt van het opgehoopte slijm. Om het door het hoesten veroorzaakte ongemak deels te verlichten zonder de hoest volledig te onderdrukken kun je overwegen om zelf thuis je eigen hoestsiroop te maken.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Zelf thuis hoestsiroop maken

Pdf downloaden
  1. Warm voorzichtig 340 gram honing op op een laag vuur. Voeg 3 tot 4 eetlepels vers geperst citroensap aan de warme honing toe. Voeg 60 tot 80 ml water aan het mengsel van honing en citroen toe en roer erdoorheen terwijl je het mengsel op een laag vuur blijft verwarmen. Doe het mengsel in de koelkast. Wanneer je de hoestsiroop nodig hebt, neem je 1 tot 2 eetlepels naar behoefte.
    • Het wordt aangeraden om medicinale honing te gebruiken, zoals Manukahoning uit Nieuw-Zeeland, maar alle soorten biologische honing hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen. [1]
    • Citroensap bevat een grote hoeveelheid vitamine C—het sap van 1 citroen bevat 51% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Citroensap heeft tevens antibacteriële en antivirale eigenschappen. [2] Men denkt dat citroen helpt tegen hoest vanwege de combinatie van vitamine C en de antibacteriële eigenschappen van de vrucht. [3]
    • Geef geen honing aan kinderen jonger dan 12 maanden. Er is een klein risico dat kinderen infantiel botulisme krijgen van de bacteriële toxinen die honing soms bevat. Infantiel botulisme komt in ons land zeer zelden voor en de baby’s die het krijgen herstellen meestal volledig, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. [4]
  2. Watermark wikiHow to Hoestsiroop maken met citroensap
    Spoel een citroen af en snijd de volledige citroen in dunne plakjes (samen met de schil en de pitten). Doe de plakjes bij 340 gram honing. Verwarm het mengsel 10 minuten lang op een laag vuur en blijf er constant doorheen roeren.
    • Prak de plakjes citroen tijdens het roeren in stukjes.
    • Wanneer je het mengsel 10 minuten lang verwarmd hebt, zeef je dit om de stukjes citroen eruit te halen. Zet het mengsel dan in de koelkast.
  3. Watermark wikiHow to Hoestsiroop maken met citroensap
    Knoflook heeft antibacteriële, antivirale, antiparasitaire en schimmelwerende eigenschappen. [5] Pel 2 tot 3 teentjes knoflook en hak ze zo fijn mogelijk. Doe ze bij het mengsel van honing en citroen voordat je water toevoegt. Verwarm het mengsel ongeveer 10 minuten op een laag vuur. Voeg vervolgens 60 tot 80 ml water aan het mengsel toe en roer erdoorheen terwijl je het mengsel op een laag vuur blijft verwarmen.
    • Doe het mengsel in de koelkast. Wanneer je de hoestsiroop nodig hebt, neem je 1 tot 2 eetlepels naar behoefte.
  4. Watermark wikiHow to Hoestsiroop maken met citroensap
    Gember wordt vaak gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en misselijkheid en overgeven te behandelen. Daarnaast wordt gember traditioneel als expectorans gebruikt. Het kan je hoest helpen verminderen door het slijm te verdunnen en je bronchiën te ontspannen. [6]
    • Snijd een stuk verse gemberwortel af van ongeveer 4 centimeter en pel de wortel. Rasp het stuk wortel fijn en voeg de wortel aan het mengsel van honing en citroen toe voordat je er water bij doet. Verwarm het mengsel ongeveer 10 minuten op een laag vuur. Voeg vervolgens 60 tot 80 ml water toe, roer door het mengsel en zet het dan in de koelkast.
    • Koel het mengsel in de koelkast.
    • Wanneer je de hoestsiroop nodig hebt, neem je 1 tot 2 eetlepels.
  5. Watermark wikiHow to Hoestsiroop maken met citroensap
    Zoethout is ook een expectorans. Het is een licht stimulerend middel, en helpt dus om slijm te produceren en dit vervolgens uit de longen te verwijderen. [7]
    • Voeg 3 tot 5 druppels zoethoutolie (glycyrrhiza glabra) of 1 theelepel gedroogde zoethoutwortel aan het mengsel van honing en citroen toe voordat je er water bij doet. Verwarm het mengsel ongeveer 10 minuten op een laag vuur en voeg er vervolgens 60 tot 80 ml water aan toe terwijl je het mengsel op een laag vuur blijft verwarmen.
    • Koel het mengsel in de koelkast. Neem 1 tot 2 eetlepels naar behoefte.
  6. Watermark wikiHow to Hoestsiroop maken met citroensap
    Als je geen honing in huis hebt, honing niet lekker vindt of geen honing kunt gebruiken, gebruik in plaats daarvan dan glycerine. Verwarm 300 gram glycerine samen met 120 ml water op een laag vuur. Doe vervolgens 3 tot 4 eetlepels citroensap bij het mengsel. Voeg 60 tot 80 ml water aan het mengsel van glycerine en citroen toe en roer erdoorheen terwijl je het mengsel op een laag vuur blijft verwarmen. Zet het mengsel in de koelkast. Wanneer je de hoestsiroop nodig hebt, neem je 1 tot 2 eetlepels naar behoefte.
    • Glycerine wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Pure glycerine is een kleurloos en ietwat zoet plantaardig product dat gebruikt wordt om allerlei soorten producten voor inwendig gebruik te maken, evenals verzorgingsproducten. [8]
    • Glycerine is hygroscopisch, wat betekent dat het water opneemt. Daarom kunnen kleine hoeveelheden glycerine helpen om zwellingen in de keel te verminderen.
    • Zorg dat je natuurlijke glycerine koopt, en geen synthetische of in een fabriek gemaakte glycerine.
    • Weet dat glycerine gebruikt wordt om constipatie te behandelen. Als je dus last van diarree krijgt, gebruik dan minder glycerine om de hoestsiroop te maken (gebruik voor het basisrecept 150 gram glycerine en 180 ml water).
    • Als je gedurende een lange periode grote hoeveelheden glycerine binnenkrijgt, dan kan je bloedsuikerspiegel stijgen, evenals de hoeveelheid lipiden in je bloed. [9]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Je hoest onderzoeken

Pdf downloaden
  1. Een acute hoest wordt meestal veroorzaakt door een gewone verkoudheid, influenza (griep), longontsteking (een infectie in de longen veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels), chemische irriterende stoffen of kinkhoest (pertussis, een erg besmettelijke bacteriële infectie van de longen). Een chronische hoest wordt meestal veroorzaakt door een allergische reactie, astma, bronchitis (een ontsteking aan de bronchiën of luchtwegvertakkingen in de longen), gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) en postnasale drip (slijm dat vanuit de bijholten in de keel druppelt en zo irritatie veroorzaakt waardoor je moet hoesten).
    • Hoest kan ook nog andere, minder vaak voorkomende oorzaken hebben, zoals COPD (een chronisch obstructieve longziekte), een verzamelnaam voor aandoeningen als longemfyseem en chronische bronchitis. [10]
    • Hoest kan tevens een bijwerking zijn van een medicijn dat je gebruikt. Dit is vooral het geval bij een bepaalde groep medicijnen die de bloeddruk verlagen, namelijk ACE-remmers. Deze medicijnen remmen de werking van het angiotensine I converterend enzym. [11]
    • Hoest kan tevens een symptoom van andere ziekten zijn, zoals cystische fibrose (taaislijmziekte), acute sinusitis, congestief hartfalen en tuberculose.
  2. Probeer 1 tot 2 weken lang om je hoest met huismiddeltjes te behandelen. Meestal bieden deze middelen genoeg verlichting om je hoest te doen verdwijnen. Als je na 1 tot 2 weken echter geen verbetering ziet, maak dan een afspraak bij je huisarts om een volledige diagnose te laten stellen en te bepalen wat de beste behandeling is. [12]
    • Maak tevens een afspraak bij de huisarts als je gedurende die 1 tot 2 weken last krijgt van koorts met een lichaamstemperatuur van 37,8 °C of hoger en de koorts langer dan 24 uur aanhoudt. Doe dit ook als je dik slijm ophoest dat groengeel van kleur is (dit kan duiden op een ernstige bacteriële longontsteking), slijm ophoest met rode of roze strepen bloed erin, overgeeft (vooral als het braaksel op koffieprut lijkt, want dat kan duiden op een bloedende zweer), moeite hebt met slikken, moeite hebt met ademen, een piepende ademhaling hebt of kortademig bent.
  3. Er zijn enkele aandoeningen waar kinderen sneller erg ziek door kunnen worden en enkele aandoeningen waar kinderen bijzonder vatbaar voor zijn. Daarom moet je hun hoest anders inschatten. Bij kinderen moet je direct de huisarts bellen als je kind één of meerdere van de volgende symptomen heeft: [13]
    • Koorts hoger dan 37,8 °C.
    • Blaffend hoesten, want dit kan kroep zijn (een virusinfectie aan de larynx, ofwel het strottenhoofd, en de trachea, ofwel de luchtpijp). Sommige kinderen kunnen ook last van stridor hebben, ofwel een hoog fluitend of piepend geluid bij het ademhalen. Bel direct je huisarts als je deze geluiden hoort.
    • Een piepende, gorgelende hoest die schor of fluitend klinkt. Dit kan duiden op bronchiolitis, wat mogelijk veroorzaakt wordt door het respiratoir syncytieel virus (RSV).
    • Een gierend geluid wanneer je kind inademt, wat waarschijnlijk kinkhoest is.
  4. Vergeet niet dat hoesten de natuurlijke manier is waarop je lichaam afkomt van bacteriën, virussen of met schimmels gevuld slijm, en dat is zeker een goed doel. Als jij of je kind door het hoesten echter niet kan slapen of rusten, of de hoest het ademhalen moeilijker maakt, dan is het tijd om die hoest aan te pakken. Je hebt genoeg rust en slaap nodig wanneer je last van hoest hebt, en dat is wanneer huismiddeltjes handig van pas kunnen komen.
    • Veel huismiddeltjes kun je zo veel en zo vaak gebruiken als je maar wilt. Ze zullen ook helpen om je gehydrateerd te houden, wat erg belangrijk is wanneer je immuunsysteem en je lichaam herstellen.
    Advertentie

Tips

  • Neem direct voordat je gaat slapen 2 eetlepels van je favoriete hoestsiroop om beter te kunnen slapen en genoeg slaap te krijgen.
  • Zorg ervoor dat je genoeg water blijft drinken. Drink per dag tenminste 8 tot 10 glazen water van 250 ml.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.556 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie