Pdf downloaden Pdf downloaden

Dit artikel leert je hoe je je huid met wat eenvoudige, maar effectieve stappen lichter kunt maken - of je nu met natuurlijke huismiddeltjes wilt experimenteren of de chemische weg in wilt slaan. Je leest hier ook wat nuttig, algemeen advies over het verzorgen van je huid. Naast het lichter maken van je huid kun je met onderstaande methodes ook sproetjes, pigmentvlekken en andere vlekjes lichter maken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Niet-geverifieerde huismiddeltjes

Pdf downloaden
  • Waarschuwing: Citroen en andere citrusvruchten kunnen irritatie of een brandend gevoel veroorzaken, dus gebruik het heel voorzichtig. Ga niet in de zon zitten als je citroensap op je gezicht hebt gedaan. Was het sap er eerst af voordat je naar buiten gaat.
  1. Snij een citroen door de helft, waarna je de ene helft gebruikt en de andere bewaart. Zorg er voor dat je de helft die overblijft in de koelkast bewaart. Knijp het citroensap uit boven een schaal. Prik kleine, diepe gaten in de citroen met een mes. Dan kun je het makkelijker uitknijpen.
    • Gebruik een watje om het citroensap te absorberen, en wrijf het sap op de plekken die je lichter wilt maken. Dat kan je gezicht zijn, je nek, of andere plekken die je lichter wilt hebben. Zorg dat het niet in je ogen komt.
    • Laat het ongeveer 15 -20 minuten intrekken voor je het afspoelt. Gebruik warm water om het af te wassen en doe altijd een moisturizer op na deze citroenbehandeling.
    • Herhaal dit 2 - 3 keer per week. Het is niet aan te raden het vaker dan eens per dag te doen.
    • Als je voelt dat het citroensap te veel prikt op je huid, verdun het dan met water voor je het aanbrengt.
  2. Een masker zorgt ervoor dat het zure bestanddeel van de citroen langzaam in je poriën komt en de kleur van de huid geleidelijk aan verandert.
    • Voor een masker om je huid te bleken meng je 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel tomatensap, 1 eetlepel komkommersap en 1 eetlepel sandelwoodpasta tot een pasta. Doe het op je huid en laat 15-20 minuten intrekken. Spoel af met warm water en hydrateer.
    • Voor een lichtmakend masker voor een droge huid meng je 1 eetlepel poedermelk, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel citroensap en 2 druppels etherische olie. Breng aan op de huid en laat het 15-20 minuten intrekken. Spoel af met warm water en hydrateer.
    • Maskers, scrubs en peelings moeten spaarzaam gebruikt worden, één of twee keer per week. Als je het te vaak doet kan je huid uitdrogen of geïrriteerd raken.
  3. Een scrub kan je huid lichter maken met behulp van de oplichtende componenten van citroenzuur, en het haalt de bovenste laag dode huidcellen weg.
    • Voor een citroenscrub meng je 2 eetlepels bruine suiker, 1 eiwit en 1 theelepel citroensap.
    • Masseer de scrub in je huid met ronddraaiende bewegingen. Scrub zachtjes of laat het 10-15 minuten intrekken, spoel af met warm water en hydrateer.
  4. Kokoswater schijnt de huid te bleken, terwijl het de huid ook zacht en soepel maakt. Doop een watje in kokoswater, smeer het op je gezicht of andere plek die je lichter wilt maken. Je hoeft het niet af te spoelen.
    • Je kunt ook kokoswater drinken om je huid van binnenuit te hydrateren. Kokoswater bevat veel essentiële mineralen en weinig calorieën.
  5. Het sap van de aloë vera is een verzachtende substantie, die goed werkt bij brandwonden of andere wondjes. Het is vochtinbrengend en stimuleert de verjonging van de huid, waardoor donkere plekken kunnen vervagen en de huid lichter wordt.
    • Breek een blad van de aloë vera af en wrijf de gel die eruit komt over de plekken die je lichter wilt maken.
    • Aloë vera is goed voor je huid, dus je kunt het zo vaak gebruiken als je wilt zonder bang te hoeven zijn voor bijwerkingen. [1]
  6. Het sap van een rauwe aardappel heeft milde blekende bestanddelen die de huid op natuurlijke wijze lichter kunnen maken, omdat er hoge concentraties vitamine C in zitten (vitamine C zit in veel middelen om de huid te bleken).
    • Je hoeft alleen maar een rauwe aardappel door te snijden en met het blootliggende vruchtvlees over de huid die je wilt bleken te wrijven. Je moet het wel vaak herhalen om resultaat te gaan zien.
    • Andere groenten en fruit die hetzelfde resultaat geven zijn komkommer en tomaat, die ook veel vitamine C bevatten. [2]
  7. Kurkuma is een kruid dat veel in de Indiase keuken wordt gebruikt. Het schijnt dat kurkuma de melanineproductie tegengaat (het pigment waardoor je huid donkerder wordt) en het kan ervoor zorgen dat je huid zijn oorspronkelijke kleur terugkrijgt.
    • Om het te gebruiken maak je een masker van een halve theelepel kurkuma, 2 theelepels citroensap en 2 theelepels komkommersap. Smeer het op de plekken die je lichter wilt maken.
    • Laat het 15 minuten intrekken en spoel het daarna af. Je huid kan er een beetje geel uit gaan zien door de kurkuma, maar maak je geen zorgen, dat vervaagt snel. [3]
    • Je kunt kurkuma ook aan gerechten toevoegen, maak bijvoorbeeld eens een Indiase curry.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Huidblekende producten en behandelingen

Pdf downloaden
  1. Koop een crème bij de drogist die kojiczuur, alfahydroxyzuur, vitamine C of berendruifextract bevat. Dit zijn allemaal effectieve, blekende ingrediënten.
    • Je kunt je ook een sterkere crème laten voorschrijven door een dermatoloog, met retinoide (vitamine A-zuur), of met hydroquinone.
    • Deze blekende producten werken door melanine te verminderen, een gekleurd pigment dat wordt geproduceerd door speciale cellen, melanocyten genoemd. [4]
  2. Deze crèmes zijn niet zonder risico's. Veel van wat je op je huid smeert wordt opgenomen in de bloedbaan, en crèmes die in Azië zijn geproduceerd kunnen kwik bevatten, wat kan leiden tot kwikvergiftiging. [4] Let hier ook op:
    • Langdurig gebruik van huidblekende producten kan vroegtijdige veroudering van de huid veroorzaken omdat de huid gevoeliger wordt voor UVA/UVB-stralen.
    • Het gebruik van huidblekende producten kan vanwege dezelfde reden leiden tot verschillende vormen van kanker.
    • De steroïden die in sommige producten zitten kunnen de kans op infecties en het ontstaan van acne vergroten.
    • Hydroquinone kan permanente huidverkleuring veroorzaken, en als het oraal wordt ingenomen kan het kankerverwekkend zijn.
    • Veel natuurlijke bleekmiddelen kunnen allergieën of irritatie veroorzaken.
  3. Chemische peelings en microdermabrasie worden soms door een dermatoloog aangeraden om de huid lichter te maken. Beide werken door de buitenste huidlaag te verwijderen waardoor de lichtere huid eronder zichtbaar wordt. Deze behandelingen helpen ook tegen littekens door acne, pigmentvlekken of andere pigmentproblemen.
    • Een chemische peeling houdt in dat er een zuuroplossing, zoals bijvoorbeeld alfahydroxyzuur, door een dermatoloog op de huid wordt aangebracht. Het zuur brandt de buitenste, gekleurde huidlagen weg, waardoor er een lichtere huid overblijft.
    • Microdermabrasie geeft hetzelfde resultaat, maar gebruikt een andere methode. Hierbij worden met een ronddraaiende borstel de bovenste huidlagen verwijderd.
    • Beide methodes kunnen een beetje pijnlijk zijn, en de huid is de dagen erna rood en gevoelig. Maar het is wel erg effectief. Overleg met je dermatoloog of hij/zij denkt dat deze behandeling een goede optie voor jou is. [5]
  4. Er zijn allerlei gezondheidsrisico's verbonden aan het bleken van je huid, dus volg de onderstaande richtlijnen voor een veilig gebruik ervan: [4] :
    • Overleg eerst met je huisarts voordat je aan een behandeling begint. Je huisarts kan je helpen bij het proces zodat je eventuele valkuilen kunt ontwijken.
    • Gebruik geen producten met kwik erin. Als je een product uit Azië tegenkomt, let dan heel goed op of er kwik in zit. Kwik kan op de ingrediëntenlijst worden aangeduid met "calomel", "mercuric", "mercurous" of "mercurio".
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Goed voor je huid zorgen

Pdf downloaden
  1. Door roken wordt je huid vaal (en je krijgt eerder rimpels) dus als je aardig wilt zijn voor je huid, stop dan meteen met roken.
  2. De zon kan de huid beschadigen - je kunt er vlekken van krijgen, en zelfs huidkanker. Daarom is het belangrijk dat je elke dag zonnebrandcrème op doet om je huid te beschermen en gezond te houden. Zelfs als het bewolkt is kunnen de UV-stralen nog schadelijk zijn, dus gebruik het ook in de winter.
  3. Door je huid gehydrateerd te houden blijft je huid gezond. Een gezonde huid verjongt zichzelf sneller, door oude huidlagen af te werpen en nieuwe lagen te vormen. Daardoor worden de donkere laagjes verwijderd en komen de lichtere lagen tevoorschijn. Probeer 6 tot 8 glazen water per dag te drinken.
  4. Goed voor je huid zorgen betekent een streng verzorgingsschema naleven om je huid in topconditie te houden.
    • Maak je huid twee keer per dag schoon met een schuimende reinigingsgel of zeep en doe een goede moisturizer op. Scrub je huid een keer per week om dode huidcellen te verwijderen.
    • Gebruik milde verzorgingsproducten die geschikt zijn voor jouw huidtype. Als je een verkeerd product gebruikt kan je huid rood worden - en dat is natuurlijk het laatste dat je wilt.
    • Haal altijd je make-up eraf voordat je naar bed gaat. Anders kunnen je poriën verstopt raken waardoor je een minder egale huid krijgt, of zelfs pukkels.
    • Gebruik voor de huid op de rest van je lichaam biologische papajazeep, dat schijnt de huid lichter te maken. Het kan de huid wel een beetje uitdrogen, dus smeer je daarna in met een moisturizer. [6]
  5. Een dieet met voldoende vitaminen en voedingsstoffen zorgt ervoor dat je huid er het gezondst uitziet. Eet veel verse groenten en fruit - vooral veel vitamine A, C en E, want die voeden en hydrateren de huid.
    Advertentie

Tips

  • Blijf zoveel mogelijk uit de zon.
  • Doe altijd een sunblock op als je een lichte huid hebt. Gebruik het elke dag, ook als het bewolkt is, want de UV-stralen komen ook door de wolken heen.
  • Wees trots op wie je bent, wat anderen ook zeggen!
  • Investeer in huidblekende producten.
  • Neem 2 weken lang Glutathioncapsules en zie het resultaat.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Citroensap is HEEL zuur en kan je huid overgevoelig maken. Als het je huid irriteert, doe het dan niet elke dag op. Als het dan nog steeds irriteert, stop er dan mee.
  • Kijk altijd in de bijsluiter naar de ingrediënten voordat je iets gebruikt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 39.005 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie