Pdf downloaden Pdf downloaden

De functie van je dikke darm is te zorgen dat al het in je lichaam achtergebleven voedsel wordt afgevoerd nadat je lichaam de nodige voedingsstoffen eruit heeft opgenomen. Je bent afhankelijk van je dikke darm voor een goed werkende spijsvertering en een gezonde stoelgang. Als je gezond bent en geen spijsverteringsproblemen hebt hoef je je dikke darm niet te reinigen, maar als je last hebt van verstopping is het een goed idee om dat probleem op te lossen door al afval uit je systeem te verwijderen. Het reinigen van je dikke darm kan ook nuttig zijn ter voorbereiding op een colonoscopie. Je kunt je dikke darm reinigen door veranderingen aan te brengen in je eetpatroon en in je manier van leven. Daarnaast kun je je huisarts om professioneel advies vragen over het veilig reinigen van je dikke darm.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je eetpatroon aanpassen

Pdf downloaden
  1. in je eetpatroon. Vezels stimuleren de samentrekking van je darmen. Met meer vezels in je lichaam kan je dikke darm het afval sneller en op een meer efficiënte manier uit je lichaam verwijderen. Probeer dagelijks 20 tot 35 gram vezels binnen te krijgen. Zorg ervoor dat je iedere dag vijf porties groente en fruit eet en neem daarnaast een grote hoeveelheid volkoren graanproducten in je eetpatroon op. [1]
    • Neem 100% volkoren granen in je menu op, zoals zilvervliesrijst, quinoa, havermout, gierst en maïs.
    • Lijnzaad, tarwezemelen en havermout zijn uitstekende bronnen van vezels. Je kunt lijnzaad zelf thuis klaarmaken en je kunt het toevoegen aan smoothies of andere gerechten of dranken.
    • Fruit zoals aardbeien, appels en bosbessen zijn rijk aan vezels. Bonen, zaden en noten zijn ook goede bronnen van vezels.
  2. Chlorofyl oftewel bladgroen geeft niet alleen planten hun groene kleur, maar reinigt ook het weefsel in je dikke darm en houdt het soepel. Groene bladgroente leveren niet alleen vezels, maar bevatten ook voedingsstoffen die helpen je ingewanden te herstellen. Probeer in elke maaltijd tenminste één soort groene bladgroente op te nemen of eet groene bladgroente als tussendoortje. [2]
    • Alfalfa, tarwegras, spruitjes, groene kool, boerenkool, spinazie, doperwten en gerstegras zijn stuk voor stuk gezonde groene bladgroenten.
    • Je kunt experimenteren met groene bladgroenten als tussendoortje door ze bijvoorbeeld te dippen in hummus, tzatziki of baba ganousj (auberginepuree uit de Arabische keuken).
  3. Je dikke darm heeft water nodig om zijn werk te kunnen doen en om alle bacteriën en al het afval uit je darmen te verwijderen. Probeer als volwassen man tenminste 2,5 liter water per dag te drinken; volwassen vrouwen wordt aangeraden twee liter water per dag te drinken. Als je intensief sport of als je je in een erg warme, droge omgeving bevindt kan het verstandig zijn om een grotere hoeveelheid water te drinken. [3]
    • Probeer er een gewoonte van te maken. Misschien maak je er wel een gewoonte van om altijd een flesje water bij je te hebben zodat je overdag waar je ook bent altijd je waterreserves kunt aanvullen. Ook kan het een goed idee zijn om een seintje in te stellen op je mobieltje zodat je telefoon je eraan helpt herinneren minstens negen glazen water per dag te drinken.
    • Voeg eens schijfjes citroen, limoen of komkommer aan je water toe zodat het net iets interessanter smaakt. Je kunt ook kruiden zoals munt aan je water toevoegen.
  4. 4
    Vermijd alcohol, cafeïne en zuivelproducten. Probeer geen alcohol en dranken die cafeïne bevatten, zoals frisdranken en koffie, te drinken. Zulke dranken kunnen je uitdrogen waardoor je last kunt krijgen van verstopping. Ook kunnen dergelijke dranken je dikke darm verstoppen en het voor je dikke darm lastiger maken goed te kunnen functioneren. [4]
    • Melk en andere zuivelproducten kunnen de symptomen van verstopping verergeren. Probeer je inname van zuivelproducten te beperken of neem een tijdje helemaal geen zuivel.
  5. Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten probiotica, oftewel bacteriën die een gunstige invloed hebben op je dikke darm. Dergelijke producten zorgen ervoor dat er gunstige bacteriën in je darmen gaan wonen, waardoor je dikke darm zijn werk beter kan doen. Yoghurt, miso, kimchi (Koreaanse ingelegde groenten) en zuurkool zijn vier voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen. Kefir, appelcider en appelazijn leveren, net als kombucha thee, probiotica in drinkbare vorm. [5]
    • Je kunt ook een voedingssupplement met probiotica nemen. Koop zo’n voedingssupplement met probiotica wel bij een betrouwbare leverancier of natuurvoedingswinkel.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Veranderingen aanbrengen in je manier van leven

Pdf downloaden
  1. Door gezond te leven kun je ervoor zorgen dat je dikke darm gezond blijft en zijn werk kan doen. Probeer regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld iedere dag of minimaal drie keer per week. Ga iedere dag een half uur wandelen of plan drie keer per week een bezoek aan de sportschool om ervoor te zorgen dat je voldoende energie verbrandt en gezond blijft.
    • Je kunt ook proberen thuis te trainen met weerstandsbandjes om je spieren te rekken en kracht op te bouwen. Of je kunt lessen nemen als hulpmiddel om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, zoals yoga- of aerobiclessen.
  2. Vaak kan een vezelrijk dieet, voldoende water drinken en regelmatig bewegen ervoor helpen zorgen dat je dikke darm normaal functioneert. Als je echter last hebt van verstopping of andere problemen hebt die gerelateerd zijn aan je dikke darm, zou je het met laxeermiddelen kunnen proberen. Volg altijd de op de verpakking van het laxeermiddel voorgeschreven dosis op en neem nooit meer dan de aangeraden hoeveelheid. Neem laxeermiddelen niet gedurende langere tijd, omdat het langdurig nemen van laxeermiddelen tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. [6]
    • Als je last hebt van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), een onregelmatige stoelgang of spijsverteringsproblemen, zou je zogenaamde bulkvormende laxeermiddelen kunnen proberen zoals Metamucil, Citrucel of Psyllium. Neem bulkvormende laxeermiddelen altijd in met veel water. Bijwerking die bij het nemen van dit soort laxeermiddelen kunnen optreden zijn een opgeblazen gevoel, gasvorming, krampen en een grotere kans op verstopping.
    • Als je last hebt van verstopping kun je middelen proberen die de ontlasting verzachten. Verzachtende middelen voor de stoelgang worden vaak aangeraden aan oudere mensen en zwangere vrouwen, omdat ze veilig in het gebruik zijn en minder snel een opgeblazen gevoel veroorzaken dan bulkvormende laxeermiddelen.
    • Dulcolax, Senokot (senna), Bisacodyl en Aloe Ferox zorgen ervoor dat de spieren in je dikke en dunne darm zich samentrekking. Vergeet niet dat het langdurig of dagelijks gebruik van dit soort laxeermiddelen ervoor kan zorgen dat je voor een goede stoelgang afhankelijke wordt van die middelen.
    • Gebruik nooit laxeermiddelen als supplement om af te vallen. Dergelijk gebruik van laxeermiddelen is schadelijk voor je gezondheid en kan andere gezondheidsproblemen veroorzaken.
  3. 3
    Doe voordat je middelen gaat gebruiken om je dikke darm te reinigen het nodige vooronderzoek. Als je erover denkt om dagelijks een middel te gebruiken om je darmen te reinigen, vergeet dan niet om de nodige informatie in te winnen over het product voordat je het gaat gebruiken. Lees zorgvuldig de ingrediëntenlijst op de verpakking van het product en ga na of de specifieke uit kruiden afkomstige bestanddelen duidelijk zijn aangegeven. Als je bang bent dat je misschien allergisch bent voor één van de ingrediënten of als je een of meerdere van de bestanddelen van het reinigingsproduct niet thuis kunt brengen, moet je voordat je het gaat gebruiken je huisarts raadplegen. [7]
    • Drink als je een middel gebruikt om je darmen te reinigen altijd veel water. Op die manier help je ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt en dat het product zijn werk goed kan doen.
    • Gebruik middelen die bedoeld zijn om je darmen te reinigen niet als een manier om af te vallen of als onderdeel van een dieet. Dat is namelijk een ongezonde manier om gewicht te verliezen en kan tot andere gezondheidsproblemen leiden.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je huisarts om advies vragen

Pdf downloaden
  1. Darmirrigatie, wat ook wel bekend staat als colonhydrotherapie, kan helpen om afvalmateriaal met behulp van water uit je darmen te spoelen. Je huisarts kan deze procedure mogelijk bij je uitvoeren of kan je een colonhydrotherapeut aanraden die het bij je kan doen. Voordat je overgaat op het uitvoeren van colonhydrotherapie moet je met je huisarts je medische achtergrond bespreken om er zeker van te zijn dat jij zo´n behandeling zonder risico´s kunt ondergaan. [8]
    • Tijdens de procedure wordt er een pompje aangebracht in je anus en verspreid over een bepaalde periode wordt er een krappe 19 liter warm water in je spijsverteringssysteem binnengebracht. Wanneer het water eenmaal in je dikke darm zit kan het zijn dat de therapeut je buik masseert om ervoor te zorgen dat het water door je darmen circuleert en dat het afval uit je lichaam wordt gevoerd. De procedure duurt in totaal zo’n 30 tot 45 minuten.
  2. Het kan zijn dat je huisarts in zijn of haar praktijk een klysma bij je kan uitvoeren als je last hebt van aanhoudende verstopping of andere darmproblemen hebt. Een darmspoeling met behulp van een klysma wordt vaak aangeraden bij verstopping en een trage stoelgang. [9]
    • Afhankelijk van wat jij nodig hebt kan je huisarts je een bepaald type enema voorschrijven. Het inbrengen van het enema moet door een speciaal daarvoor opgeleide professional gedaan worden in een steriele ruimte en met schone apparatuur.
  3. 3
    Praat met je huisarts over het nemen van medicijnen voor je dikke darm. Als je al meer dan een half jaar last hebt van verstopping, vraag je huisarts dan naar de mogelijkheden om geneesmiddelen te gebruiken die kunnen helpen de werking van je darmen te stimuleren. Je kunt je toevlucht zoeken tot deze mogelijkheid als het aanpassen van je eetpatroon en manier van leven of het toepassen van andere darmbehandelingen geen effect heeft. Het gebruik van geneesmiddelen kan ook een goed idee zijn als er een darmprobleem bij je geconstateerd wordt zoals het Prikkelbaredarmsyndroom (PDS). [10]
    • Zorg er wel voor dat je, als je geneesmiddelen neemt, op de hoogte bent van de bijwerkingen die zulke middelen kunnen hebben. Als de bijwerkingen ernstige vormen aannemen moet je direct naar de huisarts gaan. Mogelijke bijwerkingen van geneesmiddelen voor darmproblemen zijn kortdurende misselijkheid, duizeligheid en krampen.
    Advertentie

Tips

  • Doe een darmontgiftingskuur. Dit is 100% natuurlijk. Gebruik alleen darmkuren die gebaseerd zijn op natuurlijke ingrediënten. Sommige darmkuren doen niets meer dan laxeren en zijn chemisch opgebouwd. Doe onderzoek naar welke darmkuur het beste werkt voor jouw lichaam. Belangrijk is dat de genoemde kuur zich richt op onverteerd voedsel en niet tegelijkertijd ook alle goede bacteriën uit de darm verwijdert.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 72.186 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie