Pdf downloaden Pdf downloaden

Er zijn een aantal redenen waarom een persoon mogelijk niet in slaap kan vallen. Het kan zijn vanwege een te stimulerende omgeving, of vanwege stress van de vorige of de komende dag. Wat het ook is dat tot onrust en slapeloze nachten leidt, niet kunnen slapen is vaak problematisch. Het betekent dat de patiënt de volgende dag slaperig, chagrijnig en over het algemeen 'eraf' zal zijn. Gelukkig zijn er een aantal technieken die je kunt gebruiken om iemand te helpen bij het in slaap vallen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een slaperige sfeer creëren

Pdf downloaden
  1. Ongeveer een uur voor het slapengaan, dim je de lichten lichtjes in huis. Felle lichten stimuleren de hersenen, en kunnen er dientengevolge voor zorgen dat het moeilijker is om in slaap te vallen. Door het licht te dimmen, is de kans groter dat je later op de avond in slaap zult vallen.
    • Als het licht in huis niet kan worden gedimd, dan kun je ook alle plafondverlichting uitschakelen, waarbij je een paar kleinere lampen aan laat, om een gedimd effect te creëren.
  2. Stel de kamer in op een aangename temperatuur als het huis of het appartement een thermostaat heeft. Als de kamer te koud is, zal de persoon niet comfortabel genoeg slapen omdat hij of zij het te koud zal hebben. Als het te warm is, raakt de ander al snel bezweet en heeft die het ongemakkelijk. Meestal is een temperatuur rond de 21ºC ideaal. Probeer ook de kamer zo stil mogelijk te houden, door de vensters sluiten.
    • In een huis of appartement zonder thermostaat kun je een ventilator aanzetten om het koeler in huis te maken, of geef je extra dekens om de ander warm te houden.
  3. In plaats van in bed te gaan liggen en onmiddellijk het licht uit te doen om te gaan slapen, kan je ook voorstellen om iets met een ontspannende hobby te doen in bed. Dit zal helpen om de dag goed af te sluiten. Door te ontspannen voor het slapengaan met een terugkerende activiteit, zal de persoon minder gestimuleerd worden en is de kans dus groter dat hij of zij in slaap zal vallen. [1]
    • Lees bijvoorbeeld 30 minuten voor het slapengaan.
    • Zorg ervoor dat er geen tablet of telefoon in de buurt is. Eenmaal in bed zullen de felle lichten van een tablet of telefoon de hersenen stimuleren en het moeilijk maken om in slaap te vallen nadat de apparaten zijn uitgeschakeld.
  4. Na de nieuwe nachtelijke activiteit, zoals lezen, kun je de persoon voorstellen om nog meer te ontspannen door middel van oefeningen. Eén oefening die vaak wordt aanbevolen is progressieve spierontspanning, waarbij elke spiergroep in het lichaam bij langs wordt gegaan en aangespannen en weer ontspannen. Een andere voorgestelde oefening is diepe ademhaling, die ook zal helpen bij de voorbereiding van de persoon om te gaan slapen.
    • Je kunt ook mentale oefeningen die de geest afleiden voorstellen, bijvoorbeeld door fruit en groenten in gedachten te nemen die met dezelfde letter beginnen. [2]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Aanmoedigen om de levensstijl te veranderen

Pdf downloaden
  1. Koffie en andere dranken met cafeïne, zoals frisdrank, energiedrankjes, thee en warme chocolademelk, werken stimulerend. Ze maken het erg moeilijk om in slaap te vallen, vooral als ze later op de dag worden geconsumeerd. Als iemand die je kent moeite heeft om te slapen, kan dit te wijten zijn aan cafeïne. Stel voor om te stoppen met cafeïne rond 12.00 uur 's middags en herinner de ander eraan dat de effecten van cafeïne vier tot zeven uur aanhouden. [3] Ook vet en suikerhoudende voedingsmiddelen zijn moeilijk te verteren en kunnen indigestie en maagpijn veroorzaken. Deze problemen kunnen slaap moeilijker maken, dus horen ze niet later op de dag te worden geconsumeerd.
    • Stel voor om de hoeveelheid cafeïne per dag geleidelijk te verminderen. Als de persoon bijvoorbeeld drie kopjes koffie drinkt, reduceer dit dat dan tot tweeënhalf in de eerste week en twee kopjes de week daaropvolgend.
  2. Alcohol voor het slapengaan kan angst vergroten, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Als de persoon 's avonds graag een glaasje drinkt, zou het laatste drankje drie uur voor het slapengaan genuttigd moeten worden. Daarnaast zou de ander zich moeten beperken tot twee of drie drankjes per dag. [4]
  3. Stel voor dat de persoon elke dag op hetzelfde tijdstip opstaat, ook in het weekend. Belangrijk is dat er op hetzelfde moment wordt opgestaan, ongeacht het tijdstip waarop de ander de nacht ervoor in slaap is gevallen. Dit is belangrijk om vol te houden, zelfs als de persoon 's morgens moeilijk wakker wordt. Door steeds dezelfde tijd aan te houden op wakker te worden, begint het lichaam zich aan te passen aan een nieuw schema en zal de persoon elke nacht rond hetzelfde tijdstip moe worden. Dit helpt bij het in slaap vallen. [5]
  4. Een regelmatige trainingsroutine heeft meerdere voordelen voor de slaap. Ten eerste zal het helpen om onrust te verminderen die slapeloosheid kan veroorzaken. Ten tweede helpt het de persoon moe te worden. Het is aangetoond dat lopen de beste bewegingsvorm is om de slaap te bevorderen. [6]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Medische hulp inschakelen

Pdf downloaden
  1. Als de persoon nog steeds moeite heeft met slapen, dan kan je voorstellen dat hij of zij naar een slaapspecialist gaat. Een bezoek aan een slaapspecialist is wellicht nuttig voor degenen die klagen over gebrek aan kwaliteit en/of kwantiteit van de slaap. Er zijn 88 verschillende soorten slaapstoornissen en een specialist kan je vriend of dierbare mogelijk helpen bij diens specifieke slaapprobleem. [7]
    • Een huisarts kan iemand verwijzen naar een slaapspecialist op basis van de klachten, dus is de arts de eerste aangewezen persoon om een afspraak mee te maken.
  2. De slaapspecialist zal een aantal vragen stellen om te bepalen of de patiënt verder getest dient te worden. De test (een polysomnogram) meet activiteit tijdens de slaap via elektroden aangesloten op het lichaam.
    • Het polysomnogram meet de hartslag, hersengolven oogbeweging, spierspanning, luchtstroom en meer. [8]
  3. Er zijn een aantal mogelijke suggesties die een specialist zal doen. Het kan zijn dat die gedragstherapie voorstelt, bijvoorbeeld het veranderen van levensstijl en gewoonten (zoals hierboven vermeld). Het is ook mogelijk dat er medicatie wordt voorgesteld om te helpen bij slapeloosheid, of het inzetten van apparaten die het makkelijker maken om 's nachts te ademen. Wat de suggesties van de specialist ook zijn, zorg ervoor dat je vriend of dierbare de aanwijzingen precies opvolgt.
    Advertentie

Tips

  • Vermijd stressvolle gespreksonderwerpen als de bedtijd nadert.
  • Zorg ervoor dat de slaapplek van de persoon comfortabel is, met kussens en dekens van zijn of haar voorkeur. Sommige mensen slapen liever op een stevig kussen, anderen geven de voorkeur aan een zachter kussen. Zorg ervoor dat je weet welke nodig is.
  • Probeer ervoor te zorgen dat de ander eventuele zorgen even aan de kant kan schuiven, misschien door de gebeurtenissen van de dag nog even door te nemen, maar dan wel een paar uren voor het slapengaan en niet terwijl de ander al in bed ligt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.090 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie